|
Aşure |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166008
Gönderme Tarihi: 11.Tem.2022
230 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı haşlanmış fasulye
10 adet kuru kayısı
¼ su bardağı kuru üzüm
1 adet portakal kabuğu rendesi
9 adet kuru incir
Yarım paket vanilya
¼ su bardağı kuş üzümü
2 su bardağı toz şeker
Tuz
Üzerini Süslemek İçin:
Fındık
Ceviz
Kuş üzümü
Nar
Tarçın
Sıra geldi aşureyi yapmaya. Aşure yapılacağı günün bir önceki akşamında yıkanıp, üzerine su konarak 5 dakika kaynatılan ve kapağı kapatılıp bir gece bekletilen buğdaylara aşure yapılacağı gün su ilave edilir. Sonrasında orta ateşte kaynatılır, kaynatırken suyu azalırsa üzerine su eklenebilir. Haşlanmış nohutlar ve kuru fasulyeler de konarak kaynatılır. Portakal kabuğu rendesi, kuş üzümü ilave edilip karıştırılır ve şeker konarak 5 dakika daha kaynatılmaya devam edilir. Sonrasında tuz, vanilya eklenir. Doğranarak sıcak su içerisinde bekletilen incirler ile kayısılar suyu süzüldükten sonra ilave edilir. Hazırlanan karışım sıcakken kaselere paylaştırılır ve soğumaya bırakılır, yaklaşık 30 dakika buzdolabında bekletildikten sonra üzeri için gerekli malzemeler ile süslenir.
|
Aşure |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166937
Gönderme Tarihi: 27.Ağu.2022
242 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı aşurelik buğday
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı kuru fasulye
100 gram kuru kayısı
100 gram beyaz üzüm
500 gram toz şeker
Bir tutam karanfil
1 portakalın rendelenmiş kabuğu
Süslemek için: Nar taneleri, doğranmış kuru meyveler, fındık, fıstık, badem, tarçın, kavrulmuş susam, kuş üzümü
Buğday, nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı kaplara alarak bir gece boyunca suda bekletilir. Buğdayı 4 litre su ekleyerek bir tencereye alınır ve boza kıvamı alıp iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı tencerelerde haşlayarak iyice pişirilir ve çıkan kabuklar atılır. Kuru kayısı ile inciri kare şeklinde keserek ayrı ayrı kaplarda 5 dakika haşlanır ve süzülür. Haşladığınız ve pişirdiğiniz tüm malzemeleri büyük bir tencereye alarak pişirilir. Bir tutam karanfil eklenir. Son olarak şekeri ekleyerek karıştırılır ve pişmeye bırakılır. Aşure kaselere koyulur ve üzeri dilediğiniz şekilde süslenir.
|
Aşure |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc170759
Gönderme Tarihi: 10.Mar.2023
143 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://cook.com.tr
Aşurelik Buğday (göce) 4 Su Bardağı
Haşlanmış Nohut 2 Su Bardağı
Haşlanmış Kuru Fasulye 2 Su Bardağı
Kuru Kayısı 20 Adet
Kuru Üzüm 0.5 Su Bardağı
Kurutulmuş İncir 15 Adet
Vanilya 1 Paket
Sofra Tuzu 1 Tutam
Toz Şeker 4 Su Bardağı
Kuş Üzümü 0.5 Su Bardağı
Fındık 1 Tutam
Ceviz 1 Tutam
Tarçın 1 Tutam
Kuş Üzümü 1 Tutam
Portakal 1 Adet
Akşamdan buğdayı suyu berrak oluncaya kadar iyice yıkayın.
Üzerini geçecek kadar su koyup 5 dakika kaynatın, kapağını kapatıp bir gece bekletin.
Ertesi gün buğdaylara su ilave edip yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın suyu azaldıkça sıcak su ilave edin.
Sırasıyla içine haşlanmış nohutları kuru fasulyeyi koyup kaynatın.
Suda beklettiğiniz kuru üzümleri süzüp ilave edin. Portakal kabuğu rendesi, kuş üzümünü ilave edip karıştırın.
Şekerini ilave edin ve 5 dakika daha kaynatın.
Kuru kayısıları, tuzu ve vanilyayı ekleyin.
Aynı zamanda incirleri küçük küpler halinde doğrayın ayrı bir kapta suda haşlayın süzün ve tencereye ilave edin.
Sıcak olarak kaplara paylaştırın.
