Kısa URL: https://ml.md/lc178708
Gönderme Tarihi: 22.Tem.2024
57 defa indirildi / yazdırıldı
Yalvaç’ta hazırlanan güllaç tatlısının yaygın olarak bilinen güllaçtan faklı özellikleri vardır. Bu farklardan en önemlisi güllaç yapraklarının tepsiye diziliş şekli ve tatlının üretim aşamasında kullanılan iç harcıdır.
Yapraklar arasına bölgede "kesmik" ismi verilen pıhtılaşmış süt konulmaktadır.
Önce kesmik hazırlanmaktadır. Kesmiğe şeker ilave edilerek iç malzemesi hazırlanır.
Güllaç yaprakları bıçakla üçgen şeklinde kesilmektedir.
Kesilen yapraklar su veya süt ile ıslatılır ve yumuşaması için üzerine temiz bez koyularak 1-2 dk. bekletilir.
Yumuşayan yaprakların geniş kısmına 1 yemek kaşığı kadar kesmik konularak sigara böreği şeklinde sarılmakta ve yuvarlak tepsiye yerleştirilmektedir.
Süt veya su ile şerbet hazırlanır ve şerbetin bir kısmı tepsiye dizilmiş olan güllaçların üstüne dökülmektedir.
Ocak üzerinde tepsi çevrilerek 15-20 dakika hafif ateşte pişirilmekte daha sonra kalan şerbette ilave edilerek soğuduktan sonra servis edilmektedir.
1 paket güllaç
10-12 su bardağı süt
3 su bardağı toz şeker
Kesmik için:
5 kg süt
2 yemek kaşığı yoğurt suyu
1 yemek kaşığı limon suyu
Güllaçlar makasla üçgen şeklinde 8 parçaya kesilir.
Bir tepsinin içinde ılık süt ile ıslatılır.
Temiz bir bez üzerine alınarak üzerine kesmik konur.
Sigara böreği gibi sarılır. Bir tepsiye yerleştirilir.
Hepsi tamamlanınca süt ve şeker ile hazırlanan şerbetin bir kısmı üzerine dökülür.
Ocak üzerinde tepsiyi çevirerek 15-20 dakika hafif ateşte pişirilir.
Ocaktan alınır, kalan şerbet üzerine dökülür.
Soğuduktan sonra servis yapılır.