|
Çilek Reçeli |
|
ersoy
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.04.2019
Mesajlar: 24 Şehir: Kırıkkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc142037
Gönderme Tarihi: 17.Nis.2019
697 defa indirildi / yazdırıldı
|
http://www.hurriyet.com.tr
2 kilogram reçellik küçük çilek
8 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı limon tuzu
Çilekleri iyice yıkayın ve yeşil saplarını elinizle koparın. Bir müddet suda bekletirseniz, kumunu çok daha iyi bırakacaktır. Sonrasında bir müddet süzgece alıp bekletin.
Derince bir tencereye önce 1 kilogram çileği koyun ve şekerin de yarısını dökün, üzerine kalan 1 kilogram çileği de ekleyip kalan şekeri de dökün ve tencerenin kapağı kapatıp 1 gece kadar bekletin. Bir gece sonunda şekerler eriyip çilekler suyunu salmış olacaktır.
Suyunu salmış olan çilekleri ocağa alıp önce orta ateşe koyup kaynamasını bekleyin. Reçel kaynayınca tereyağını ekleyip ocağınızı kısık ateşe alın. Yaklaşık 45 dakika kadar bu şekilde kaynaması gerekiyor. Arada köpüklerini süzgeç yardımıyla temizleyin, aksi halde çilekler kararabilir. Kaynadıktan 40 dakika kadar sonra limon tuzunu ekleyin 5 dakika kadar daha kaynatıp ocaktan alın.
Sıcakken kavanozlara doldurup soğuyana kadar kapaklarını kapatmayın. Aksi halde küf oluşur. Kapağı açık olarak tam soğuyana kadar beklemeniz gerekiyor. Soğuduktan sonra kapağını kapatın serin, kuru ve aydınlık olmayan bir yerde saklayabilirsiniz.
Reçelinizi yazdan yapıp kış mevsiminde tüketmek için sıcakken kavanozlara doldurup, hiç soğumasını beklemeden kapağını sıkıca kapatarak ters çevirin ve bu şekilde tam soğumasını bekleyin. Sonra serin ve ışık almayan bir yerde düz tarafını çevirerek 2-3 ay muhafaza edebilirsiniz.
|
Çilek Reçeli |
|
hamarat teyze
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.03.2016
Mesajlar: 40 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc137980
Gönderme Tarihi: 28.Ekm.2018
733 defa indirildi / yazdırıldı
|
http://www.ebruomurcali.com.tr
1 kg. çilek
1 kg. tozşeker
4 su bardağından üç parmak eksik su
Yarım limon suyu
1 diş limon tuzu
Çileklerin saplarını temizleyin ve iyice yıkayın. Su ve şekeri koyulaşıncaya kadar kaynatın. Çilekleri ekleyin ve 35 dakika daha pişirin. Limon suyu ve tuzunu ekleyerek ocağı kapatın. Kıvamını kontrol etmek içi metal kaşığı reçele batırın. Parmağınızla çizdiğinizde kolayca birleşmiyorsa olmuş demektir. Üzerindeki köpükleri dikkatlice alın ve soğuyunca kavanoza koyarak serin ve gölgede muhafaza edin.
|
Çilek Reçeli |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc130823
Gönderme Tarihi: 30.Arl.2017
773 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 Kg Çilek
1 Adet Limon
2.5 Kg Toz Şeker
Çileği tencereye alın.Üzerine toz şekeri ilave edin.Hiç karıştırmadan çileği pişirin. Çilek kaynadıktan sonra üzerine 1 adet limonun suyunu sıkın ve kaynatmaya devam edin.
|
Çilek Reçeli |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc117823
Gönderme Tarihi: 25.Haz.2016
1,381 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ecem Yorat
1 kilo küçük boy çilek
1 kilo toz şeker
½ adet limonun suyu
Çilekleri iyice yıkıyoruz saplarını temizliyoruz. Şekerin tamamını geceden üzerine dökerek sabaha kadar bekletiyoruz. Orta ateşte köpüklerini alarak pişiriyoruz. 45 dakika kaynatıyoruz. Ardından limon suyunu ekliyoruz. Kavanozlara sıcakken koyup ağızlarını sıkıca kapatıyoruz. Soğuyunca dolaba koyabilirsiniz.
