|
Etli Kabak Dolması |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc61287
Gönderme Tarihi: 14.Mar.2011
2,192 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 orta boy kabak (kazınıp içleri çıkarılmış)
15 gr (1 çorba kaşığı) tereyağı
1 çay kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
2 domates (kabukları soyulup ince doğranmış)
1 çorba kaşığı domates salçası
2 su bardağı et suyu
1 çorba kaşığı dereotu (ince kıyılmış)
1 küçük soğan (rendelenmiş)
Harcı:
200 gr koyun kıyması
1 iri soğan (rendelenmiş)
30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı
2 çorba kaşığı pirinç (ayıklanıp yıkanmış)
1 çorba kaşığı dereotu (kıyılmış)
kahve kaşığının ucuyla karabiber
1 kahve kaşığı tuz
1/2 su bardağı su
Önce harcı hazırlayınız.
Orta boy bir tencerede 2 çorba kaşığı tereyağı eritiniz. Soğanı atıp 5 dakika hafifçe kavurunuz. Kıymayı, pirinci, karabiberi dereotunu ve tuzu ekleyip, etin rengi değişene kadar karıştırarak kavurunuz. 1/2 su bardağı suyu ekleyip, pirincin suyu çekmesi için 5 dakika daha pişiriniz. Tencereyi ateşten indirip harcı iyice karıştırarak bir kenara bırakınız.
Üstleri kazınıp çekirdekleri çıkarılmış kabakların içine, hazırladığınız harcı bir kaşıkla iyice doldurunuz. Dibi düz bir tencereye dolmaları yerleştiriniz.
Küçük bir tencerede 1 çorba kaşığı tereyağı eritiniz. Soğanı ve unu koyup bir dakika kavurunuz. Et suyunu, salçayı ve tuzu koyunuz. Kaynatıp iyice karıştırdıktan sonra, karışımı öteki tenceredeki dolmaların üstüne dökünüz. Domatesleri dolmaların üstüne serpiştirip, dereotunu ekleyerek ağır ateşte 40 dakika pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, dolmalarınızı çırpılmış yoğurtla birlikte servis ediniz.
|
Etli Kabak Dolması |
|
ERGUN
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.07.2005
Mesajlar: 99 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc65356
Gönderme Tarihi: 03.Tem.2011
3,370 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ergun Köknar
1 kg. dolmalık kabak
300 gr. az yağlı kıyma
1-2 baş soğan
2 çorba kaşığı pirinç
1 çorba kaşığı katıyağ
2 adet domates
1 demet dereotu
Yeterince tuz, karabiber
Kabakları kazıyıp sapını kesiniz. İçini oyacaklaoytıp çıkartınız. Kenarlarından etini fazla alıp inceltmeyiniz. Eğer küçük dolmalar yapmak istiyorsanız, iri kabakları kazıyıp, üçe, dörde bölünüz. Bu parçaların içini, dibini çıkarmadan oyunuz. Etli dolma içini, etli yaprak dolması içindeki gibi aynen hazırlayınız. Yalnız içine kabuğunu soyduğunuz domatesleri ilave ediniz, isterseniz, sulandırılmış domates salçası da koyabilirsiniz. Hazırladığınız bu içi, kaşıkla kabakların içine doldurunuz. Tencerenin içine, itinayla istif ediniz. Eğer küçük dolmalar yaptıysanız, bir kuşhaneye (düz dipli tencere) altları düz olduğu için oturtarak yan yana diziniz. Dolmaların arasına dereotu yapraklarını iri iri koparıp serpiştiriniz. Üzerine su, yağ ve limonsuyu koyup pişiriniz. Kabaklar ve kıyma pişince ateşten alıp, sıcak sıcak üzerine yoğurt dökerek ikram ediniz.
|
Etli Kabak Dolması |
|
PazarOla
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.08.2005
Mesajlar: 42 Şehir: Rize |
Kısa URL: https://ml.md/lc72216
Gönderme Tarihi: 01.Şub.2012
2,321 defa indirildi / yazdırıldı
|
10 kabak
1 çay bardağı pirinç
2 iri kuru soğan
Yarım demet maydanoz
2 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
1 kaşık domates veya biber salçası
150-200 gr kıyma
1.Pirinçleri yıkayın. Kuru soğanları yemeklik doğrayın. Maydanozları doğrayın. Tüm iç malzemeyi karıştırıp hepsini iyice birbirine yedirin.
