|
Borş Çorbası |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178605
Gönderme Tarihi: 15.Tem.2024
93 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
500 gr kemikli dana eti
300 gr beyaz lahana
1 adet orta boy pancar
1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 adet domates
1 adet havuç
1 adet patates
2 adet defne yaprağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz ve toz şeker
Tane karabiber
Su ve et suyu
Servis için:
Yarım su bardağı bardağı krema veya süzme yoğurt
Öncelikle kemikli etleri tencereye alın, içerisine defne yaprağı ve tane karabiber ekleyin ve etler kemiklerinden ayrılacak seviyeye gelinceye kadar pişirin. Pancarın kabuğunu soymadan tencereye alın ve yumuşayana kadar haşlayın. Yumuşayan pancarın suyunu dökün. Kabuğunu soyup doğrayın. Soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayın. Lahanayı, havucu, patatesi da eşit şekilde doğrayın. İlk olarak tencereye yağ ile birlikte soğanları alarak kavurmaya başlayın. Havuç, pancar ve patates ekleyerek pişirmeye devam edin. Küp küp doğradığınız domatesleri ve lahanayı da tencereye ekleyin. Kavurmaya devam edin. Pişen etleri kemiklerinden ayırın tencereye ekleyin. Üzerine et suyu, tuz ve karabiberi de ekleyip sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Pişen çorbanızı tabağa alın. Üzerine isteğe bağlı ekşi krema ya da süzme yoğurt ile servis yapın.
Not: Borş (borsch) çorbasını et kullanmadan da yapabilirisiniz. Rengini haşlama suyuna bırakmaması için pancarları bir çatal ya da kürdan yardımıyla delmeden kabuklu bir şekilde en az 15-20 dakika kadar haşlayın. Et suyunu ayrıca haşlayın ve hazırladığınız et suyunu çorba yapımında kullanın. Pancarlar ellerini boyayacaktır, arzu ederseniz tek kullanımlık mutfak eldiveni kullanın. Orijinal tarifte servis esnasında tabağın ortasına ekşi krema kullanılır, süzme yoğurtla da servis edilebilir.
|
Borş Çorbası |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176756
Gönderme Tarihi: 07.Mar.2024
207 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
2 su bardağı pancar suyu
1 su bardağı haşlanmış fasulye
1 adet orta boy soğan
2 adet havuç
1 adet patates
1 su bardağı doğranmış beyaz lahana
1 adet kırmızı biber
2 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı sirke (isteğe bağlı)
1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
8 su bardağı su
Soğanı yemeklik doğrayın. Havuçları ve patatesi küp şeklinde kesin. Kırmızı biberi doğrayın.
Doğranmış havuç, patates ve kırmızı biberi ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
Domates salçasını ekleyip kokusu çıkana kadar karıştırın.
Pancar suyunu, haşlanmış fasulyeyi ve doğranmış lahanayı tencereye ilave edin.
Sarımsakları ezip ekleyebilirsiniz. (isteğe bağlı)
Tuz, karabiber ve suyu ekleyin. Karışım kaynamaya başladığında altını kısın ve sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
Sirkeyi ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
Sıcak olarak servis yapın. İsterseniz üzerine taze dereotu ekleyebilirsiniz.
|
Borsç Çorbası |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176733
Gönderme Tarihi: 06.Mar.2024
117 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
Pancar
Lahana
Patates
Soğan
Havuç
Domates
Sarımsak
Et suyu (genellikle sığır eti veya tavuk)
Sirke
Tuz, karabiber ve köri gibi baharatlar
Turşu suyu (bazı tariflerde)
Pancarlar doğranır ve sirke ile marine edilir. Bu, çorbanın kırmızı rengini ve karakteristik tadını verir.
Et suyu kaynatılır ve pancarlar eklenir. Pancarlar yumuşayana kadar kaynatılır.
Ayrı bir tencerede, soğan, havuç ve sarımsak sote edilir. Ardından doğranmış domates eklenir.