|
Çilek Reçeli |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc111931
Gönderme Tarihi: 08.Ekm.2015
1,421 defa indirildi / yazdırıldı
|
Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği
Çilek
Su
Tatlandırıcı
Çilekleri yıkayıp ayıklayın. Az suda ve kısık ateşte pişirin. Ateşin altını kapatıp ılınınca tatlandırıcıyı koyup karıştırın. Soğuduktan sonra servis yapın.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 07.06.2023
|
Çilek Reçeli |
|
Özzlem
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.06.2012
Mesajlar: 72 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc78001
Gönderme Tarihi: 16.Tem.2012
2,352 defa indirildi / yazdırıldı
|
Oktay Usta
1 Kilo çilek
1250 gr toz şeker
1 Adet limon
1 Çay bardağı su
Çilekleri saplarından ayırıyoruz. Bol suda yıkayıp süzdürüyoruz. Bir tencereye koyup üzerine toz şeker, su ilave edip ocağa alıyoruz. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz. Tahta kaşıkla ara sıra karıştırıyoruz. Çileklerimiz yumuşayınca limon suyunu ilave edip kaynatmaya devam ediyoruz. Üzerine çıkan köpüğü alıyoruz. Kıvamını kontrol ediyoruz. Yaklaşık 30-40 dakika kaynatıyoruz.
|
Çilek Reçeli |
|
Aleppo
Aşçı
Kayıt: 14.05.2011
Mesajlar: 18 Şehir: Halep |
Kısa URL: https://ml.md/lc63113
Gönderme Tarihi: 14.May.2011
1,921 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. çilek
4 su bardağı şeker (1 kg.)
Çilekleri ayıklayıp yıkayınız. Tencereye şekeri ve suyu koyunuz. Kaynatınız. Şurup kıvamına gelince çilekleri içine atınız. Birkaç taşım kaynatınız. Bir süzgece dökünüz. Sonra şurubu ağdalaınncaya kadar kaynatınız. Kavanoza önce süzgece aldığınız çilekleri koyunuz, üstüne ağdalanmış şurubu dökünüz. İyice soğuyana kadar kavanozun ağzını 3 kat kâğıtla örtüp iple bağlayınız.
|
Çilek Reçeli |
|
Yemek Tarifleri
Robot
Kayıt: 18.06.2006
Mesajlar: 10595 Şehir: Türkiye |
Kısa URL: https://ml.md/lc59730
Gönderme Tarihi: 26.Oca.2011
2,350 defa indirildi / yazdırıldı
|
Oktay Usta
1750 gr. çilek
2250 gr. toz şeker
1 limon
Ayıklanıp yıkanmış çilekler tencerenin altına konur. Üzerine toz şeker konularak kısık ateşte bazen karıştırılarak pişirilir. (Piştiğini düşündüğünüzde biraz alıp soğutarak kıvamını ayarlayabilirsiniz.) Ocaktan almaya yakın limon suyu ilave edilerek 5 dk. daha kaynatıldıktan sonra soğumaya alınır.
|
Çilek Reçeli |
|
reyon
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.01.2011
Mesajlar: 69 Şehir: Kars |
Kısa URL: https://ml.md/lc59139
Gönderme Tarihi: 05.Oca.2011
2,083 defa indirildi / yazdırıldı
|
Türk Kadınının Tatlı Kitabı
Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü 1966
1.1/2 kg Çilek
4 bardak Su
2 kg Şeker (8 bardak)
3/4 fincan Limon suyu
İçinde; 2 kg şeker (8 bardak) bulunan bir tencereye 4 bardak su koyduktan sonra, bunu orta ısıdaki ateşte bir taraftan karıştırmak suretiyle yoğun bir şurup yapınız.
Bilâhare, yapmış olduğunuz bu şuruba; sapları kopartılmış ve iyice yıkanmış 1.1/2 kg çilek ilâve ettikten sonra çok yoğun bir hâl alıncaya kadar kaynatınız.
Reçel kaynayıp da arzu edilen duruma gelince buna 3/4 fincan limon suyu ilâve ettikten sonra 3 - 4 dakika daha kaynatınız ve bilâhare soğumaya bırakınız. Soğuyunca da gerekli kaplara koyarak muhafaza ediniz.
|
Çilek Reçeli |
|
sihirli parmaklar
Aşçıbaşı
Kayıt: 27.12.2010
Mesajlar: 20 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc58915
Gönderme Tarihi: 27.Arl.2010
2,035 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. kokulu çilek
1 limon suyu
1 kg. şeker
Çilekleri bir kaptan diğerine aktarmak suretiyle 3 - 4 defa yıkayınız ezilmemesine dikkat ederek. Saplarını çıkarınız.
