|
Zeytinyağlı Yerelması |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172273
Gönderme Tarihi: 26.May.2023
112 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
150 ml sızma zeytinyağı
1 adet orta boy soğan, ince kıyılmış
1 adet orta boy havuç,
halka halka doğranmış
1 kg yerelması, soyulmuş ve iri doğranmış
120 ml su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
50 g pirinç, 30 dakika suda bekletilmiş
1 adet limonun suyu
½ demet dereotu, ince kıyılmış
Zeytinyağını bir tencereye koyup ısıtın, soğanı ilave ederek
2-3 dakika kavurun.
Ardından havuç ve yerelmasını ekleyin, hafif ateşte yerelmalarını zedelemeden 5 dakika pişirin. Üzerine 120 ml su, tuz, şeker, pirinç ve limon suyunu ilave edip tencerenin kapağını kapatın.
Kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar 30-35 dakika pişirin.
Tencerenin kapağını açmadan soğutun, daha sonra üzerine dereotunu serperek servis edin.
Not: Yerelması Amerika kıtasından gelen bir sebze. Türk mutfağına oldukça geç girmiş bir lezzet. Topraksı tada sahip bu kök sebzenin zeytinyağlı olarak pişirilmesi sadece Türk mutfağına özgüdür. Pişerken ilave edilen az miktarda pirinç tüm pişme suyunu çeker, yemeğin suyu kıvamlı bir sos gibi kalır. Bu yemek, zeytinyağlı pişirme tekniğinin yerelması gibi Anadolu’ya sonradan gelen sebzelerle bile ne denli lezzetli uyarlanabileceğini gösterir.
|
Zeytinyağlı Yerelması |
|
cTesi
Aşçıbaşı
Kayıt: 08.06.2019
Mesajlar: 23 Şehir: Keçiören |
Kısa URL: https://ml.md/lc143334
Gönderme Tarihi: 08.Haz.2019
601 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram yerelması
2 adet havuç
2 adet patates
Yarım demet pazı
1 yemek kaşığı un
1 adet limonun yarısı
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet kesme şeker
1 çay kaşığı tuz
Önce yerelması, patates ve havuçları soyup yıkayın. Patates ve yerelmalarını büyükse ikiye bölün, limonlu suda bekletin. Havucu halka halka doğrayın. Özel bir bıçağınız varsa havucu yuvarlak yuvarlak çıkarabilirsiniz. Sonra arzu ederseniz kullanabileceğiniz pazı yapraklarını ayıklayıp, yıkayın.
Tencereye zeytinyağını koyup, unu ekleyin ve un sararıncaya dek kavurun. Yemeğin suyunu koyup, sebzeleri katın. Kesme şeker ve tuzu da ekleyin. Orta ateşte havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Kapağını açmadan soğutup servis yapın.
|
Zeytinyağlı Yerelması |
|
anne eli
Aşçıbaşı
Kayıt: 29.06.2018
Mesajlar: 24 Şehir: Bodrum |
Kısa URL: https://ml.md/lc135178
Gönderme Tarihi: 30.Haz.2018
804 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yerelması
Pirinç
Zeytinyağı
Domates
Yeşilbiber
Dereotu
Tuz
Limon
Soğan
Yerelmasını soyup ince dilimleyelim.
Yağda soğanı kavurup biraz pirinç atalım.
Sonra biraz domates ve biber doğrayıp hafifçe kavurup yerelmasını atalım.
Biraz daha kavurup tuz ve üstünü örtecek kadar su koyalım.
Pirinçler yumuşayınca tencereyi ateşten alıp yarım saat dinlendirelim.
Doğranmış dereotunu üzerine serpip limonla veya yoğurt dökerek yiyebiliriz.
|
Zeytinyağlı Yer Elması |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc85857
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2013
2,044 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
400 g yer elması
2 çay kaşığı limon suyu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
4 dal dereotu
50 g yeşil zeytin, çekirdekleri ayıklanmış ve çok ince doğranmış
2 dal taze dağ kekiği
5-6 dal ayıklanmış maydanoz
1 diş sarımsak
1 tutam tuz
İki çay kaşığı limon suyu, bir kaşık zeytinyağı, yeşil zeytin, dağ kekiği, maydanoz ve bir diş sarımsağı havanda döverek karıştırın ve bir ezme elde edin. Yer elmalarının kabuklarını soyun. 20 dakika boyunca buharda pişirin. Kaynayan suyun üzerine konumlandırılmış bir süzgeç ile de bunu yapabilirsiniz. Yer elmaları piştikten sonra kalan bir çorba kaşığı zeytinyağını bir miktar tuz ve dereotuyla beraber harmanlayın. Üzerine yeşil zeytin ezmesi ilave ederek servis edin.