Soğuduktan sonra üzerlerini dilediğiniz malzemelerle süsleyip soğuk servis edin.
Fotoğraf "dolu" tarafından gönderildi. 07.11.2024
|
Aşure |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc171486
Gönderme Tarihi: 16.Nis.2023
645 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 (yarım) su bardağı geceden ıslatılmış kuru fasulye
1/2 (yarım) su bardağı geceden ıslatılmış nohut
2 su bardağı geceden bir taşım kaynatılıp suyuyla bekletilmiş aşurelik buğday
1/4 (çeyrek) su bardağı pirinç
1 su bardağı toz şeker
1 adet rendelenmiş portakal kabuğu
Servis için:
Kuru kayısı
Kuru dut
Kuruyemiş
Kuru fasulye ve nohudu ayrı tencerelerde yumuşamalarına az bir süre kalana kadar haşlayın.
Buğdayı da ayrı bir tencerede açılana kadar haşlayın.
Buğday koyulaşınca fasulye ve nohudu suları ile ilave edin. Dibini tutmaması için karıştırın.
2 su bardağı geceden bir taşım kaynatılıp suyuyla bekletilmiş aşurelik buğday, pirinci bunların üzerine ekleyin.
Suyunu iyice çektikten sonra toz şekeri ekleyin.
Portakal kabuğunu ekleyin.
Eriyene kadar karıştırın ve 5 dakika daha kaynatın.
Koyuluğu istediğiniz kıvamda ise servis kaselerine paylaştırın.
İster soğuk ister ılık servis edebilirsiniz.
Servis malzemeleri ile istediğiniz gibi süsleyin.
Arzu ettiğiniz kadar kuru kayısı, kuru dut, kuruyemiş serpiştirerek servis edin.
|
Aşure |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172729
Gönderme Tarihi: 18.Haz.2023
180 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
400 g aşurelik buğday
100 g kuru fasulye
100 g nohut
50 g kuru üzüm, ayıklanıp yıkanmış
4 litre su
3 dilim portakal kabuğu, ince kıyılmış
100 g kuru kayısı, küçük doğranmış
800 g şeker
6 adet kuru incir, küçük doğranmış
1 tatlı kaşığı gül suyu, isteğe bağlı
Sunum için:
2 tatlı kaşığı tarçın
100 g fındık veya ceviz içi, kabaca doğranmış
30 g dolmalık fıstık
30 g kuş üzümü
60 g nar tanesi
Bir gece önceden aşurelik buğdayı, kuru fasulyeyi ve nohudu yıkayıp ayrı kaplarda ıslayın.
Ertesi gün, nohudu ve kuru fasulyeyi süzüp yıkayın. Ayrı ayrı tencerelerde yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Nohutların kabuklarını çıkartın. Aşurelik buğdayı yıkayıp süzün.
Kuru üzümü ayrı bir kapta 10 dakika kaynatıp süzün.
Büyükçe bir tencereye 4 litre suyu ve buğdayı koyun. Su kaynayınca altını kısıp ağır ateşte, kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın.
Buğday iyice yumuşayınca kapağını açın ve haşlanmış kuru üzümleri ilâve edip orta ateşte, yaklaşık 5 dakika, arada bir karıştırarak kaynatın.
Portakal kabuklarını ilâve edin. Sonra haşlanmış nohut ve kuru fasulyeyi de katıp sürekli karıştırarak yaklaşık 5 dakika daha kaynatın. Kayısıları ve toz şekeri de içine ekleyerek kaynayıncaya kadar sürekli karıştırmaya devam edin.
Aşure pişerken kıvamının koyu olmaması gerekir. Bu aşamada aşure akıcı ve suluca bir kıvamda değilse, bir miktar daha sıcak su ilâve edebilirsiniz. Buğdayın cinsi, suyunu çekmesini etkileyen bir faktördür; ne kadar su ekleyeceğiniz buna bağlıdır.
En son kuru inciri de katıp yaklaşık 5 dakika karıştırarak kaynatın ve ateşten alın. Gül suyunu ilave edin.
Üstünün kabuk tutmaması için arada bir karıştırarak bir süre kapağı yarı kapalı durumda piştiği tencerede soğutun.
Kepçeyle servis yapılacak kaplara boşaltın. Soğuyup üstü kabuk tutunca tarçın, kuruyemiş, dolmalık fıstık, kuş üzümü ve nar taneleriyle süsleyerek servis edin.