Lahana ve patates doğranır ve et suyuna eklenir. Tüm malzemeler iyice pişirilir.
Hazırlanan sebzeler et suyuna eklenir ve çorba kısık ateşte pişirilir.
Baharatlar eklenir ve çorba tatlandırılır.
Borsç çorbası genellikle ekşi krema veya taze maydanoz ile servis edilir. Ekşi krema, çorbanın lezzetini tamamlar ve taze yeşilliklerle süslenmiş çorba daha görsel açıdan çekici hale gelir. Çorba ayrıca yanında taze ekmek veya krutonlar ile servis edilebilir.
|
Borsch Çorbası |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159976
Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2021
299 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kemikli dana eti 500 g
Tereyağı 1 yemek kaşığı
Kuru soğan 2 orta boy
Tuz 1 tatlı kaşığı
Havuç 2 orta boy
Karabiber 1 tatlı kaşığı
Pancar 2 orta boy
Defne yaprağı 1 adet
Patates 2 orta boy
Krema 1 yemek kaşığı
Beyaz lahana 200 g
Bir tencerede kemikli dana eti, bütün soğan, 1 tane rendelenmiş havuç ve defne yaprağıyla birlikte yeterince sueklenerek kısık ateşte pişirilir. Bu hazırlanan karışımın içerisine ince doğranmış beyaz lahana eklenir. Bir tavada tereyağı eritilir, doğranmış soğan, rendelenmiş pancar ve rendelenmiş havuç ilave edilerek 2-3 dakika kavrulur. Tavadaki bu malzememeler karışıma eklenir. Julienne doğranmış patates, tuz ve karabiber de eklendikten sonra 30 dakika daha kısık ateşte pişirilir. Servis yaparken krema ilave edilir.
|
Borç Çorbası |
|
palet
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.01.2015
Mesajlar: 32 Şehir: Kızılcahamam |
Kısa URL: https://ml.md/lc130704
Gönderme Tarihi: 25.Arl.2017
935 defa indirildi / yazdırıldı
|
400 gram beyaz lahana
400 gram pancar
1 adet küçük boy soğan
Yarım sarmısak
2 çorba kaşığı tereyağı
250şer gram havuç ve patates
1 su bardağı domates püresi
1 çorba kaşığı salça
3,5 çorba kaşığı et suyu
Lahanayı küp doğrayarak suyun altında iyice yıkayın. Daha sonra tencereye alarak üzerini iki parmak geçecek kadar su ilave edin. Yüksek ateşte 3-5 dakika, su kaynayana dek haşlayıp ocaktan alın. Tekrar soğuk suyun altında tutun. Pancarları yıkadıktan sonra 1 su bardağı suda iyice haşlayın. Daha sonra suyunu süzüp kenara alın. Kabuklarını temizleyip küp doğrayın. Süzdüğünüz suya ilave edip buzdolabında dinlenmeye bırakın. Soğanı jülyen doğrayın. Sarmısağı kıyın. Tereyağında soğan ve sarmısağı kısık ateşte 15 dakika kavurun. Küp doğradığınız havucu ekleyip 15 dakika, küp doğradığınız patatesi ilave edip 5 dakika daha kavurun. Domates püresi, salça ve tuzu katarak kısık ateşte yaklaşık 45 dakika pişirin. Pişmesine yakın lahana, pancar, kvas ve et suyunu ilave ettikten sonra ocaktan alın. Servis tabağına alarak üzerine sıkma torbası ile smetana sıkarak servis yapın.
