|
Beşamel Sos |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 1430 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc179640
Gönderme Tarihi: 25.Eyl.2024
47 defa indirildi / yazdırıldı
|
35 gr Un (yarım kahve fincanı)
2 yemek kaşığı Yağ
1.5 bardak Süt
1 kahve fincanı Kaşar Peynir rendesi
Tuz
Bir küçük tencereye 2 kaşık yağ ile yarım kahve fincanı Un konularak un hafifçe pembeleşinceye kadar (2 dakika kadar) kavrulur. Üzerine karıştırarak süt ve tuz ilave edilir. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Pişince üzerine rendelenmiş kaşar peynir ilave edilir.
Yemeklerde sos olarak kullanılır.
|
Beşamel Sos |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc173990
Gönderme Tarihi: 03.Eyl.2023
82 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı un
2, 5 su bardağı süt
2 çay kaşığı
Tuz
Tereyağı ve sıvı yağı küçük bir tencerede ısıtın.
Üzerine unu ekleyip, kokusu çıkana ve rengi değişene kadar kavurun.
Daha sonra sütü ekleyip topak kalmayacak şekilde karıştırın.
Son olarak tuz ve karabiberi de ilave edip 15 dakika kısık ateşte pişirin.
|
Beşamel Sos |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc173328
Gönderme Tarihi: 20.Tem.2023
93 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
2,5 su bardağı oda ısısında ısıtılmış süt (1 su bardağı 200 ml)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Beşamel sos yapımı için sos tenceresini alalım.
2 yemek kaşığı tereyağını koyalım ve eritmeye başlayalım. (Tereyağı yiyemeyenler sıvı yağ kullanabilir ya da yarı yarıya kullanabilir.)
Tereyağını eritirken yakmamaya özen gösterelim.
Eriyen tereyağının üzerine 2 yemek kaşığı unu yavaşça ekleyelim ve karıştırmaya başlayalım.
Unu kokusunu çıkana kadar kavuralım. Unun kokusunu duyduğunuzda un kavrulmuş demektir.
Unun kavrulmasının ardından sütümüzü yavaş yavaş ekleyelim. Sütü yavaş eklemek topaklanma olmaması açısından önemlidir.
Sütü eklerken çırpıcı yardımı ile güzelce çırpalım.
Beşamel sosunuz pürüzsüz kıvama ulaşıncaya kadar çırpma işlemine devam edelim.
Sürekli karıştırarak pişirmeye devam edelim.
Tuz ve karabiberi ekleyerek son kez karıştıralım.
Beşamel sosunuz hazır.
Not: Dilerseniz beşamel sosunuza muskat cevizi rendesi ekleyebilirsiniz. Muskat cevizi beşamel sosa çok yakışan bir lezzettir. Beşamel sosunuzun kıvamının olup olmadığını anlamak için kaşık testi yapabilirsiniz. Beşamel sosu ocaktan alalım ve kullanacağınız yemeğin üzerine ekleyelim. Beşamel sos üzerine kaşar peyniri çok sık kullanılır. Dilerseniz kaşar peyniri rendesi ekleyebilirsiniz.
|
Beşamel Sos |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166416
Gönderme Tarihi: 31.Tem.2022
135 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı un
4 su bardağı süt
Tuz
Tereyağını bir tencereye alalım ve orta ateşte eritelim. Üzerine un ekleyip, pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpalım. Yaklaşık 6 dakika boyunca çırpma işlemini sürdürelim. Üzerine süt ilave edelim. Ocağın altını kısalım. Bu sürede beşamel sosu karıştırmaya devam edelim. Sosumuz, koyu bir kıvam aldıktan sonra kullanıma hazır hale gelecektir.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 14.06.2024
|
Beşamel Sos |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163485
Gönderme Tarihi: 07.Mar.2022
243 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı un
2.5 su bardağı süt
2 çay kaşığı tuz
Tereyağı ve sıvı yağı bir tencerede ısıtalım. Bu karışıma unu ekleyerek kavuralım. Kavurma işlemini, kokusu çıkana ve rengi dönene kadar yapalım. Sonrasında 1.5 su bardağı sütü de katarak hızlıca çırpalım. Hızlı yapmanızı istememizin nedeni, topak oluşmaması için. Ardından tuzu ve karabiberi de katarak kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirelim. Sosunuz hazır.
|
Beşamel Sos |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163116
Gönderme Tarihi: 17.Şub.2022
253 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
2 yemek kaşığı çok amaçlı un
2 su bardağı tam yağlı süt
Tuz
Karabiber
Beşamel sos tarifi için sütün ılık olması gerekiyor.