Not: Aşureyi kâselere dağıtmadan önce haşlanıp soyulmuş kestane de ekleyebilirsiniz. Kuru inciri erkenden atarsanız aşurenizin rengi kararacaktır. Aşure, geleneksel olarak İslam takviminde birinci ay olan Muharrem ayının gününde yapılan bir nevi tatlı aştır. Bolluk ve bereket timsalidir. Bol miktarlarda yapılıp komşular, arkadaşlar ve akrabalarla paylaşılır, evden eve gönderilir. Aşurenin temel malzemesi buğdaydır. İçine ayrıca tercihe göre pirinç, nohut, kuru fasulye, kuru bakla, gibi bakliyat ile kayısı, kuru üzüm başta olmak üzere kuru meyveler konur. İçine konan malzemelerin miktarı farklı inanışlara göre yedi, on iki veya kırk bir türlü olabilir. Üzeri kuş üzümü, fıstık, ceviz ve nar taneleri ile süslenir. Aşure, içine konan malzemelerin çeşitliliği ile Nuh’un efsanesine bağlanmış, bu yüzden yabancı dillerde Nuh’un tatlısı olarak anılagelmiştir. Aşure geleneği bugün bütün canlılığıyla yaşayan bir gelenektir, ayrıca aşure zamanı dışında da muhallebicilerde bulunan sevilen bir tatlıdır.
|
Aşure |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc173315
Gönderme Tarihi: 19.Tem.2023
120 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı aşurelik buğday
Yarım su bardağı nohut
Yarım su bardağı kuru fasulye
1 yemek kaşığı dolusu köftelik bulgur
1 yemek kaşığı baldo pirinç
2 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı kuru üzüm
1 adet elma
1 adet portakal
10 adet kuru kayısı
2 su bardağı ılık süt
Daha fazla aşure için malzemeleri iki katına çıkarabilirsiniz.
Üzeri İçin;
Ayıklanmış nar taneleri
Ceviz
Fındık
Badem içi
Toz tarçın
Kuru incir
Kuru kayısı
Aşurelik buğday, kuru fasulye ve nohutu ayrı tencerelerde bir taşım kaynatın ve ertesi güne kadar kaynattığınız suda bekletin. Tencerelere çok fazla su ilave etmeyin. Sadece malzemelerin üzerini biraz geçsin yeter. Bu işlem ile malzemeleriniz yeterince şişecek ve yumuşayacaktır.
Bir gece beklettiğiniz aşurelik buğday, kuru fasulye ve nohutu, yeterince büyük bir tencereye aktarın. Üzerini 10 santim geçecek kadar su ilave edin. Kullanacağınız su mutlaka sıcak olmalıdır. Ocağı açın ve iyice kaynayana kadar pişirin. Malzemelerin yeterince yumuşadığından emin olun.
Aşure yapımının bu aşamasında pişirdiğiniz malzemelerin üzerine önceden yıkayıp süzdüğünüz bulguru ve pirinci ekleyin.
Biraz daha kaynattıktan sonra aşure malzemeleriniz arasında olan toz şeker ve kuru üzümleri eklemeye başlayın. Akabinde önceden küçük küpler halinde kestiğiniz kayısıları ilave edin. Bu şekilde 10 dakika daha pişirme işlemine devam edin.
Küçük küpler halinde kestiğiniz elma ve portakalları, ardından ılık sütü aşurenize ekleyin. Bu şekilde yaklaşık 30 dakika kadar pişirin.
Aşureniz koyu kıvamlı bir çorba gibi olmalıdır. Çok sıvı ya da çok koyu olmamalıdır. İstenilen kıvamı elde etmek için suyu çeken aşureye ara ara kontrollü olarak sıcak su ilave edebilirsiniz. Bu sayede kıvamını daima kontrollü şekilde koruyabilirsiniz.
Pişen aşurenizi soğuması için ocaktan alın. İlk soğuğu çıktıktan sonra kâselere pay edin.