|
Borç Çorbası |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc125984
Gönderme Tarihi: 12.Haz.2017
1,476 defa indirildi / yazdırıldı
|
100 gram margarin
100-150 gram kuşbaşı et (tercihan, sığır eti)
100 gram ince kesilmiş lahana
100 gram pancar (uzunca kesilmiş)
100 gram kereviz (uzunca kesilmiş)
1 baş soğan (irice)
1 çorba kaşığı salça
2-3 adet patates (orta büyüklükte)
1 su bardağı yoğurt
1 paket et suyu
Karabiber (dövülmüş)
Maydanoz
Tuz
Bu çorbayı yapmak için önce, malzemeyi (yukarıdaki tariflere uygun olarak) hazırlayın. Sonra etleri ve ceviz büyüklüğünde keseceğiniz patatesleri haşlayın. Sonra tencereye yağ koyup, önce soğanı kavurun. Ardından, daha önce hazır ettiğiniz sebzeleri tencereye boşaltan ve bir kaç dakika karıştırın. Bundan sonra salçayı koyup biraz daha karıştırın. Et suyunu ve sulan ilave edip, kaynamaya bırakın. Bu arada zaman zaman tencerenin üstünde biriken köpükleri alın ve biber ile irice kıydığınız maydanozu ilave edin. Sebzeler piştiği zaman, öteki tencerede hazır ettiğiniz etlerle patatesi ve yoğurdu birleştirip servis yapın.
Not: Bu çorba, kremalıdır. Krema kullanılması daha iyi olur, ama evde kremi yoksa, yoğurt da aynı işi yapabilir.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 13.02.2024
|
Borç (Borscht) Çorbası |
|
parametre
Aşçıbaşı
Kayıt: 29.07.2016
Mesajlar: 23 Şehir: Gümüşhane |
Kısa URL: https://ml.md/lc118545
Gönderme Tarihi: 30.Tem.2016
2,731 defa indirildi / yazdırıldı
|
Alina Zaslavska
250 gr. kuşbaşı et
6 bardak et suyu
4-5 yaprak beyaz lahana
2 adet patates
1 adet pancar
1 adet havuç
2 diş sarmısak
1 tane soğan
Maydanoz
1 tatlı kaşığı sirke
1 adet defne yaprağı
1 yemek kaşığı salça
Tuz
Tereyağı veya zeytinyağı
Tencerede eti suyunu salıp çekene kadar kavuralım ve 6 bardak ılık su ekleyelim kaynamaya bırakalım. Lahanaların damarlarını çıkarıp ince doğrayalım. Patates, havuç, pancar ve soğanı küp doğrayalım. Sıvıyağı tencereye koyup doğradığımız sebzeleri ekleyelim. Salça ve sarımsağı koyup 1-2 dakika kavuralım. Etimizi ve et suyunu ekleyelim. Defne yaprağı kıyılmış maydanoz ve sirkeyi koyalım. 20 dakika pişirelim.
|
Borsch Çorbası |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc102639
Gönderme Tarihi: 31.Ekm.2014
4,303 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gr pişmiş sığır eti
1 adet kırmızı pancar
2 adet soğan
2 adet patates
1 adet domates
3 yemek kaşığı margarin
2,5 litre et suyu
1 adet limon suyu
1 paket krema
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Soğanları soyup küçük küçük doğrayın.
Lahanayı iyice yıkayıp ince ince kıyın.
Pancarı, patates ve domatesleri soyup küp küp doğrayın.
Tencerede yağı eritin, içine soğanları atıp kavurmaya başlayın.
Soğanlara sebzeleri ilave edip 2-3 dakika daha kavurun.
Daha sonra tencereye et suyunu, etleri, limon suyunu, tuz ve karabiberi ekleyip sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
Çorbanın üzerine krema ekleyerek servis yapın.
|
Borscht Çorbası |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc95984
Gönderme Tarihi: 17.Şub.2014
3,868 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
400 g sığır eti (pişmiş)
3 çorba kaşığı tereyağı
1.5 fincan un
3 lt et suyu
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
400 gr beyaz lahana
1.5 su bardağı krema
1 adet kırmızı pancar
2 adet soğan
2 adet havuç
1 adet kereviz
1 adet patates
2 adet domates
1 adet limon
2 adet sivri biber
Sebzeleri yıkayıp temizleyin, soyun ve julienne veya paysanne doğrayınız.
Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkartın ve tavla zarı şeklinde (concasse) doğrayın.
Soğanları (brunoise doğranmış) tereyağında pembeleştirin.
