|
|
Zeytinyağlı Yemekler |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172981
Gönderme Tarihi: 01.Tem.2023
95 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ülkemiz bir sebze cenneti, Türk mutfağının önemli bir parçası da sebzeli ve zeytinyağlı yemeklerdir.
Sebze yemekleri zeytinyağı işe pişirildiğinde zeytinyağının çiğ olarak kullanımına da dikkat edilmelidir.
Yemek reçetenizde bir bardak zeytinyağı yazıyor ise, yemeği pişirirken bunu yarım bardak olarak kullanın; yemek pişip soğuduktan sonra kalan yarım bardağı üzerine dökün. Erişeceğiniz tat, koku ve lezzet farkını göreceksiniz.
|
Zeytinyağlılar |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172269
Gönderme Tarihi: 25.May.2023
157 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
Zeytinyağlılar Türk mutfağının vegan yüzüdür. Sebzeleri sızma zeytinyağında suyunu iyice çekene kadar yavaş yavaş pişirmek, Türk mutfağına has bir tekniktir. Böylelikle hem sebzelerin kendi tadı tam olarak alınır, hem de sebzenin içerdiği besin maddeleri yemeğin içinde kalır. Bu yüzden zeytinyağlı yemekler en sağlıklı yemek türlerinin başında gelir.
Zeytinyağlı yemeklerin apayrı bir yemek pişirme tekniği olarak gelişmesi, biraz da Osmanlı İmparatorluğu’nun çok kültürlü, çok dinli yapısına dayanır. Hristiyan cemaatin uzun perhiz dönemlerinde hayvansal hiçbir gıda yememe kuralları bu pişirme tarzının gelişmesinde büyük rol oynamıştır.
Buna ek olarak aynı öğün içinde etli ve sütlüyü karıştırmayan, dolayısıyla çoğu kez tereyağı gibi sütten yapılan yağlardan kaçınan Yahudi cemaatin de zeytinyağı gibi bitki temelli yağları tercih etmesi sebebiyle zeytinyağlılar, pek çok kültürün kesişme noktası haline gelmiş ve imparatorluğun ortak bir lezzetine dönüşmüştür.
Günümüz Türk mutfağında zeytinyağlı yemeklerin yaygınlaşmasında klasik Türk mutfağını temsil eden İstanbul mutfağının etkisi büyüktür. Zeytinyağlı yemekler bir yemek grubu olarak literatürde ilk olarak İstanbul’da yazılı olarak kayıt altına alınmıştır.
Zeytinyağlı yemek tarifleri 1880’lerden itibaren İstanbul’da basılan eski harfli Türkçe yemek kitaplarında da yer almaya başlar. On dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısından itibaren, Osmanlı saray mutfağında zeytinyağlı sebze yemeklerinin benimsendiğini ve menülerde zeytinyağlı enginar, zeytinyağlı fasulye gibi bir zeytinyağlı yemeğin olduğunu görürüz.
Zeytinyağlı yemeklerde gözetilmesi gereken bazı püf noktaları vardır. Suyunun ancak yetecek kadar kararınca konulması esastır. Sebzeler diri kalmamalı, şeklini kaybetmemeli fakat ezilip dağılacak kadar çok pişmemelidir.
Bu yüzden zeytinyağlı yemeğin haşlanır gibi yüksek ateşte değil, kısık ateşte usul usul pişirilmesi ve suyunun iyice çektirilerek adeta bir sos kıvamı alması gerekir. Bazı sebze yemeklerinde, pişme suyunu iyice emmesi için pirinç kullanılır. Kimi sebzelere domates asla konmaz, kimileri ise domates olmadan eksik kalır, onunla bambaşka bir tat kazanır.
Yemeği yaparken çok az bir şeker ilavesi, sebzenin tadının ortaya çıkmasını sağlar. Zeytinyağlılar genellikle oda sıcaklığında yenir ancak tercihe bağlı olarak hafif ılık veya iyice soğuk olarak da tüketilebilir. Zeytinyağlılar, bir gün bekleyince demlenir, lezzetler iyice oturur, daha da güzel olur. Bazı sebzelere mutlaka dereotu konur, bazıları ise maydanozsuz olmaz.
Her bölgenin kendine has zeytin türü vardır. Yöre mutfağına en çok yakışan ve karakterini veren o zeytinyağıdır. Zeytinyağlı yemeklerin böyle pek çok yazılmamış kuralı vardır.
|
Zeytinyağlı Yemekler |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc56826
Gönderme Tarihi: 22.Ekm.2010
2,227 defa indirildi / yazdırıldı
|
Zeytinyağlı yemekler, yaz mevsiminde daha ziyade yenilir. Bilhassa muhtelif salatalarla çiğ yenilen nefis zeytinyağları vücuda çok yarar. Zeytinyağlı yemekler, bakır tencerelerde fazla bırakılmayıp tabaklara bölmelidir.
Zeytinyağlı yemekler, pişirilirken birkaç parça şeker konulması lezzetlerini arttırır. Zeytinyağı acı ve ağır koku neşrediyorsa, sıcak su içine dökülerek karıştırmalı ve soğuduğu ve zeytinyağların su yüzüne çıktığı zaman toplamalıdır. Ayni iş, birkaç defa yapılırsa, zeytinyağı o derece temizlenmiş olur.
ZEYTİNYAĞLI SEBZE YEMEKLERİ
Zeytinyağlı enginar
Zeytinyağlı taze bakla
Zeytinyağlı patlıcan dolması
Patlıcan tavası ve kabak kızartması
Yalancı (Yaprak dolması)
Zeytinyağlı lâhana dolması
İmambayıldı
Taze (çalı, ayşe ve barbunya) fasulyeleri
Zeytinyağlı kabak imambayıldıları
Zeytinyağlı pırasa
Ekşili pırasa
Zeytinyağlı bezelye
Zeytinyağlı yerelması
Zeytinyağlı havuç
Kuru fasulye pilakisi
Zeytinyağlı kuru bakla ezmesi
Zeytinyağlı patates ezmesi
Mercimek salatası
Karnabahar salatası
Fasulye piyazı
|
|
Zeytinyağlı Yemekler Tarifleri Diğer Konular
|
|