|
|
Batırık (Mersin) |
|
EnginAr
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.04.2006
Mesajlar: 68 Şehir: Bayrampaşa |
Kısa URL: https://ml.md/lc6574
Gönderme Tarihi: 02.Ağu.2006
3,252 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak Malzemeler
1 çay kaşığı kırmızı biber
Tuz, karabiber
3 çorba kaşığı limon suyu
4-5 taze soğan
1 çorba kaşığı salça
2 orta boy domates
1,5 su bardağı bulgur
1,5 su bardağı tahin
1 orta boy soğan
1 çay kaşığı kimyon
1demet maydanoz
2 çorba kaşığı susam
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Hazırlanma Şekli
Kuru soğanı doğrayın, soyup ince kıyın. Yeşil soğan ve maydanozu yıkayıp ince ince kıyın. Domateslerin kabuğunu soyup küçük doğrayın. Bulgurun üstüne 2 su bardağı kaynar su dökün. Tencerenin kapağını kapatın 15-20 dakika demlendirin. Demlenen bulgurun içine kuru soğan, kimyon, susam, tuz, domates, karabiber, salça, yeşil soğan, maydanoz, kırmızı biber ve tahini karıştırıp hamur gibi yoğurun ve sıvıyağı ve limon suyu ekleyin. Biraz daha yoğurun. Elinizle sıkarak köfte şekli verin. Marul yapraklarının içine koyarak servis yapabilirsiniz. Yanına turşuda koyabilirsiniz.
NOT: Batırık ismi aynı olsada yörelere göre içindeki malzemeler değişebilir. İçel'de fıstık da konur. Ermenek'te içine dövülmüş ceviz içi konur. Seydişehir'de sade olarak yapılır. Malatya bölgesindeki batırık başka tarifle yapılır. Bu bölgelerde kışın kurutulmuş domatesle yapılır. İçel'de susamın diğer adı KİNCİdir.
|
Batırık (Mersin) |
|
gülnihal
Aşçıbaşı
Kayıt: 02.06.2008
Mesajlar: 26 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc24268
Gönderme Tarihi: 02.Haz.2008
2,959 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet domates
3 adet sivri biber
1,5 su bardağı ince bulgur
1 tatlı kaşığı sirke
2 tatlı kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
Domates ve sivri biber robottan geçirilir. Üzerine bulgur konur, 15 dakika kadar bekletilir. Sonra diğer malzemeler eklenir, karıştırılır.
|
Batırık (Mersin) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc106076
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2015
2,869 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mersin Üniversitesi - Yrd. Doç. Dr. Şükran ÖKTEM
300 gr. Yer Fıstığı
200 gr. Susam
400 gr. Düğürcük (İnce Bulgur)
1 Adet (Orta Boy) Kuru Soğan
10 gr. Biber Salçası
1,5 kg. Domates
50 gr. Domates kurusu
1 kg. Salatalık
100 gr. Yeşil Biber
1 Demet Maydanoz
100 gr. Nane
6 Dal (taze) veya 20 gr. (kuru) Feslikan (fesleğen)
1/2 Lahana (beyaz) veya 10 yaprak (yeşil Lahana)
250 gr. Taze veya suda bekletilip tuzu giderilmiş salamura yaprak
20 gr. Tuz
1 lt. Su
Yer fıstığı ve susam kavrulur (yanmamasına dikkat edilmeli, susamın sıçrama özelliği nedeniyle ağzı kapalı kavrulmalıdır), soğuması için bekletilir.
Lahana ve bağ yaprağı ayrı tencerelerde haşlanır (pişme süreleri farklı olduğu için ayrı pişirilir).
Domates rendelenir veya çok ince doğranır, birkaç domates ise dilimlenir.
Salatalığın bir kısmı çok ince doğranır, bir kısmı ise dilimlenir.
Yeşil tatlı biber ince doğranır.
Maydanoz, nane, yeşil biber, yeşil soğan ve feslikan ince doğranır (nane ve feslikanın tazesi bulunamazsa kurutulmuşu da kullanılabilir).