Havuç, lahana, sivri biber, kereviz, kırmızı pancar ilave edin.
Unu ekleyerek 3-4 dakika kavurun. 2.5 litre et suyunu ekleyip kaynamaya bırakın. 10 dakika kaynadıktan sonra, domates ve patatesleri ilave edin.
Bir limonun suyu, tuz, bir çay kaşığı şeker ekledikten sonra 20 dakika pişirin.
Eti tavla zarı büyüklüğünde doğrayın.
Dereotu ve maydanozu ayıklayın, yıkayın ve doğrayın.
Pişmek üzere olan çorbaya krema ve parça etleri ekledikten sonra iki dakika daha kaynatın.
Üzerine dereotu ve maydanoz serperek servis edin.
|
BORÇ ÇORBASI |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc80197
Gönderme Tarihi: 04.Eyl.2012
3,449 defa indirildi / yazdırıldı
|
Necip Usta
1/2 kilo sığır sokum (veya döş)
2 adet iri pancar
1/2 tatlı kaşığı tozşeker
2 adet orta boy havuç
1 adet küçük pırasa
3 adet orta boy patates
1 orta lahananın sekizde biri
2 adet iri soğan
3 diş sarmısak
3 çorba kaşığı yağ
3 çorba kaşığı tepeleme domates salçası
1 çorba kaşığı tuz
150 gram vurulmamış krema
baharat torbası:
1 tatlı kaşığı kekik
2 adet defne yaprağı
1 tatlı kaşığı fesleğen (yoksa istemez)
1/2 tatlı kaşığı tane karabiber
1 bağ maydanoz sapı ve kökleri
2 diş sarımsak
1) 500 gram etin üzerine 20 bardak (4 litre) su ilâve edip, kaynamaya yakın üzerinde toplanan köpükleri bir kevgirle alıp atınız ve 1,5 saat kaynatınız ve böylece elde ettiğiniz 3 litre et suyunu ayırınız.
2) Bütün sebzeleri soyup temizleyiniz. Evvelâ pancarları 2'şer milim kalınlığında boyuna, sonra enine kibrit gibi kesiniz. Bir tabağa koyunuz. Renk vermesi için üzerine Vı tatlı kaşığı tozşeker dökünüz.
3) Havuç ve pırasayı 5'er santim uzunluğunda kesip, aynen pancar gibi dilimleyiniz. Yıkayıp bir süzgece çıkarınız.
4) Patatesleri iri kuşbaşı doğrayıp ayrı olarak yıkayınız ve suyun içinde bırakınız.
5) Lahanayı kaynar suda 3 dakika haşlayıp süzünüz. Soğan ve sarmı-sağı ince piyaz olarak kesiniz.
6) Çorbayı pişireceğiniz tencereye, yağı koyup kızdırınız. Soğanı ilâve ederek karıştırınız. 2 dakika kavurduktan sonra pancar ve havucu ilâve edip karıştırınız.
7) 3 dakika daha kavurduktan sonra pırasa, kereviz ve sarmısağı ilâve ederek 1 dakika daha karıştırarak salçasını ilâve ediniz.
8) 1 dakika daha karıştırdıktan sonra lahanayı, tuzu ve baharat torbasını, V2 saat pişmiş eti ve etten elde edilen 3 litre et suyunu ilâve ederek ağır ağır kaynatarak 1 saat pişirip patatesini ilâve ediniz.
9) Ağır ağır 1 saat daha pişirip ateşten alınız. İçindeki eti çıkarıp kuşbaşı doğrayarak tekrar çorbanın içine ilâve ediniz.
10) Baharat torbasını çıkarıp atınız. Çorbayı tabaklara taksim idiniz. Üzerine birer çorba kaşığı krema koyup, servis yapınız.
|
Borç Çorbası |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc59649
Gönderme Tarihi: 23.Oca.2011
4,027 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 büyük pancar (soyulmuş ve dilimlenmiş)
1500 gr (7+1/2 su bardağı) su
1 soğan (ince kıyılmış)
150 gr domates salçası
1 çorba kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz
kahve kaşığının ucuyla karabiber
1 tatlı kaşığı şeker
250 gr acı krema
Pancar, su ve soğanı büyük bir tencerede harlı ateşe koyunuz. Karışım kaynamak üzereyken tencerenin kapağını kapayıp, ateşi kısınız ve pancarları 45 dakika haşlayınız.
