|
Balaban (Eskişehir) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc115733
Gönderme Tarihi: 28.Mar.2016
1,534 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
Küçük küçük doğranmış pideler sıcak et suyu ile ıslatılır, üzerlerine yoğurt ve salça sosu dökülür. Daha sonra ızgarada pişirilen balaban köfteler ve bonfile şişler ilave edilir. Maydanoz, domates ve ızgarada közlenmiş biberler konulur. Üzerine kızgın tereyağı dökülür. Porsiyonları dolu dolu olan Balaban Tatarcada çok büyük anlamına gelmektedir.
|
Balaban Köfte (Eskişehir) |
|
şiraze
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.03.2014
Mesajlar: 31 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc130589
Gönderme Tarihi: 20.Arl.2017
1,481 defa indirildi / yazdırıldı
|
4-6 tırnaklı pide
2 su bardağı et suyu
Köfte için:
1 kg kıyma
1.5 soğan
Tuz
Karabiber
Ekmek içi
Servis İçin:
Yoğurt
Salçalı sos için:
2 su bardağı et suyu
2 çorba kaşığı salça
Köfte için kıyma, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve ekmek içi bir kabın içinde yoğurulur. Köfte harcı yarım saat dinlendirilir. Yuvarlak köfte şekli verilir ve ızgarada kızartılır. Tırnaklı pideler kare şeklinde doğranıp servis tabağına alınır. Kaynar et suyu ile ıslatılır. Salça sos için et suyu ile salça karıştırılıp kaynatılır. Tırnaklı pidelerin üzerine yoğurt ve salça gezdirilir. Kızarmış köfteler yerleştirilir. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilip servis yapılır.
|
Balaban Kebap (Eskişehir) |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 622 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc150255
Gönderme Tarihi: 02.May.2020
1,112 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 tırnaklı pide
1 su bardağı et suyu
Yoğurt
1 domates
2 yeşil biber
Köftesi için:
500 gram kıyma
1 küçük soğan
3 yemek kaşığı ekmek tozu
Tuz
Karabiber
Sosu için:
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı su
Tuz
Üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağı
Köfte için soğanlar ince kıyılır, üzerine kıyma, ekmek tozu, tuz ve karabiber eklenerek iyice yoğurulur.
Yuvarlak köfteler hazırlanır, üzerine biraz bastırılır yassılaştırılır. Köfteler tavada pişirilir.
Tavadan köfteleri aldıktan sonra, domates ve biberler de aynı tavada pişirilir.
Sos için tereyağı eritilir, üzerine salça eklenir karıştırılır, üzerine tuz ve su eklenir biraz kaynatılır.
Tırnaklı pideler doğranır, servis tabağının altına bir sıra dizilir.
Üzerine biraz sıcak et suyu gezdirilir. Et suyunun da üzerine bir sıra yoğurt konur, yoğurdun üzerine sıcak sos gezdirilir.
Hazırlanan tabağının üzerine pişmiş köfteler, pişmiş domates ve biber dizilir.
En üzerine de eritilmiş tereyağı gezdirilerek sıcak servis yapılır.
Not: Eskişehir Tatar'larının geleneksel yemeğidir. Tatarca 'balaban' büyük anlamına gelmektedir.
|
Balaban Köfte (Eskişehir) |
|
son fasıl
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.08.2019
Mesajlar: 48 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc144713
Gönderme Tarihi: 05.Ağu.2019
662 defa indirildi / yazdırıldı
|
Domates sosu için:
2 yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı toz şeker
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım su bardağı su
Köfte için:
500 gram dana kıyma
1 çay bardağı bayat ekmek içi
1,5 çay kaşığı tuz
1,5 çay kaşığı karabiber
2 adet soğan
Üzeri için:
1 su bardağı yoğurt
4 yemek kaşığı tereyağı
2 adet tırnak pide
1 su bardağı et suyu
2 adet biber
1 adet domates
Kuru soğanları yemeklik doğrayın.
İçine kıyma, ince çekilmiş bayat ekmek içi, tuz ve karabiberi ilave edip güzelce yoğurun.
Ceviz büyüklüğünde yassı köfteler yapın.
Döküm tavayı kızdırıp köfteleri pişirin.
Köfteleri aldıktan sonra aynı tavada biber ve domatesleri de közleyin.
Domates sosu için tereyağını bir tavada eritin.
İçine salçayı, toz şekeri ve tuzu ilave edip salçanın kokusu çıkana kadar kavurun.
Suyu da ekleyip bir taşım kaynatın ve ocaktan alın.