Haşlanan lahana ve bağ yaprağının bir kısmı (az) bütün halde bırakılır, (batırığın sıkmasını yemek için), kalanı (çok) ise ince doğranır.
Kavrulup soğutulan yer fıstığı ve susam yağı çıkacak şekilde mutfak robotu yardımıyla çekilir (ezilir) (ayrı ayrı).
Batırık tepsisine düğürcük (ince bulgur) kişi başı bir avuç olarak konulur, domates kurusu ilave edilir, domates kurusunun üzerinde sıcak su gezdirilir.
Bir adet kuru soğan ince doğranır, biber salçası ilave edilir, soğanın üzerine biraz tuz serpilerek önce soğan ovulur, rendelenen domatesten birkaç yemek kaşığı ilave ederek ovmaya devam edilir, kurudukça domates rendesi ilave edilir ve ovulur.
Düğürcük biraz yumuşayınca maydanoz , nane, feslikan eklenir biraz daha ovulur.
Bir limonun suyu konulur biraz daha ovulur.
Tadına bakılır, düğürcük iyice yumuşamış ise ince doğranmış salatalık, yeşil biber, yeşil soğan ilave edilip biraz karıştırılır, bir miktar bir tabağa ayrılır, bu ayrılan kısım sıkma olarak adlandırılır ve kenarına bütün bırakılan lahana ve bağ yaprağı konulur.
Geri kalan kısım yavaş yavaş sulandırılır ve ovmaya devam edilir, kıvamı çok kuru ya da çok sıvı olmamalıdır.
Sıcak aylarda soğutulmuş su ilave edilir, kış aylarında ise normal su ilave edilir.
Limon suyu ve tuz, ilave edilir.
Çukur tabaklara konulan sulu kısmın üzerine iri doğranmış salatalık, domates ve ince kıyılmış lahana ve bağ yaprağı ilave edilerek servis edilir.
Sıkma bulunan tabak da masaya konur, isteyen önce veya batırığı içtikten sonra sıkmasından (genellikle de önce) yiyebilir.
Not: Batırık, soğuk içilen, çorba görünümlü, genellikle hanımların kabul günlerinde ikram ettikleri, evlerde isteğe bağlı olarak öğün yerine de geçen bir yiyecektir.
Batırığa konulan yer fıstığı ve susam karışımı iç, batırığın tüm malzemeleri ise batırık gayıtı olarak adlandırılır.
Batırığa konulan iç biraz değişiklik gösterebilir, örneğin çok eskiden fıstık-susam karışımına kendirik adı verilen kenevir tohumu kavrulup dövülerek ilave edilirdi.
Batırık önce Ermenekte ortaya çıkmış oradan Mersine gelmiştir. Ermenekte Batırma olarak telaffuz edilir, iç olarak ceviz kullanılır, ayrıca yağsız, tıpkı çiğköftede kullanılan iki üç kez çekilmiş et kullanılarak ta batırık yapılır ve etli batırık olarak adlandırılır. Mersin ve ilçelerinde (özellikle Gülnar, Silifke, Anamur ve Erdemli) yer fıstığı ve susam, Mersin merkezde ise sadece tahin kavrularak iç olarak kullanılmaktadır. Bu iç farklılığının nedeni ise cevizin Ermenekte, yer fıstığı ve susamın Silifke, Anamurda bol miktarda yetiştirilmesidir. Bir de iç kullanılmadan bol domatesli olarak yapılan batırık vardır ki; dul batırık olarak adlandırılır. Böyle bir batırık çeşidinin ortaya çıkma nedeni olarak; eskiden evlerde yer fıstığı, susam, ceviz çok miktarda bir defa alınıp bütün yıl diğer alıma kadar kullanıldığı için, bazen bu malzeme yetmediğinde hanımların yaratıcılıklarını kullanarak dul batırıkı yarattığı düşünülebilir, ya da ekonomik nedenlerle iç pahalı olacağı için böyle bir çözüm bulunmuş olabilir. Tahinin kullanılma nedeni ise; fıstık ve susamın döğülmesi (dövülmesi, çekilmesi) gerektiği için bu imkanı bulamayanların kolay bir yöntem olarak tahini kavurup koydukları düşünülebilir, zaten tahinin özü de susamdır.