Domates salçası, limon suyu, tuz, biber ve şekeri de ekleyip, çorbayı 45 dakika daha kaynatınız.
Tencereyi ateşten alıp, çorbayı bir tel süzgeçten süzerek sebzeleri ayırınız; çorbayı çorba kaselerine koyup üstlerinde birer kaşık acı krema ile servis ediniz.
Not: Rus'ların klasik bir yaz yemeği olan Borç hafif bir çorbadır; sıcak yada soğuk olarak haşlanmış patates ve acı krema ile servis edilir. Dilerseniz, sıcak servis etmeden hemen önce, kaynar sıcaklıkta çorbaya, çırpılmış 2 yumurta karıştırabilirsiniz.
|
Borç Çorbası |
|
acara
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.07.2005
Mesajlar: 143 Şehir: Mordoğan |
Kısa URL: https://ml.md/lc47757
Gönderme Tarihi: 26.Şub.2010
5,096 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet orta boy pancar, soyulup rendelenmiş
1/2 kilo (orta boy) ince doğranmış lahana
2 diş sarımsak
1 demet maydonoz, ince doğranmış
1 adet orta boy patates
1 adet büyük havuç (temizlenip rendelenmiş)
2 adet orta boy kuru soğan
2 adet defne yaprağı
2 adet orta boy domates
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 litre et suyu
Küp küp doğranmış patatesleri etsuyuna ekleyin ve kaynatmaya başlayın.
Patatesler biraz haşlanınca, ince kıyılmış lahanayı, defne yaprağını, maydonozun yarısını ekleyin.
Kısık ateşte hepsini kaynatın.
Başka bir geniş tencerede, ince doğranmış soğanı hafif pembeleşinceye kadar zeytinyağında kavurun.
Domates ve biber salçalarını ekleyip, kokusu çıkana kadar karıştırın.
Üzerine rendelenmiş ya da küçücük doğranmış domatesleri ilave edin.
Domatesler kaynayınca rendelenmiş pancar ve havuçları tencereye atıp beş dakika kadar pişirin.
Diğer tarafta kaynayan lahanalı karışım pişmişse, pancarlı karışıma ekleyip hep beraber bir kaç dakika kaynatın.
Altını kapattıktan sonra ezilmiş sarımsakla, kalan yarım demet maydonozu ilave edin.
Servisten önce defne yaprağını içinden çıkartmayı unutmayın.
|
BORŞ ÇORBASI |
|
rutin
Aşçıbaşı
Kayıt: 26.01.2009
Mesajlar: 20 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc33213
Gönderme Tarihi: 26.Oca.2009
16,290 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemesi:
8 bardak et suyu
2 bardak su
3 büyük soğan
200 gr. lahana
1 büyük patates
3 büyük kereviz
3 büyük domates
2 çorba kaşığı margarin
1 demet maydanoz
4 diş sarımsak
1/2 fındık büyüklüğünde limon tuzu
1/2 çorba kaşığı toz şeker
Hazırlanışı:
Kabukları soyulmuş ve kibrit çöpü şeklinde kesilmiş 3 büyük pancara, doğulmuş 4 diş sarımsak ilave ederek hepsini iyice karıştırın. Sarımsaklı pancarların üstlerine yarım fındık büyüklüğünde limon tozu oturtun ve bir tarafa bırakın. Diğer taraftan bir tavaya 2 çorba kaşığı margarin ile küçük doğranmış 3 büyük baş soğan koyarak soğanlar iyice ölüp de pembe bir renk alana kadar kavurun. Bunlara kabukları soyulmuş ve küçük doğranmış 3 büyük domates ile uzunca keserek bir tarafa bıraktığınız pancarları ilave edin. Pancarlar ölmüş bir hal alana kadar kavurun. Kavrulma sona erince bunları olduğu gibi tencereye atarın. Üstlerine yarım parmak eninde doğranmış kerevizi, demet halinde bağlanmış maydanozları, 1 defne yaprağını, yarım çorba kaşığı toz şekeri ve 2 bardak su ile et suyunu katın. Sebzeler hafifçe pişmeye başlayana kadar bunları 45 dakika pişirin. Çorbanın içinden maydanoz demetini çıkarın. Buna yine küçük kesilmiş patatesi ilave ederek 30 dakika daha pişirin.