Bir tencerede tereyağını orta ateşte eritin. Unu ekleyin, pürüzsüz ve açık altın rengi olana kadar karıştırın.
Sütün hepsini birden değil yavaş yavaş ekleyin ve tüm malzemeler karışana kadar çırpın.
Sütün tamamını ekledikten sonra 5 dakika karıştırarak kaynatın.
Beşamel sosa son olarak tuz ve karabiberi de ekleyerek ocağın altını kapatın. Beşamel sosu makarna, lazanya, güveç yemekleri ve diğer çeşitlerde kolaylıkla kullanabilirsiniz.
|
Beşamel Sos |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc162028
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2021
243 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
4 su bardağı süt
Tuz
Taze karabiber
Tereyağını kalın tabanlı bir tencerede eritin. Unu ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun. Ancak kahverengileşmesine izin vermeyin. İki dakika yeterli olacaktır.
Sıcak sütü ekleyin ve koyulaştıkça karıştırmaya devam edin. Kaynama aşamasına gelsin.
Tat vermek için tuz ve karabiber ekleyin, ocağın altını kısın ve 2 ila 3 dakika daha karıştırarak pişirin. Ocağın altını kapatın. Beşamel sos hazır.
Eğer hemen kullanmayacaksanız topaklanmaması için ara ara karıştırın.
|
Beşamel Sos |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc161649
Gönderme Tarihi: 05.Arl.2021
202 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı un
4 su bardağı süt
Yarım yemek kaşığı tuz
İsteğe göre karabiber
Beşamel sos tarifi için tencerede tereyağını eritin. Ardından unu ekleyin ve kavurun. Üzerine sütü ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Topak kalmaması gerekiyor. Tuzunu ve isteğe göre karabiberi ekleyin. 2 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alın. Yemeklerinize kullanabileceğiniz beşamel sosunuz hazır.
|
Beşamel Sos |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159615
Gönderme Tarihi: 24.Ağu.2021
383 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 kaşık tereyağı
3/5 çay bardağı un
1 litre süt
2 tatlı kaşığı tuz
1/4 tatlı kaşığı muskat cevizi rendesi
Bir tencerede tereyağını eritin. Unu ilave edip 5-7 dakika kadar kısık ateşte sürekli karıştırarak kavurun. Ateşi yükseltip bir yandan karıştırarak sütü ilave edin. Sosunuz kaynamaya başlayınca altını kısın ve koyulaşana kadar pişirin. Tuz ve muskat ceviziyle lezzetlendirin.
|
Beşamel Sos |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc158136
Gönderme Tarihi: 06.Haz.2021
262 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 yemek kaşığı un
1,5 su bardağı süt
Tuz
Karabiber
Sıvı yağı ve tereyağı bir tencere içerisinde ısıtılır.
Un ilave edilip kokusu çıkana kadar kavrulur.
1,5 su bardağı sütü üzerine ilave edin.
Topak kalmaması için bir çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırılması sağlanır.
Karabiber ve tuzu ekleyip kanayana kadar karıştırarak pişirin.
Kaynadıktan sonra altını kapatıp ocaktan indirin.
|
Beşamel Sos |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc156896
Gönderme Tarihi: 27.Mar.2021
223 defa indirildi / yazdırıldı
|
2.5 su bardağı kaynar süt (500 gr.)
1 kahve fincanı un (40 gr.)
1 çorba kaşığı tepeleme dolu margarin (40 gr.)
Tuz
Şeker
1 yumurta sarısı
Yağı küçük bir tencereye koyup eritiniz. Unu ilave edip bir çırpma teli ile ağır ateşte karıştırarak üç dakika kavurup ateşten alınız. Beş dakika dinlendiriniz. Sonra çırpma teli ile karıştırarak kaynar sütü ilave edip iyice karıştırarak, 10 dakika ateşte tutunuz. Ocaktan alıp, bir tutam tuz, 1 kahve kaşığı şeker, yumurta sarısını ilave ederek hazırlarsınız.
