Yarım lt tam yağlı manda sütü 3 yemek kaşığı ev tereyağı (ev tereyağı veya köy tereyağı çünkü ev tereyağı kaymaktan yapılıyor.) Köy sütü veya manda sütü bulamayanlar tam yağlı hazır süt kullanabilir. Ama ne kadar tam yağlı yazsa da yağı azaltılmış olduğu için içine krema eklemek zorunda kalabilirsiniz. Sütü Bir taşım kaynatın ve tereyağı ekleyin karıştırmaya devam edin. Bu karışımı sıcak sıcak borcama dökün. Derin bir tencereye bolca su ekleyin. Borcamı bu tencerenin üzerine yerleştirin. Terletme ve demleme yöntemi ile kaymak yapılır. Sütün yağ oranını yeteri kadar artırıp kaymak tutmasını bekleyeceğiz. Tencerede ki su kaynamaya başlayınca altını kısın en az 10 saat kısık ateşte kaynatarak bu şekilde tencere üzerinde borcamı demlemeye bırakın. Süt demlendikçe yağı kaymak tutacaktır. Normalde süt tamamen kaymak tutana kadar suyu kaynatmalısınız. Kaymak üstüne kaymak oluşturur böylece çok kalın tabaka kaymak elde edilir, ama bu çok sabır ister. 15 belki 20 saat. Dediğim gibi çok zaman isteyen bir süreç. 10-12 saatin sonunda büyük ölçüde bir kaymak tabakası elde edersiniz. Borcamı tencere üzerinden alıp sarsmadan ılımasını bekleyin. Ilıyınca borcam üzerini streç ile kapatıp buzdolabında 2 gün hiç dokunmadan bekletin. 2 gün sonra borcamdaki kaymağı yorgan iğnesi veya kürdan yardımıyla bir kenarından ayırın. Kaymağı camdan kesince borcamı bir kaba hafifçe eğip kalan sütlerin kaba süzülmesini bekleyin. Kaymak kalan borcamın üzerine yağlı kağıt kapatıp ters çevirin. Yağlı kağıt ve streç film yardımıyla rulo halinde sarıp dilimleyerek tüketebilirsiniz. Artan dilimleri buzlukta saklayıp daha sonra servis edebilirsiniz. Demlendikçe daha yoğun ve kalın kaymak tabakası oluştuğunu görebilirsiniz. Tabi ne kadar uzun süre tencere üzerinde kalırsa o kadar kalın tabaka oluşuyor.
|