|
Zeytinyağlı Yerelması |
|
ERGUN
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.07.2005
Mesajlar: 99 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc65302
Gönderme Tarihi: 02.Tem.2011
2,257 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ergun Köknar
1 kg. yerelması
1 adet havuç
1 baş soğan
1 kahve fincanı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yeteri kadar limon suyu
Dereotu
Yerelmalarını yıkayıp ayıklayınız. Aynı boyutta kuşbaşı doğrayınız. Çok iri parçalar olmamasına dikkat ediniz. Havucu kazıyıp, tavla zarı büyüklüğünde küçük küçük dograyınız. Soğanı, yemeğin içinde belirgin olmaması için, rendeleyiniz. Tencereye soğanı, yerelmasını ve havuçları koyunuz. Üzerine zeytinyağını dökünüz. Şekerini, tuzunu ilave ediniz. Pirinçleri yıkayıp ekleyiniz. İki bardak sıcak su ilave edip, karıştırınız. Tencerenin ağzını kapatıp, hafif ateş üzerinde pirinçler uzayıncaya kadar pişiriniz. Yerelması, yumuşayınca tencereyi ateşden indirip soğumaya bırakınız, iyice soğuyunca servis tabağına dökünüz. Dereotunu çok ince kıyıp üzerine serpiniz. Bir süre bekletip, ikram ediniz.
|
Zeytinyağlı Yerelması |
|
balaban2
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.07.2011
Mesajlar: 24 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc67086
Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2011
2,048 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. yerelması
2 adet havuç
Yarım kahve fincanı pirinç
Yarım limonun suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet kesmeşeker
1 tatlı kaşığı tuz
2-3 dal dereotu
Yeteri kadar su
Yerelmalarını soyun. Büyük olanlarını dörde bölüp, kararmaması için suda bekletin. Havuçları soyup, halka halka kesin. Bir tencereye zeytinyağını alıp, üzerine doğradığınız havuçları katın. 1-2 dakika soteleyin. Yerelmalarını süzüp, tencereye ekleyin ve birlikte 2-3 dakika daha sote ettikten sonra 1 kahve fincanı sıcak suyu üzerine dökün. Bu şekilde 5 dakika daha soteleyin. Bir buçuk su bardağı su, tuz ve şeker ekleyerek pişmeye bırakın. Bir kapta pirinçleri haşlayın ve yerelmalarının pişmesine yakın limon suyu ile birlikte tencereye ekleyin. 5 dakika kaynatıp, ocaktan alın. Dereotu ile süsleyin.
|
Zeytinyağlı Yer Elması |
|
selmann
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.12.2011
Mesajlar: 37 Şehir: İskenderun |
Kısa URL: https://ml.md/lc70515
Gönderme Tarihi: 07.Arl.2011
2,061 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo yer elması
1 adet soğan
3 çorba kaşığı pirinç
1 adet havuç
1 çay bardağı sıvı yağı
1 adet kesme şeker
1 çay kaşığı tuz
1 adet limon suyu
Yer elmasını soyup yıkayın. Tencereye zeytinyağını koyun, üzerine rendelenmiş soğanı ekleyip 5 dakika pişin. Yer elmalarını da üzerine ekleyin ve birlikte 2 dakika daha kavurun. Havucu ince şekilde dilimleyin, tencereye ilave edin. Limon suyu, şeker ve tuzu da üzerine koyup karıştırın. Son olarak üzerine sıcak su ilave edin. Yaklaşık 1,5 su bardağı kadar sıcak su olmalı, eğer soğuk su koyarsanız yer elmaları çok geç pişer. Bu arada pirinci de ayrı bir yerde haşlayın. Süzüp pişmekte olan yer elmasının üzerine ilave edin. 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.
|
Zeytintağlı Yerelması |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc70695
Gönderme Tarihi: 12.Arl.2011
2,495 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 kg yerelması (kabukları soyulup, her biri boylamasına 2'ye kesilerek kalın dilimlenmiş)
200 gr (1 su bardağı) zeytinyağı
2 orta boy soğan (ince doğranmış)
6 su bardağı su
2 limonun suyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
2 çorba kaşığa pirinç
Zeytinyağı büyükçe bir tencerede orta ateşte kızdırınız. Yağ kızınca soğanları ekleyip 2-3 dakika, renkleri hafifçe pembeleşene kadar pişiriniz. Yerelmalarını ekleyip birkaç kez karıştırdıktan sonra, su, limon suyu, tuz ve şekeri ekleyip, pirinçleri üstüne serpiniz. Tencerenin üstünü yağlı kağıtla örtüp, kapağını kapatarak 20-25 dakika, yerelmaları yumuşayana kadar pişiriniz.
