|
|
Enginar Dolması (Aydın) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116931
Gönderme Tarihi: 17.May.2016
1,765 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
5 Adet enginar göbeği
1 Çay bardağı zeytinyağı
1 Adet limon
3 Su bardağı pirinç
1 Yemek kaşığı dolma fıstığı
4-5 Adet soğan
1 Yemek kaşığı kuş üzümü
1 Demet dereotu
1 Demet maydanoz
½ Demet nane ya da 1 yemek kaşığı kuru nane
Şeker
Tuz
Pirinç sıcak su ile ıslatılıp 15 dakika dinlendirilir, bir tencereye dolma fıstığı konup zeytinyağında pembeleştirilir. İnce doğranan soğan eklenir ve sotelenir, pirinç süzüldükten sonra soğana katılır ve 5 dakika kavrulur. Tuz, şeker, kuş üzümü ve sıcak su konarak kısık ateşte suyu kalmayıncaya kadar pişirilir. Ateşten alınan pirinç soğutulur ve maydanoz, dereotu, nane ilave edilir ve iyice karıştırılır. Diğer tarafta enginar göbekleri limonlu suda 10 dakika haşlanır ve bir tepsiye yerleştirilir. Hazırlanan pirinç harcı enginar göbeklerine doldurulur. Sıcak su, limon suyu, tuz, şeker, zeytinyağı tepsiye konur. Tepsinin üzeri alüminyum folyo ile kapatılır ve 15 dakika pişirilir. Enginarlar yumuşayınca ateşten alınır ve soğutulur. Dolmalar servis tabağına alınarak soğuk servis edilir.
|
Enginar Dolması (Aydın) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc175769
Gönderme Tarihi: 31.Arl.2023
174 defa indirildi / yazdırıldı
|
Aydın Valiliği
5 orta boy enginar (yapraklı olarak bütün halde)
250 gr pirinç
3 adet limon
1 yemek kaşığı un
Tuz
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
2 orta boy kuru soğan
1 su bardağı zeytinyağı
Baş kısımları kesilen enginar yapraklarının ucu da hafifçe kesilir, kötü yaprakları atılır ve iç tüylü kısımları kesilerek dolma yapmaya hazır hale getirilir.
Bütün halde su, limon suyu ve un ile hazırlanan karışıma alınırlar. Bu su karışımı enginarların kararmasını engelleyecektir.
Dolma içi için yeşil maydanoz ve dereotu ince ince doğranır. Kabukları alınan soğanlar da aynı şekilde ince ince doğranır. Pirinç yıkanır, süzgüde bekletilir.
Derin bir karıştırma kabına süzülen pirinç alınır, üzerine soğan, maydanoz ve dereotu eklenir.
Zeytinyağı ilave edilerek harmanlanır.
Enginarlar bekletildikleri sudan çıkarılır, fazla suları alınır. Yayvan, geniş bir tencereye yerleştirilir. Yapraklar iyice açılarak, iç harç ile doldurulur. Enginarların sapları da temizlenerek tencere içine alınır. Enginarların bir parmak altında kalacak şekilde tencereye sıcak su ile bir limonun suyu eklenir. Orta ateşte kapağı kapalı olarak 25 dakika kadar pişirilir.
Yarım saat dinlendirilerek. Ilık ya da soğuk servis edilir.
Not: Aydın enginarının kalbine pirinç, taze soğan ve dereotu çok yakışır.
|
|
Enginar Dolması (Aydın) Tarifleri Afyonkarahisar Yemekleri
|
|