Şekeri üzerine örtecek kadar su ile ateşe koyup kaynatınız.
Şurup koyulaşınca çilekleri içine atınız (şurubu biraz koyu olmalıdır.)
Çileklerle şurup 3 - 4 taşım kaynayınca tencereyi ateşten indiriniz.
4 - 5 saat bekletiniz (çilekler suyunu bırakması ve bir miktar şekerli suyu bünyelerine alması için).
Tekrar tencereyi ateşe koyup orta hararetli ateşte reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatınız.
Kıvamının olmasına yakın 1 limon suyunu sıkıp 3 - 4 taşım daha kaynatıp ateşten alınız.
Köpüğünü temizleyip kavanoza boşaltınız.
Soğuyunca kapağını kapatıp serin bir yerde saklayınız.
|
Çilek Reçeli |
|
ruşeym
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.11.2010
Mesajlar: 321 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc58110
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2010
2,094 defa indirildi / yazdırıldı
|
Necip Usta
1 kg. net çilek, temizlenmiş
1.250 gr. toz şeker
100 gr. glikoz
4 gr. limonun tuzu (1 çay kaşığı)
Akşamdan çilekleri yıkayıp, süzgece çıkarınız. Sonra ayıklayıp şekerle bilikte bir kaba koyarak sabaha kadar bekletiniz. Sabah kaynatınız. Sonra kaynatıp kıvamına getirip, ateşten alınız. Glikozunu ilâve edip yarı hararetini kaybedince kavanozlara doldurup muhafaza ediniz.
|
Çilek Reçeli |
|
kanat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.10.2010
Mesajlar: 31 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc57307
Gönderme Tarihi: 06.Kas.2010
1,947 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çilekler, cinslerine göre, mayhoş olacaklarından burada şeker nispeti % 50 fazla olmalıdır.
Meselâ, bir kilo çilek için bir buçuk kilo ve daha ziyade şeker lâzımdır.
Koyu şeker şerbeti kaynatılıp, kestirildikten sonra, ılık iken çilekler tencerye atılmalıdır ve çileklerin dağılmamaları için pek az müddet ateşte kaynatıldıktan sonra, hemen indirmeli ve soğumasını müteakip kavnozlara alınmalıdır.
Not: Çilek, diğer meyvalara nazaran, daha nâzik ve yumuşak olduğundan fazla hırpalanmağa gelmez. Bunun için tercihan diri çilekler kullanılmalıdır.
ML® Kiraz Reçeli (görsel)
|
Çilek Reçeli |
|
yaver
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 29.08.2009
Mesajlar: 43 Şehir: Aydın |
Kısa URL: https://ml.md/lc55190
Gönderme Tarihi: 30.Ağu.2010
3,505 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bir kilo şekeri yarım kilo su ile kestirip, ayıklanmış 950 gram çileği içine atınız. Birkaç taşım kaynayınca çileği hırpalamadan kevgirle çıkarıp kavanozun yarısına kadar koyunuz. Şekeri, orta bir şekilde ağdalanmcaya dek kaynatıp, indiriniz. Soğuyunca kavanoza koyunuz. Tatlı, çileğin her tarafına geçmesi için çileği bozmadan biraz oynatınız. Soğuduktan sonra 2 - 3 kâğıtla kavanozun ağzını örtüp iple bağlayınız. Rutubetsiz bir yerde saklayınız.
Not: Çilek, makbul bir meyve olmakla beraber, güzelliği gibi sağlam değildir. Sindirimi ağırdır, fakat şeker, ağırlığını azaltır. Şekerle yenmesi adet olmuştur. İhtiyatlı yemelidir, fazlası zararlıdır.