Aşure süsleme işlemi için dilediğiniz malzemeleri kullanabilirsiniz. Tarifte verdiğimiz; nar, fındık, ceviz ve badem içini süsleme için tercih edebilirsiniz.
|
Aşure |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174183
Gönderme Tarihi: 15.Eyl.2023
139 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.hasata.com.tr
500 g Hasata Manisa Aşurelik Buğday (geceden iyice yıkanmış bir taşım kaynatılmış ve suda bırakılmış)
250 g Hasata Kırşehir Koçbaşı Nohut (yumuşak haşlanmış)
250 g Hasata Derinkuyu Kuru Fasulyesi (yumuşak haşlanmış)
Yarım kahve fincanı Hasata Osmancık Pirinç (yıkanmış)
150 g sarı üzüm (suda beklemiş)
75 g doğranmış kayısı (suda beklemiş)
75 g doğranmış gün kurusu (suda beklemiş)
150 g kuru incir (suda beklemiş)
50 g kavrulmuş file badem
1-2 yemek kaşığı yıkanmış kuş üzümü
Yarım kg şeker (bu miktar arzuya göre ayarlanabilir)
1.5 su bardağı süzme bal
150 ml süt
Yarım portakal kabuğu rendesi
1 bütün elma
1 tarçın çubuğu
1 fiske tuz
5-10 tane karanfil
4-5 litre su
Üzeri için:
Ceviz
Fındık
Badem
Antepfıstığı
Nar
Tarçın
Hasata Aşurelik Buğday’ın üzerine geçecek kadar su, yıkanmış Hasata Osmancık Pirinç ve tuzu ekleyip ateşe koyun.
Kaynamaya başlayınca içine karanfilleri üstüne sapladığınız soyulmuş elmayı, elma kabuklarını ve tarçın çubuklarını koyup kaynamaya bırakın (isteğe göre daha sonra çıkarılabilir).
Buğday iyice açılıp helmelenmeye başladığında Hasata Kırşehir Koçbaşı Nohut’u ekleyin 10-12 dakika daha kaynatın.
Ardından Hasata Derinkuyu Kuru Fasulyesi’ni ekleyip birbiriyle özdeşleşene kadar 10 dakika daha kaynatın. Kaynayan aşureye portakal kabuğunu ekleyin.
Sırasıyla 10’ar dakika arayla incir kayısı gün kurusu, üzüm ve kuş üzümünü de ekleyin ve iyice özdeşleşene kadar arada karıştırarak hafif ateşte kaynatın.
Bu aşamada elmaları, tarçın çubuklarını ve kabuklarını çıkarabilirsiniz veya daha aromatik olması için içinde bırakıp servis kaselerine alırken dikkatlice ayırabilirsiniz. Eğer çok koyulaşırsa ara ara kaynamış su ekleyin.
Yarım kg şekeri ekleyip iyice eriyene kadar 10 dk daha kaynatın.
Ardından balı ekleyin ve iyice özdeşleşene kadar kaynatın.
Kavrulmuş badem ekleyip iyice karıştırın. En son ılıştırılmış sütü de ekleyin ve karıştırın.
Ağır ateşte 7-10 dakika daha kaynadığında aşureniz servise hazır.
Geleneksel sunum için pamuk ile gül suyu sürülmüş tabaklara servis edebilirsiniz. Üzerini fındık, badem, ceviz, nar ve istediğiniz kuruyemişler ile süsleyebilirsiniz.
|
Aşure |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174712
Gönderme Tarihi: 21.Ekm.2023
136 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı buğday
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
2 su bardağı kuru kayısı
Yarım su bardağı sarı üzüm
15 adet kuru incir
Yarım çay bardağı kuş üzümü
2 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
3.5 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı süt
Süslemek için:
1 su bardağı fındık
15 adet ceviz
1 adet nar
Tarçın
Antep fıstığı
Bir gece önce buğdayı ve kuru fasulyeyi sıcak suda ıslatıyoruz. Nohudu, içine tuz ilave edip sıcak suda ıslatıyoruz. Nohudun suyunu değiştirip bir saat haşlıyoruz. Kuru fasulyeyi de suyunu değiştirip 15 dakika haşlıyoruz. İncirleri doğrayıp suda haşlayıp suyunu süzüyoruz. Kuş üzümlerini kaynatıp suyunu süzüyoruz. Kayısıları doğrayıp iki su bardağı suda şişene kadar haşlıyoruz. Sarı üzümleri de, bir su bardağı suda şişene kadar haşlıyoruz. Buğdayı yıkayıp suyunu süzüyoruz. Buğdayı, haşlanmış nohudu ve haşlanmış kuru fasulyeyi düdüklü tencereye koyuyoruz. İçine yedi su bardağı su ilave edip 30 dakika haşlıyoruz. Sonra tekrar yedi su bardağı su ilave edip 15 dakika daha orta ateşte kaynatıyoruz. Toz şekeri ilave edip kaynatıyoruz. Aşure toplam 35 dakika kaynadıktan sonra sarı üzümleri ve suyuyla birlikte kayısıları ilave ediyoruz. Aşure 50 dakika boyunca kaynadığında sütü, incirleri ve portakal kabuğu rendesini ilave edip karıştırıyoruz. Bir saat sonra üzümleri ilave edip ocaktan alıyoruz. Aşureyi kaselerine paylaştırıyoruz.
