|
Asma Yaprağına Sarılı Taze Enginar Dolması |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc35116
Gönderme Tarihi: 04.Nis.2009
3,227 defa indirildi / yazdırıldı
|
THY Skylife
Zeytinyağlı dolma içi malzemesi:
500 gr ince doğranmış kuru soğan
150 gr pirinç
1/2 su bardağı zeytinyağ
20 gr çam fıstık
15 gr kuş üzümü
1 yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz tarçın
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı yeni bahar
1 çay kaşığı kuru nane
1/4 demet ince kıyılmış maydanoz
1/4 demet ince kıyılmış dereotu
Malzemesi:
4 adet taze enginar (soyulmuş)
8 adet tuzu alınmış asma yaprağı
1 adet ince dilimlenmiş domates
1 su bardağı zeytinyağ
1 adet yağlı kağıt
1 adet limon suyu
1 yemek kaşığı tuz
2 su bardağı su
Dolma içinin hazırlanışı:
Tencerede zeytinyağı kızdırılır, çam fıstıkları pembeleşinceye kadar kızartılır. Doğranmış kuru soğan ilave edilip 8 – 10 dakika kavrulur. Pirinçler ıslatılıp süzdürüldükten sonra tencereye katılarak 4 -5 dakika kavrulur. Bütün baharatlar eklenip karıştırılır. 1 su bardağı kaynamış su dökülerek iyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ateşte suyunu çekinceye kadar bekletilir. Soğuyunca maydanoz ve dereotu ilave edilir.
Dolmanın hazırlanışı:
Temizlenmiş enginarların içine dolma harcından konur ve üzerine dilimlenmiş domatesler yerleştirilir. Tuzu alınmış asma yaprağıyla sarılır. Yağlanmış yağlı kağıda sarılarak fırın tepsisine dizilir. Zeytinyağ, tuz ve su eklenir. 30 dakika fırında pişirilir. Soğuyunca servis edilir.
Fotoğraf "Abbas Y." tarafından gönderildi. 25.09.2016
|
Asma Yaprağında Enginar Dolması |
|
elmakurdu
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.07.2008
Mesajlar: 21
|
Kısa URL: https://ml.md/lc25527
Gönderme Tarihi: 19.Tem.2008
2,481 defa indirildi / yazdırıldı
|
5-6 enginar, temizlenmiş
Dolmalık iç
2 soğan, piyazlık doğranmış
1 havuç, halka halka doğranmış
1 limon
Kaynamış su
Zeytinyağı
Süslemek için; maydanoz
Geniş bir kâsenin içine soğuk su ve yarım limon suyu koyun. Enginarları bu su ile ovup aynı suyun içinde bırakın. Dolmalık içi hazırlayıp soğutun. Tahtanın üzerine geniş bir asma yaprağı serin. Üzerine bir enginarı oturtun, ortasına büyüklüğüne göre 1-2 yemek kaşığı iç malzemeden koyun. Asma yaprağını bohça yapar gibi enginarın üzerine kapatıp bir ip ile bağlayın. Tüm enginarlar için aynı işlemi uygulayın. Doğradığınız soğanları ve havucu geniş ve yayvan bir tencerenin dibine yayın. Üzerine enginarları yerleştirin. Tencereye enginarların üzerini geçecek kadar kaynamış su ekleyin. Yarım limonun suyunu ve zeytinyağını ekleyip kısık ateşte yarım saat pişirin. Pişince iplerini çıkarıp maydanoz ile süsleyerek servis yapın.
Not: Enginarların tabanlarının iyice soyulduğuna emin olun. Aksi taktirde taban bölümleri pişince sert kalır.
ML® Yarım Enginar Dolması için tıklayın
Fotoğraf "püre" tarafından gönderildi. 02.02.2021
|
Asma Yaprağında Enginar Dolması |
|
Abbas Y.
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.12.2015
Mesajlar: 77 Şehir: Tahran |
Kısa URL: https://ml.md/lc119850
Gönderme Tarihi: 25.Eyl.2016
1,687 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 adet enginar
1/2 demet dereotu
1 adet limon
1,5 su bardağı su
3 çay kaşığı tuz
12 adet büyük asma yaprağı
1,5 çay bardağı pirinç
2 adet soğan
3 çorba kaşığı çam fıstığı
1 çorba kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı toz şeker
Dolma içi için incecik kıyılmış soğan, dolmalık fıstık, tuz ve 2 yemek kaşığı yağı tencereye alın. Kapağını kapatıp hafif ateşte 10 dakika kadar pişirin. Yarım su bardağı sıcak su ekleyin. Şeker ve kuş üzümünü de ekleyip kaynamaya bırakın. Su kaynayınca yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyin kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Altını kapattıktan sonra kıyılmış dereotu,tarçın ve yenibaharı ekleyip karıştırın.
