Kısa URL: https://ml.md/lc132879
Gönderme Tarihi: 25.Mar.2018
2,011 defa indirildi / yazdırıldı
2 yumurta(birinin sarısı üzerine)
1 şişe maden suyu(meyveli tercih ettim)
1 su bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı su
1 çay bardağı toz şeker
Yarım paket yaş maya
1 tutam tuz
Aldığı kadar un
Arası için:
2-3 elma
2 çorba kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
Üzeri için:
Yumurta sarısı
Pudra şekeri
Arası için:
100 gr. yumuşak margarin
Maya şeker ve ılık suyu yoğurma kabına alıp mayayı eritelim. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyelim ve kulak memesi yumuşaklığında poğaça hamuru kıvamında bir hamur yoğuralım. Hamuru oda sıcaklığında 40 dakika kadar mayalayalım. Hamur mayalanırken iç harcını hazırlayalım. Elmaları soyup rendeleyelim küçük bir tencereye alıp toz şeker ve tarçını ekleyelim elmalar yumuşayana kadar pişirip ateşten alalım. Mayalanan hamurdan cevizden biraz daha büyük 5 veya 6 adet beze yapalım. Tezgahımızı hafif unlayalım bezeleri merdane ile tabak büyüklüğünde açalım aralarına yumuşak margarin sürerek üst üste sıralayalım ve tekrar merdane ile açıp hamuru büyütelim. Büyüttüğümüz hamuru üçgen dilimlere bölelim ve içlerine elmalı harcımızdan koyup klasik elmalı kurabiye gibi saralım. Hamur bitene kadar aynı şekilde yapmaya devam ediyoruz. Hamurları yağlanmış fırın tepsimize dizelim ve üzerine yumurta sarısı sürelim ve tepside 10-15 dakika dinlendirip önceden ısınmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim. Fırından çıkarıp soğuttuktan sonra üzerlerine pudra şekeri serperek servis yapalım.
Kısa URL: https://ml.md/lc162762
Gönderme Tarihi: 30.Oca.2022
343 defa indirildi / yazdırıldı
250 gram margarin
Yarım su bardağı sıvı yağ
3 çorba kaşığı pudra şekeri
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İçine:
4 adet elma
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
Üzeri için:
Pudra şekeri
Hamuru hazırlamak için margarin, yarım su bardağı sıvı yağ ve 3 çorba kaşığı pudra şekerini karıştırın. Yumurta, yoğurt, kabartma tozu ve aldığı kadar unu ilave edin. İyice yoğurun. Hamurdan 10 adet beze koparın. Ayrı bir yerde rendelenmiş elmaları, toz şekeri ve cevizi pişirin. Bezeleri merdaneyle hafifçe açın. Yuvarlak ve büyük kalıplarla kesin. İçlerine elmalı harçtan koyun. Poğaça şeklinde kapatın. 170 derece fırında yarım saat pişirin. Fırından aldıktan sonra üzerine pudra şekeri serpip, servis yapın.
Kısa URL: https://ml.md/lc177321
Gönderme Tarihi: 15.Nis.2024
171 defa indirildi / yazdırıldı
1 su bardağı ılık süt
1 adet yumurta beyazı (Sarısı üzerine)
1 paket kuru maya
125 gram oda sıcaklığında margarin ya da tereyağı
Yarım çay bardağı şeker
1 çay kaşığı tuz
4-5 su bardağı un (Ben tam 4.5 bardak kullandım
Elmalı harç için:
2 adet orta boy elma
2 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tarçın
İçi için:
Elmalı harç
Sürülebilir çikolata
Marmelat ya da reçel isterseniz kullanabilirsiniz
Üzeri için;
Yumurta sarısı
2-3 yemek kaşığı süt
Üzerine serpmek için:
Pudra şekeri
Elmalı harç için 2 adet orta boy elmayı rendeleyip tavaya alalım orta ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
Piştikten sonra 2 kaşık şeker ekleyelim (elmalar ekşiyse 3 kaşıkta olur)
Şeker eriyince altını kapatalım soğuyunca 1 çay kaşığı tarçın ekleyip karıştıralım.
Ilık sütü yoğurma kabına alıp içine kuru maya ve şekeri ekleyip, karıştırıp 5 dakika bekleyelim yumuşamış margarin ya da tereyağı tuz ve yumurta beyazını ekleyip karıştıralım.
Son olarak kontrollü bir şekilde unu ilave edelim. Yumuşak ele yapışmayan hamur olsun hamurun üzerini örtüp ılık bir ortamda 1 saat mayalandıralım. (akşamdan yoğurup sabaha kadar buzdolabında mayalandırabilirsiniz).
Mayalanan hamuru tezgaha alıp tekrar bir yoğurup havasını alalım tezgaha un serpip oklava ile açalım.
Bir bıçak ile uzun üçgenler keselim geniş olan kısma çikolata ya da elmalı harçtan koyup kenarlarını katlayıp rulo şeklinde saralım.
Yağlı kağıt serili tepsiye dizelim.
Üzerini kapatıp 15 -20 dk tepsi mayası yaptıralım.
Yumurta sarısının içine 2-3 yemek kaşığı süt ekleyip fırça ile ponçiklerin üzerine yavaşça sürelim.
Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında üzeri fırında hafif kızarana kadar pişirelim.
Fırından çıkardığımız ponçiklerin ilk sıcaklığı çıkınca üzerine pudra şekeri serpelim. İşte bu kadar!