|
Bütün Beyaz Lahana Dolması |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166710
Gönderme Tarihi: 15.Ağu.2022
268 defa indirildi / yazdırıldı
|
www.sefabdullahusta.com
1 bütün orta boy lahana
2 su bardağı dolmalık pirinç
2-3 tane büyük boy ince kıyılmış kuru soğan
1 su bardağı zeytinyağı
1 fincan dolmalık fıstık
1 fincan dolmalık üzüm
Yarım demet kıyılmış maydanoz
Yarım demet kıyılmış dereotu
Yarım demet kıyılmış taze nane
1 yemek kaşığı kuru nane
Karabiber
Tuz
Pul biber
1 tatlı kaşığı toz şeker
İsteğe göre 1 çay kaşığı yenibahar
Malzemeyle iç pilavınızı hazırlayın içine dereotunu ilave ettikten sonra soğutmaya bırakın. Lahananın içini çıkarıp 5 tane yaprak ayırın.
İç pilavımızı lahananın içini doldurun ve çıkardığınız 5 adet lahana yaprağıyla üstünü kapattıktan sonra tencereye yarısına kadar su koyup haşlayın.
30 dakika haşlandıktan sonra tepsiye çıkarıp, 170 derecede 20 dakika fırınlayın. Servise hazırdır.
|
Bütün Lahana Dolması |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc147396
Gönderme Tarihi: 22.Arl.2019
502 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.elele.com.tr
1 küçük veya orta boy lahana
400 g kıyma
2 soğan
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 su bardağı pirinç
1 kahve fincanı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kuru nane
1 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım demet taze nane
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
2 dal taze reyhan veya fesleğen
Lahananın içini temizleyip oyun. Soğanları yemeklik doğrayıp bir tavaya alın. 2 yemek kaşığı yağ ve dolmalık fıstıkları ekleyip birlikte yumuşayana kadar kavurun. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Pirinci ve kuş üzümlerini ayrı kaplarda sıcak suda bekletin. Pirinci beklettikten sonra akan suyun altında yıkayıp süzün. İç malzemesi için kıymayı karıştırma kabına alın. Önceden kavurduğunuz soğan ile dolmalık fıstıkları, tuzu, baharatları, süzmüş olduğunuz kuş üzümlerini, salçaları, pirinci, ince kıyılmış yeşillikleri ekleyip iyice karıştırın. Hazırladığınız iç malzemeyi içini oyduğunuz lahananın içine doldurun. Kalan lahana yapraklarını üzerine kapak olacak şekilde veya tamamen kapatacak şekilde yerleştirin. Lahanayı büyük bir tencerenin içine ters çevirerek yerleştirin. Üzerine zeytinyağını gezdirin, 2 su bardağı su ekleyin. Önce yüksek ateşte 5 dakika pişirin. Daha sonra ateşi kısıp lahana iyice yumuşayana kadar pişirin. Servis tabağına çıkartarak sıcak servis yapın.
|
Etli Bütün Lahana Dolması |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145614
Gönderme Tarihi: 13.Eyl.2019
737 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Orta boy lahana
300 gram kıyma (koyun)
Kuru nane
Karabiber
Tuz
1 su bardağı pirinç
2 adet orta boy soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı salça
5-6 diş sarımsak
Üzeri için:
Nane veya sumak
Bir orta boy lahananın yaprakları çıkartılır.
Lahananın içi oyulur.
Bir orta boy soğanlar ince ince doğranır.
Bir kaba; soğanlar, kıyma, salça, tuz, karabiber, pirinç, 1,5 dolu yemek kaşığı tereyağı koyulup karıştırılır.
1 tatlı kaşığı nane de bu karışıma eklenir.
Karışım köfte kıvamına gelinceye kadar su eklenir.
Harç, oyduğunuz lahananın içine doldurulur.
Lahananın içi iyice doldurulduktan sonra birkaç lahana yaprağıyla lahananın ağzı kapatılır, tencereye konur.
