Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Bolu Yemekleri > Bat (Tokat) (17 adet - 415,439 defa bakıldı)

Bat (Tokat)


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Marmara Yemekleri
Ege Yemekleri
Akdeniz Yemekleri
İç Anadolu Yemekleri
Karadeniz Yemekleri
Amasya Yemekleri
Artvin Yemekleri
Bartın Yemekleri
Bayburt Yemekleri
Bolu Yemekleri
Çorum Yemekleri
Düzce Yemekleri
Giresun Yemekleri
Gümüşhane Yemekleri
Karabük Yemekleri
Kastamonu Yemekleri
Ordu Yemekleri
Rize Yemekleri
Samsun Yemekleri
Sinop Yemekleri
Tokat Yemekleri
Trabzon Yemekleri
Zonguldak Yemekleri
Doğu Anadolu Yemekleri
Güneydoğu Anadolu Yemekleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Bat (Tokat)

general
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 30.09.2006
Mesajlar: 110
Kısa URL: https://ml.md/lc8381
Gönderme Tarihi: 05.Kas.2006
5,916 defa indirildi / yazdırıldı




300 gram taze asma yaprağı
Yanm su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı ince bulgur
1'er adet soğan ve domates
1 çorba kaşığı salça
Kimyon, karabiber, pulbiber ve tuz
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 adet limonun suyu
Yarımşar demet taze nane, maydanoz ve taze soğan
1 adet ince kıyılmış sivri biber
6-7 dal taze reyhan

Yıkanmış yeşil mercimeği haşlayın. Suyunu süzmeden soğumaya bırakın. Diğer tarafta bulguru bir kaba alın ve içine ince kıyılmış soğanı katıp sıcak su ile ıslaün. Suyunu çektikten sonra küp doğranmış domates, salça, kimyon, karabiber, pulbiber, tuz, nar ekşisi ve limon suyunu katıp karıştırın, ince kıyılmış taze nane, maydanoz, taze soğan, sivri biber ve taze reyhanı ilave edin. En son yeşil mercimeği suyuyla birlikte bulgurlu karışınım içine katın. Bütün malzemeyi karıştırın. Suyu az gelirse su ekleyin. Ağzı kapalı olarak buzdolabında 1 saat bekletin. Sıcak suda haşlanmış taze asma yapraklarının içine l'er çorba kaşığı koyup sararak yiyin.

Not:Batı haşlanmış beyaz lahana ile de yapabilirsiniz.



Bat (Tokat)

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc39541
Gönderme Tarihi: 15.Ağu.2009
3,833 defa indirildi / yazdırıldı




250 gram asma yaprağı
1 bardak yeşil mercimek
1/2 bardak ince bulgur
3 yemek kaşığı salça
1/2 demet maydanoz
1 demet dereotu
2 adet domates
1 tutam reyhan
2 adet yeşil Tokat biberi
1/2 demet taze soğan
1 adet kuru soğan
50 gram iç ceviz
tuz
karabiber
pul biber

Mercimekleri yıkayıp ayıkladıktan sonra. Süzüp, tekrar sudan geçirin ve genişce bir tencerede 2 bardak su ilavesiyle yenecek kıvama gelene kadar haşlayın. Çok hafif sulu bırakarak sıcak olarak muhafaza edin. Bulguru ayıklayıp sıcak olan mercimeğin üzerine ilave edin. Salçayı 1 fincan sıcak suda eriyene kadar karıştırın. Erimiş salçayı mercimeklere ilave edin. Tuzlayıp, biberleyin. Domates, biber, yeşil soğan, dere otu, reyhan, dövülmüş cevizi ilave edilin. Asma yapraklarıyla beraber servis yapın.

Not: Bat, Tokat yöresine ait, kısıra benzeyen fakat sulu olan bir yemek. domates rendesi olduğu için suludur, Tokatlılar içine dövülmüş ceviz koyarlar, Sivaslılar ise çok az iyi çekilmiş kıyma koyarlar. sonra da dolma gibi yaprağa sararak yerler.


