|
Zeytinyağlı Yaprak Sarması |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1702 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc183582
Gönderme Tarihi: 23.Haz.2025
11 defa indirildi / yazdırıldı
|
İç harcı için:
1 su bardağı pirinç
2 adet orta boy kuru soğan (ince doğranmış)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık (isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı kuş üzümü (önceden ıslatılmış)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı yenibahar
Karabiber, tuz
Yarım limonun suyu
Yarım su bardağı sıcak su
500 g salamura asma yaprağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet limon (dilimlenmiş)
1 su bardağı sıcak su
Salamura yaprakları sıcak suda 5-10 dakika bekletin. Gerekirse birkaç kez yıkayarak tuzunu alın. Süzülmeye bırakın.
Zeytinyağında soğanları pembeleşene kadar kavurun. Dolmalık fıstığı ekleyin, biraz kavurun. Ardından yıkanmış pirinci ekleyin ve 3-4 dakika kavurun. Kuş üzümü, baharatlar, tuz, şeker, limon suyu ve sıcak suyu ekleyip karıştırın. Kapağı kapatıp suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Soğumaya bırakın.
Her bir yaprağın damarlı kısmı alta gelecek şekilde serin. Ortasına 1 tatlı kaşığı kadar iç harç koyun. Yanlarını içe katlayıp sıkıca sarın.
Tencerenin dibine birkaç yaprak serin. Üzerine sarmaları sıkıca dizin. Aralarına limon dilimleri yerleştirin. Üzerine zeytinyağı ve sıcak suyu gezdirin. Üzerine tabak kapatın ki sarmalar açılmasın.
Kısık ateşte yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Ilındıktan sonra buzdolabında dinlendirin.
Soğuk olarak, üzerine limon sıkarak meze olarak servis edilir. Yanına yoğurt da yakışır ama geleneksel olarak sade sunulur.
|
Zeytinyağlı Yaprak Sarması |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1702 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc183825
Gönderme Tarihi: 10.Tem.2025
17 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg asma yaprağı (salamura veya taze)
1 çay bardağı zeytinyağı (125 ml)
3 adet kuru soğan
1 adet domates rendesi
2 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 avuç maydanoz
Yarım kilo kıyma
1,5 su bardağı sıcak su (300 ml)
İlk olarak pirinçleri güzelce yıkayın ve suyunu süzün.
Ardından, iç harcı için; soğan, sarımsak, salça ve kıymayı güzelce bir tavada kavurun.
İç harcını kavurduktan sonra biraz soğumaya bırakın.
Yaprakların tuzunu çekmesi için bir gece suda bekletin.
İlk olarak yaprağın altına buzdolabı poşeti koyun ve üzerine yaprağı yerleştirin.
Yaprağın ucunu iki taraftan kapatın sonra alt taraftan poşeti yukarı doğru çekin. Böylece sarmalarınız kalem gibi olacak.
Sardığınız dolmaları tencereye dizin, üzerine limon dilimleri koyun ve zeytinyağı gezdirin.
35 dakika kadar pişirin.
Son olarak tekrar zeytinyağı gezdirin.

|
|