|
Zeytinyağlı Yer Elması |
|
Taciser
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.12.2012
Mesajlar: 21 Şehir: Kayseri |
Kısa URL: https://ml.md/lc84991
Gönderme Tarihi: 28.Arl.2012
2,100 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram yerelması
2 soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet kesme şeker
1 patates
1 havuç
1 limon
1 çay bardağı pirinç
1 çay kaşığı tuz
Yerelmasını kabuklarını kalınca soyun. Limon suyu ile ovun. Soğanları yarım ay şeklinde kesin. Tencerede soğanı zeytinyağı ile 2 dakika öldürün. Patates ve havuçları da iri bir şekilde doğrayıp tencerenin içine ilave edin. Üzerine ikiye bütün halde yerelmalarını ve pirinçleri ekleyin. Şekerini, tuzunu ve çok az miktarda suyunu ekleyip kapağı kapalı olarak 30 dakika pişirin. Yerelmaları hemen pişer zaten parçalanmamasına dikkat edin. Servis tabağına alıp yanında tere ile ve limon suyu dökerek ikram edin.
|
Zeytinyağlı Yerelması |
|
Taciser
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.12.2012
Mesajlar: 21 Şehir: Kayseri |
Kısa URL: https://ml.md/lc84835
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2012
1,842 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. yerelması
1 adet büyük boy soğan
2 adet orta boy havuç
2 çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı sıcak su
3 adet kesme şeker
1 çay bardağı haşlanmış pirinç
1 adet limonun suyu
1/2 demet dereotu
Tuz
Doğranmış soğan ve havuçları zeytinyağında soteleyin. Üzerine temizlenmiş ve irice doğranmış yerelmalarını ekleyip beş dakika daha sote edin. Üzerine bir kahve fincanı sıcak su ekleyip 10 dakika pişirin. Tencereye iki su bardağı sıcak su, tuz ve şekeri ilave ederek kısık ateşte, yerelmaları yumuşayıncaya kadar pişirin. Pirinci ve limon suyunu da ekleyip beş dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Dereotu ile süsleyin.
|
ZEYTİNYAĞLI YERELMASI |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc84532
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2012
2,067 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo yerelması
1 adet orta boy havuç
3 kahve fincanı zeytinyağı
1 adet orta boy soğan
2 kahve fincanı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı tozşeker
1 adet sulu limonun suyu
1 kahve fincanı pirinç
1 bağ dereotunün yaprakları
4 su bardağı su
1) Yerelmasının kabuklarını soyup küçüklerini ortadan kesip, büyüklerini de 4'e bölünüz.
2) Havucu soyup ince kısmını lira gibi, kalın kısmını ortadan yararak yarım lira gibi doğrayınız.
3) Yağı tencereye koyup kızdırınız. Soğanı ilâve ederek 2-3 dakika kavurup havucu ve yerelmasını yıkayıp süzdürerek ilâve ediniz.
4) Ağır ateşte yerelmalarını parçalamadan 5 dakika karıştırarak kavurunuz. Üzerine 2 kahve fincanı su serpip tencerenin kapağını da kapatarak zaman zaman karıştırarak yerelmalarını öldürünüz.
5) Sonra suyunu, tuzunu, tozşekerini ve limon suyunu ilâve edip kapağını da kapatarak ağır ateşte 45 dakika pişmeye bırakınız.
6) Pirinci 30 dakika ıslatıp yıkayarak yerelmalarının üzerine serpiniz. 30 dakika daha pişirip suyunu kontrol ederek ateşten alınız.