Batırık yapımında yaygın bir yanlışlık bulunmaktadır; bazı internet sitelerindeki tariflerde ince bulgur sıcak suyla ıslatılıp bekletilir denilmektedir. Bu yanlış bir işlemdir, eskiden evlerde bırakın düğürcüğü ıslatmayı, batırık bittikten sonra bekleyince şişer(bulgurun şiştiği anlamında) denilir ve içilmezdi, beğenilmezdi, bulgur pilavı gibi olmuş diye küçümsenirdi. Domates kurusu kullanıldığında domates kurusunun yumuşaması için sadece onun üzerine iki-üç yemek kaşığı kadar sıcak su dökülür, diğer malzemeler hazırlanıncaya dek bekler.
Damak tadına göre küçük farklılıklar bulunabilir; bazı kişiler hiç salça kullanmazlar bol domates ile yaparlar, bazıları ise çok az miktarda sadece biber salçası ve yine bol domates koyabilirler. Domates kurusu eskiden kışın domates olmadığı için kurutulup döğülmüş (dövülmüş) halde tüketilirdi, günümüzde domates bol olduğu halde özel bir tad verdiğini düşünerek mutlaka domates kurusunu da kullananlar vardır. Değişik tad olarak ince doğranmış marul veya dereotu da koyanlar olabiliyor .
Eskiden yer fıstığı ve susam dibek adı verilen oldukça büyük, tahtadan yapılmış bir aletle döğülürdü (dövülürdü), sonraları dibeğin oldukça küçüğü yapıldı havan olarak adlandırıldı, ancak havan tahtadan değil metalden yapılmıştır. Apartman yaşamı başladıktan sonra gürültü olacağından, hem de elektrikli mutfak robotu kullanımı yaygınlaştığı için, günümüzde havan çok fazla kullanılmamaktadır,
Batırık için, ilk içenlerin pek hoşuna gitmez, ancak tadına alışınca beğenilir düşüncesi yaygındır. Aslında vitamin değeri yüksek bir yiyecektir ve insülin direnci sorunu olan kişiler için fazla tüketmemek kaydıyla yararlıdır. Biraz acılı olması ya da yanında süs biberi ile tüketilmesi önerilir. Üzerine konulan lahana mevsime göre değişiklik gösterir, kışın beyaz göbek bağlamış lahana, yazın ise göbek bağlamamış yeşil renkteki lahana yaprakları tercih edilir, lahana yapraklarının ortasındaki damar kısmı hürtmek olarak tabir edilir ve iyice haşlanıp doğrandığında batırığa çok güzel bir lezzet verir. Lahana, eskiden ilahana olarak telaffuz edilirdi, batırığın üzerine, yaz aylarında bahçesi olup patlıcan yetiştirenler bahçeden kopardıkları tazecik patlıcanı da çiğ olarak doğrarlar, ayrıca bütün kuru soğan soyulup haşlanır ve batırığın üzerine doğranarak tüketilirdi. Günümüzde bu tür bir ağız tadına alışık olanlar zaman zaman bu ilaveleri de yapmaktadırlar.
|
Batırık (Mersin) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145159
Gönderme Tarihi: 24.Ağu.2019
1,693 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet kuru soğan
5 adet domates
1 çay bardağı susam
4 çay bardağı ince bulgur
1 su bardağı su
1 yemek kaşık salça
1 çay bardağı fıstık
Yarım su bardağı tahin
3 adet salatalık
Tuz
Çeyrek lahana ya da pancar
Yarım limon
Nar ekşisi
Limon
Su
Arzu ederseniz kırmızı biber ve kurutulmuş domates
Bulguru 1 su bardağı su ile ıslatın.
Domatesleri rendeleyin ve salçayla birlikte bulgura ekleyin.
Domatesli bulguru güzelce yoğurun.
Soğan ve salatalıkları küp küp doğrayın.
Maydanozları ince ince kıyın.