Tencereyi ateşten alıp, yağlı kağıdı atınız. Yemeğinizi bir servis tabağına aktarıp, soğuduktan sonra servis ediniz.
Not: Zeytinyağlı yerelmasını pişirmeden önce, soyulmuş yerelmalarını kararmamaları için su dolu bir tencere içinde saklamak gerekir. Yemek pişerken pirinci ekledikten sonra kesinlikle kepçeyle karıştırılmamalı, gerekirse, karıştırmak yerine tencere sallanmalıdır.
|
ZEYTİNYAĞLI YERELMASI |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc84532
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2012
2,067 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo yerelması
1 adet orta boy havuç
3 kahve fincanı zeytinyağı
1 adet orta boy soğan
2 kahve fincanı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı tozşeker
1 adet sulu limonun suyu
1 kahve fincanı pirinç
1 bağ dereotunün yaprakları
4 su bardağı su
1) Yerelmasının kabuklarını soyup küçüklerini ortadan kesip, büyüklerini de 4'e bölünüz.
2) Havucu soyup ince kısmını lira gibi, kalın kısmını ortadan yararak yarım lira gibi doğrayınız.
3) Yağı tencereye koyup kızdırınız. Soğanı ilâve ederek 2-3 dakika kavurup havucu ve yerelmasını yıkayıp süzdürerek ilâve ediniz.
4) Ağır ateşte yerelmalarını parçalamadan 5 dakika karıştırarak kavurunuz. Üzerine 2 kahve fincanı su serpip tencerenin kapağını da kapatarak zaman zaman karıştırarak yerelmalarını öldürünüz.
5) Sonra suyunu, tuzunu, tozşekerini ve limon suyunu ilâve edip kapağını da kapatarak ağır ateşte 45 dakika pişmeye bırakınız.
6) Pirinci 30 dakika ıslatıp yıkayarak yerelmalarının üzerine serpiniz. 30 dakika daha pişirip suyunu kontrol ederek ateşten alınız.
7) Dereotunu serpip servis yapınız.
|
Zeytinyağlı Yerelması |
|
Taciser
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.12.2012
Mesajlar: 21 Şehir: Kayseri |
Kısa URL: https://ml.md/lc84835
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2012
1,842 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. yerelması
1 adet büyük boy soğan
2 adet orta boy havuç
2 çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı sıcak su
3 adet kesme şeker
1 çay bardağı haşlanmış pirinç
1 adet limonun suyu
1/2 demet dereotu
Tuz
Doğranmış soğan ve havuçları zeytinyağında soteleyin. Üzerine temizlenmiş ve irice doğranmış yerelmalarını ekleyip beş dakika daha sote edin. Üzerine bir kahve fincanı sıcak su ekleyip 10 dakika pişirin. Tencereye iki su bardağı sıcak su, tuz ve şekeri ilave ederek kısık ateşte, yerelmaları yumuşayıncaya kadar pişirin. Pirinci ve limon suyunu da ekleyip beş dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Dereotu ile süsleyin.
|
Zeytinyağlı Yer Elması |
|
Taciser
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.12.2012
Mesajlar: 21 Şehir: Kayseri |
Kısa URL: https://ml.md/lc84991
Gönderme Tarihi: 28.Arl.2012
2,100 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram yerelması
2 soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet kesme şeker
1 patates
1 havuç
1 limon
1 çay bardağı pirinç
1 çay kaşığı tuz
Yerelmasını kabuklarını kalınca soyun. Limon suyu ile ovun. Soğanları yarım ay şeklinde kesin. Tencerede soğanı zeytinyağı ile 2 dakika öldürün. Patates ve havuçları da iri bir şekilde doğrayıp tencerenin içine ilave edin. Üzerine ikiye bütün halde yerelmalarını ve pirinçleri ekleyin. Şekerini, tuzunu ve çok az miktarda suyunu ekleyip kapağı kapalı olarak 30 dakika pişirin. Yerelmaları hemen pişer zaten parçalanmamasına dikkat edin. Servis tabağına alıp yanında tere ile ve limon suyu dökerek ikram edin.