Not: Sarı üzüm ve kayısıyı haşladığımız suyu atmayıp aşuremize ilave edersek, tadı enfes olur.
|
Aşure |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174818
Gönderme Tarihi: 28.Ekm.2023
217 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.karaca.com
1 su bardağı buğday
Yarım su bardağı nohut
Yarım su bardağı kuru fasulye
Yarım su bardağı kuru üzüm
Yarım su bardağı kuru kayısı
Yarım su bardağı kuru incir
1 su bardağı toz şeker
1 litre süt
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı vanilya
Aşure süsleme için de ceviz içi ve nar tanelerini kullanabilirsiniz.
Yapımda kullanılan en önemli malzeme buğdaydır. Genellikle haşlanıp pişirilerek eklenir.
Yiyeceğe dokusal farklılık katmak için nohut kullanılır. Nohutlar da önceden haşlanarak tatlıya eklenir.
Bazı tariflerde kuru fasulye de tatlıya eklenir. Haşlanmış kuru fasulyeler tatlıya ayrı bir renk katar.
Doğal şeker olarak kuru üzüm tercih edilebilir. Kuru üzümler önceden suda bekletilerek yumuşatılır.
Kuru incir sayesinde lezzetli bir tat ve kıvam elde edebilirsiniz. İncirler ufak parçalara kesilerek tatlıya ilave edilir.
Yiyeceğe tatlılık ve renk katmak için kuru kayısı kullanılır. Kayısılar öncesinde ufak parçalara kesilir.
Tatlının içinde çeşitli çerezler kullanılır ve ceviz en yaygın olanlarından biridir. İnce doğranmış cevizler tatlıya çıtırlık katar.
Karakteristik kokusunu ve tadını tarçın verir. Tarçın, tatlıya hoş bir aroma kazandırır.
Tatlının daha tatlı olması için şeker katabilirsiniz. Şeker miktarı kişisel tercihe bağlı olarak ayarlanabilir.
Kıvamını ve kremamsı dokusunu sağlamak için süt kullanılır. Süt, tatlıya ayrı bir dokunuş katar.
|
Aşure |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177489
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2024
149 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
1 su bardağı aşurelik buğday
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı kuru fasulye
100 gram kuru kayısı
100 gram kuru üzüm
2 su bardağı toz şeker
Dilerseniz bir tutam karanfil
Süslemek için:
Mevsimi ise nar taneleri
Doğranmış kuru meyveler
Fındık, fıstık, badem
Tarçın
Kuş üzümü
Öncelikle buğday, nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı kaplara alarak bir gece boyunca suda bekletin. Ertesi gün buğdaya 4 litre su ekleyerek geniş bir tencereye alıp iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı tencerelerde haşlayarak iyice pişirip, çıkan kabuklarını temizleyin. Kuru kayısı ile inciri kare şeklinde keserek ayrı ayrı kaplarda 5 dakika haşlayıp süzün. Haşladığınız ve pişirdiğiniz tüm malzemeleri büyük bir tencereye alarak pişirin. Bir tutam karanfil ekleyin. Son olarak şekeri ekleyerek karıştırıp kısık ateşte pişirin. Aşure kaselere ayırıp ve üzerini dilediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.
|
Aşure |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178916
Gönderme Tarihi: 06.Ağu.2024
91 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
1,5 su bardağı aşurelik buğday
1,5 su bardağı haşlanmış nohut
1,5 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1,5 yemek kaşığı pirinç
2 su bardağı toz şeker
120 gr kuru incir
120 gr kuru üzüm
120 gr kuru kayısı
80 gr fındık içi
1,5 tatlı kaşığı karanfil
4 litre sıcak su
1,5 su bardağı sıcak süt (300 ml)
1,5 çay bardağı su (185 ml) (karanfil için)
Aşurelik buğdayı iyice yıkayın ve büyük bir tencereye alın. Üzerine 4 litre sıcak su ekleyin ve bir gece boyunca bekletin.