7) Dereotunu serpip servis yapınız.
|
Zeytintağlı Yerelması |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc70695
Gönderme Tarihi: 12.Arl.2011
2,495 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 kg yerelması (kabukları soyulup, her biri boylamasına 2'ye kesilerek kalın dilimlenmiş)
200 gr (1 su bardağı) zeytinyağı
2 orta boy soğan (ince doğranmış)
6 su bardağı su
2 limonun suyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
2 çorba kaşığa pirinç
Zeytinyağı büyükçe bir tencerede orta ateşte kızdırınız. Yağ kızınca soğanları ekleyip 2-3 dakika, renkleri hafifçe pembeleşene kadar pişiriniz. Yerelmalarını ekleyip birkaç kez karıştırdıktan sonra, su, limon suyu, tuz ve şekeri ekleyip, pirinçleri üstüne serpiniz. Tencerenin üstünü yağlı kağıtla örtüp, kapağını kapatarak 20-25 dakika, yerelmaları yumuşayana kadar pişiriniz.
Tencereyi ateşten alıp, yağlı kağıdı atınız. Yemeğinizi bir servis tabağına aktarıp, soğuduktan sonra servis ediniz.
Not: Zeytinyağlı yerelmasını pişirmeden önce, soyulmuş yerelmalarını kararmamaları için su dolu bir tencere içinde saklamak gerekir. Yemek pişerken pirinci ekledikten sonra kesinlikle kepçeyle karıştırılmamalı, gerekirse, karıştırmak yerine tencere sallanmalıdır.
|
Zeytinyağlı Yer Elması |
|
selmann
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.12.2011
Mesajlar: 37 Şehir: İskenderun |
Kısa URL: https://ml.md/lc70515
Gönderme Tarihi: 07.Arl.2011
2,061 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo yer elması
1 adet soğan
3 çorba kaşığı pirinç
1 adet havuç
1 çay bardağı sıvı yağı
1 adet kesme şeker
1 çay kaşığı tuz
1 adet limon suyu
Yer elmasını soyup yıkayın. Tencereye zeytinyağını koyun, üzerine rendelenmiş soğanı ekleyip 5 dakika pişin. Yer elmalarını da üzerine ekleyin ve birlikte 2 dakika daha kavurun. Havucu ince şekilde dilimleyin, tencereye ilave edin. Limon suyu, şeker ve tuzu da üzerine koyup karıştırın. Son olarak üzerine sıcak su ilave edin. Yaklaşık 1,5 su bardağı kadar sıcak su olmalı, eğer soğuk su koyarsanız yer elmaları çok geç pişer. Bu arada pirinci de ayrı bir yerde haşlayın. Süzüp pişmekte olan yer elmasının üzerine ilave edin. 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.
|
Zeytinyağlı Yerelması |
|
balaban2
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.07.2011
Mesajlar: 24 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc67086
Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2011
2,048 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. yerelması
2 adet havuç
Yarım kahve fincanı pirinç
Yarım limonun suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet kesmeşeker
1 tatlı kaşığı tuz
2-3 dal dereotu
Yeteri kadar su
Yerelmalarını soyun. Büyük olanlarını dörde bölüp, kararmaması için suda bekletin. Havuçları soyup, halka halka kesin. Bir tencereye zeytinyağını alıp, üzerine doğradığınız havuçları katın. 1-2 dakika soteleyin. Yerelmalarını süzüp, tencereye ekleyin ve birlikte 2-3 dakika daha sote ettikten sonra 1 kahve fincanı sıcak suyu üzerine dökün. Bu şekilde 5 dakika daha soteleyin. Bir buçuk su bardağı su, tuz ve şeker ekleyerek pişmeye bırakın. Bir kapta pirinçleri haşlayın ve yerelmalarının pişmesine yakın limon suyu ile birlikte tencereye ekleyin. 5 dakika kaynatıp, ocaktan alın. Dereotu ile süsleyin.
