|
|
Çekme Helvası (Kastamonu) |
|
nano
Aşçıbaşı
Kayıt: 27.03.2010
Mesajlar: 27 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc49416
Gönderme Tarihi: 27.Mar.2010
3,221 defa indirildi / yazdırıldı
|
Su, şeker ve limon tozu karıştırılır, bakır kazanda 150-155 derece sıcaklıkta 30 dakika karıştırılır; soğuması için mermer tezgaha dökülür, 5 dakika soğumaya bırakılır, sonra da kayışlama makinasında beyazlaştırılır. Diğer tarafta, miyane (unla yağ karışımının pişmiş hali) hazırlamak için unla yağ pişirilir, bir gün dinlendirilir, sonra posta posta ısıtılıp, tepsiye konur. Kayışlama makinesinde beyazlaştırman şeker ile miyane karıştırılır. Tel tel oluncaya kadar 4 kişi tarafından çekiştirilir, çevrilir. Sonra soğumaya bırakılır. Patos makinesinden geçirilerek, toz haline getirilir, pres makinesinde preslenir, paketlenerek satışa sunulur.
Not: Kastamonu'ya has olan Çekme Helvası'nı 10-12 firma üretiyor Türkiye'nin her tarafından gelen talepler karşılanıyor.
Tarif, tarihî Yakupağa Külliyesi'ndeki Kastamonu'nun Meşhur Çekme Helvacısı Hüseyin Usta'dan alınmıştır.
|
Çekme Helva (Kastamonu) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc112024
Gönderme Tarihi: 14.Ekm.2015
2,135 defa indirildi / yazdırıldı
|
Muharrem AVCI - İlker ŞAHİN
Kadayıflık Özü Olmayan Un
Şeker
Birinci Kalite Yağ
Su
Çekme helvası, öncelikle meyane elde edilmesiyle başlar. Yemeklik margarin veya tereyağı, kazanda eritilip un eklenir. Daha sonra, hafif ateşte un ile yağ ahşap kaşık kullanılarak karıştırılır ve pişirilir. Bu meyane daha sonra soğumaya bırakılmalıdır. Bir diğer adım, şeker ocağının hazır hale getirilmesidir. Erimiş şeker akide kıvamına gelince ocaktan alınarak mermer soğutma taşına dökülür. Soğuyan şeker özel ağartma makinesinde savrularak ağartılır. Ağartılmış şeker, normal sıcaklıktaki meyaneyle yan yana getirilir. Daha sonra özel yetiştirilmiş 5 usta tarafından ağartılmış şeker halka haline getirilir. Elden ele çekilip uzatılır. Uzatılan şeker beyaz lifler haline geldikten sonra mermer üstüne konulur ve küçük parçalara ayrılır. Tepsilere doldurularak sıkıştırılır. Tepside kare, baklava dilimleri şeklinde kesilip hazır hale getirilir.
Not: Çekme helva, Kastamonu yöresinin en meşhur tatlısı olarak ülke çapında ün kazanmıştır. Zahmetli yapımı ve lezzetli tadı ile oldukça beğeni toplayan çekme helva, Kastamonu yöresinin turistik bir değeri olarak il ekonomisine ve turizmine katkı sağlamaktadır. Kastamonu Çekme Helvası, Yöreye ziyarete gelen yerli turistler tarafından hediye edilmek üzere sıkça satın alınan ürünlerin başında gelmektedir. Çekme helva 1800'lü yıllardan bugüne uzanan bir geçmişe sahiptir. Padişahlar tarafından sarayda çektirilen helva (saray helvası), Kastamonu'nun da simgesi olmuş bir tatlıdır.
Rivayete göre, geçmiş asırlarda, Kastamonu `da yaşayan bir Bey`in, yüzüne bakmaya kıyamadığı, güzeller güzeli bir kızı varmış. Ondan ayrılığı hiç düşünmez, Onsuz hayatın çok olumsuz geçeceğini, onu görmeden yaşayamayacağını düşünürmüş. Bey de kızıyla evlenecek olanları bir imtihana tabii tutmaya karar vermiş. Uzun süre, bu imtihanın nasıl olması gerektiğini düşünmüş. Ama bir türlü bulamamış. Bu arada kâhyasından bir teklif gelmiş. Bey`im sen tatlıyı çok seversin, kızını öyle biriyle evlendirelim ki, yapacağı tatlı, kızının saç telinden ince olsun. Böyle bir tatlı yapana kızını verirsin. Demiş. Bu fikir Bey`in çok hoşuna gitmiş. Kastamonu`nun dört bir yanına haberler salınmış. Haberi duyan bütün Kastamonu delikanlıları, Bey`in kızının hayaliyle başlamışlar tatlı çeşitleri yapmaya. Bey yapılan tatlıların hiç birini beğenmemiş. Ama bir genç söz geçirememiş kalbine ve Bey`in kızını alabilmek için başlamış annesiyle helva yapmaya... Un, tere yağ ve ağdayı, (üzüm pekmezi). Bey `in kızının aşkıyla başlamış yoğurmaya, Yoğurdukça, un, tereyağı ve ağda, aşkla kavrulur gönlü. Aşk ateşiyle yanan helva tel tel olur ve "Meşhur Kastamonu Çekme Helvası" çıkar ortaya. Bey çekme helvayı çok beğenir. Delikanlı kavuşur sevdiğine. Daha sonra ki asırlar boyunca hem bu hikâye anlatılır hem evlerde konaklarda, Kastamonu Çekme Helvası geleneksel olarak yapılmaya devam edilir olmuş.