|
Çilek Reçeli |
|
Nesli
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.05.2010
Mesajlar: 139 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc51326
Gönderme Tarihi: 03.May.2010
3,785 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg çilek
1 kg toz şeker (4 su bardağı)
Yarım limonun suyu
Çilekleri fazla ovuşturmadan ve ezmeden iyice yıkayın. Saplarını koparıp derin bir tencereye alın ve üzerlerine 4 su bardağı toz şekeri dökün. Tencerenin kapağını kapatıp 1,5-2 gün bu
halde bekletin. Şekerler tamamen erimiş, çilekler de suyunu bırakmış olmalılar, Sonra tencereye orta hararetli ateşin üzerine koyun ve reçeli yaklaşık yarım saat/45 dakika kaynatın, (olup olmadığını anlamak için bir damla reçeli porselen bir tabağa damlatın. Tabağı eğdiğinizde reçel akmıyorsa olmuş demektir.) Reçel olduktan sonra limon suyunu ekleyin ve 1-2 taşım daha kaynatın. Oluşan köpükleri kevgirle alın. Reçeli cam kavanozlara aktarıp soğutun.
Fotoğraf "sultan sadık" tarafından gönderildi. 28.08.2018
|
Çilek Reçeli |
|
bahar çiçeği
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.04.2010
Mesajlar: 35 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc50129
Gönderme Tarihi: 08.Nis.2010
3,677 defa indirildi / yazdırıldı
|
Haber Türk
700 gr. çilek
210 gr. toz şeker
1 çorba kaşığı limon suyu
1 adet vanilya çubuğu
Yapılışı:
Çilekleri yıkayıp ikiye kesin. Vanilya çuğunu boydan ikiye esip içindeki tanecikleri küçük bir bıçak yardımıyla kazıyın. Çilekleri, vanilya taneciklerini, çubuğunu, şekeri ve limon suyunu bir taşım kaynatıp, kısık ateşte koyulaşıncaya kadar pişirmeye devam edin. Köpük oluşunca, bir kevgir yardımıyla alın. Reçel, istediğiniz kıvama geldiğinde, vanilya çubuğunu çıkarıp sterilize edilmiş kavanozlara koyup kapaklarını kapatın.
|
Çilek Reçeli |
|
nezaket
Aşçıbaşı
Kayıt: 04.02.2010
Mesajlar: 21 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc46900
Gönderme Tarihi: 05.Şub.2010
3,535 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kg. küçük taneli kokulu çilek
2 kg. tozşeker
1 adet limon suyu
Çilekleri bol su içinde 4 defa yıkayınız. Ezmeden tek tek saplarını ayıklayınız. Şekeri bir tencereye koyup 2 parmak geçecek kadar su ilâve edip ateş üzerinde şurub koyulaşmcaya kadar kaynatınız. İçine daha sonra ayıklanıp, yıkanmış çilekleri katıp reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatınız. Reçelin kıvamını anlamak için kaşık ile bir damla porselen tabağa damlatınız şayet damla dağılmıyorsa reçel kıvamına gelmiş demektir. Ateşten indirmeye yakın bir limon suyunu da katıp, iki taşım kaynatıp kavanozlara sıcak sıcak boşaltınız. Kavanozlar iyice soğuyunca kapaklarını kapatıp serin bir yerde saklayınız.
|
Çilek Reçeli |
|
yaver
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 29.08.2009
Mesajlar: 43 Şehir: Aydın |
Kısa URL: https://ml.md/lc40151
Gönderme Tarihi: 29.Ağu.2009
4,088 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg çilek
5,5 bardak toz şeker
1,5 çorba kaşığı limon
Büyük bir tencereye su doldurulur buna, sapları ayıklanmış 1000 gram da irice çilek ilâve edilerek çileklerdeki kum ve toprağın, tencerenin altına birikmesi için çilekler su içinde beş dakika bırakılır, sonra da çilekler tencereden elle süzülerek çıkarılır, kalın delikli bir kevgir içinde iyice süzülmeye bırakılır.
İyice süzülmüş olan çilekler, tencereye, bir kat çilek, bir kat toz şeker olmak üzere istifledikten sonra üstlerine 1 kahve fincanı su içinde eritilmiş üç paket limon tozu, ya da 1 3/4 çorba kaşığı limon suyu ilâve edilir, sonra da tencere kuvvetli ateşe oturtularak, reçel önce sulanıp da sonra koyu bir kıvama gelinceye kadar kaynatılır.