|
Zeytinyağlı Yerelması |
|
ERGUN
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.07.2005
Mesajlar: 99 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc65302
Gönderme Tarihi: 02.Tem.2011
2,257 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ergun Köknar
1 kg. yerelması
1 adet havuç
1 baş soğan
1 kahve fincanı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yeteri kadar limon suyu
Dereotu
Yerelmalarını yıkayıp ayıklayınız. Aynı boyutta kuşbaşı doğrayınız. Çok iri parçalar olmamasına dikkat ediniz. Havucu kazıyıp, tavla zarı büyüklüğünde küçük küçük dograyınız. Soğanı, yemeğin içinde belirgin olmaması için, rendeleyiniz. Tencereye soğanı, yerelmasını ve havuçları koyunuz. Üzerine zeytinyağını dökünüz. Şekerini, tuzunu ilave ediniz. Pirinçleri yıkayıp ekleyiniz. İki bardak sıcak su ilave edip, karıştırınız. Tencerenin ağzını kapatıp, hafif ateş üzerinde pirinçler uzayıncaya kadar pişiriniz. Yerelması, yumuşayınca tencereyi ateşden indirip soğumaya bırakınız, iyice soğuyunca servis tabağına dökünüz. Dereotunu çok ince kıyıp üzerine serpiniz. Bir süre bekletip, ikram ediniz.
|
Zeytinyağlı Yer Elması |
|
şeref
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.04.2011
Mesajlar: 42 Şehir: Trabzon |
Kısa URL: https://ml.md/lc64612
Gönderme Tarihi: 19.Haz.2011
4,304 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. yer elması
1 adet büyük boy soğan
2 adet orta boy havuç
2 çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı sıcak su
3 adet kesme şeker
1 çay bardağı pirinç
1 adet limonun suyu
1/2 demet dereotu
Tuz
Doğranmış soğan ve havuçları zeytinyağında soteleyin. Üzerine temizlenmiş ve irice doğranmış yerelmalarını ekleyip 5 dakika daha sote edin. Üzerine 1 kahve fincanı sıcak su ekleyip 10 dakika pişirin ve 2 su bardağı sıcak su, tuz ve şekeri ekleyip kısık ateşte pişirin. Pirinci haşlayın. Pirinci ve limon suyunu da ekleyip 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Dereotu ile süsleyerek servis yapın.
|
ZEYTİNYAĞLI YERELMASI |
|
kurabiyem
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.10.2010
Mesajlar: 30 Şehir: Artvin |
Kısa URL: https://ml.md/lc56841
Gönderme Tarihi: 22.Ekm.2010
4,408 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kabuklarından ayırdıktan sonra, yerelmalarını arzuya göre kesmeli ve yıkamalıdır. Zeytinyağlı yemeklerdeki usul veçhile tencereye soğanları doğramalı ve sararıncaya kadar zeytinyağında kavurmalıdır.
Sonra, hazır yerelmalarını da tencereye koymalı, herzaman gibi, iki üç parça şeker de atmalıdır. Suyunu ve tuzunu ilâve ettikten sonra, çişmesini beklemelidir.
Bazıları, pişeceğine yakın, bu yemeğe az miktar pirinç dahi salmaları vâkidir. Lezzetini ve yemeği çoğaltmağa yarıyacağı düşüncesi burada galiptir.
Not: Bu yemeğin, yalnız zeytinyağlısı makbuldür. Dişlere kolay ve mideye hafiftir. Düzgünlerinden seçme alınırsa kabuklarının soyulması da kolay olur.
|
ZEYTİNYAĞLI YERELMASI |
|
SelinH
Aşçıbaşı
Kayıt: 25.06.2010
Mesajlar: 28 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc53014
Gönderme Tarihi: 25.Haz.2010
4,594 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme:
1 Kg yer elması
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 adet orta boy soğan
1 adet orta boy havuç
1 limonun suyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
1 kahve fincanı pirinç
1 su bardağı su
1 bağ dereotunun yaprakları
Hazırlanışı:
Yer elmasının kabuklarını soyduktan sonra dördebölünüz. Havucu soyup doğrayınız. Yağı VMS tenceresine koyarak soğanı 1,2 dakika öldürünüz, havuçları ve yer elmasını yıkayıp süzdürdükten sonra tencereye ilâve ediniz. Kapağını kapatarak 0 dakika kısık ateşte pişiriniz. Tekrar kapağını açarak tuzunu, şekerini, suyunu ve pirincini ilâve ederek 25 dakika kısık ateşte pişiriniz. Ateşi söndürdükten sonra kapağını 15 dakika daha kapalı tutarak demlenmesini sağlayınız. Tereotunu ilâve ederek servis yapınız.