|
Çekma Helva (Kastamonu) |
|
Berna Avar
Aşçıbaşı
Kayıt: 17.03.2016
Mesajlar: 25 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc115861
Gönderme Tarihi: 02.Nis.2016
2,249 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
Kadayıflık özü olmayan un
Şeker
Yağ
Limon tuzu
Su
Önce helvanın meyanesi hazırlanır. Yağ bir kazanda eritilir ve içine un konur. Bir saat kadar hafif ateşte un ve yağ iyice karıştırılarak kavrulur ve daha sonra bir sini içinde soğumaya alınır. Diğer yanda toz şeker, limon tuzu ve su, akide kıvamına gelene kadar ocakta kaynatılır. Kaynayan bu karışım mermer tezgah üzerine alınır. Burada 20-25 cm. genişliğinde, bir karış kalınlığında bir alan kaplayacak şekilde düzenlenir. Karışım hafif soğuduğunda elle uzatılarak simit gibi halka şekline getirilir ve bu işlem sonrasında karışımın şekli beyaz bir renk alır. Halka şeklindeki bu şeker meyanenin içinde bulunduğu sini içine yerleştirilir. Halka 4-6 kişi tarafından çekilerek meyane sinisinin büyüklüğüne ulaştırılır. Halka ikiye katlanarak yeniden çekilir. İşlem şeker meyaneyi içine çekip, tel tel olana kadar devam ettirilir. Akide kaybolup tel tel ayrılınca mermere alınıp soğumaya bırakılır. Ilık bir sıcaklığa kavuşunca elle sıkıştırılarak un haline getirilip tepsilere basılır ve üzerine baskı uygulanarak iyice sıkışması sağlanır. Sonra bıçakla kesilerek servise sunulur.
|
Çekme Helva (Kastamonu) |
|
berika
Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2020
Mesajlar: 21 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc148174
Gönderme Tarihi: 29.Oca.2020
906 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kadayıflık un
Şeker
Tereyağı
Limon tuzu
Su
Tereyağını eritip içine unu ekleyin.
1 saat kadar kısık ateşte iyice karıştırarak kavurun.
Kavurduğunuz unu bir tepsiye alıp soğumasını bekleyin.
Bu esnada toz şeker, limon tuzu ve su ile akide şekeri kıvamında bir karışım hazırlayın.
Kaynayan bu karışımı mermer tezgah üzerine alıp 20-25 santimetre çapında bir yuvarlak haline getirin ve soğumasını bekleyin.
Hafifçe soğuduğunda elinizle çekerek halka şekli verin. Bu işlem sonucunda şekerin rengi beyazlaşacaktır.
Halka şekeri unların bulunduğu tepsiye yerleştirin ve birkaç kişi aynı anda çekerek tepsi büyüklüğüne getirin.
İkiye katlayıp yeniden çekin ve şekerli karışım unu içine çekip tel tel olana kadar bu işlemi sürdürün.
Tel tel olan helvayı yeniden tezgaha alıp soğumaya bırakın.
Ilınınca elle sıkıştırıp un haline getirerek tepsilere basın ve üzerine baskı uygulayıp sıkışmasını sağlayın.
Bıçakla küp küp kesip servis edin.
|
Çekme Helva (Kastamonu) |
|
yılmaz akkaya
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.03.2020
Mesajlar: 44 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc149710
Gönderme Tarihi: 06.Nis.2020
965 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı
16,5 kg. Şeker
18 kg. Un
9 kg. Katı (nebati) yağ
3 Çay Kaşığı Limon tuzu
5,5 lt. Su
Yağ kızartılır ve peyderpey 12 kg. kadar un katılır.
Bu işlem helvayı yapmaya başlamadan 1 gün önce gerçekleştirilir.
Krom, çelik ve büyük bir tepsiye miyane (hamur) konur.
Bakır kazanda 16,5 kg şeker ve 5,5 lt su kaynatılır. Üzerine limon tuzu eklenir.
155 derece sıcaklıkta şurup kıvamına gelinceye dek yarım saat kadar kaynatılır.
Sonrasında mermer tezgâha alınır.
Oyun hamuru kıvamına gelebilmesi için 15-20 dakika kadar soğumaya bırakılır.
Elde edilen bal rengi akidemsi şeker beyazlatma makinasında beyazlatılır.
Sonra miyanenin ortasına konur.
6 kişi karşılıklı olarak asılır, çekilip katlanır.
Saç telinden daha ince şekilde çekme helva olur.
20 cm eninde 40 cm uzunluğunda koparılır.
Mermerde 10-15 dakika kadar bekletilir. Ovalama makinasında ovalanır ve un ufak hale getirilir.
Un ufak haldeki helva bir tonluk basınçlı prese alınır, sonra dilimlenir ve kutulara konur. Ambalajlanır ve satışa hazır hale gelir.
Kutunun üzerinde parti no, üretim tarihi, son kullanma tarihi bilgileri yer alır.
Ortalama 6 ay raf ömrü vardır.
|
|
Çekme Helvası (Kastamonu) Tarifleri Karadeniz Yemekleri
|
|