2.İç malzeme kenarda beklerken kabakları yıkayıp üzerlerini çizin. (biz limon kabuğu soyma aletini kullandık, o yoksa çatal kullanabilir veya alacalı soyabilirsiniz.) Kabakların tepelerini şapka şeklinde kesip kenara alın. Bir çay kaşığı yardımıyla kabakların içlerini oyun. Oyduğunuz kabakların içlerine tuz serpin.
3.Hazırladığınız içi, üzerlerinde yarım santimlik boşluk kalacak şekilde (bir domates dilimi sığmalı) kabaklara doldurun.
4.Üzerlerine birer dilim domates koyup ayırdığınız kabak tepelerini (şapkaları) üzerlerine kapatın ve boşluk kalmayacak şekilde tencereye dizin.
5.Yarım yemek kaşığı salçayı biraz kaynamış suda ezip tencereye ekleyin. Tencerenin tabanından 2 patmak yüksekliğe çıkacak kadar kaynamış su ilave edip kısık ateşte yarım saat pişirin. Dolma içi piştiyse kabaklar da pişmiş demektir. Yemeğinizi tabaklara alıp sarımsaklı yoğurt ve arzuya göre dereotu ile servis yapın.
|
ETLİ KABAK DOLMASI |
|
dobra
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.02.2012
Mesajlar: 138 Şehir: Gaziantep |
Kısa URL: https://ml.md/lc72987
Gönderme Tarihi: 24.Şub.2012
2,082 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 kg kabak
3 adet domates (veya 1 çorba kaşığı salça)
100 gr margarin
1 demet dereotu
Tuz
Su
İçi için;
500 gram orta yağlı kıyma
250 gram kuru soğan
2 kahve fincanı pirinç
2 adet domates
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
1/2 demet taze nane veya kuru nane
1 çorba kaşığı domates salçası
1/2 paket margarin
Tuz
Karabiber
İçin yapılışı:
Soğanları ince ince doğrayıp tuz ve kıymayla birlikte soğanlar ezilinceye kadar yoğuralım.
Kabuklarını soyup küçük küçük doğradığımız domatesleri, ince doğradığımız maydanozları, dereotlarını ve naneleri, salçayı kıymanın içine ilave edelim.
Son olarak margarini ve daha önceden bir miktar suda ıslattığımız pirinci de ilave edip dolma içini iyice yoğuralım. Yoğururken ellerimizi ara sıra ıslatarak, dolma içinin yumuşak olmasını sağlayalım.
İki başını kestiğimiz kabakların üzerini bıçak yardımıyla kazıyalım veya soyacak yardımıyla çizelim.
Kabak oyacağı ile boydan boya oyup, içini boşalttıktan sonra bol su ile yıkayalım.
Hazırladığımız etli dolma içiyle kabakların içlerini doldurup, tencereye dizelim. Üzerine margarini, kuşbaşı kestiğimiz domatesleri veya sulandırdığımız salçayı, yeterince tuzu ve suyu ilave edip, tencerenin ağzını kapatarak pişirelim.
İnmesine yakın, ince kıydığımız dereotunu serperek, ocaktan indirip sıcak sıcak servis yapalım.
|
ETLİ KABAK DOLMASI |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc82555
Gönderme Tarihi: 27.Ekm.2012
2,082 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 adet orta boy kabak
1 çorba kaşığı tepeleme yağ
2 küçük boy soyulmuş soğan
1/2 tatlı kaşığı un
1,5 su bardağı et suyu (yoksa su)
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 adet iri domates, soyulup ince kıyılmış
1 bağ dereotunun yaprakları
İçi:
10 adet orta boy ince kıyılmış soğan (1 kilo)
3 kahve fincanı ıslatılıp, temizlenmiş pirinç (150 gram)
3/4 su bardağı et suyu (veya su)
1 çorba kaşığı tuz
Az karabiber
500 gram az yağlı koyun veya kuzu kıyması
1/2 şer bağ birlikte kıyılmız dereotu, maydanoz, nane (veya kuru nane)
İçi için:
1) Küçük bir tepsiye soğan ve tuzu ilâve ederek elinizle kuvvetlice, soğanlar iyice ölünceye kadar, 5 dakika ovunuz.
2) Pirinci ilâve ederek 2 dakika daha ovmaya devam ediniz.
3) Sonra, bütün malzemeyi ilâve edip iyice karıştırınız.