|
ZEYTİNİYAĞLI YERELMASI |
|
huysuz ve tatlı kadın
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.03.2010
Mesajlar: 59 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc48633
Gönderme Tarihi: 14.Mar.2010
4,606 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg yerelması
1 bardak zeytinyağı
2 kahve fincanı pirinç
2 soğan (küçük)
2 havuç (büyük)
1/2 demet dereotu
1 limon
1/2 çorba kaşığı şeker
Bir tencereye zeytinyağı, rendelenmiş soğan, kazınmış ve yuvarlak kesilmiş havuçlar konur. Bütün bunlar soğanın sararmamasına dikkat edilerek 5 dakika kavrulur. Sonra, soyulmuş, ufak parçalar halinde kesilmiş yerelması ve bir bardak su, kavrulmuş soğanın ve havucun üstüne ilâve edilerek tencerenin kapağı kapatılır.
Orta ısılı ateşte karıştırılarak bir süre pişirilen yemeğe tuz, toz şeker ve kalan üç bardak su (sıcak) katılır. Yerelma-ları iyice yumuşayana kadar pişirilir. Konulan su pişirmeye kâfi gelmezse, biraz daha sıcak su konabilir. Yerelmalarının yumuşadığına kanaat getirilince, ayrı bir yerde haşlahmış pirinç ve limon suyu ilâve edilir, beş dakika daha pişirilir.
|
ZEYTİNYAĞLI YERELMASI |
|
fener
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.12.2009
Mesajlar: 30 Şehir: Adıyaman |
Kısa URL: https://ml.md/lc44657
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2009
4,564 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemesi:
1 kilo yerelması
1 bardak zeytinyağı veya ayçiçek yağı
2 büyük baş soğan
1 demet maydanoz
1 çorba kaşığı pirinç
1 bardak su
1 çay kaşığı tuz
yarım limon
1 çorba kaşığı şeker.
Yerelmasının kabuğu soyulup, parça parça kesilir. Bol suda yıkanır. Rendelenmiş soğan likit yağ ile (zeytinyağı veya ayçiçek yağı) beraber bir dakika kavrulur. İçerisine yerelması, tuz, limon, şeker konur. 20 dakika müddetle orta ateşte kaynatılır. Sonra üzerine pirinç serpilir. Yarım saat daha pişirildikten sonra ateşten indirilir. Servis tabağına boşaltılıp, üzerine çok ince doğranmış maydanoz serpilir. Yanında limon ile servis edilmesi önerilir.
|
ZEYTİNYAĞLI YERELMASI |
|
yedek
Aşçıbaşı
Kayıt: 09.07.2009
Mesajlar: 28
|
Kısa URL: https://ml.md/lc38016
Gönderme Tarihi: 09.Tem.2009
4,557 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo yerelması
30 gr. pirinç
150 gr. havuç
1/2 limon
2 dl. zeytinyağı
10 gr. şeker
Küçük bir soğan,
1 demet dereotu
Yerelmasının kabuklarını soyunuz, yıkayınız.
Havuçların üzerlerini kazıyınız, yıkayınız, uzunlamasına 4-6 ya bölerek yuvarlak sarı özlerini çıkarınız.
2 santim boyunda verevlemesine doğrayınız.
Havuçlarla beraber bir baş soğanı bir tencerede zeytinyağını kızartmadan hafifçe bir kaç kez çeviriniz.
Önceden soyulmuş yıkanmış ve doğranmış Yerelmasını ilâve ediniz.
Tuz, şeker ilâve ediniz, tencerenin kapağını örtünüz ve üzerini kaplayacak kadar su ilâve ediniz.
Çok az suyu kalıncaya kadar pişiriniz. Ateşten almadan haşlanmış pirinç ilâve ediniz.
Piştikten sonra kendi kabında soğutunuz, biraz limon sıkınız ve servis tabağına yerleştiriniz, üzerine ince kıyılmış dereotu serpiniz.