Not: 1630 yıllarında Fransa'da yaşayan Beshamel Markizinin adını taşır. Fransız mutfağında ana sos olarak anılır, İtalya'da daha çok fırında makarnalarda kullanılır.
|
Beşamel Sos |
|
fahrettin altay
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.12.2020
Mesajlar: 41 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc154916
Gönderme Tarihi: 20.Arl.2020
257 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://haber7.com
4 tatlı kaşığı un
4 tatlı kaşığı Tereyağ
4 fincan bardağı süt
Muskat rendesi
Tuz
Karabiber
Öncelikle 4 tatlı kaşığı yağı bir tencerede güzelce erittikten sonra 4 tatlı kaşığı unu ekleyip kısık ateşte karıştırarak un sararıp kokusunu verene kadar kavuruyoruz.
Ardından ocaktan alıp 5 dakika dinlendirdikten sonra ve çırparak 4 fincan bardağı kaynar sütü (yağsız olmasına dikkat edin) yavaş yavaş ekleyin.
Son olarak orta ateşte karıştırarak koyulaşmış olan sosumuzun içerisine diğer malzemelerimiz olan tuz, karabiber ve biraz muskat rendesinden koyun Bir kere kaynatın ardında kısık ateşte arada sırada karıştırarak sekiz on dakika arasıda pişirin.
|
Beşamel Sos |
|
Ahben
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.02.2020
Mesajlar: 41 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc148946
Gönderme Tarihi: 03.Mar.2020
423 defa indirildi / yazdırıldı
|
2.5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 dolu yemek kaşığı tereyağı
Muskat veya karabiber
Tuz
Geniş bir kaba tereyağını alın ve eritin.
Erimiş tereyağının üzerine unu ekleyin ve un kokusu gidene kadar kavurun.
Sütü ekleyin ve kıvamı katılaşana kadar çırpın.
Katılaşan sosa karabiber, muskat, tuzu ekleyin ve çırpmaya devam edin.
Katılaşan sosu ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
İlk sıcağı çıkan sosu yemeklerinizin üzerine dökün ve pişirin.
Beşamel sosunuz hazır.
|
Beşamel Sos |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc144330
Gönderme Tarihi: 20.Tem.2019
592 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
3 su bardağı soğuk süt
200 gram kaşar peyniri
Tereyağını tencerede eritip, unu kokusu çıkıp rengi değişene kadar bu yağda kavurun. Sütünüzü yavaş yavaş ununuza ekleyin Bu esnada topaklanmaması için iyice karıştırın. (Bir çırpma teli ya da el mikseri kullanabilirsiniz.)
Sosunuz kıvam alana kadar karıştırın daha sonra altını kapatın. Rendelediğiniz kaşar peynirini içine ekleyin. Bu sosla çoğunlukla fırında makarna yapılır. Fırın kabına bir kat sos bir kat makarna şeklinde koyarak pişirebilirsiniz.
|
Beşamel Sos |
|
sarı fadime
Aşçıbaşı
Kayıt: 29.05.2019
Mesajlar: 24 Şehir: Trabzon |
Kısa URL: https://ml.md/lc143111
Gönderme Tarihi: 30.May.2019
646 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı un
Yarım litre süt
Tuz
Karabiber
Tereyağını parçalara ayırıp tencereye koyun ve altını yakın. Tereyağı eriyince unu üzerine serpin. 5 dakika sonra soğuk sütü, karabiberi ve tuzu ilave edin. 15 dakika kısık ateşte pişirin.
|
Beşamel Sosu |
|
eminn
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.04.2016
Mesajlar: 29 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc136485
Gönderme Tarihi: 26.Ağu.2018
865 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı süt
Yarım su bardağı un
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Bir tencerenin içine tereyağını ısıtın ve unu ekleyin. Topaklanmasın diye sürekli karıştırın. Kokusu çıktığında un kavrulmuştur. İçine sütü yavaş yavaş ekleyin, diğer elinizle de çırpın. Kaynayıncaya kadar pişirin. Tuz ve karabiber ekleyin. Düşük ateşte 2-3 dakika pişirin.
|
Beşamel Sos |
|
buzlu çay
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.10.2014
Mesajlar: 37 Şehir: Muş |
Kısa URL: https://ml.md/lc134914
Gönderme Tarihi: 18.Haz.2018
962 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 Kaşık margarin
3 Kaşık un
1,5 Bardak süt
2 Yumurta
1 Çorba kaşığı rende kaşar peyniri
Tuz
Margarin ile un hafif pembe oluncaya kadar kavrulur.
Süt konularak koyu muhallebi gibi pişirilir.
Ilınınca içine yumurtalar kırılır ve tuz ile rendelenmiş kaşar katılır iyice karıştırılır.