Hepsini bulgura ilave edip bulgurlar iyice yumuşayana kadar yoğurmaya devam edin.
Lahana ya da pancarı (hangisini isterseniz kullanabilirsiniz) ince ince doğrayıp haşlayın.
Fıstık ve susamı bir tavada kavurup içine tahini de ilave edin.
Karışımı havanda ya da el blenderı kullanarak ezin.
Bu malzemeyi tuz ile birlikte bulgura ekleyin.
Malzemenin bir kısmını ayırıp köfte gibi şekil verin.
Kalan malzemeye miktarına göre soğuk su ekleyin.
Limon suyu, nar ekşisi ve tuz ekleyin. (Arzu ederseniz kırmızı biber ve kurutulmuş domates de ekleyebilirsiniz.)
Üzerini haşladığınız pancar ya da lahanayla süsledikten sonra kaselere paylaştırıp servis edin.
|
Batırık (Mersin) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145941
Gönderme Tarihi: 28.Eyl.2019
791 defa indirildi / yazdırıldı
|
Millî Eğitim Bakanlığı
4 çay bardağı ince bulgur (düğürcük )
5 çay bardağı dövülmüş fıstık
1 fincan salça
Küçük boy kuru soğan
( isteğe göre 2 adet yeşil soğan)
1 adet marul
1 demet maydonoz
½ haşlanmış beyaz lahana
5 adet salatalık
5 adet domates
1 yemek kaşığı domates kurusu
2 çay bardağı küncü (susam)
1 çay bardağı nar ekşisi
½ demet nane veya 1 çorba kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
Üzeri için:
Haşlanmış ve doğranmış beyaz lahana
Doğranmış marul
4 çay bardağı ince bulgur leğene konarak kaynamış su ile ıslatılır.
Baharatlar ve soğan ilave edilir ve yoğrulur.
Fıstık eklenerek üzerine bir bardak kaynar su ilave edilir ve 2-3 dakika bekletilir.
Salça ilave edilerek düğürcük (ince bulgur) yumuşayıncaya kadar yoğrulur.
Küp küp doğranmış domates, ince doğranmış maydanoz ve taze nane katılarak tekrar yoğrulur.
Soğuk su eklenerek bulgurun dağılması için yavaş yavaş karıştırılır.
Salatalık ve marul ince ince doğranıp içine ilave edilir ve kaşık yardımıyla karıştırılır.
Karışım, tabaklara konur, üzerine haşlanmış lahana ve isteğe göre doğranmış marul ilave edilir.
Yanında nar ekşisi ve limon dilimleri ile servis edilir.
|
Batırık (Mersin) |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc161384
Gönderme Tarihi: 22.Kas.2021
413 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 çay bardağı ince bulgur
3 olgun domates
1 büyük baş kuru soğan
250-500 gr kadar çiğ yerfıstığı
1 su bardağı çiğ susam (yerli)
½ demet maydanoz
3-4 sap taze nane
3-4 yeşilbiber
2 salatalık
1 tepeleme çorba kaşığı biber salçası
1 tepeleme çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kuru nane
Yeteri kadar limon suyu
Tuz
Üzerine:
İnce doğranmış marul
Haşlanmış ve ince doğranmış bağ yaprağı
Haşlanmış ve ince doğranmış
Lahana yaprağı
Arzu edilirse taze soğan
İnce bulguru tepsiye koyun. Domatesle soğanı incecik kıyın. Bulgurun üzerine koyun. Karıştırıp bir kenarda bekletin.
Yerfıstığını kısık ateşte çevire çevire, karartmadan kavurun.
Ayrı bir yerde susamı devamlı çevirerek kısık ateşte az kavurun.
Bu ikisini havanda döverek (veya blendırda çekerek) macun haline getirin.
Maydanoz, nane, sivri biber ve salatalığı incecik çinterek doğrayın. Hazır dursun.
Salçaları, kuru naneyi ilave edin. Elinizde karıştırın.
Bulgur çok hafif yumuşayacak, çıtır çıtır olacak.
Kenarda duran yerfıstığı-susam macununu ilave edin. Biraz daha yoğurun.