Bat

İ
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 622
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc132547
Gönderme Tarihi: 12.Mar.2018
2,905 defa indirildi / yazdırıldı




1 çay bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı ince bulgur
5-6 dal yeşil soğan
2-3 diş sarımsak
Taze nane
Maydanoz
2 domates
2 sivri biber
2 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 limonun suyu
3-4 yemek kaşığı nar ekşisi
Tuz
Karabiber
Pul biber
Servisi için:
Asma yaprağı
Nane
Maydanoz

Mercimekler haşlanır, üzerine ince bulgur eklenerek ateşten alınır, mercimek ve bulgur iyice karıştırılarak bir süre bekletilir.
Bulgurlar yumuşayınca, geniş bir kaba alınır, üzerine salçalar, pul biber, karabiber, tuz, limon suyu, nar ekşisi ve soğuk su eklenerek karıştırılır.
En son ince doğranmış soğan, sarımsaklar, nane, maydanoz, domates ve sivri biber katılır, karıştırılır, servis tabağına alınır.
Asma yaprakları, nane ve maydanoz ile birlikte servis edilir.



Bat (Tokat)

Göksen
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647
Şehir: Adana
Kısa URL: https://ml.md/lc105755
Gönderme Tarihi: 09.Mar.2015
2,846 defa indirildi / yazdırıldı




Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi

2 su bardağı mercimek
1 su bardağı düğü (ince bulgur)
4 kaşık salça
2 adet domates
1 adet kuru soğan
4 dal yeşil soğan
100 gram ceviz
1 çorba kaşığı reyhan
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
5 bardak su
Tuz
Biber
200 gram bağ yaprağı

Mercimek bir tencerede haşlanır ve soğuması için bekletilir. Düğü sıcak su ile ıslatılır. Daha sonra mercimek ve düğü, salça ve suyla karıştırılır. Bu karışım çorba kıvamındadır. Bir tarafta domatesler küçük küçük doğranır, diğer yandan cevizler bir havanda dövülür, soğan, maydanoz, dere otu, reyhan ince ince kıyılır. Tüm malzemeler salça ile karıştırılır. Son olarak tuz ve biber eklenir. Bağ yaprağı ve köy ekmeğiyle servis yapılır.

Not: Tokat’ın yöresel yemeklerinden biri olan bat, adını yeniliş şeklinden almıştır. Bat yemeğinin sulu olması ve içine ekmek batırılıp yenmesi isminin bat olarak anılmasısağlamıştır. (F:3) Kimi ilçelerde yemek “bad” şeklinde söylenmektedir. Yemeğin nasıl oluştuğu hakkında çeşitli rivayetler vardır. Bir rivayete göre hamile bir kadın mercimekli, salçalı, yeşillikli, baharatlı bir şeyler yemek istemiş ve sonra o an evinde ne varsa hazırlamış. Bat yemeği de o günden bu güne yapılagelmektedir. Yemek ilk olarak hanımlar arasında yayılma alanı bulmuştur. Bat hanımların sohbet, altın günlerinde vazgeçilmez yemek çeşitlerindendir. Daha sonra ise yayılma alanı genişlemiş düğünlerde erkek evinin hayırlı olsuna gelenlere ikram ettiği bir yemek halini almıştır. Tokat’ın kültürel zenginliklerine eklenerek mani ve türkülerinde de hayat bulmuştur.


Fotoğraf "semra bacı" tarafından gönderildi. 06.11.2020


Bat (Tokat)

Göksen
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647
Şehir: Adana
Kısa URL: https://ml.md/lc116733
Gönderme Tarihi: 08.May.2016
2,439 defa indirildi / yazdırıldı




https://www.kulturportali.gov.tr

2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
2 çorba kaşığı salça
2 adet domates
2 adet yeşil biber
2 adet kuru soğan
Yarım demet yeşil soğan
Yarım demet maydonoz
Yarım demet dereotu
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 çorba kaşığı kuru reyhan
1 fincan ince bulgur
1 tatlı kaşığı pul biber
Tuz
200 gr. Üzüm yaprağı
5-6 dilim ev ekmeği