|
BORTSCH ÇORBASI |
|
pozitif
Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2009
Mesajlar: 20 Şehir: Rize |
Kısa URL: https://ml.md/lc33153
Gönderme Tarihi: 23.Oca.2009
4,709 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemesi:
8 bardak et suyu
2 bardak su
3 büyük soğan
3 büyük pancar
200 gr. lahana
1 patates
3 kereviz
3 domates veya 100 gr. domates salçası
2 çorba kaşığı margarin
1 demet maydanoz
4 diş sarımsak
1/2 fındık büyüklüğünde limon tuzu
1/2 çorba kaşığı toz şeker
1/2 bardak ekşi krema veya 1/2 bardak yoğurt
tuz.
Hazırlanışı:
Kabukları soyulmuş ve kibrit çöpü şeklinde kesilmiş 3 büyük pancara doğulmuş 4 diş sarımsak ilave ederek hepsini iyice karıştırın ve bu sarımsaklı pancarların üstlerine yarım fındık büyüklüğünde limontuzu oturtun ve pancarları bir tarafa bırakın. Diğer taraftan bir tavaya 2 silme çorba kaşığı margarin ile küçük doğranmış 3 büyük baş soğan koyarak soğanlar iyice ölüp de pembe bir renk alıncaya kadar kavurun ve bunlara kabukları soyulmuş ve küçük doğranmış 3 büyük domates ya da 1 kahve fincanı tuzsuz domates salçası ile pancarları ilave ederek, pancarlar iyice ölmüş bir hal alıncaya kadar kavurun. Kavrulma sona erince bunları olduğu gibi bir tencereye aktarın. Üstlerine yarım parmak en ve boylarında doğranmış 1 küçük baş kereviz, demet halinde bağlanmış maydanoz, 1 defne yaprağı, yarım çorba kaşığı toz şeker, 1 yeşil biber, 2 bardak su ile et suyunu katın. Sebzeler hafif pişmiş bir hal alana kadar orta ateşte pişirin. Sonra tencerenin kapağını açarak içindeki maydanozu çıkartın. Sonra buna yine küçük kesilmiş 1 baş patates ilave ederek 30 dakika daha pişirin. Kaseye alarak, yanında çiğ krema veya yoğurt olduğu halde servis yapın.
|
Borç çorbası |
|
semih44
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.01.2008
Mesajlar: 40 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc20692
Gönderme Tarihi: 15.Oca.2008
3,761 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler:
250 gr. dana parça et (kemikli)
8 yaprak lahana
2 adet orta boy patates
2 adet orta boy kuru soğan
1 adet küçük kereviz
1 adet küçük havuç
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı şeker
1 yemek kaşığı un
1 adet limonun suyu
tuz
10 bardak su ile parça kemikli eti tencereye koyun. Kemikler etlerinden ayrılana kadar pişirin. Et suyunu süzün, etleri kemiklerinden ayırın. Tencereye 1 adet soğanı küçük küçük doğrayıp, tereyağı ile pembeleştirin. Üzerine 1 kaşık un ilave edin. 4-5 sefer karıştırın. Et suyunu tekrar 10 bardak suya tamamlayın. Küp küp doğranmış havucu ilave edin. Patatesleri ve kerevizi doğrayın. 15 dakika kaynatıp, kenara ayırdığınız etleri ilave edin. Lahana yapraklarını iri iri doğrayıp tencereye atın. Limon suyu, şeker, tuz ve karabiber ekleyin. 30 dakika kaynatıp servise hazırlayın.