Et suyunu ısıtın. Tırnak pideleri küp küp doğrayın. Yoğurdu çırpın.
Pideleri tabağa alıp ısıtılmış et suyunu pidelerin üzerine gezdirin.
Önce yoğurdu ardından da domates sosunu pidelerin üzerine dökün.
En üste de köfteleri ve biberlerle domatesleri yerleştirin.
Servis etmeden önce tereyağını kızdırıp en üste gezdirin.
|
Balaban (Eskişehir) |
|
adım dilek
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 11.03.2020
Mesajlar: 39 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc149229
Gönderme Tarihi: 16.Mar.2020
393 defa indirildi / yazdırıldı
|
Köfte için:
500 gram dana kıyma
1 çay bardağı bayat ekmek içi (ince çekilmiş)
1,5 çay kaşığı tuz
1,5 çay kaşığı karabiber
2 adet kuru soğan
Domates sosu için:
2 yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı toz şeker
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım su bardağı su
Üzeri için:
1 su bardağı yoğurt
4 yemek kaşığı tereyağı
2 adet tırnak pide
1 su bardağı et suyu
2 adet yeşil biber
1 adet domates
Kuru soğanı incecik doğrayın ya da rendeleyin.
Bayat ekmeği mutfak robotundan geçirin.
Kıyma, bayat ekmek, kuru soğan, tuz ve karabiberi iyice yoğurun.
Kıymadan ceviz büyüklüğünde yassı yuvarlak köfteler yapın.
Tavayı kızdırıp köfteleri pişirin.
Biberleri 3-4 parçaya bölün, domatesleri yuvarlak yuvarlak dilimleyin.
Köftelerin yağında biber ve domatesleri de dağılmayacak şekilde pişirin.
Domates sosu için, tereyağını bir tavada eritin.
Üzerine salça, toz şeker ve tuzu ekleyip, salçanın kokusu çıkana kadar kavurun.
Suyu üzerine ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın.
Tırnak pideleri küp küp doğrayıp servis tabağına alın.
Üzerine önceden ısıtılmış et suyunu dökün.
Yoğurdu çırpın ve pidelerin üzerine gezdirin.
Yoğurdun üzerine domates sosunu da ekleyin.
Köfteleri de tabağa alın.
Biber ve domatesleri de tabağa ekledikten sonra kızmış tereyağını tüm köftelerin üzerine gezdirin ve servis edin.
|
Balaban Köftesi (Eskişehir) |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 2024 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc180290
Gönderme Tarihi: 09.Kas.2024
69 defa indirildi / yazdırıldı
|
MasterChef
Köfte için:
500 gram orta yağlı dana kıyma
1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
2 diş sarımsak (rendelenmiş)
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 dilim bayat ekmek içi (ıslatılıp sıkılmış)
1 adet yumurta
Sos için:
2 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
Diğer malzemeler:
2 adet pide ya da ekmek (tercihen bayat)
3 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı yoğurt (çırpılmış)
İlk olarak köfte harcını hazırlamak için geniş bir kaba kıymayı koyun.
Üzerine rendelenmiş soğan ve sarımsağı, ıslatılıp sıkılmış bayat ekmek içini ekleyin.
Kimyon, karabiber ve tuzu da ilave ederek tüm malzemeleri iyice yoğurun.
Hazırladığınız harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, oval şekil verin ve köfteleri hazırlayın.
Hazırladığınız köfteleri, az yağlı bir tavada ya da ızgarada her iki tarafı kızarana kadar pişirin.
Köfteler pişerken, bir yandan da sosu hazırlamaya başlayın.
Bir tavada tereyağını eritin, üzerine domates salçasını ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun.
Ardından suyu ve tuzu ekleyerek karıştırın.
Sos kaynamaya başlayınca altını kısın ve birkaç dakika daha pişirerek sosu yoğunlaştırın.
İsteğe göre pul biber ekleyerek acı sevenler için sosu daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
Bayat pidenizi ya da ekmeğinizi küp küp doğrayın.
Bir tavada tereyağını eritin ve küp doğranmış pideleri bu tereyağında çıtır çıtır olana kadar kavurun.
Pideler altın rengi alana kadar pişirmeye devam edin.
Servis tabaklarına önce tereyağlı pideleri yerleştirin.
Üzerine pişirdiğiniz köfteleri dizin. Yoğurdu köftelerin kenarına ya da üzerine dökebilirsiniz.
Son olarak hazırladığınız sıcak domates sosunu gezdirin.
Dilerseniz, eritilmiş tereyağını da köftelerin üzerine dökerek lezzetini artırabilirsiniz.
|
|