5-6 diş sarımsak atılır.
Tencerenin yarısına kadar su konulur, yarım yemek kaşığı tereyağı ilave edilerek kaynamaya bırakılır.
|
Bütün Lahana Dolması |
|
Ayçe
Aşçıbaşı
Kayıt: 31.01.2011
Mesajlar: 22 Şehir: Van |
Kısa URL: https://ml.md/lc61514
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2011
2,925 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kiloluk düzgün bir lâhana
1 kiloluk kuşbaşı koyun eti
1 soğan rendesi
2 çorba kaşığı silme domates salçası
3 çorba kaşığı yağ
Tuz
Un
Soğan rendesi üç kaşık yağda hafif kavrulur, et ilâve edilir. Biber, tuz konur, suda erimiş salçada biraz pişirilir. Lâhana şekli bozulmadan, alttan oyulur, bir kapak açılır. İç kısmen boşaltılır ve etle doldurulur. Tencereye oturtulur. Üstüne etin salçası dökülür, tuz serpilir, kapak unla hamurlanarak kapatılır. 3 saat ağır ateşte pişirilir. Tabağa delikli kepçe ile alınarak sıcak servis yapılır.
|
Bütün Lahana Dolması |
|
büyük sultan
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.10.2010
Mesajlar: 20 Şehir: Balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc56572
Gönderme Tarihi: 07.Ekm.2010
2,985 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr kıyma
1 lahana
2 soğan
50 gr pirinç
60 gr margarin
15 gr tereyağı
1 su bardağı su
1 demet maydanoz
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Pirinci yıkayıp süzün. Maydanozu ve soğanı temizleyip kıyın. Margarini bir tencereye alıp eritin. Soğanı ekleyip soteleyin. Kıymayı ilave edip sotelemeye devam edin. Pirinç ve maydanozu ekleyin ve karıştırın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Lahananın üst yapraklarını koparın. Üstünü kapak şeklinde kesip çıkarın. İçindeki yaprakları temizleyip kıymalı karışımı lahananın içine doldurun. Lahanayı bir tencereye alın. Bir su bardağı su ve tuz ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı olarak 40 dakika pişirin. Tereyağını bir tavaya alıp eritin. Pulbiberi ekleyip karıştırın. Dolmayı servis tabağına alın. Tereyağlı biber sosunu dolmanın üzerine gezdirin. İsteğe göre çırpılmış yoğurtla servis yapabilirsiniz. Dilimleyip servis yapın.
|
Etli Bütün Lahana Dolması |
|
aydan müftüoğlu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.07.2010
Mesajlar: 63 Şehir: Kastamonu |
Kısa URL: https://ml.md/lc53713
Gönderme Tarihi: 18.Tem.2010
3,031 defa indirildi / yazdırıldı
|
Lahanayı beyaz kabukları kalıncaya dek soyunuz ve oyup koçanını çıkarınız. İyice yıkayıp tuzlayınız. Tencereye iki soğan çentiniz. Bir kaşık sadeyağ ile öldürünüz. Kuşbaşı yağlı etleri içine atıp pembeleşinceye kadar kuvvetli ateşte kavurunuz. Domates salçası, tuz, kara ve kırmızı biber, karanfil, tarçın ve bir miktar su koyunuz. Orta ateşte birkaç defa kaynattıktan sonra indiriniz, lahanaya etleri doldurup kuşhaneyi kapatınız, suyunu üzerine döküp kapalı olarak pişiriniz.
|
BÜTÜN LAHANA DOLMASI |
|
libretto
Aşçıbaşı
Kayıt: 09.01.2008
Mesajlar: 24 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc20564
Gönderme Tarihi: 10.Oca.2008
2,842 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 Küçük lahana
1/2 Kg. orta yağlı kıyma
3 Çorba kaşığı pirinç
1 Orta boy soğan
1/2 Çorba kaşığı salça
8-10 Dal maydanoz
1 Tatlı kaşıği tuz
1/4 Çay kaşığı karabiber
Lahananın dış yapraklarını ayıklayıp, bütün olarak yıkayınız. Kökünü oyarak çıkartınız. Kenarlarında 4-5 kat yaprak kalacak şekilde göbek yatağını ve iç yapraklarını çıkartınız.
