|
Fındıklı Burma Tatlısı (Ordu) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc110847
Gönderme Tarihi: 21.Ağu.2015
11,414 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 yumurta
1 yemek kaşığı tere yağ
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 kahve fincanı yoğurt
1 tatlı kaşığı sirke
1 kahve fincan su
1 çay kaşığı karbonat
2 çay kaşığı tuz
alabildiği kadar un
İç malzemesi:
2,5 su bardağı kavrulmuş ve çekilmiş fındık
Açmak için:
1 kg. nişasta
Üzeri için:
250 gr. tereyağ veya margarin
Şerbeti için:
5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
½ limon
Bir kabın içinde önce yumurta,zeytin yağı, yoğurt, sirke ve su karıştırılır. Karıştırıldıktan sonra içine yavaş yavaş un ilave edilir. Hamuru biraz yoğurduktan sonra içine tuz ve karbonatını ardından tere yağını ilave ederiz. Hamur kulak memesi kıvamına getirdikten sonra yarım saat dinlendirilir. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler hazırlanır. Hazırlanan bezeler nişasta yardımıyla açılır. Sofra büyüklüğüne gelen yufkalar ortadan ikiye kesilir. Kesilen hamurun üzerine fındık serpiştirerek oklavaya dolanır. Dolanan hamur, oklava üzerinde iki elimizle bir araya getirilerek burulur. Burma işlemi tamamlandıktan sonra, oklavayı çekeriz. Hamurdan küçük parçalar halinde keseriz ve fırın tepsisine düzgün bir şekilde yerleştiririz. Üzerine arzuya göre yarım paket erimiş margarin veya tereyağ gezdirerek dökülür. Kızdırılmış fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir.
Tatlı soğuk, şerbet sıcak olacak şekilde burmanın üzerine dökülerek şerbetin çekmesi sağlanır.
|
Fındıklı Burma Tatlısı (Ordu) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc119993
Gönderme Tarihi: 01.Ekm.2016
2,550 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ordu Büyükşehir Belediyesi
Hamuru İçin;
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 kahve fincanı yoğurt
1 kahve fincanı sirke
1 kahve fincanı su
1 çay kaşığı karbonat
250 gr tereyağı (malzemenin üzeri için)
Tuz
Un
Fındık
Şerbeti için;
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
Yarım limon
Öncelikle yumurta, zeytinyağı, yoğurt, sirke ve su bir kapta karıştırılır. İçine yavaş yavaş un ilave edilir. Hamuru biraz yoğurduktan sonra içine tuz, kabartma tozu ve tereyağı ilave edilir, kulak memesi kıvamına getirilene kadar yoğurup yarım saat dinlendirilir. Dinlendirilen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler oluşturulur. Oluşturulan bezeler nişasta yardımı ile açılır. Sofra büyüklüğüne getirilen hamurlar ortadan ikiye kesilir. Kesilen hamurun üzerine fındık serpiştirilir ve oklavaya dolanır. Dolanan hamur oklava üzerinde iki elle bir araya sıkıştırılıp burulur. İşlem tamamlandıktan sonra yağlanmış tepsiye dıştan içe doğru dizilir, üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir ve 180 derecede ısıtılmış fırında kızartılır. Kızaran tatlı soğumaya bırakılır. Diğer yandan toz şeker, su ve limondan hazırlanan şerbet de ılık olarak tatlının üzerine gezdirilir (Tatlı sıcak olursa şerbet soğutularak tatlının üzerinde gezdirilir). Daha sonra servis edilir.
|
Fındıklı Burma Tatlısı (Ordu) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179152
Gönderme Tarihi: 23.Ağu.2024
49 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kenan Pala
Buğday unu 300 gram
Yumurta 1 adet
Yoğurt 35 gram
Sıvıyağ 40 militre
Sirke 25 mililitre
Su 400 mililitre
Tereyağı 150 gram
Tuz 5 gram
Karbonat 2 gram
Kıyılmış fındık içi 200 gram
Buğday nişastası Yeteri kadar
Toz şeker 400 gram
Limon 1 dilim
Hamur için un dışındaki tüm malzemeler uygun bir kapta iyice karışana kadar karıştırılır.
Karışımın üzerine un azar azar ilave edilerek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğrulur.
Hamur otuz dakika dinlendirildikten sonra yaklaşık altmış gram olacak şekilde bezelere ayrılır.
Oluşturulan bezeler buğday nişastası yardımıyla yaklaşık seksen santimetre çapında olacak şekilde oklava ile açılır.
Açılan her yufkanın; herhangi bir ucu yaklaşık on santimetre katlanarak katlanan kısma kıyılmış fındık serpiştirilir ve oklavaya sıkıca sarılarak oklavanın her iki ucundan ortaya doğru sıkılaştırılıp fırın konulacak tepsisinin içine oklavadan sıyrılır.
Sıyrılan hamurlar uzunluğu yaklaşık yedi- sekiz santimetre olacak şekilde kesilir.
Üstüne eritilip köpüklerinden ayrılan tereyağı gezdirildikten sonra 180 santigrat derecedeki fırında üzeri pembeleşene kadar pişirilir.
Su ve toz şeker uygun bir tencerede karıştırılıp kaynatılır. Kaynamaya başlayınca limon dilimi sıkılarak on dakika daha kaynatılır ve ocaktan indirilerek soğumaya bırakılır.
Şerbet ılık olarak soğumuş tatlının üzerine dökülür. Tatlı şerbetini tamamen çekince servise hazırlanır.
Not: Geçmişi çok eskilere uzanan tatlı, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından 26.01.2023 tarihinde tescil ettirilmiş coğrafi işaretli bir üründür.
|
|