Dolmanın hazırlanışı:
1) Kabakların kabuklarını kabak soyacağı veya bıçağın tersiyle hafifçe soyup iki ucunu keserek ortadan ikiye bölünüz ve içini bir kabak oyacağı ile çıkararak dolma içi ile doldurunuz ve küçük bir kuşhaneye diziniz.
2) Başka bir küçük kuşhaneye yağı koyup eritiniz. Soğanı ve unu koyup 1 dakika kavurarak suyunu ve tuzunu koyunuz.
3) Bir kere kaynatıp dolmasını üzerine ilâve ediniz.
4) Domatesini serpip kapağını kapatarak ağır ateşte 40 dakika pişirip dereotunu serperek servis yapınız.
Fotoğraf "oflu" tarafından gönderildi. 21.08.2019
|
Etli Kabak Dolması |
|
tarifsiz tarifler
Aşçıbaşı
Kayıt: 09.04.2016
Mesajlar: 27 Şehir: Kırklareli |
Kısa URL: https://ml.md/lc136457
Gönderme Tarihi: 25.Ağu.2018
637 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 adet beyaz kabak
200 gr kıyma
1 çay bardağı pirinç
2 adet iri kuru soğan
Bir tutam kıyılmış maydanoz
Bir tutam kıyılmış dereotu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı domates veya biber salçası
Kayatuzu
Karabiber
Nane
1 adet domates
Kabakları yıkayıp, üzerlerini bir çatal ile çizin yada alaca soyun. Kabakların uzunluğuna göre ortadan 2 eşit parçaya kesin. Bir çay kaşığı yardımıyla kabakların içlerini oyun. Oyduğunuz kabakların içine tuz serpin.
Pirinçleri yıkayıp suyunu süzün. İnce kıydığınız Maydonoz, dereotu ve yemeklik dogradığınız kuru soğanları geri kalan iç malzemeyle karıştırıp, hepsini iyice birbirine yedirerek karıştırın. Bu malzemeyi, içlerini boşalttığınız kabaklara bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurun. Üzerlerine birer dilim domates oturtup tencereye dizin.
Yarım yemek kaşığı salçayı biraz kaynamış suda ezip kabakların üzerine dökün. Bir miktar kaynamış su ekleyip kısık ateşte yarım saat pişirin.
|
Kabak Dolması |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc143026
Gönderme Tarihi: 26.May.2019
536 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram dolmalık kabak
300 gr kıyma
1 dilim bayat ekmek
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı su
Önce kabakları yıkayıp, kabuklarını kazıyın. Enine 2 parçaya ayırıp, içlerini bir kabak oyucu ya da tatlı kaşığı yardımıyla oyun.
Bayat ekmek diliminin kabuklarını çıkarıp, içini ıslatın, suyunu sıkıp, kıyma ile karıştırın. Bu harçla kabakları doldurun ve tencereye yerleştirin.
Bir tavada sos hazırlayın. Önce tavaya toz şekeri koyun, orta ateşte karıştırarak şekeri yakın. Rengi kahverengiye dönünce su ve tuz katın. Bu sosu tenceredeki dolmaların üzerine gezdirin.
Hafif ateşte yemeğinizi pişirin.
|
Etli Kabak Dolması |
|
bahis
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 11.07.2019
Mesajlar: 61 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc144842
Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2019
380 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 adet orta boy dolmalık kabak
1 adet kuru soğan
200 gram kıyma
1 adet rendelenmiş domates
1,5 çay bardağı pirinç
Çeyrek demet maydanoz
1 tatlı kaşığı domates salçası (biber de olabilir)
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım tatlı kaşığı nane
Sosu için:
1,5 su bardağı sıcak su
Yarım tatlı kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım çay kaşığı tuz
Kabakları güzelce yıkayıp kurulayın ve soyun.
İkiye ayırdığınız kabakların içlerini kabak oyacağı yardımıyla dikkatle oyun.
Kuru soğanı incecik doğrayın ya da rendeleyin.
Maydanoz yapraklarını ince ince kıyın.
Pirinci ayıklayıp yıkayın.
Soğan, maydanoz, pirinç, kıyma, domates, salça, tuz, biber ve naneyi karıştırıp harç haline getirin.
Kabakların içlerini üstlerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurun.
Boşluklara domates parçaları yerleştirerek kabakların ağzını kapatın.
Dolmaları tencereye dik halde sıkı sıkı yerleştirin.
Salçayı sıcak suyla açıp sıvı yağ ve tuzu da ekledikten sonra kabakların kenarından tencereye ilave edin.