|
Zeytinyağlı Yerelması |
|
Numan
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.03.2009
Mesajlar: 20 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc34594
Gönderme Tarihi: 16.Mar.2009
4,403 defa indirildi / yazdırıldı
|
1000 gram yerelması
200 gram havuç (4 küçük)
165 gram zeytinyağı (3/4 bardak)
120 gram soğan (1 büyük)
30 gram pirinç (1/2 kahve fincanı)
4 bardak su
1/2 çorba kaşığı toz şeker
1/2 demet dereotu
1 limonun suyu
1 Bir tencereye; üç çeyrek bardak zeytinyağı, kazınmış, küçük ve yuvarlak kesilmiş 4 orta baş havuç ile, küçük doğranmış 1 büyük baş soğan koyarak, soğanları sarartmadan 5 dakika kadar kavurmalı, sonra bu soğan ve havuçlara; soyulmuş ve irice ceviz büyüklüğünde parçalara doğranmış 100 gram yerelması ile, 4 bardak sudan yalnız 1 kahve fincanını katarak, tencerenin kapağını kapatmalı ve su yarıya ininceye kadar arada bir karıştırmak suretiyle yerelmalanm orta kuvvetteki ateşte böğürmeye bırakmalıdır.
2 Sonra, böğütmüş olduğumuz bu yerelmalarına, yarım silme çorba kaşığı töze şeker, yarım çorba kaşığı tuz ile, sıcak bir halde olmak üzere geriye kalan suyu da katarak, yerelmalan yumuşak bir hal alıncaya kadar pişmeye bırakmalıdır. (Tenceredeki suyu çekmesine rağmen yerelmalan yumuşamamış iseler, bunlara bir miktar daha sıcak su katmalıdır.)
3 Yerelmaları yumuşayınca tencereye; başka bir kap içinde haşlanmış yanm kahve fincam pirinç ile 1 adet limonun suyunu katmalı ve beraberce 5 dakika daha pişirdikten sonra tencereyi ateşten almalı ve yerelması soğuduktan sonra tabağa alarak üstlerine kıyılmış yarım demet dereotu serpmeli ve servis yapmalıdır.
|
Zeytinyağlı Yerelması |
|
serin
Aşçı
Kayıt: 16.11.2008
Mesajlar: 14
|
Kısa URL: https://ml.md/lc33482
Gönderme Tarihi: 06.Şub.2009
4,552 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg yerelması
2 adet havuç
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı su
2 çorba kaşığı pirinç
1/2 çorba kaşığı toz şeker
1 adet limon
tuz
Yerelmaları soyularak limonlu suda bekletilir. Havuçlar soyularak 2 mm kalınlığında verev halkalar şeklinde doğranır. Havuçlar, yerelmaları ve yıkanmış pirinçler tencereye alınarak harmanlanır. Zeytinyağı, su, limon suyu, tuz ve şeker karıştırılarak sebzelerin üzerine dökülür. Tencere kapağı kapalı olarak ateşe oturtulur. Kaynayana kadar harlı, daha sonra hafif ateşte kontrollü olarak pişirilir. Yerelması çabuk dağıldığından pişme sırasında sık sık kontrol edilmelidir. Soğuk olarak servis yapılır.
|
Zeytinyağlı Yerelması |
|
nurevren
Aşçıbaşı
Kayıt: 04.06.2008
Mesajlar: 29 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc24336
Gönderme Tarihi: 04.Haz.2008
4,418 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemesi
1,5 kg. yerelması
1 bardak zeytinyağı
2 baş orta büyüklükte soğan
1 havuç
1-2 fiske şeker
1 adet limon
1 çorba kaşığı silme tuz
2 bardak kaynar su
1,5 çorba kaşığı pirinç
1/2 demet maydanoz
Soğanları soyup ince ince doğrayın. Havucu kazıyıp yıkadıktan sonra küçük küpler şeklinde doğrayın. Bir tencerede zeytinyağını, ince doğranmış soğanı, havuçları, orta ısıda ateş üzerinde sarartmadan hafifçe kavurun. Kaynar suyu, tuzu ve bir iki fiske şekeri ilave ettikten sonra yarım limon suyunu katın.
Yuvarlak şekiller vererek soyduğunuz yerelmasını hemen tencereye koyun. Bir taşım kaynattıktan sonra ateşi hafifletin. Kalan limon suyunu da yerelmaların üzerine ekleyin. Ayıklanarak yıkanmış pirinci serpiştirip suyunu çekinceye kadar pişirin. Tencerenin kapağını sık sık açmayın. Aksi takdirde yemeğin beyaz rengi bozulur.
Kabında soğuttuktan sonra dağıtım tabağına alıp üzerlerini ince kıyılmış dereotuyla süsleyerek servis yapın.
|
|