|
Balaban (Eskişehir) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc115733
Gönderme Tarihi: 28.Mar.2016
1,484 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
Küçük küçük doğranmış pideler sıcak et suyu ile ıslatılır, üzerlerine yoğurt ve salça sosu dökülür. Daha sonra ızgarada pişirilen balaban köfteler ve bonfile şişler ilave edilir. Maydanoz, domates ve ızgarada közlenmiş biberler konulur. Üzerine kızgın tereyağı dökülür. Porsiyonları dolu dolu olan Balaban Tatarcada çok büyük anlamına gelmektedir.
|
Balaban Köfte (Eskişehir) |
|
şiraze
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.03.2014
Mesajlar: 31 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc130589
Gönderme Tarihi: 20.Arl.2017
1,436 defa indirildi / yazdırıldı
|
4-6 tırnaklı pide
2 su bardağı et suyu
Köfte için:
1 kg kıyma
1.5 soğan
Tuz
Karabiber
Ekmek içi
Servis İçin:
Yoğurt
Salçalı sos için:
2 su bardağı et suyu
2 çorba kaşığı salça
Köfte için kıyma, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve ekmek içi bir kabın içinde yoğurulur. Köfte harcı yarım saat dinlendirilir. Yuvarlak köfte şekli verilir ve ızgarada kızartılır. Tırnaklı pideler kare şeklinde doğranıp servis tabağına alınır. Kaynar et suyu ile ıslatılır. Salça sos için et suyu ile salça karıştırılıp kaynatılır. Tırnaklı pidelerin üzerine yoğurt ve salça gezdirilir. Kızarmış köfteler yerleştirilir. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilip servis yapılır.
|
Balaban Köfte (Eskişehir) |
|
son fasıl
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.08.2019
Mesajlar: 48 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc144713
Gönderme Tarihi: 05.Ağu.2019
593 defa indirildi / yazdırıldı
|
Domates sosu için:
2 yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı toz şeker
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım su bardağı su
Köfte için:
500 gram dana kıyma
1 çay bardağı bayat ekmek içi
1,5 çay kaşığı tuz
1,5 çay kaşığı karabiber
2 adet soğan
Üzeri için:
1 su bardağı yoğurt
4 yemek kaşığı tereyağı
2 adet tırnak pide
1 su bardağı et suyu
2 adet biber
1 adet domates
Kuru soğanları yemeklik doğrayın.
İçine kıyma, ince çekilmiş bayat ekmek içi, tuz ve karabiberi ilave edip güzelce yoğurun.
Ceviz büyüklüğünde yassı köfteler yapın.
Döküm tavayı kızdırıp köfteleri pişirin.
Köfteleri aldıktan sonra aynı tavada biber ve domatesleri de közleyin.
Domates sosu için tereyağını bir tavada eritin.
İçine salçayı, toz şekeri ve tuzu ilave edip salçanın kokusu çıkana kadar kavurun.
Suyu da ekleyip bir taşım kaynatın ve ocaktan alın.
Et suyunu ısıtın. Tırnak pideleri küp küp doğrayın. Yoğurdu çırpın.
Pideleri tabağa alıp ısıtılmış et suyunu pidelerin üzerine gezdirin.
Önce yoğurdu ardından da domates sosunu pidelerin üzerine dökün.
En üste de köfteleri ve biberlerle domatesleri yerleştirin.
Servis etmeden önce tereyağını kızdırıp en üste gezdirin.
|
Balaban (Eskişehir) |
|
adım dilek
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 11.03.2020
Mesajlar: 39 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc149229
Gönderme Tarihi: 16.Mar.2020
350 defa indirildi / yazdırıldı
|
Köfte için:
500 gram dana kıyma
1 çay bardağı bayat ekmek içi (ince çekilmiş)
1,5 çay kaşığı tuz
1,5 çay kaşığı karabiber
2 adet kuru soğan
Domates sosu için:
2 yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı toz şeker
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım su bardağı su
Üzeri için:
1 su bardağı yoğurt
4 yemek kaşığı tereyağı
2 adet tırnak pide
1 su bardağı et suyu
2 adet yeşil biber
1 adet domates
Kuru soğanı incecik doğrayın ya da rendeleyin.
Bayat ekmeği mutfak robotundan geçirin.
Kıyma, bayat ekmek, kuru soğan, tuz ve karabiberi iyice yoğurun.
Kıymadan ceviz büyüklüğünde yassı yuvarlak köfteler yapın.
Tavayı kızdırıp köfteleri pişirin.
Biberleri 3-4 parçaya bölün, domatesleri yuvarlak yuvarlak dilimleyin.
Köftelerin yağında biber ve domatesleri de dağılmayacak şekilde pişirin.
Domates sosu için, tereyağını bir tavada eritin.
Üzerine salça, toz şeker ve tuzu ekleyip, salçanın kokusu çıkana kadar kavurun.
Suyu üzerine ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın.
Tırnak pideleri küp küp doğrayıp servis tabağına alın.
Üzerine önceden ısıtılmış et suyunu dökün.
Yoğurdu çırpın ve pidelerin üzerine gezdirin.
Yoğurdun üzerine domates sosunu da ekleyin.
Köfteleri de tabağa alın.
Biber ve domatesleri de tabağa ekledikten sonra kızmış tereyağını tüm köftelerin üzerine gezdirin ve servis edin.
|
Balaban Kebap (Eskişehir) |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 607 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc150255
Gönderme Tarihi: 02.May.2020
1,027 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 tırnaklı pide
1 su bardağı et suyu
Yoğurt
1 domates
2 yeşil biber
Köftesi için:
500 gram kıyma
1 küçük soğan
3 yemek kaşığı ekmek tozu
Tuz
Karabiber
Sosu için:
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı su
Tuz
Üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağı
Köfte için soğanlar ince kıyılır, üzerine kıyma, ekmek tozu, tuz ve karabiber eklenerek iyice yoğurulur.
Yuvarlak köfteler hazırlanır, üzerine biraz bastırılır yassılaştırılır. Köfteler tavada pişirilir.
Tavadan köfteleri aldıktan sonra, domates ve biberler de aynı tavada pişirilir.
Sos için tereyağı eritilir, üzerine salça eklenir karıştırılır, üzerine tuz ve su eklenir biraz kaynatılır.
Tırnaklı pideler doğranır, servis tabağının altına bir sıra dizilir.
Üzerine biraz sıcak et suyu gezdirilir. Et suyunun da üzerine bir sıra yoğurt konur, yoğurdun üzerine sıcak sos gezdirilir.
Hazırlanan tabağının üzerine pişmiş köfteler, pişmiş domates ve biber dizilir.
En üzerine de eritilmiş tereyağı gezdirilerek sıcak servis yapılır.
Not: Eskişehir Tatar'larının geleneksel yemeğidir. Tatarca 'balaban' büyük anlamına gelmektedir.
|
|