Mercimek yıkanıp süzdürülür. Tencereye koyulup,üzerini 4-5 parmak geçecek kadar suyun içinde bir taşım kaynatıp köpüğü alınır. Ateşi kısılarak mercimekler yumuşayıncaya kadar haşlanır. İçine bulgur katıp, karıştırarak soğumaya bırakılır. Ceviz içi havanda hafif irice dövülür. Biberlerin saplarıyla tohumları temizlenir ve ince kıyılır. Domatesler ve soğan küp şeklinde doğranır. Taze otları ince ince kıyılır. Soğuyan mercimeğin içine salça, tuz,kırmızı biber, soğan, domates,yeşil biber ve yeşillikler eklenerek iyice karıştırılır. Ceviz içi serpilip karıştırarak haşlanmış asma yaprağı ve ev ekmeği eşliğinde servis yapılır.



Bat (Tokat)

samiye baykal
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 17.04.2014
Mesajlar: 33
Şehir: Bursa
Kısa URL: https://ml.md/lc129008
Gönderme Tarihi: 15.Ekm.2017
1,896 defa indirildi / yazdırıldı




THY Skylife

2 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı köftelik bulgur
1 kâse dövülmüş ceviz içi
1 kuru soğan
1 domates
2 sivri biber
Yarım demet taze soğan
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
Yarım demet reyhan
3 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kuru reyhan
1 limon
Karabiber
Tuz
Pul biber
Nar ekşisi
300 gr yaprak

Mercimeği yıkayın ve kısık ateşte haşlayın. Yaprakları yıkadıktan sonra sıcak suda 5 dakika haşlayın. Yıkadığınız bulguru mercimeğe ekleyin. Ateşten alıp soğumaya bırakın. Kuru soğanı, domatesi, biberi ve yeşillikleri ince ince doğrayın. Ilık hâle gelen mercimeğin ve bulgurun içine tüm doğradıklarınızı ekleyin. Salçayı ılık suyla incelterek ekleyin. Baharatlar, tuz, nar ekşisi ve limonu da ekleyerek karıştırın. Büyük bir servis kâsesine alacağınız batın üzerine ceviz serpin. Tabaklara asma yaprağının üzerinde ılık olarak servis edin.



Bat (Tokat)

dere
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 09.05.2014
Mesajlar: 47
Şehir: Mersin
Kısa URL: https://ml.md/lc135500
Gönderme Tarihi: 15.Tem.2018
1,187 defa indirildi / yazdırıldı




1 su bardağı yeşil mercimek
1 çorba kaşığı domates salçası
2 adet kabuğu soyulmamış çekirdekleri alınarak küp doğranmış domates
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
4 dal ince doğranmış yeşil soğan
6 dal ince doğranmış dereotu
1 çorba kaşığı kuru reyhan veya 4 dal ince doğranmış taze reyhan
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
Salamura asma yaprağı 200 g

Yeşil mercimek, 4 su bardağı su ve tuz ile pişirilir (çok yumuşamasına izin vermeyiniz). Soğumaya bırakılır (suyu süzülmeden). Soğumuş olan sulu mercimeğimize salça ilave edilerek karıştırılır. Ardından kalan bütün malzemeler sulu karışımımıza çiğ olarak eklenir ve salamura asma yaprağı eşliğinde servis edilir.



Bat (Tokat)

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc135508
Gönderme Tarihi: 15.Tem.2018
1,067 defa indirildi / yazdırıldı




https://nelazimsa.carrefoursa.com

2 su bardağı yerli mahsul yeşil mercimek
2 adet domates
1 adet kuru soğan
4 adet yeşil biber
Taze soğan
Dereotu
2 yemek kaşığı salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı ceviz içi
Soğuk su
Baharatlar;
Tuz, pul biber, kimyon, karabiber, kuru nane ve kuru reyhan
Servis için;
Taze asma yaprakları
Ekmek

Yeşil mercimeği yıkayın ve üzerini iki parmak geçecek kadar suda haşlayın. Mercimek haşlanırken taze soğanı, dereotunu, yeşil biberi ince ince doğrayın. Kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Mercimeği süzmeden yeşillikler, kuru soğan, salça, baharatlar, kırıklanmış ceviz içi ile birlikte karıştırın. Karıştırırken soğuk su ilave edin. Batın çorba gibi sulu olması gerekiyor. Servisten önce asma yapraklarını suda bekletin ki yumuşasınlar. Servis sırasında badı çukur tabaklara koyun. Ekmek dilimlerini suda yumuşatıp parçalar koparın, asma yapraklarının ortasına yerleştirin, üzerine bat koyun ve sararak yiyin.


Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 07.06.2022


Bat (Tokat)

bambucu
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 01.08.2019
Mesajlar: 49
Şehir: Çorum
Kısa URL: https://ml.md/lc144771
Gönderme Tarihi: 08.Ağu.2019
1,028 defa indirildi / yazdırıldı




1 su bardağı yeşil mercimek
1 çay bardağı ince bulgur
Kuru soğan
Maydanoz
Yeşil soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
Limon suyu
Nar ekşisi
Tuz

Mercimekleri derin bir tencerede yumuşayana kadar haşlayın.
Altını kapattığınız mercimeklere ince bulguru ilave edip karıştırın.
Salçayı soğuk suyla açıp mercimeklere ekleyin.
Kuru soğanı ve yeşillikleri ince ince doğrayın ve onları da diğer malzemelere ilave edin.
Limon suyu, nar ekşisi, tuz ve kırmızı biberi de ekleyin.
Biraz daha soğuk su ilave ettikten sonra karıştırın ve servis edin.

Not: Bat, Tokat ve Yozgat yörelerinde yapılan bulgurlu ve mercimekli bir yemektir. Yozgat’ta yapılanı daha sulu olur, Tokat’ta yapılanı ise yanında çıtır çıtır asma yapraklarıyla birlikte yenir.



Bat (Tokat)

ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752
Şehir: Samsun
Kısa URL: https://ml.md/lc148438
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2020
805 defa indirildi / yazdırıldı




Haşlanmış asma yaprağı
2 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı ince bulgur
1 adet kuru soğan
1 adet domates
2 adet sivri biber
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
10-12 dal yeşil soğan
Yarım demet reyhan
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
Sumak
Kuru nane
Karabiber
Pul biber
Tuz
Sosu için:
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
3 su bardağı su
1 adet limon suyu
Nar ekşisi

Yeşil mercimeği bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyin ve haşlayın.
Pişen mercimeğin üzerine ince bulguru ilave edip karıştırın.
Daha sonra tencerenin kapağını kapatıp ocaktan alın.
Domatesi 4'e bölüp çekirdeklerini çıkarın. Ardından küçük küpler halinde doğrayın.
Soğanları da küçük küçük yemeklik doğrayın.
Biberleri de ince ince dilimleyin.
Taze soğanı, dereotunu, reyhanı ve maydanozu ince bir şekilde kıyın.
Hazırladığınız tüm malzemeleri bir kaseye alıp mercimek ve bulgur ile karıştırın.
Üzerine cevizi de ilave edin.
Ayrı bir kasede salçayı su ile açın. Üzerine nar ekşisi ve limon suyu ilave edin.
Son olarak salçalı sosu mercimekli karışıma ekleyip karıştırın.
Bir salata kasesine alın ve 5 dakika kadar haşlayıp tuzundan arındırdığınız asma yaprağıyla servis edin.



Bat (Tokat)

aile hekimi
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 15.05.2019
Mesajlar: 36
Şehir: Bolu
Kısa URL: https://ml.md/lc142816
Gönderme Tarihi: 18.May.2019
763 defa indirildi / yazdırıldı




1 su bardağı yeşil mercimek
Yarım su bardağı ince köftelik bulgur
2 adet orta boy kuru soğan
1 demet yeşil soğan
4 adet sivri biber
4 adet orta boy domates
Yarım demet dereotu
Yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı reyhan
3-5 dal taze nane
2 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 adet limonun suyu
6-7 diş taze sarımsak
4-5 çorba kaşığı nar ekşisi
150 gram diş kırılmış ceviz
1,5 bardak ılık su
Asma yaprağı
Kızarmış kıtır ekmek