Sonra, kıvama gelmiş reçel tenceresini ateşten alarak bir delikli kepçe ile üstündeki köpükleri alıp atmalı ve reçel iyice soğuduktan sonra kavanozlara doldurularak kapakları sıkıca kapatılır ve gerektiği zaman kullanılır.
|
Çilek Reçeli |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc36805
Gönderme Tarihi: 23.May.2009
3,769 defa indirildi / yazdırıldı
|
1000 gram çilek
1500 gram toz şekeri (6.1/4 bar.)
750 gram su (3 bardak)
6 gram limon tozu (3 kutu) veya 2 çorba kaşığı limon suyu
Büyükçe bir tencereye su doldurduktan sonra buna, sapları ayıklanmış 1000 gram da irice çilek ilave edilir. Ayrıca bir tencereye 6.1/4 bardak toz şekeri ile 3 bardak da su koyarak orta hararetteki ateşte kaynamağa bırakmalıdır. Sonra kıvama gelmiş olan bu koyu şuruba, iyice süzülmeğe bırakmış olduğumuz çileklerle 2 çorba kaşığı limon suyundan yalnız yarısını ilave ederek, orta hararetteki ateşte kaynamaya bırakmalıdır. (Reçelin kıvama geldiğini anlamak için:- Koyulaşmağa başlamış olan reçel şurubundan bir kaşık ucu ile alarak bir tabağa sıra ile birkaç damla damlatmalı ve en son damla yayılmadan toplu bir şekilde duracak olursa, reçel kıvama gelmiş demektir. Reçel şurubu kıvama gelince, buna, ½ kahve fincanı su içinde eritilmiş limon tuzu veya suyunun diğer yarısını da ilave ederek, reçel ancak bir taşım daha kaynadıktan sonra tencereyi ateşten almalı ve reçel iyice soğuduktan sonra kavanozlara doldurarak kapaklarını sıkıca kapatmalı ve kullanmalıdır.
|
Çilek Reçeli |
|
kumsal
Aşçıbaşı
Kayıt: 13.06.2008
Mesajlar: 22 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc24596
Gönderme Tarihi: 13.Haz.2008
3,759 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. hazırlanmış çilek
1 kg. şeker
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı katıyağ
YAPILIŞI:
Küçük ve kokulu cinsten çilek satın alınız. Çilekler ezik, çürük, aşırı olgun olmamalıdır. İrilik açısından aynı boyda olmasına dikkat ediniz. Sap dibindeki yaprağı meyveyi zedelemeden çıkarınız. Çilek, narin bir meyve olduğundan yıkarken, temizlerken hırpalamamaya dikkat ediniz. Ayıkladığınız çilekleri, temiz su içinde 3-5 dakika bekletip, sonra basınçlı su altında üç dört defa iyice yıkayınız.
Önce meyveyi ve şekerin yarısını kaynatma tenceresine koyunuz. Yavaş ateşte pişirmeye başlayınız. Şeker erimeye başlayınca, şekerin öteki yarısını ilave ediniz. Şeker iyice erimeye başlayınca ateşi kuvvetlendiriniz.
Tahta kaşıkla çilekleri hırpalamadan, ezmeden karıştırınız. İçine 1 çay kaşığı katı yağ ilave edip karıştırın. Üzerinde oluşan köpükleri temizleyiniz.
Reçelden bir kaşık alıp yüksekten akıtınız. Reçel kaşığın alt kenarında toplanarak, uzun bir şerit halinde, ağır ağır akıyorsa kıvamına gelmiş demektir. Tencereyi ateşten indiriniz.
Temiz kavanozlara doldurup, soğuduktan sonra saklayacağınız yere kaldırınız.
|
Çilek Reçeli |
|
halime koldaş
Aşçıbaşı
Kayıt: 22.05.2008
Mesajlar: 21 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc23992
Gönderme Tarihi: 22.May.2008
3,560 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo çilek
1 kaşık limon suyu
1.300 gr. şeker
Çilekler sapları ayıklanıp güzelce yıkandıktan sonra bir tencereye konur. Üzerine şeker ilave ederek bir gece bekletilir. Şekerli suyun içinde suyunu salan çilekleri ateşe oturtup kıvama gelinceye kadar pişirilir. Limon suyu ilave edip ateşten alınır. Kavanoza koyarken sıcak olarak koymayın, şekerlenir.
Bütün reçellerin kapağını koymadan zeytinyağa batırılmış kağıdı veya lülbenti reçelin üzerine koyacak olursanız reçeller küflenmez.
|
|