|
Zeytinyağlı Yer Elması |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc85857
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2013
2,044 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
400 g yer elması
2 çay kaşığı limon suyu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
4 dal dereotu
50 g yeşil zeytin, çekirdekleri ayıklanmış ve çok ince doğranmış
2 dal taze dağ kekiği
5-6 dal ayıklanmış maydanoz
1 diş sarımsak
1 tutam tuz
İki çay kaşığı limon suyu, bir kaşık zeytinyağı, yeşil zeytin, dağ kekiği, maydanoz ve bir diş sarımsağı havanda döverek karıştırın ve bir ezme elde edin. Yer elmalarının kabuklarını soyun. 20 dakika boyunca buharda pişirin. Kaynayan suyun üzerine konumlandırılmış bir süzgeç ile de bunu yapabilirsiniz. Yer elmaları piştikten sonra kalan bir çorba kaşığı zeytinyağını bir miktar tuz ve dereotuyla beraber harmanlayın. Üzerine yeşil zeytin ezmesi ilave ederek servis edin.
|
Zeytinyağlı Yerelması |
|
anne eli
Aşçıbaşı
Kayıt: 29.06.2018
Mesajlar: 24 Şehir: Bodrum |
Kısa URL: https://ml.md/lc135178
Gönderme Tarihi: 30.Haz.2018
804 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yerelması
Pirinç
Zeytinyağı
Domates
Yeşilbiber
Dereotu
Tuz
Limon
Soğan
Yerelmasını soyup ince dilimleyelim.
Yağda soğanı kavurup biraz pirinç atalım.
Sonra biraz domates ve biber doğrayıp hafifçe kavurup yerelmasını atalım.
Biraz daha kavurup tuz ve üstünü örtecek kadar su koyalım.
Pirinçler yumuşayınca tencereyi ateşten alıp yarım saat dinlendirelim.
Doğranmış dereotunu üzerine serpip limonla veya yoğurt dökerek yiyebiliriz.
|
Zeytinyağlı Yerelması |
|
cTesi
Aşçıbaşı
Kayıt: 08.06.2019
Mesajlar: 23 Şehir: Keçiören |
Kısa URL: https://ml.md/lc143334
Gönderme Tarihi: 08.Haz.2019
601 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram yerelması
2 adet havuç
2 adet patates
Yarım demet pazı
1 yemek kaşığı un
1 adet limonun yarısı
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet kesme şeker
1 çay kaşığı tuz
Önce yerelması, patates ve havuçları soyup yıkayın. Patates ve yerelmalarını büyükse ikiye bölün, limonlu suda bekletin. Havucu halka halka doğrayın. Özel bir bıçağınız varsa havucu yuvarlak yuvarlak çıkarabilirsiniz. Sonra arzu ederseniz kullanabileceğiniz pazı yapraklarını ayıklayıp, yıkayın.
Tencereye zeytinyağını koyup, unu ekleyin ve un sararıncaya dek kavurun. Yemeğin suyunu koyup, sebzeleri katın. Kesme şeker ve tuzu da ekleyin. Orta ateşte havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Kapağını açmadan soğutup servis yapın.
|
Zeytinyağlı Yerelması |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172273
Gönderme Tarihi: 26.May.2023
112 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
150 ml sızma zeytinyağı
1 adet orta boy soğan, ince kıyılmış
1 adet orta boy havuç,
halka halka doğranmış
1 kg yerelması, soyulmuş ve iri doğranmış
120 ml su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
50 g pirinç, 30 dakika suda bekletilmiş
1 adet limonun suyu
½ demet dereotu, ince kıyılmış
Zeytinyağını bir tencereye koyup ısıtın, soğanı ilave ederek
2-3 dakika kavurun.
Ardından havuç ve yerelmasını ekleyin, hafif ateşte yerelmalarını zedelemeden 5 dakika pişirin. Üzerine 120 ml su, tuz, şeker, pirinç ve limon suyunu ilave edip tencerenin kapağını kapatın.
Kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar 30-35 dakika pişirin.
Tencerenin kapağını açmadan soğutun, daha sonra üzerine dereotunu serperek servis edin.
Not: Yerelması Amerika kıtasından gelen bir sebze. Türk mutfağına oldukça geç girmiş bir lezzet. Topraksı tada sahip bu kök sebzenin zeytinyağlı olarak pişirilmesi sadece Türk mutfağına özgüdür. Pişerken ilave edilen az miktarda pirinç tüm pişme suyunu çeker, yemeğin suyu kıvamlı bir sos gibi kalır. Bu yemek, zeytinyağlı pişirme tekniğinin yerelması gibi Anadolu’ya sonradan gelen sebzelerle bile ne denli lezzetli uyarlanabileceğini gösterir.
|
|