Mercimekleri yıkayın, kirli suyu süzün. Büyükçe bir tencerede üzerini aşacak kadar su ile ocağa koyun. Kısık ateşte patlatmadan pişirin.
Mercimekler pişince üzerine bulgur, tuz, karabiber, pul biber koyun ve tencerenin kapağını kapatarak ılınmaya bırakın.
Kuru soğanları çok minik küpler halinde doğrayın ve üzerine tuz serperek acısının çıkmasını sağlayın. Domates, biber, yeşil soğan, dereotu, maydanoz, taze sarımsak, naneyi ince ince kıyın.
Bir kaseye salça koyun ve 1,5 bardak ılık su ile inceltin. Limon suyu ve nar ekşisi de ilave edip karıştırın.
Cevizleri dişe gelecek şekilde kesin. Daha sonra tüm malzemeyi geniş bir kapta karıştırın. Yeteri kadar sulu değilse ılık su ilave edin.
Ekmekleri kızartın. Asma yapraklarını hafifçe haşlayın, süzün ve bat yanında ikram edin.



Bat (Tokat)

beyaz yıldız
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 16.04.2020
Mesajlar: 21
Şehir: Bursa
Kısa URL: https://ml.md/lc150160
Gönderme Tarihi: 27.Nis.2020
576 defa indirildi / yazdırıldı




1 su bardağı yeşil mercimek
2,5 su bardağı su
Yarım su bardağı ince bulgur
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet domates
1 adet yeşil biber
1 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 adet limon

Mercimeği yıkayıp hafifçe haşlayın ve kara suyunu dökün.
Ardından yeniden tencereye alıp 2,5 su bardağı suda yeniden haşlayın.
Mercimekler haşlanınca ocaktan alıp bulguru içine ekleyin.
O esnada soğan, domates ve biberi küçük küçük doğrayın; maydanozu ince ince kıyın.
Salçaları suyla ezip açın.
Tüm malzemeyi mercimeklere ilave edin ve harmanlayın.
Yemeğiniz hazır.



Bat (Tokat)

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc178088
Gönderme Tarihi: 06.Haz.2024
162 defa indirildi / yazdırıldı




Volkan Oktar

2 su bardağı yeşil mercimek
Yarım su bardağı düğü (ince bulgur)
7-8 dal taze soğan
1 adet kuru soğan
Yarım dal maydanoz
Yarım dal dereotu
1 kaşık katı madde oranı yüksek, az tuzlu yöresel salça (mümkünse Zile Salçası)
2-3 bardak su

Önce mercimek haşlanır ve suyu süzüldükten sonra yayvan bir kaba alınır.
Suyu süzülen ılık mercimeklerin içerisine ince bulgur eklenir.
Bu karışıma salça ve su eklenerek karıştırılır ve salçanın erimesi sağlanır.
Taze soğan, kuru soğan, maydanoz ve dereotu ince ince ve küçük parçalar halinde doğranıp karışımın içerisine eklenir.
Sonunda çok da sulu olmayan bir karışım elde edilmiş olması lazım. Ağız tadına göre ekşiliği arttırmak için limon ve tadı farklılaştırmak için az miktarda karabiber ile acı kırmızıbiber ve bir avuç kadar kırılmış iç ceviz eklenebilir. İster kâse içerisinde bir kaşıkla ister Tokat yaprağının içerisine konulup sarma şeklinde tüketilebilir.



Bat (Tokat)

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc176199
Gönderme Tarihi: 29.Oca.2024
128 defa indirildi / yazdırıldı




1+1/4 bardak yeşil mercimek
1/8 bardak ince bulgur
1,5 bardak ceviz içi
2 sivri biber
1 domates
2 soğan
2 kaşık domates salçası
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
Yarım demet reyhan
Yarım demet nane
Yarım kaşık pul biber
Asma yaprağı
Tuz

Mercimeği yıkayarak süzün, bir tencerede iki buçuk bardak suyla bir taşım kaynatarak köpüğünü alın.
Ocağı kısın, mercimekleri yumuşayıncaya kadar haşlayın.
İçine bulguru katın, karıştırarak soğumaya bırakın.
Ceviz içini robottan hafif irice çekin.
Biberlerin saplarıyla tohumlarını temizleyin.
Biberleri ve taze otları ince ince kıyın.
Domatesleri küçük küplere doğrayın.
Soğuyan mercimeğin içine salça, tuz, biber, soğan, domates ve yeşillikleri katın, karıştırın.
Ceviz içini serpin, karıştırın, haşlanmış asma yaprağıyla servis yapın.


