|
|
Ağzı Açık (Afyonkarahisar) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc115630
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2016
1,775 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ebru Aydın
Hamuru için:
12 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Yeterli miktarda su
İçi için:
100 gr iç yağı
2 su bardağı sıvı yağ
500 kıyma
1 adet yumurta
Yarım demet maydanoz
Un elenerek ortası, havuz şeklinde açılır. Tuz ve azar azar su ilavesiyle yoğrularak, kulak memesi yumuşaklığında, bir hamur hazırlanır. Hazırlanan hamur, dört bezeye bölünür. İlk hamur bezesi, yufka büyüklüğünde açılıp üzerine ısıtılmış sıvı yağ ve iç yağı karışımı sürülür. Yufka, bohça şeklinde katlanarak, serin bir yere alınır. İkinci hamur bezesi de yufka büyüklüğünde açılır. Üzerine ısıtılmış sıvı yağ ve iç yağı karışımı sürülür.
Yufka, bohça şeklinde katlanarak, serin bir yere alınır. İkinci hamur bezesi de yufka büyüklüğünde açılır. Üzerine ısıtılmış sıvı yağ ve iç yağı sürülür. İlk hazırlanan bohça şeklindeki hamur, bu yufkanın içine konulur ve tekrar bohça şeklinde katlanır (içi içe iki hamur olacak şekilde). Bu işlem diğer iki beze içinde aynı şekilde uygulanır. Böylece dört hamurdan iki tek hamur elde edilir. Bohça şeklindeki hamurlar, arzu edilen büyüklükte, eşit kare parçaları şeklinde kesilir. Kesilen parçalar, ortası kalın, kenarları ince olacak şekilde açılır. Diğer tarafta kıyma, yumurta maydanoz, karıştırılarak harç yapılır. Açılan hamurların ortasına bir miktar harç konularak kenarları, pile şeklinde birbiri üstüne bindirilerek katlanır. Yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilir. Üzeri yağlanarak 200 derece ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir.
Not: Tören yemekleri içerisinde daha çok mevlitlerde sunumu görülen ağzı açık kıyma veya peynir iç malzemesiyle hazırlanabilen, Afyonkarahisar'a özgü ve sürtülmüş haşhaşın kullanılmadığı ender hamur işlerindendir.
Fotoğraf "ADNAN" tarafından gönderildi. 05.11.2019
|
Ağzı Açık (Afyonkarahisar) |
|
ferda ünlü
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.05.2020
Mesajlar: 44 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc150563
Gönderme Tarihi: 16.May.2020
584 defa indirildi / yazdırıldı
|
Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
2 Kg Un
1 Çay Kaşığı Tuz
50 Gr İç Yağ
100 Gr İç Yağı
500 Gr Sıvı Yağ
500 Gr Beyaz Peynir
1 Adet Yumurta
½ Maydanoz
Un, tuz ve su ile iyice yoğrularak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hazırlanan hamur dört parçaya bölünür.
Her bir parça açılıp iç yağla yağlandıktan sonra üzerine, sıvı yağ sürülür.
Yufka poğça şeklinde katlanarak tekrar oklava ile inceltilir ve yağlanır.
Bu işlem birkaç kez tekrarlandıktan sonra pohça şeklindeki hamur küçük parçalara bölünür.
Diğer peynir,yumurta,maydonoz karıştırılarak harç yapılır.
Kesilen parçalar, ortası kalın, kenarları ince ve yuvarlak olacak şekilde açılır.
Ortasına bir miktar peynir konularak kenarlar pile şeklinde bir biri üstüne bindirilerek katlanır.
Yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilip üzeri yağlanarak 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika pişirilir.
Bohça haline getirilerek bir kenara alınır.
|
|
Ağzı Açık (Afyonkarahisar) Tarifleri Ege Yemekleri
|
|