Emine Beder
3 adet yufka
60 gram margarin
1 adet soğan
2 adet patates (haşlanmış)
100 gram salam veya kıyma
1 yumurta sarısı
Yarım demet maydanoz
Susam, haşhaş veya çörekotu
Tuz
Karabiber
Ön hazırlık olarak haşlanmış patatesleri soyup, rendeleyelim. Salamı ince ince doğrayalım. Soğanı küçük doğrayarak çok az sıvı yağda hafifçe sarartalım. Patates rendesini ve salamları, pembeleştirilen soğanı, kıyılmış maydanozu, tuz ve karabiberi karıştıralım (salam yerine kıyma kullanacaksanız soğanla birlikte kıymayı kavurun). Bir yufkayı serip üzerine fırça ile yağ sürelim. İkinci yufkayı serip tekrar yağ sürelim. Son yufkayı da serip, yağ sürelim. Yufkaları 8 üçgen parça halinde keselim (sigara böreği keser gibi). Geniş kenarlarına hazırladığımız içten koyalım. Yan kenarlan hafifçe içe döndürüp, gevşekçe rulo yapalım. Börekleri bir kevgire dizelim. Üzerinden birkaç kez su gezdirelim. Suyu iyice süzüldükten sonra börekleri hafifçe yağlanmış tepsiye dizip, buzluğa koyalım. Buzlukta donmalarım sağlayalım. Donan börekleri eklediğimiz zaman buzluktan alıp, çözülmeden yumurta sarısı sürelim. Önceden ısıtılmış 230 dereceli finnda altı üstü kızarana dek pişirelim.
|