Bat (Tokat)

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc179172
Gönderme Tarihi: 24.Ağu.2024
96 defa indirildi / yazdırıldı




Kenan Pala

Yeşil mercimek 200 gram
İnce bulgur 50 gram
Salça 30 gram
Domates 2 adet
Yeşilbiber 2 adet
Kuru soğan 1 adet
Yeşil soğan Yarım demet
Maydonoz Yarım demet
Dereotu Yarım demet
Ceviz içi 50 gram
Kuru reyhan 5 gram
Pul biber 5 gram
Tuz 5 gram
Üzüm yaprağı 150 gram

Yeşil mercimekler yıkanıp süzdürülerek uygun bir tencerede bir taşım kaynatılır.
Ateşin altı kısılarak yeşil mercimekler yumuşayana kadar kaynatılır.
İçerisine ince bulgur katılıp karıştırılarak soğuması için bekletilir.
Ceviz içi irice dövülür.
Yeşilbiber temizlenerek ince ince kıyılır.
Soğan ve domatesler küp küp doğranır.
Maydanoz, dereotu ve yeşil soğan ince bir şekilde kıyılır.
Soğutulan yeşil mercimek ince bulgur karışımına pul biber, salça, soğan, biber, domates, tuz ve yeşillikler ilave edilerek iyice karıştırılır.
İçerisine ceviz içi de serpiştirilip karıştlarak önceden asma yaprağı ile servise hazır hale getirilir.



Bat (Tokat)

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc178087
Gönderme Tarihi: 06.Haz.2024
90 defa indirildi / yazdırıldı




Bilal Tonbul

2 su bardağı yeşil mercimek
1 çay bardağı düğü (ince bulgur)
Yarım demet maydanoz
7-8 adet yeşil soğan
2 çorba kaşığı kuru reyhan
2 çorba kaşığı salça
1 tatlı kaşığı pul biber
1 adet domates
İsteğe bağlı ceviz

Mercimek 1 litre suyla haşlanır, ardından soğuması beklenir.
Yeşil soğan, maydanoz ve domates ince ince doğranır.
Doğranan malzemeyle birlikte reyhan, pul biber ve düğü de katılarak karıştırılır.
Salça bir su bardağı suda ezilir ve malzemeye ilave edilir.
Batın suyu, isteğe bağlı olarak ayarlanabilir.
Bat yemek kıvamında olmalıdır. Servis ederken üzerine kalın çekilmiş ceviz ilave edilebilir.


Bat (Tokat)

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc178086
Gönderme Tarihi: 06.Haz.2024
82 defa indirildi / yazdırıldı




Gülay Pamukcu

1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
6 yemek kaşığı düğü (ince bulgur)
1 baş orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
Taze (veya salamura) Asma yaprağı
Yeşil soğan
Maydanoz
Dereotu
Tuz
Kırmızıbiber
Kıyılmış ceviz içi

Derin bir kabın içine alınan düğüye üzeri örtülecek kadar su ilave edilir. Tahmini 45 dakika yumuşaması beklenir.
Haşlanmış yeşil mercimeğe bol suda ezilen salça ilave edilir.
İnce kıyılmış kuru ve yeşil soğan, maydanoz ve dereotu ilave edilir.
İsteğe göre tuz ve kırmızıbiber ekilir.
Sulu olmayan bir çorba kıvamında olması gerekir.
Tabaklara servis edildikten sonra isteyenler üzerine kıyılmış ceviz içi de koyabilir.
Bat, dolma gibi asma yaprağına sarılarak veya kaşıkla yenilir.

Not: Tokat denildiğinde akla gelen yemeklerden biri de yöresel yemeği battır. Türkülere bile konu olan bat yemeğinin sulu olması sebebiyle içine ekmek batırılarak yenmesi, isminin bat olarak anılmasını sağlamıştır. Yani adını yeme şeklinden almıştır: “Bat’a bat’a yeyin” denir.






Bat (Tokat) Tarifleri Bolu Yemekleri



(17 adet Bat (Tokat) 415,439 defa bakıldı)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort