|
Dolanger (Elazığ) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc51177
Gönderme Tarihi: 28.Nis.2010
4,670 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.elaziz.net
1 çay bardağı yoğurt
1,5 su bardağı su
1 yumurta
50 gr sanayağı
1 çay kaşığı kabartma tozu
bir miktar tuz
Dövülmüş ceviz
1 fincan zeytinyağı
Açmak için nişasta ve un
Şerbet için:
6 su bardağı şeker
5 su bardağı su
6 damla limon
1.Malzemelere göre yumuşak bir hamur yoğrulur.
2.Hamurdan ceviz büyüklüğünde yumaklar yapılır.Her yumak oklava yardımıyla yufkaya dönüştürülür.
3.Yufka ortadan ikiye kesilip üzerine dövülmüş ceviz serpilir.
4.Yufka yuvarlak kenarından oklavaya sarılıp yuvarlanır.Oklava üzerinde el yordamıyla iki taraftan hafif sıkıştırılır ve yağlanmış tepsiye dizilir.
5.Her yumak için aynı işlem uygulanır.
6.Tepsi dolduktan sonra sıvı yağ dökülüp fırında kızartılır.Fırından çıktıktan sonra şerbeti verilir.
Fotoğraf "teşrifat" tarafından gönderildi. 14.05.2016
|
Dolanger Tatlısı (Elazığ) |
|
ahmet abi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.07.2015
Mesajlar: 70 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc110335
Gönderme Tarihi: 04.Ağu.2015
3,752 defa indirildi / yazdırıldı
|
Zeynep Arslanoğlu
1 çay bardağı yoğurt
1 buçuk su bardağı su
1 yumurta
50 gr margarin
1 çay kaşığı kabartma tozu
Bir miktar tuz
Dövülmüş ceviz
1 fincan zeytinyağı
Açmak için nişasta ve un
Şerbet için:
6 su bardağı şeker
5 su bardağı su
5-6 damla limon
Elazığ mutfağından bir hamur tatlısı olan dolanger oldukça zahmetli bir tatlı. Malzemelere göre yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde yumaklar yapılır. Her yumak oklava yardımıyla yufkaya dönüştürülür. Yufka ortadan ikiye kesilip üzerine dövülmüş ceviz serpilir.
Yufka yuvarlak kenarından oklavaya sarılıp yuvarlanır. Oklava üzerinde el yordamıyla iki taraftan hafif sıkıştırılır ve yağlanmış tepsiye dizilir. Her yumak için aynı işlem uygulanır. Tepsi dolduktan sonra sıvı yağ dökülüp fırında kızartılır. Fırından çıktıktan sonra şerbeti verilir.
Not: Elazığ'a ait olan dolanger tatlısının ay-yıldız şeklinin verilmiş haline de "Ay yıldız tatlısı" denir.
|
Dolanger (Elazığ) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc167720
Gönderme Tarihi: 05.Ekm.2022
254 defa indirildi / yazdırıldı
|
Elazığ il Kültür ve Turizm Müdürlüğü
2 su bardağı ceviz içi
200 gr buğday nişastası
350 gr tereyağı
Hamuru için:
Baklavalık un
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
2 adet yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı sirke
Tuz
Şerbeti için:
6 su bardağı şeker
6 su bardağı su
1 çay kaşığı limon tuzu
Bir yoğurma kabına yumurtalar kırılır, bir fiske tuz ilave edilerek karıştırılır.
Yumurtanın üzerine yoğurt, süt, zeytinyağı ve sirke katılarak karıştırılır.
Bu karışımın üzerine un ve kabartma tozu konur.
Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yaklaşık 6- 8 dk yoğrulur.
Hamurun üzeri ıslak bir bez ile örtülerek 30 dk dinlendirilir.
Bir tencerede su ve şeker karıştırılarak kaynamaya bırakılır.
Yaklaşık 15 dk daha kaynatılarak şerbet hazır hale getirilir.
Ocaktan alınmadan 1 - 2 dk önce limon tuzu ilave edilir.
Ceviz içleri havanda irice dövülür.
Hamurdan, yumurta büyüklüğünde bir parça, hamur açma tahtasına alınır.
Alınan hamur oklavayla, nişasta serpilerek baklava yufkası gibi açılır.
Açılan yufka ortadan ikiye bölünür.
Bölünen yufkanın oval kısmından başlanarak yarısına kadar ceviz içi serpilir.
Yufkaları oklavaya dolarken yırtılmaması için yarısına ceviz konulmaz.
Yufka, ceviz serilen oval tarafından başlanarak oklavaya sarılır.
Sarılan yufka her iki ucundan tutularak ortaya doğru büzüştürülür.
Oklava, büzüştürülen yufkanın içinden çekilerek çıkartılır ve yağlanmış tepsiye dizilir.
Tepsi doluncaya kadar her yufka için aynı işlemler uygulanır.
Tepsi dolunca, eritilmiş tereyağı dolangerlerin üzerine gezdirilerek dökülür.
Dolanger, 180-200 derece fırında kızartılır.
Fırından çıkarıldıktan 2-3 dk sonra dolangerlerin üzerine ılık şerbet dökülür.
Yaklaşık 3-4 saat bekletildikten sonra servis edilir.
|
|