|
Frenkli Kebap (Şanlıurfa) |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc39104
Gönderme Tarihi: 10.Ağu.2009
2,303 defa indirildi / yazdırıldı
|
Domatesli Kebap
3 kilo iri domates
1 kg yağsız koyun kıyması
1 kg odun kömürü
1 tatlı kaşığı tuz
Domatesler yıkanıp sert tarafından 4'e bölünür.
Bir kaba kıyma konup tuz eklenir, karışıncaya kadar yoğrulur.
Kebap şişleri alınır domatesler, 1 tanesi sert tarafından şişe saplanır.
Etten ceviz büyüklüğünde bir parça alınıp avuçta yuvarlak bir şekil alması sağlanır, ortasından domatesin üzerine saplanır bir domates bir et olması koşuluyla şişten çok az boşluk kalacak şekilde işleme devam edilir.
Bütün şişlere aynı işlem uygulanır.
Kayılmış ateşin üzerine sıralanır. Şişlerin her iki tarafı da pişinceye kadar ateşin üzerinde bekletilir. Pişirme eylemi devam ederken, şuna dikkat edilmeli: Domatesler, ateş üzerinde yumuşadığından dolayı düşebilirler. Bu yüzden gerekmedikçe şişlerle oynanmamalı. Pişen şişler. bir kaba çekilip üzeri örtülür.
Sıcakken ikram edilir.
Not: Dometesli kebap ince doğranmış maydanoz yeşil soğan ve ayranla ikram edilir.
|
Frenkli Kebap (Şanlıurfa) |
|
fahriye ersen
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.07.2017
Mesajlar: 21 Şehir: Niğde |
Kısa URL: https://ml.md/lc126738
Gönderme Tarihi: 13.Tem.2017
1,073 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Zırhla çekilmiş kıyma - 170 gr.
Domates - 150 gr.
Tuz - 3 gr.
Zırhla çekilmiş kıyma ceviz büyüklüğünde toplar haline getirilir. Domates dört parçaya bölünür. Bir parça et bir domates gelecek şekilde şişe geçirilir. Kısık ateşte yavaş yavaş pişirilir. Lavaş ekmeği, kuru soğan, közlenmiş isot ve ayran eşliğinde servis edilir.
|
Frenkli Kebap (Şanlıurfa) |
|
nuri şenbülbül
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.12.2017
Mesajlar: 24 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc130181
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2017
1,343 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
1 kg az yağlı zırhla çekilmiş kıyma et
2,5 kg domates
2 tatlı kaşığı tuz
Domatesler dörde bölünür. Her dilimin sırtı şişin bir yönüne gelmek üzere, ceviz büyüklüğünde elde toparlanan bir et ve bir domates şeklinde saplanır. Dinlenmiş ateşte dikkatle pişirilmelidir. Domatesli kebabın eti yağlı olursa pişerken dökülür. Kuru soğan, közlenmiş -tercihen kırmızı- isot ve ayranla dürüm yapılarak yenilir. Sonbaharda lezzetinin zirvesine ulaşır.
Not: Frenk Urfa ağzında domates'e verilen ad.
|
Frenkli Kebap (Şanlıurfa) |
|
gezdirici
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.01.2019
Mesajlar: 21 Şehir: Tunus |
Kısa URL: https://ml.md/lc139574
Gönderme Tarihi: 05.Oca.2019
620 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg az yağlı et (koyun veya kuzu)
2 kg orta büyüklükte Domates
2 tatlı kaşığı tuz
12 adet yeşil soğan
1 demet maydanoz
1-2 adet limon
Et parça olarak alınır ve zırhla çekilir, kıyma haline getirilir. Aslı böyledir. Ancak buna imkân bulunamazsa iri diş kıyma et alınmalıdır. Domatesler yıkanır ve baş kısmından arkaya doğru dörde bölünür. Kıymaya tuz eklenir, karıştırılır. Domates şişe saplanırken, baş tarafından arkaya doğru ve sert yerinden geçecek şekilde saplanır. Sert yerinden saplanmazsa ateşe girdikten sonra gevşer ve dökülür. Domatesten sonra ceviz büyüklüğünde bir parça et alınır, saplanır. Şkinci domatesi saplarken domateslerin yönleri aynı tarafa getirilmelidir. Mangalın genişliğine bağlı olmakla beraber genellikle 4 parça domates 3 parça et saplanır. Zaten genellikle mangallar bu genişliğe uygundur. Şişler mangala konulurken domateslerin kabuk, yani kesilmeyen sırt tarafı ateşe verilerek pişirilmeye başlanır. Piştikten sonra çevrilerek diğer yüzü de pişirilir. Pişen kebap tepsi veya lengere çekilir. Temizlenen yeşil soğan ve maydanoz ince kıyılır, üzerine limon suyu sıkılıp karıştırılır. Kebapla beraber servis yapılır. Dürümle yenir.
Not: Fırenkli kebap"ta domatesin kesilmesi, saplanması ve pişirilmesi dikkat edilmesi gereken bir husustur. Aksi halde pişme esnasında dökülür, emek ve masraf heba olur.
|
|