|
|
Halışka (Mengen Bolu) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc105953
Gönderme Tarihi: 16.Mar.2015
4,123 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
100 gram Buğday unu
1,5 kilo yoğurt
2 tane yumurta
Bir miktar tereyağı
İsteğe bağlı olarak ceviz veya keş
Birkaç diş sarımsak
Un, tuz ve yumurta suyla karıştırılarak hamur haline getirilir. Bu hamurdan 2 cm kalınlığında yufkalar açılır. Yufkalar, birer cm kalınlığında kareler şeklinde kesilir. Bir tencerenin yarısına kadar su doldurulur ve içerisine tuz eklenerek kaynatılır. Bu şekilde kesilen hamur isteğe göre kareler halinde veya muska şeklinde de katlanarak hazırlanabilir. Hamurlar ocakta kaynayan suya bırakılarak bir süre pişirilir. Servis tabağına alısıralar halinde bir kat ceviz/keş bir kat hamur dizilir. Sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Onun üzerine de kızdırılmış tere yağı dökülerek servis yapılır.
Not: Özünde yapılışı bu şekil "etli makarna" adı ile servise sunuluyor. Mengen'de özgünlüğünü koruyan bu içi boş mantı Bolu!da içi kıymalı olarak yapılan "etli makarna" adı ile anılır. Bolu merkezde özgünlüğünü kaybeder.
Ev hanımlarına özel toplantı günlerinde ve Mengen festivalinde yapılmaktadır. Temel besin maddelerinden oluşan bu yemek halk arasında "çene çerpan" olarak da bilinmektedir.
Bu yemek ilçelerde özgünlüğü korumakta ancak Bolu merkezde etli mantı/makarna adıyla mantıcılarda satışa sunulmaktadır.
|
Halışka (Mengen Bolu) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178375
Gönderme Tarihi: 27.May.2024
46 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tilar Ekin Kum
Aldığı kadar un
Göz kararı kaz yağı
1 adet kaz ciğeri
1 adet yumurta
2-3 kaşık yoğurt
Aldığı kadar su
Tuz
Un, yumurta, yoğurt, tuz ve su ile yufka hamuru tutulur. Oklava ile rahat açılacak bir kıvamda olmalıdır.
Hamur, mantı hamuru gibi orta kalınlıkta açılır, işaret parmağı uzunluğunda ve 3 parmak genişliğinde iri parçalar halinde kesilir.
Kesilen hamur parçaları, kaynar tuzlu suda mantı gibi haşlanır.
Hamur piştikten sonra süzülerek bir tabağa veya kâseye alınır.
Diğer tarafta kuşbaşı doğranmış kaz ciğeri parçaları, kaz yağıyla kavrulur. Kenara alınır.
Yağda kavrulmuş ciğer parçacıkları, pişmiş yufka parçalarının üzerine dökülür.
Arzu edilirse ufak doğranmış kaz eti de konur ve sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.
|
|
Halışka (Mengen Bolu) Tarifleri Amasya Yemekleri
|
|