|
Diyarbakır Çöreği |
|
mükemmel
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.02.2018
Mesajlar: 25 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc131650
Gönderme Tarihi: 03.Şub.2018
995 defa indirildi / yazdırıldı
|
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
8-10 bardağı un
2 su bardağı yağ (sade yağ, margarin, kuyruk yağı)
2 yemek kaşığı çörekotu
1 yemek kaşığı mahlep
1 yemek kaşığı mayana (rezene)
2 su bardağı su-süt veya su yoğurt karışımı
1 kibrit kutusu yaş maya veya 2 yemek kaşığı kuru maya
Tuz
Yumurta
Susam
Un elenip ortası açılır.
İçine hazırlanan maya 1 su bardağı eritilmiş yağ, su-süt veya su-yoğurt karışımı, tuz mahlep, mayana ve çörekotu konularak yoğrulur.
Kalan bir bardak erimiş yağ , hamura yedirilerek katlama yöntemiyle yoğrulur.
İyice yoğrulan hamur mayalanmaya bırakılır.
Mayalanan hamur genellikle büyük dikdörtgen kesilip üzeri fincan, kaşık veya çatalla süslenir. Üzerine susam ve yumurta sürülerek pişirilir.
Kendine özgü kokusu ve hafif sert olur. Hamur çok yoğrulduğu için diğer mayalı hamurdan yapılan çörekler gibi çabuk bayatlamaz ve uzun süre tazeliğini korur.
Not: Çöreğin yüzeyini süslemek önem taşır.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 05.09.2023
|
Diyarbakır Çöreği |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145291
Gönderme Tarihi: 30.Ağu.2019
1,059 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
1 paket maya
10 adet küp şeker
1 su bardağı beyaz susam
1 çay bardağı kahverengi susam
2 yemek kaşığı çörek otu
1 kilogram tereyağı
7 kepçe sıvı yağ
3 su bardağı süt
5 yumurta
1,5 yemek kaşığı mahlep
1 yemek kaşığı rezene
1 paket maya
2,5 yemek kaşığı tuz
3 kilogram un
Üzeri için:
3 yumurta
1 çay bardağı susam
Bir kaseye öncelikle maya ve şekeri koyun. Üzerine 1 su bardağı ılık su ilave edip mayalanana kadar bekleyin.
Susam ve çörekotunu yıkayıp süzün.
Yumurta, tereyağı, sıvı yağ, tuz, mahlep ve rezeneyle birlikte bir kasede karıştırın.
Unu yoğurma kabına alıp ortasını havuz yapın.
Sıvı malzemeleri bu havuza alıp elinizle tereyağını ezerek karıştırın.
Tereyağı tamamen eriyince mayalı suyu da karışıma ekleyin.
Kenardan un alıp ortaya ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın.
Bu esnada ılık sütü de azar azar ilave edip kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene dek yoğurun.
Hamur kıvamına gelince ılık bir yere alıp üzerini örterek mayalanması için bekletin.
Mayalanan hamuru yeniden yoğurmayın.
Hamurdan iki portakal büyüklüğünde parçalar koparıp tezgahın üzerinde oval şekil verin.
Oval hamurları bıçakla 3-4 parmak genişliğinde kesip yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin.
Çöreklerin üzerine çatalla delikler açın.
Yumurtayı çırpın ve içine susamı ilave edin. Susamlı yumurtayı bir fırça yardımıyla çöreklerin üzerine sürün.
180 derecede ısıttığınız fırında çöreklerinizi kızarana kadar pişirin.
Not: Diyarbakır çöreği ya da Diyarbakır bayram çöreği, geçmişten günümüze yaşatılan en nefis geleneklerden. Bayrama birkaç gün kala yapılan bu çörekler oldukça büyük miktarlarda yapılıyor ve herkes tarafından zevkle tüketiliyor.
|
Diyarbakır Çöreği |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174379
Gönderme Tarihi: 29.Eyl.2023
220 defa indirildi / yazdırıldı
|
İrfan Rıza Yazıcıoğlu
1 kg un
40 gr kara çörekotu
10 gr mahlep
50 gr mayana
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı karanfil
1 tatlı kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı tuz
1 su bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 tane yumurta
4 kaşık yağ
Tüm malzeme un ile karıştırılarak iyice yoğrulur.
Hamur kıvamını alıncaya kadar un veya süt ilave edilir.
Sıcak bir ortamda üstü kapalı olarak 6 saat bekletilir.
Şekil verilerek ve üstü çatal, fincan, yüksük, bıçak veya tahta çiçekli kalıpla süslenir. tepsiye dizilir.
Üstüne yumurta sürülür ve fırınlanır.
|
|