Ertesi gün, buğdayı haşlayarak yumuşayıncaya kadar pişirin.
Haşlanmış nohut ve kuru fasulyeyi süzün ve buğdayın üzerine ekleyin. Birlikte kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Pirinci yıkayıp, tencereye ekleyin. Pirinçler yumuşayana kadar pişirin.
Kuru incir, kuru üzüm ve kuru kayısıları küçük küpler halinde doğrayın. Üzerlerine kaynar su döküp 10 dakika bekletin, sonra süzün.
Süzülen kuru meyveleri tencereye ekleyin.
1,5 çay bardağı su içinde karanfili kaynatın. Daha sonra suyu süzerek karanfilleri çıkarın ve suyu aşureye ekleyin.2 su bardağı toz şekeri ve 1,5 su bardağı sıcak sütü tencereye ekleyin. Şeker tamamen eriyene kadar karıştırın.
Fındık içini ekleyin ve aşurenin kıvamı koyulaşana kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. Aşure koyulaşmaya başlayınca ocaktan alın.
Aşureyi kaselere paylaştırın ve oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Üzerini isteğe bağlı olarak ceviz, tarçın, nar taneleri veya kuru meyvelerle süsleyerek servis edebilirsiniz.
|
Aşure |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179038
Gönderme Tarihi: 14.Ağu.2024
173 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.aksam.com.tr
12,5 su bardağı litre su
500 gr. buğday
350 gr. toz şeker(2 su bardağından iki parmak eksik)
İçi için:
2 su bardağı ayıklanmış ve haşlanmış nohut
1,5 su bardağı haşlanmış fasulye
100 gr. sarı üzüm
8 adet kuru kayısı (minik doğranmış)
100 gr. dolma fıstığı
1 çay bardağı süt
2 çorba kaşığı gül suyu
Üzerini süslemek için:
Şamfıstık tozu
100 gr. pikan cevizi
100 gr. turna yemişi (cranberry)
Kuşüzümü
Dolma fıstığı
Aşure tarifi için buğdayı ve nohutu bir gece önceden ıslatın. İki malzemeyi de çok iyi haşlayın. Buğdayı haşladığınız ilk suyu kullanmayın, rengini koyulaştırır. Fakat ikinci suyu kıvamı için kullanabilirsiniz.
Haşlanan nohuta ve buğdaya diğer iç malzemeleri ve şekeri ilave edin.
Tüm bu karışımı yoğun bir kıvam alıncaya kadar 30 dakika daha kaynatın. Daha sonra gül suyu ve süt ekleyerek ateşten alın. Kesinlikle nişasta veya un gibi yoğunlaştırıcı kullanmayın.
Aşureyi servis kaplarına sıcakken kepçe yardımıyla paylaştırarak soğumaya bırakın.
Soğuyan aşure kaplarının üzerini şamfıstığı tozu, pikan cevizi, 100 gr. turna yemişi (cranberry), kuşüzümü ve dolma fıstığı ile süsleyin.
|
Aşure |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179098
Gönderme Tarihi: 19.Ağu.2024
111 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
1 litre süt
4 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 kase iri çekilmiş fındık
5 tane kuru kayısı (küçük doğranmış)
5 tane hurma (çekirdekleri çıkarılıp küçük doğranmış)
5 tane kuru incir (küçük doğranmış)
Fındık, fıstık, nar ve ceviz
Bir tencereye sütü ekleyin ve orta ateşte ısıtmaya başlayın.
Süt ısınırken nişasta, un ve toz şekeri ekleyin. Sürekli karıştırarak karışımın topaklanmasını önleyin.
Karışım kaynamaya başladığında, ocak sıcaklığını biraz düşürün ve koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirin.
Karışım koyulaştığında, tereyağını ve vanilyayı ekleyin. İyice karıştırarak tereyağının erimesini sağlayın.
Kuru kayısı, hurma ve kuru inciri küçük parçalar halinde doğrayın.
Meyveleri karışıma ekleyin ve iyice karıştırın.
Hazırladığınız sütlü karışımı kaselere paylaştırın.