En son, doğradığınız yeşillikleri, biberi, salatalığı ilave edin. Tekrar karıştırın. Arzunuza göre tuzunu limonunu katın.
Önce sıkım sıkım köfteler yapın. Marul yapraklarının arasına koyarak yiyin.
Daha sonra geri kalanını buz gibi soğuk su ile sulandırın. Limonunu, tuzunu tekrar ayarlayın, buz ilave edin.
Tepsiyle sofraya getirin.
Üzerini incecik doğranmış marul, bağ yaprağı veya lahana ile süsleyin.
Yanında turşu veya taze süs biberi ikram edin.
|
Batırık (Mersin) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc165548
Gönderme Tarihi: 18.Haz.2022
217 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı ince esmer bulgur
Yarım çay bardağı tahin
1 çay bardağı kavrulmuş yerfıstığı
1 çorba kaşığı biber salçası
Kuru domates
1 adet kuru soğan
2 adet domates
2 adet salatalık
Yarım demet maydanoz
Yarım demet nane
2 adet yeşil biber
3 yaprak marul
3 adet taze soğan
Lahana
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım çay bardağı limon suyu
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
5-6 su bardağı soğuk su
2 çay bardağı sıcak su
Nar ekşisi
Tuz
Tahini küçük bir tavada hafif kavuruyoruz. Bulgurumuzu 1.5 çay bardağı sıcak su ile ıslatıyoruz. Yer fıstığımızı robottan geçiriyoruz. Tahin, bulgur, yer fıstığı ve kimyonu derin yoğurma kabında kaşıkla karıştırıyoruz. Salatalıkları, domatesleri, biberleri, taze soğanları, nane, maydanoz ve marulu ince ince doğruyoruz. Bulgurlu karışıma kuru soğanı rendeliyoruz, ardından salçayı ve önceden ıslatılmış kurutulmuş domatesi ekliyoruz. Karışımı nane ve maydanozla yoğuruyoruz. Sebzeleri hırpalamadan ekliyoruz. Ardından zeytinyağı, limon suyu, pul biber ve tuzu ilave ediyoruz. Batırığı, susuz tüketmek isteyenler için kısır halindeyken bir kısmını ayırıp kalanını soğuk suyla sulandırıyoruz. Ekşi sevenler nar ekşisi ilave edebilir. Çukur tabağa aldığınız batırığımızı ince kıyılmış marul veya haşlanmış lahana ekleyerek servis yapıyoruz.
|
Batırık (Mersin) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179060
Gönderme Tarihi: 16.Ağu.2024
97 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yöremin Yemeği Annemin Emeği Projesi
1 Su Bardağı İnce Bulgur
1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
1 Adet Küçük Boy Kuru Soğan
2 Adet Domates
2 Salatalık
1/2 Demet Maydanoz
1/2 Demet Nane
3 Dal Taze Soğan
1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı
1/2 Çay Bardağı Limon Suyu
1 Tatlı Kaşığı Pul Biber
5 Su Bardağı Soğuk Su
2 Çay Bardağı Sıcak Su
2 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
5 Yaprak Marul
1 Çimdik Tuz
Bulguru 2 çay bardağı sıcak suyu ıslatın. Bulgurlar şiştikten sonra hazır demektir.
Tüm sebzeleri incecik doğrayın. Soğanı rendeleyin.
Bulgurlu karışıma soğan ve salçayı ekleyerek karıştırın.
Domatesi, salatalığı, taze soğanı, naneyi ve maydanozu ekleyip karıştırın.
Baharatları ve nar ekşisini ekleyip, karıştırmaya devam edin.
Susuz tüketmek istiyorsanız elinizi hafif ıslatarak küçük parçalar alın ve köftelik şekil verip, marulların üzerine dizin. Sulu tüketecekseniz 5/6 bardak su ekleyin ve karıştırın.
Üzerine inçe doğranmış marulları, domatesleri ve salatalıkları ekleyip servis edin.
|
|
Batırık (Mersin) Tarifleri Akdeniz Yemekleri
|
|