Kapağını kapatıp 30-35 dakika kadar pişirdikten sonra ılık halde servis edin.
Not: Dolmaları servis etmeden önce dilimlerseniz daha hoş bir sunum elde edebilirsiniz.
|
Etli Kabak Dolması |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145054
Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2019
739 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kilogram orta boy kabak
1 büyük domates
İçi için:
300 gram kıyma
1 orta boy soğan
1 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Karabiber
Nane
Sosu için:
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Su
Öncelikle geniş bir kapta iç harç için gerekli tüm malzemeleri iyice yoğurun.
Kabakları temizleyin ve ortadan kesin. Kaşık yardımıyla içlerini oyun. Çıkan içleri iç harcına ilave edin. Kabaklara üstlerinden birer parmak boşluk kalacak şekilde iç harcından doldurup tencereye dizin. Ağızlarını domates dilimleri ile kapatın.
Son olarak bir kasede salçayı biraz su ile açıp üzerinde gezdirin. Orta ateşte 40 dakika kadar pişirin.
|
Etli Kabak Dolması |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159229
Gönderme Tarihi: 04.Ağu.2021
268 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo kabak
250 gr. orta yağlı kıyma
2 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı pirinç
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
2 domates
1 soğan
Tuz
Karabiber
Kıymayı bir tepsiye koyun, ince kıyılmış soğanı, maydanozu, dereotunu, tuzu, karabiberi, temizlenmiş pirinci katın. 2 çorba kaşığı su ile 1 kahve fincanı domates suyu ilâve edin. Hepsini iyice yoğurarak harcı hazırlayın. Kabakları yıkayın. Üstlerinin şekilli olmasını istiyorsanız, kabuklarını tırtıllı bir bıçakla soyun, içini oyun ve bu oyuğa, hazırladığınız harcı doldurun. Ağız kısmı yukarı gelmek suretiyle tencereye yerleştirin. Üstüne 2 domates suyu, iki kaşık margarin ve 2 bardak su ilâve edin. Orta hararetli ateşte kabak ve pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Not: Arzu edilirse bu dolmanın kıyması hazırlanırken İçine yıkanıp kıyılmış yarım demet nane de katılabilir.
|
Etli Kabak Dolması |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172289
Gönderme Tarihi: 26.May.2023
88 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
50 g pirinç
1 adet orta boy soğan, ince kıyılmış
400 g kıyma, dana ve kuzu eti karışık
2 adet orta boy domates, küp küp doğranmış
¼ demet maydanoz, ince kıyılmış
¼ demet taze nane, ince kıyılmış
1 ½ tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 kg sakız kabağı, çizerek soyulmuş
100 g tereyağı veya sadeyağ
300 ml su
¼ demet dereotu, ince kıyılmış
Pirinci üzerini geçecek kadar suyla ıslayın.
Soğanı kıymaya katın. Domateslerin dörtte birini kıymaya ilave edin.
Maydanozu ve taze naneyi de kattıktan sonra tuz, karabiber ve kuru nane ilave edin.
Pirincin suyunu süzüp harcınıza kattıktan sonra iyice karıştırın. Yumuşatmak için gerektiğinde biraz su ilave edin.
Kabakların baş ve dip kısımlarını kesip içlerini oyun ve boşaltın. İyice yıkayıp süzdükten ve kuruttuktan sonra hazırladığınız dolma harcıyla içlerini doldurup tencereye yerleştirin.
Yağı tavada eritip, kalan domatesleri 1/2 tatlı kaşığı tuzla 1-2 dakika kavurun. 300 ml su ilave edip karıştırın ve kabakların üstüne dökün.
Tencerenin kapağını kapatıp, orta ateşte 40 dakika pişirin.
Üstüne dereotu serperek sıcak olarak yoğurtla servis edin.
Not: Kabak dolması çok tipik bir esnaf lokantası yemeğidir, evlerde de sık sık yapılır. Kabak dolmasının pek çok yöresel çeşitlemesi vardır. Çok basit gibi görünen kabak dolması pek çok püf noktası içerir. Mükemmelini yapmak hayli zordur. Kabak çok pişerse dağılıp ezilebilir; iç harcının malzeme dengesi tutturulamazsa kabağın yumuşaklığına göre içi kuru veya sert kaçabilir; baharatı, otu iyi ayarlanmazsa tadı sası olabilir. Genellikle yoğurtla birlikte ya da cacık eşliğinde yenir. İçi ziyan edilmez, mutlaka mücver yapılır.
|
|