|
Çömlek Eti (Uşak) |
|
çanak çömlek
Aşçı
Kayıt: 10.08.2020
Mesajlar: 19 Şehir: Kocaeli |
Kısa URL: https://ml.md/lc155704
Gönderme Tarihi: 26.Oca.2021
473 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram kuzu budu
1 adet kuru soğan
3 adet kuru biber
50 gram tereyağı
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı salça
1 tutam karabiber
Üzeri için:
Un
Su
Etleri kuşbaşı doğrayın.
Çömleği ocağa alıp ısıtın.
Tereyağını çömleğe alıp erittikten sonra etleri ekleyin.
Karıştırarak kavurun.
Etler suyunu salınca salçasını da ilave edin.
Salçanın konusu çıkınca 2 su bardağı su ilave edin.
Dörde böldüğünüz soğanı ve sarımsakları tencereye ekleyin.
Biberleri ve karabiberi de ekleyip kaynayana kadar bekleyin.
Altını kısıp tuzunu ilave edin.
Diğer yanda un ve su ile bir hamur yoğurun.
Hamurla çömleğin ağzını sıkıca kapatın.
Çok kısık ateşte 3 saat pişirdiğiniz yemeğinizi sıcak servis edin.
|
Çömlek Eti (Uşak) |
|
pembe yanak
Aşçıbaşı
Kayıt: 29.04.2016
Mesajlar: 23 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc116633
Gönderme Tarihi: 04.May.2016
2,950 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
1.5 kg kemikli kuzu eti (böbrek yatağı)
200 gr sivri biber
20 diş sarımsak
1 adet orta boy soğan
4 adet orta boy domates
6 gr karabiber
Yeterince su
Hamuru için:
250 gr un
100 ml su
Öncelikle sarımsak, biber ve soğanı ince ince doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyun ve küp şeklinde doğrayın. Et ve sebzeleri, su, tuz ve karabiber ile karıştırarak kapaklı bir çömleğe koyun. Bir taşım kaynatarak ateşten alın. Un ve suyla hazırlanan hamuru hiç hava sızdırmayacak şekilde kapağına tamamen sıvayın. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 1 saat 15 dakika pişirin. Fırından aldığınız çömleğin kapağında sertleşen hamuru bıçak yardımıyla kırarak çıkarın ve servis edin.
|
Çömlek Eti (Uşak) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc39668
Gönderme Tarihi: 18.Ağu.2009
2,982 defa indirildi / yazdırıldı
|
Et az yağlı erkeç veya koyun etidir. Böbrek yatağından olur. Soğan,domates, biber ve et bu çömleğin içine konur. Ağzı kağıtla kapatılır. İple bağlanır. Mangalın külüne konup etrafı közle doldurulur. 3-4saatte pişer. Ara sıra ele alınır. Sapından tutulup altı üste gelecek şekilde sallanıp çalkalanır. İçine hiç su konmaz. Hafif yanık kokusu gelmişse pişmiştir. Hafif yanık kokusu gelmeden, 3-4saatten önce pişerse çömlek eti olmamış olur. Pişmiştir ancak yemek çömlek eti değildir.
Not: Arkeolojik kalıntılarda bulunan küplerin 1-2 dm küplüklerini düşünün, işte buna Uşak’lı çömlek derler. Bunların iki saplısında yoğurt mayalar. Bunun adı da çömlek yoğurdudur. Tek saplısında da et pişirilir.
Fotoğraf "Doctor" tarafından gönderildi. 15.04.2021
|
Çömlek Eti (Uşak) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc32356
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2008
4,040 defa indirildi / yazdırıldı
|
Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Parça etlerden yapılan bir yemektir. Özel olarak yapılmış bir çömleğin içine etler iyice yıkandıktan sonra yerleştirilir. İçine iki tane domates, yeşil bir tane soğan, acı tatlı karışık istenildiği kadar biber konur. Biraz salça, bir bardak su ilave edilir. Yeteri kadar tuz konup, çömleğin ağzı kalın bir kağıtla bağlanır. Üstüne bir kapak kapatılır. Mangala ateş yakılır, ateşin ortasına çömlek gömülür dibini tutmaması için arada bir sallayarak pişirilir.
|
|