Dolma içini hazırlayıp oyuk kısma doldurunuz. Doldurulan kısmı alta gelmek üzere lahana büyüklüğündeki bir tencereye bütün olarak yarleştiriniz. Üzerine 2 su bardağı kaynar su döküp biraz tuz ve karabiber ilâve ediniz. Hafif hararetli ısıda 1/2 saat pişiriniz.
Suyunu süzüp servis tabağına bütün olarak alınız Üzerine suyunu döküp sıcak olarak dilimleyerek servis yapınız.
İçinin Hazırlanması:
Kıymayı derin bir kaba koyunuz. İçine ince kıyılmış soğan, maydanoz, pirinç, kabukları çıkartılıp fındık büyüklüğünde doğranmış domates, tuz ve karabiber ilave edip karıştırınız. Domates olmadığı zaman 1/2 çorba kaşığı salçayı bir çay bardağı su ile sulandırıp katınız.
Not: Lahananın bir öğünde bitirilecek şekilde seçilmesi tasviye edilir.
|
Bütün Lahanadan Dolma |
|
Meriç
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.11.2007
Mesajlar: 43 Şehir: Edirne |
Kısa URL: https://ml.md/lc19318
Gönderme Tarihi: 16.Kas.2007
3,276 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler
1 adet orta boy beyaz lahana
300 g kuzu kuşbaşı, doğranmış
3 adet kuru soğan, ince doğranmış
1 çay kaşığı domates salçası
70 g pirinç
4 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1/4 demet ince kıyılmış maydanoz
1/4 demet ince kıyılmış dereotu
1/4 demet ince kıyılmış nane
Soğanları ince doğrayın, tencerede tereyağı ile kavurup renk alıncaya kadar karıştırın. Etleri ilave edin, 5-6 dakika kavurup salçayı ekleyin. 3-4 dakika karıştırıp su ilave edin. Etlerin pişeceğine yakın pirinçleri ekleyin. Tuz ve baharatını katıp pişmeye bırakın. Ayrı bir tencerede, kaynar suda bütün lahanayı 3-4 dakika kadar bekletin. Sonra soğuk suya çıkartın. Lahananın suyu süzüldükten sonra fırın tepsisine alın. Yapraklarını tersinden, kopartmadan açın ve orta göbeğini çıkarın. Hazırlanan iç malzemeye nane, maydanoz, dereotu karıştırın. Lahananın içine doldurup yapraklarını tekrar kapatın. Yağlı kağıda sarıp 150 derece fırında 45 dakika pişirin. Daha sonra yağlı kağıdını açın ve biraz renk alması için 4-5 dakika daha pişirin. Sıcak olarak servis edin.
|
Bütün Lahana Dolması |
|
tertemiz
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.12.2006
Mesajlar: 25 Şehir: Urfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc9279
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2006
3,170 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemesi:
1 orta boy sarmalık lahana
1 büyük soğan
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı biber salçası (acılı veya acısız)
1 kahve fincanı tereyağı
1/2 kg. kuşbaşı et
1 su bardağı su
karabiber, tuz
Hazırlanışı:
Lahananın üzerindeki iki sıra yaprağı çıkarın. Sonra, tüm yaprakları teker teker çiçek gibi koparmadan açın. Orta kısımda kalan kökü, bıçakla kesip lahananın içini oyun. Diğer malzemelerin tümünü iyice yoğurup, lahananan içine yerleştirin. Sonra teker teker yaprakları eski haline gelecek şekilde kapatın ve üzerine bir bardak su ilave ederek tencereye yerleştirerek pişirin.
|
|