|
Erişte (Aksaray) |
 |
Saadet
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc38233
Gönderme Tarihi: 18.Tem.2009
3,049 defa indirildi / yazdırıldı
|
Aksaray Valiliği
Yufka hamur ince uzun bir şekilde kesilerek güneşte kurutulur. Daha sonra kavrulur ve makarna yerine kullanılır.

|
Erişte Yapımı (Aksaray) |
 |
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 64 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc153485
Gönderme Tarihi: 12.Ekm.2020
835 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 Su Bardağı Ilık Süt
1 Çay Bardağı İrmik
2 Kg Un
10-12 Adet Yumurta
1 Yemek Kaşığı Kaya Tuzu
1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı
Yoğurma kabına irmik dökülür, üzerine ılık süt ilave edilip 4 saat bekletilir. Aksaray yöresinde erişte bazı evlerde irmiksiz de hazırlanıyor.
İrmikler şiştikten sonra kabın içine un, tuz ve yumurta karıştırılır ve yoğrulur. Hamur toparlanmaya başlayınca üzerine zeytinyağı dökülür, sert bir kıvama gelince üzerine nemli bir bez örtülüp 1 saat beklenir.
Dinlenen hamur mandalina büyüklüğünde bezelere ayrılır, yaklaşık 2 mm kalınlığında açılır ve üstüne nemli bir bez serilir.
Diğer yufka bezin üzerine serilir ve ilk açılan yufka ters yüz edilir. Bazı evlerde yufkalar sac üzerinde kısa bir süre tepsertilerek kurutulur.
5-10 dakika sonra ilk açılan yufkanın kesimine başlanır. Kibrit çöpü şeklinde kesilen erişteler üzerine un serpilen temiz bez üzerine yayılır ve 2 gün boyunca bekletilir. Gün içinde erişteler karıştırılarak havalandırılır.
Kuruyan erişteler bez torbanın veya cam kavanozun içinde saklanır.

|
|