|
Fırında Patates Oturtma |
|
yeni sofra
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.12.2009
Mesajlar: 35 Şehir: Tokat |
Kısa URL: https://ml.md/lc45543
Gönderme Tarihi: 01.Oca.2010
4,207 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg.patates
2 orta boy soğan
250 gr. kıyma (yağsız)
3-4 diş sarımsak
3-4 sivribiber
3 orta boy domates
3/4 çay bardağı sıvı yağ
tuz
karabiber
Patatesleri soyup yarım daire şeklinde kalın dilimlere keselim. Sıvı yağın iki çorba kaşığını dilimlerin üzerine gezdirip patatesleri harmanlayalım. fırın kabını hafifçe yağlayarak patates dilimlerini balık sırtı şeklinde hafifçe üst üste yatırarak dizelim. Patateslerin üzeri hafifçe pembeleşene dek önceden ısıtılmış 220° ısılı fırında pişirelim. Tavaya kalan sıvı yağı alalım. Küp doğranmış soğanları ve sarımsakları ekleyip soğanlar pembeleşene dek kavuralım. kıymayı ekleyip 2 dk. daha kavuralım. rendelenmiş domatesleri ve küçük doğranmış sivribiberleri ekleyip domateslerin suyu çekilene dek 2 dk. daha kavurmaya devam edelim. tuzu, karabiberi ve 1,5 su bardağı suyu ekleyip bir taşım kaynatalım. kıymalı harcı patateslerin üzerine gezdirelim. Fırın kabının ağzını alüminyum folyo ile kapatıp yemeği önceden ısıtılmış 220° ısılı fırında patatesler yumuşayana dek pişirip fırından alalım ve ılıtarak servis yapalım.
|
Fırında Patates Oturtma |
|
sarı zeybek
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.09.2011
Mesajlar: 42 Şehir: Aydın |
Kısa URL: https://ml.md/lc67969
Gönderme Tarihi: 15.Eyl.2011
2,795 defa indirildi / yazdırıldı
|
7 patates
2 domates
2 diş sarımsak
3 yeşil biber
1 yemek kaşığı salça
1.5 su bardağı su
Patatesler soyulur, yuvarlak dilimler halinde kızgın yağa atılır ve kızartılır. Bir tava içine yeşil biberlerimizi ince ince doğrayıp biraz da yağ damlatarak kavrulmasını sağlarız. Kavrulan biberleri tavadan alıp bir tabakta bekletiriz. Bu arada kızaran patateslerimizi borcamın içine alırız. Patates kızartma işlemi bitince üzerine biberlerimizi serperek veya yayarak ortasına dökeriz. Tekrar bir tava içinde domatesimizi rendeleyerek içine sarımsakları da doğrayıp biraz kavururuz. Bir taraftan da bir kase içinde salçamızı alıp üzerine su ilave ederek salçayı sulandırırız. Sulanan salçayı patateslerin kenarından hafif üzerinde sızdırarak gezdiririz, üzerine tavadaki rendelenmiş domates sosunu da alıp dökeriz ve son olarak 1,5 su bardağı suyu borcamın kenarından eşit miktarda fazla patateslerin üzerine çıkmayacak şekilde dökeriz. Önceden ısıtılmış fırına 180 derecede pişermeye bırakırız. Fırında salçalı suyu biraz çekince ve mat bir görünüm alıncaya kadar birde biberleri hafif kızarıncaya kadar bekletiriz .
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 13.09.2023
|
PATATES OTURTMA |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc84312
Gönderme Tarihi: 11.Arl.2012
2,267 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet iri patates (1 kilo)
1/2 tatlı kaşığı tuz
Az karabiber
1 çorba kaşığı tepeleme yağ
1 adet yumurta
1 iri soğan, ince kıyılmış
1 bağ kıyılmış maydanoz
250 gram yağsız koyun kıyması
1,5 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı domates salçası
1) Patatesleri enine ortadan ikiye yarıp, oturması için altlarını hafif kesip gayet ince olarak kabuklarını soyunuz. Patatesleri yardığınız kısımdan, iç taraflarından yarım santim kenar bırakarak parçalamadan, evvelâ bıçağın ucuyla çizip, sonra bir kaşıkla hafif yuva gibi oyunuz ve patatesleri yıkayıp, kızgın yağda dağılmaması için 2 dakika ki-zartıp, küçük bir tepsiye oyuk kısmını yukarı getirerek diziniz.
2) Küçük bir tencereye yağı koyup kızdırınız. Soğanı ilâve ederek 2 dakika karıştırarak kavurup kıymayı ilâve ediniz.
3) Orta ateşte karıştırarak 4 dakika kavurup salçayı ilâve ediniz. 2 dakika daha kavurup ateşten alınız.
4) İçerisine tuzu, biberi, yumurtayı ve maydanozu ilâve ederek karıştırıp eşit olarak patateslerin içlerine doldurunuz, varsa domateslerini üzerlerine oturtup, et suyunu tepsinin kenarından ilâve ederek üzerlerine kapak kapatınız.
5) Orta ateşli fırında veya ağır ateşli ocağın üzerinde 30 dakika kadar pişirip servis yapınız.
Not: Fırına sürerken üzerlerine yarımşar küçük domates koyarsanız daha güzel olur.
|
Fırında Patates Oturtma |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178858
Gönderme Tarihi: 02.Ağu.2024
65 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
Oturtma için:
4 adet büyük boy patates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
500 gram orta yağlı kıyma
1 adet büyük boy kuru soğan
1 diş sarımsak
4 adet sivri biber
1,5 su bardağı domates konservesi (küp küp kesilmiş) (veya 2 adet domates)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
Üzeri için:
250 gram rendelenmiş kaşar peyniri
Patatesleri soyup ince yuvarlaklar halinde doğrayın.
Fırın tepsisine yayıp 2 yemek kaşığı zeytinyağıyla yağlayıp hafifçe tuzlayın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirip kenara alın.
Kalan zeytinyağını ve tereyağını ocağa alın.
Kıymayı kavurmaya başlayın.
Renk alıp suyunu çekince sarımsak ve soğanı da ekleyip kavurmaya devam edin.
Salça, küp küp kesilmiş konserve domates ve ince kıydığınız sivri biberi de ekleyip kavurmaya devam edin.
Domatesler suyunu salıp biberler yumuşayınca ocağı kısık ateşe alın ve tüm baharatları ekleyip karıştırın.
Kapağını kapatıp bir 5-6 dakika daha bu şekilde pişirin.
Ardından ocaktan alın.
Oturtmayı hazırlayacağınız borcamı hafifçe yağlayıp, patateslerin yarısını tabanına dizin.
Hazırladığınız kıymalı harcı üzerine döküp eşit bir şekilde yayın.
Kalan patatesleri kıymalı harcın üzerine dizdikten sonra rendelenmiş kaşar peynirini de üzerine serpip güzelce dağıtın.
Önceden ısıtılmış 180 derece fanlı fırında 10 dakika, ardından sadece ızgara kısmını açarak 7-8 dakika daha pişirin.
Üstü kızarınca ocaktan alın.
Fırından çıkardıktan sonra 10-15 dakika kadar dinlendirin.
Dilimleyip servis edin.
|
|