Not: Beşamel sos bir çok yemekte kullanılır.
|
Beşamel Sos |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc97197
Gönderme Tarihi: 07.Nis.2014
2,988 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
50 g tereyağı veya margarin
50 g un (tepeleme bir çorba kaşığı kadar, yeni elenmiş)
500 g süt
1 küçük boy soğanla hazırlanmış Garnished Onion (defneli karanfilli soğan, veya sadece bir defne yaprağı da olabilir).
Az tuz (az miktarda beyaz biber, muskat rendesi kullanılabilir )
5 Litre sos için Standart ölçü:
300-400 g tereyağı veya margarin
400 g elenmiş un
5 Litre Süt
1 çay kaşığı muskat rendesi
1 orta boy soğanla hazırlanmış Garnished Onion (defneli karanfilli soğan)
1 Yymek kaşığı tuz
½ çay kaşığı beyaz biber
1-Tereyağı kalın dipli bir tencerede eritilir. Yeni elenmiş ve havalandırılmış un eklenir. Sarartılmadan üç dakika kadar karıştırılarak kavrulması sağlanır.
2-Ocaktan alınır 5-10 dakika kadar soğutulur. Soğutulmazsa sosun dibi tutar.
3-Tekrar ocağa alınır soğuk süt eklenir ve hızla karıştırılır. Garnished Onion (defneli karanfilli soğan), tuz, muskat rendesi, beyaz biber eklenir.
4-Karıştırılarak hafif ateşte 15 dakika kadar kaynatılır. Dibinin tutmamasına dikkat edilmelidir. Ocaktan alınır.
5-Garnished Onion (defneli karanfilli soğan) çıkartılır. Sos pütürlü ise süzülebilir.
6-Sosun kıvamını koyu buluyorsanız süt ekleyerek kaynatınız. Sulu ise biraz daha yoğunlaşana kadar kaynatabilirsiniz. Kaşığın ters tarafına 4-5 milimetrelik kalınlıkta sıvanıyorsa normal kıvama gelmiş demektir. İstenilen yerde kullanılabilir.
Not: Fransız mutfağından gelmiştir.
Fotoğraf "Doctor" tarafından gönderildi. 09.02.2022
|
Sos Beşamel |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc79604
Gönderme Tarihi: 23.Ağu.2012
2,642 defa indirildi / yazdırıldı
|
180 gram yağ
1/2 yaprak defne
5 kahve fincanı un (160 gram)
1 çorba kaşığı tuz
9 su bardağı kaynar süt (2 litre)
10 adet tane karabiber
Yağı küçük bir tencereye koyup eritiniz; unu ilâve ederek yumurta vurma teli ile ağır ateşte devamlı karıştırarak 3-4 dakika kavurup ateşten alınız.
Ilık bir vaziyete gelince kaynar olarak 2 kilo sütü ilâve edip, iyice karıştırıp, ateşe koyunuz.
Defne, tuz ve biberini de ilâve edip devamlı karıştırarak 15 dakika kaynatıp, ateşten alarak hemen süzdürünüz.
Not: Un çok sıcakken sütü ilâve ederseniz, süt süner, yani iplik gibi uzar. Haliyle koyu sosların dibi tutar, fakat kaynadığı müddetçe yanık kokusu vermezler. Ağır ateşe alıyorum diye, kaynatmayan yere koydunuz mu, dibindeki tutmuş kısım kabarır ve hemen yanık kokusu başlar. O halde, ağır ateşte dibinin tutmaması ve yanık kokusu vermemesi için devamlı kaynatmalısınız.
Fotoğraf "Doctor" tarafından gönderildi. 24.02.2022
|
Beşamel |
|
boyoz
Aşçıbaşı
Kayıt: 15.06.2010
Mesajlar: 20 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc52733
Gönderme Tarihi: 15.Haz.2010
3,058 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bir kuşhaneye 125 gram tereyağı koyup kuvvetli ateş üstünde eriyince içine 2 çorba kaşığı has un koyup bir tahta kaşıkla bir düziye çeviriniz. Gereğince ezilince rendelenmiş biraz ceviz ya da hindistancevizi ilâve edip kuşhaneyi orta ateşe çekiniz. Birkaç kez çevirdikten sonra halis süt akıtarak iyice bağlayınız. Tuz, biber ekip hafif ateşe alıp koyulaşıncaya kadar çeviriniz. Sonra bir miktar ince kıyılmış maydanoz serpip bir iki çevirdikten sonra indirip kullanınız.
|
|