Enginarların içine limon suyu sıkın. İç harcını enginarların içine doldurun. Her enginarı 2 adet yaprakla alttan ve üstten sarın. Yayvan bir tencereye enginarları yerleştirin. 1,5 su bardağı suyu tencereye enginarların kenarından dökün, suya tuz serpin.
Tencerenin üstünü yağlı kağıtla kapatıp kapağını örtün. Kısık ateşte enginarlar yumuşayana kadar pişirin.
40-45 dakikada pişiyor. Ben çok kısık hafif kaynayacak şekilde pişiriyorum suyu bitmiyor ama siz ocağınızın durumuna göre suyunu kontrol ederek pişirin. Tenceresinde soğutun. Limon dilimleri ve dereotuyla servis edin.
|
Asma Yaprağında Enginar Dolması |
|
anket
Aşçıbaşı
Kayıt: 13.06.2016
Mesajlar: 22 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc117569
Gönderme Tarihi: 14.Haz.2016
1,421 defa indirildi / yazdırıldı
|
Meryem Özten
4 adet enginar çanağı
½ limon (enginar için)
15-16 adet asma yaprağı
½ bardağı pirinç
½ çay bardağı zeytinyağı
2 adet soğan (2'si tencerenin tabanına 2'si dolma harcına)
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 adet kesme şeker
½ çay bardağı sıcak su
Tuz
½ demet dereotu
Maydanoz
Taze nane
Karabiber
Yenibahar
½ limon
½ çay bardağı zeytinyağı
1,5 su bardağı su
1 tane havuç
Enginarları limonla ovun ve yine limonlu suda bekletin. 2 adet ince kıyılmış soğanı zeytinyağ da kavurun. Dolmalık fıstığı ekleyip kavurmaya devam edin. Pirinci de ekleyip 1-2 dakika daha kavurduktan sonra kuş üzümü kesme şeker tuz ve sıcak suyu ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Ardından baharat ve yeşillikleri ekleyin. Karıştırıp tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Geniş bir tabağın üzerine sıcak suda haşlanmış iki tane asma yaprağını üst üste koyun üzerine enginarı oturtun. Enginarın üzerine hazırladığınız harçtan 2 yemek kaşığı koyun. Üzerine de 2 adet asma yaprağı koyup her tarafını örtecek şekilde sarın. diğer enginarları da aynı şekilde hazırlayın. Pişireceğiniz tencerenin dibine iki adet soğanı halka halka kesip dizin. Havuçları da dilimleyin onları da dizin. Enginarları da yerleştirdikten sonra zeytinyağ,limon suyu ve suyu ekleyip kısık ateşte 40-45 dakika kadar pişirin. Ilık ya da soğuk olarak havuç ve limonla servis yapın.
|
Asma Yaprağında Enginar Dolması |
|
yeni sayfa
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.09.2019
Mesajlar: 26 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc146014
Gönderme Tarihi: 01.Ekm.2019
707 defa indirildi / yazdırıldı
|
Millî Eğitim Bakanlığı
12 adet asma yaprağı
4 adet enginar
1 adet orta boy soğan
4 çorba kaşığı pirinç
Yeterince tuz, nane, karabiber
1 adet patates
1 adet orta boy havuç
1 çorba kaşığı sıvı yağ
Süslemek için:
Dereotu (3-5 dal)
1 adet limon
İri kıyılmış soğan, baharatlar ve sıvı yağ ile kavrulur.
Pirinç eklenir, 3-4 dakika karıştırılır.
Karışım enginarların göbeklerine yerleştirilir ve asma yaprağı ile sarılır.
Sarılan enginarlar tencereye dizilir.
İnce dilimlenmiş patates ve havuç eklenir, tuz serpilir.
1 su bardağı su ile kaynatılır.
30 dakika pişirilen enginarlar tabağa alınır, dereotu ve limon ile süslenerek servis edilir.
|
|