Üzerini fındık, fıstık, nar ve cevizden istediğiniz malzemelerle süsleyin.
|
Aşure |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 2038 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc180718
Gönderme Tarihi: 08.Arl.2024
22 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.haberturk.com
İçi İçin:
1,5 su bardağı buğday ( 250 gram)
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 su bardağı haşlanmış nohut
100 gram pirinç (8 yemek kaşığı)
4,5 litre sıcak su
1 adet portakal kabuğu (küçük küpler halinde doğranmış)
1 adet limon kabuğu (küçük küpler halinde doğranmış)
½ su bardağı çiğ badem (isteğe göre)
4 yemek kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm
2 yemek kaşığı kuş üzümü
2-3 adet kuru incir
4-5 adet kuru kayısı (doğranmış)
4,5 su bardağından 1 parmak fazla toz şeker (900 gram)
3-4 adet karanfil
1 su bardağı su (bir cezvede karanfil ile kaynatmak için)
1 avuç fındık
1 avuç ceviz (ceviz ve fındığı pişmiş halde sevmiyorsanız ocağın altını kapattıktan sonra yani son aşamada ekleyin böylece pişmeden daha kıtır bir halde olacaktır)
1 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)
Süslemek için:
1 adet nar (ayıklanmış)
1/2 su bardağı toz antepfıstığı
1/2 su bardağı file antepfıstığı
5 adet kuru incir (dilimlenmiş)
2 yemek kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı susam
1/2 su bardağı çiğ badem
1/2 su bardağı fındık
Bol suyla iyice ovalayarak yıkadığınız 250 gram buğdayı derin ve geniş bir tencereye aktarın.
Üzerine 1 litre sıcak su ekleyin ve kapağını yarım kapatıp kısık ateşte yarım saat pişmeye bırakın.
Suyunu çeken buğdayın üzerine tekrar 1 litre su ekleyin ve 1 saat daha kısık ateşte buğdayı pişirmeye devam edin.
1 saat sonunda 100 gram pirinç, 1'er adet portakal ve limon kabuğu ile birlikte 1,5 litre su daha ekleyin ve ocağın altını kapatıp 3 saat oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.
3 saat oda sıcaklığında dinlenmiş olan karışıma 1 litre sıcak su ilave edin ve hemen ardından 2 adet soyulmuş küp doğranmış elma ve 4 yemek kaşığı kuru üzümü ekleyip güzelce karıştırın.
1 su bardağı haşlanmış nohut ve 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulyeyi de karışıma ekleyin ve koyduğunuz malzemelerden sonra ara ara tahta kaşık ile karıştırmaya özen gösterin.
Yarım su bardağı çiğ badem, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 1'er avuç fındık, ceviz ve 10 adet doğranmış kuru kayısıyı tencereye art arda ekleyin ve karıştırın.
900 gram toz şekeri ve bir cezvede 10 adet karanfil ile kaynattığınız 1 su bardağı suyu da tencereye ekledikten sonra kısık ateşte sürekli olarak karıştırarak yarım saat kadar pişirin.
Dilerseniz şeker miktarını damak zevkinize göre azaltabilirsiniz.
1 yemek kaşığı gül suyunu ekleyin ve ocağın altını kapatıp, aşureyi yaklaşık 2 saat ılımaya bırakın. Tabii bu iki saat içinde aşurenizi ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin. Aşurenin kıvamı başta sulu olacaktır, bu konuda endişelenmeyin, zaman geçtikçe koyulaşacak ve tam kıvamında olacaktır.
Aşure ılındıktan sonra servis kaselerine kepçe yardımıyla aktarın.
Kaselere bölüştürdüğünüz aşureleri Antep fıstığı, nar, susam, çiğ badem kuru incir gibi dilediğiniz yemiş ve meyvelerle süsleyip, üzerine tarçın serpiştirebilirsiniz. El emeği göz nuru aşurenizi çevrenizdekiler ve sevdiklerinizle paylaşmayı sakın ihmal etmeyin.
Not: Aşurenin kıvamının tam olması için suyunu iyi ayarlamak gerekiyor. Bakliyatlar fazla su çektiği için önerilen suyu ekleyin. Sona doğru suyunu çekecektir eğer çok yoğun olursa azar azar su ekleyin. Yalnız fazlaya kaçmayın ve birden dökmeyin. Yoksa çok fazla sulu olur ve bu da tadının kaçmasına neden olur.
İlk yaptığınızda biraz sulu gibi gelebilir. Endişelenmeyin suyunu zamanla çekecektir.
Buğday haşlarken sık sık köpüğünü almanız aşurenin renginin berrak olmasını sağlar.
|
|