|
BORÇ ÇORBASI |
|
susam sokağı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.12.2007
Mesajlar: 72 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc20133
Gönderme Tarihi: 21.Arl.2007
4,186 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 Orta boy patates
1 Orta boy soğan
1 Küçük kereviz
2 Lahana yaprağı
1 Küçük pancar
1 Küçük havuç
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 çorba kaşığı tereyağı
2 Diş sarımsak
8-10 Dal maydanoz
1 Defne yaprağı
1 Çay kaşığı şeker
1 Tatlı kaşığı tuz
Tencereye 8 su bardağı su koyup, tuz atarak kaynatınız. İnce kıyılmış soğan, defne yaprağı, salça, şeker, kibrit çöpü şeklinde doğranmış kereviz, pancar ve lahana ilave ederek 15-20 dakika pişiriniz.
Patates ve havuç, ezilmiş sarımsak ve yağ ile birlikte çorbaya atınız. Havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirip, defne yaprağını çorbadan çıkartınız. Yoğurdu ezip sulandırınız. Çorba suyu ile ılıklaştırıp karıştırarak çarbaya ilava ediniz. Çorba kâsesine boşaltıp üzerine kıyılmış maydanoz serpiniz.
|
Rus Usulü Lahana Çorbası |
|
sinan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.01.2007
Mesajlar: 144 Şehir: İÇEL |
Kısa URL: https://ml.md/lc12652
Gönderme Tarihi: 18.Mar.2007
8,362 defa indirildi / yazdırıldı
|
Buyuk bi tencerede kucuk dogranmis etler yada kemikler pisirilir,onlar pismeye yakin 2 adet patates uzun ince dogranir ve icine ilave edilir. pismeye yakin bir lahananin yarisi ince ince dograndiktan sonra tuzla beraber ilave edilir.
Ayri bir tavaya biraz siviyag koyulur ve iki yemek kasigi salca kavurulur ve kavurulan salcaya bir buyuk incecik dogranmis havuc ve ince dogranmis bir turp ilave edilir, kavurulur.
Tencerede pisen lahanaya ilave edilir. Bir tasim kaytaniktan sonra ocaktan alinir ve sicak servis yapilir.
ML® Lahana Çorbası için tıklayın
|
BORSC ÇORBASI |
|
DARI
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.03.2007
Mesajlar: 416 Şehir: Kırıkkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc12486
Gönderme Tarihi: 09.Mar.2007
8,426 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
8 bardak et suyu,
2 bardak su,
3 baş iri soğan,
1 iri patates,
50 gram kereviz,
250 gram lahana,
1/2 kilo domates veya 100 gram domates salçası,
300 gram pancar,
1/2 bardak yoğurt,
2 çorba kaşığı sadeyağ,
1 demet maydanoz,
4 diş sarımsak,
1/2 çorba kpşığı toz şekeri,
fındık iriliğinde limon tuzu,
yeteri kadar tuz,
1-2 defne yaprağı.
Yapımı: Pancarları kibrit çöpü gibi'doğramalı. Sarmısağı havanda dövdükten sonra doğranmış pancarla karıştırmalı. Bunların üzerine çok az suda eritilmiş limon tuzu dökmeli ve karışımı bir kenara bırakmalı. Soğanı kıyarcasına ince, kerevizi ince parmak kalınlığında doğramalı. Lahanayı yaprak yaprak ayırıp yıkadıktan sonra tuzlı suda diriliği gidecek kadar haşlamalı. La hana haşlanınca bunu doğrama tahtasına koymalı ve ince ince kıymalı. Derince bir tavaya veya bir kuşaneye sadeyağı koyup eritmeli. Yağ ısınınca soğanı katmalı ve pembeleşinceye kadar karıştırarak kavurmalı.
