Kısa URL: https://ml.md/lc82905
Gönderme Tarihi: 05.Kas.2012
2,168 defa indirildi / yazdırıldı
Amasya Valiliği
3 kg. un
1,5 tatlı kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı tuz
Aldığı kadar su
1 kg. dövülmüş haşhaş
3 su bardağı sıvı yağ
500 gr. ceviz içi
Üzerine sürmek için 1 adet yumurta
Çukurca bir kaba un ve malzemeler konur. Ilık suyla kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğurulur. Mayalanması için üzerine temiz bir bez örtülerek dinlendirilir. (Yaklaşık 1 saat) mayalanan hamurdan 4 adet beze yapılır. Bezeler hamur tahtasının da yardımıyla 0,5 cm kalınlığında açılarak üzerine hazırlanan harçtan 1 miktar sürülür. Ayrı bir yerde ikinci beze aynı şekilde hazırlanır birinci bezenin üzerine konur. Üçüncü ve dördüncü bezelerde aynı şekilde hazırlanınca hepsi üst üste gelecek şekilde dizilir. 5 cm lik bantlar halinde kesilir kesilen bantlar bükülerek yağlanmış tepsiye ister düz ister yuvarlak olacak şekilde yerleştirilir üzerine çırpılmış yumurta sürülür. 10 ar santim arayla bıçakla kesilir. 10 dk. dinlendirilir ve fırına sürülür üzeri kızarınca servis yapılır.
Kısa URL: https://ml.md/lc124652
Gönderme Tarihi: 18.Nis.2017
1,419 defa indirildi / yazdırıldı
25 gr tereyağı
4 su bardagı un
1 tatlı kaşıgı yaş maya
1 su bardagı ılık su
1 tatlı k. tuz
20 gr haşhaş ezmesi
25 gr ceviz
1 adet yumurta sarısı
Unu karıştırma kabına alıyoruz. Üzerine tuz serpiyoruz ve ortasını havuz gibi açıyoruz. Mayayı ortaya koyuyoruz. Mayanın üzerine tereyağı döküyoruz. Az ılık su döküyoruz ve mayayı eritiyoruz.
Ortadan başlayıp kenarlara doğru açıyı genişleterek hamurumuzu yoğuruyoruz. Kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlıyoruz ve yuvarlayıp mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalanan hamurdan 4 eşit beze koparıyoruz ve yuvarlıyoruz. Üzerlerine un serperek merdaneyle ince hamurlar açıyoruz. Margarinle haşhaşı karıştırıyoruz.
Cevizleri öğütüyoruz ama toz haline getirmiyoruz. Birinci hamurun üzerine haşhaştan döküyoruz ve elimizle yayıyoruz. Üzerine cevizi serpiyoruz. Üstüne 2. kat hamuru seriyoruz, yine haşhaş sürüp, ceviz serpiyoruz. 4 hamuru bu şekilde aralarına haşhaş sürüp ceviz serperek üstüste koyuyoruz. Elimizle üstüne vurarak yapışmalarını sağlıyoruz.
2 parmak kalınlığında şeritler kesiyoruz. Şeritlerin de bir ucundan tutup elimizle tezgah üzerinde çeviriyoruz ve yağlanmış fırın tepsisine kendi etrafında yuvarlayarak koyuyoruz. Diğer şeritleri de aynı şekilde yapıyoruz ve tepsiye koyuyoruz. Yumurta sarısını üzerine sürüyoruz. Tepside mayalandırıyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.