|
Çıraklar Çöreği (Safranbolu Karabük) |
|
bakırdan
Aşçıbaşı
Kayıt: 17.12.2016
Mesajlar: 26 Şehir: Urfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc125030
Gönderme Tarihi: 03.May.2017
948 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
6 su bardağı un
2 su bardağı su (gerekirse daha az veya çok)
1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
250 gr ceviz (dövülmüş )
Tepsiyi yağlamak için:
1 yemek kaşığı eritilmiş margarin
Börek arasına sürmek için:
125 gr eritilmiş margarin
Beraberinde:
Kiren veya kuşburnu şerbeti (ben karadut da diyorum )
Cevizi döv, tepsiyi yağla.
Hamur malzemeleriyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğur, yaş bez altında 30 dakika dinlendir, dokuz beze yap, tekrar 20-30 dakika dinlendir.
Bezeleri aç, her yufkanın üzerine fırça ile yağ sür, ceviz serp. Yufkalar bitince bütün yufkaları boylamasına üçe, sonra enlemesine üçe katla. Yağlanmış tepsiye ters çevirerek dikkatlice boş yer bırakmadan yerleştir. Gerekirse parmakla dikkatlice çekebilirsin.
Önceden ısıtılmış fırında 170-200 derecede üstü kızarıncaya kadar pişir. Fırından çıkar, beş dakika dinlendir. Oklava ile veya bir tahta kaşığın ucuyla döverek tel tel parçalar haline getir. Sıcağıyla sofraya çıkar.
|
Çıraklar Çöreği (Safranbolu Karabük) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc125054
Gönderme Tarihi: 04.May.2017
1,403 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yaş maya
40 gram margarin (hamur için)
50 gram margarin
2 su bardağı kırık ceviz içi
Un, tuz, yağ, yaş maya ve su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur tutun. Bu hamurun miktarı, tepsinizin büyüklüğüne göre otuz tane yufka açacak kadar olmalıdır.
Otuz tane parça hazırlayın.
Bunları tek tek yufka halinde açın.
Yağladığınız tepsiye birinci yufkayı serip üzerine erimiş sana klasik yağını sürün ve kırık ceviz içi serpin. Üzerine ikinci yufkayı serin ve üzerine tekrar yağı sürüp, ceviz serpin. Bu işlemi otuz yufka bitene kadar tekrarlayın. En üstteki yufkaya sadece yağ sürün.
Bu kat kat hamurun bir kenarını tepsinin ortasına doğru katlayıp bastırın.
Sağ ve sol kenarını da ortaya doğru katlayıp bastırın.
Son kenarı da ortaya doğru katlayıp bastırın.
Pişireceğiniz tepsiyi yağlayın.
Yağlanan tepsiye aldığınız hamuru yumruk ve parmaklarınızla bastırarak tepsiye yayılmasını sağlayın. Parmak izleriniz hamurun üzerinde belirgin olursa piştiği zaman hoş bir görünüm oluyor.
Üzeri kızarana kadar fırında pişirip istediğiniz şekilde dilimledikten sonra sıcak sıcak servis edin.
|
|