Soğan pembeleşince buna kabuğu soyulduktan ve çekirdekleri çıkarıldıktan sonra küçük parçalara doğranmış domatesi veya ılık suda eritilmiş domates salçasını katmalı. Kabın içine pancarlı karışımı da kattıktan sonra karışımı devamlı surette karıştırarak kuvvetli ateşte kavurmalı. Pancarlar börttürülünce kaptakileri büyükçe bir tencereye boşaltmalı. Demet hâlinde yıkanmış maydanozu yine demet hâlinde tencereye koymalı. Kerevizle defne yapraklarını, kıyılmış lahanayı, toz şekerini, kalan suyla et suyunu da kattıktan sonra tenceredekileri orta ısılı ateşte 45 dakika kadar pişirmeli: Bu işler olurken patatesi soyup ufak parçalara, doğramalı ve su içinde tutmalı. Yoğurdu ise çırparak iyice sulandırmalı. Tenceredekiler pişince, maydanoz demetiyle defne yapraklarını çıkarıp atmalı ve suyunu süzdükten sonra patates parçalarını çorbaya katmak, tuzunu da serptikten sonra 20 - 25 dakika daha pişirmeye devam etmeli.
Bu sürenin sonunda tencereyi ateşten indirmeli ve çorbayı karıştırarak çırpılmış yoğurdu katmalı. Bir - iki defa daha karıştırdıktan sonra servis köşesine boşaltmalı ve hemen sofraya götürmeli. Rus çorbası diye de anılan Borşç'a bazı kimseler kıyılmış yeşil biber yahut kırmızı toz biber de katmaktadırlar. Yeşil biber koyacak kimseler bunu kerevizle birlikte tencereye atmalıdırlar.
|
Borsc çorbası |
|
Cemile
Super MOD
Kayıt: 10.11.2006
Mesajlar: 123 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc10127
Gönderme Tarihi: 22.Arl.2006
5,093 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hazırlanışı:
İnce doğranmış lahana yaprakları, küp kesilmiş havuç ve kıyılmış soğanı tereyağında pembeleştirin. Küp doğranmış patates ve kerevizleri ilave edin. Haşlanmış pancar ve suyunu ekleyip kaynatın. Salça ve tuz ilave edin. Kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar çorba kıvamında pişirin. Ekşi kremayı sıkma torbasına alıp çorbanın üzerini süsleyin. Sıcak servis yapın.
|
BORŞ (RUS ÇORBASI) |
|
Seval Hoşgör
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.12.2006
Mesajlar: 52 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc9877
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2006
25,622 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme :
3000 gr. et suyu (12 bardak)
750 gr. su (3 bardak)
300 gr. soğan (3 büyük)
300 gr. lahana
150 gr. patates (1 büyük)
800 gr. domates (veya 100 gr. salça)
50 gr. margarin (2 çorba kaşığı)
400 gr. pancar (3 büyük)
1 demet maydanoz
4 diş sarımsak
1/2 çorba kaşığı toz şeker
1/2 bardak yoğurt
Limon tuzu (fındık kadar)
Tuz
Yapılışı :
Pancarlar çok ince doğranır. Sarmısak dövülerek pancara karıştırılır, bunların üstüne limon tuzu konarak bir tarafa bırakılır. Bir tavaya margarin konur ve ince «doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Bunun üzerine domates ya da salça ile hazırladığımız pancarlar ilâve edilir. Pancarlar ölünceye kadar kavrulur. Sonra bir tencereye alınır. Ve üzerine kereviz doğranır, demet halinde maydanoz konur. 1-2 çorba kaşığı toz şeker bir yeşil bibeı, su ve et suyu da ilâve edilerek harlı olmayan ateşte 45 dakika pişirilir Tencere ateşten indirilerek maydanoz demeti tencereden alınır ve büyükçe bir patates çorbaya doğranır. 20 - 25 dakika yeniden pişirilir. Bundan sonra tencere ateşten indirilir ve içerisine yarım bardak yoğurt katılarak karıştırılır.
|
|