|
Humus |
|
Karakol
Editor
Kayıt: 10.11.2005
Mesajlar: 157 Şehir: Emek/ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc10353
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2006
12,433 defa indirildi / yazdırıldı
|
Humus, iskenderun, Adana, Gaziantep gibi illerimizde çok sevilen, yemeklerden biridir. Humus, Arapça'da "nohut" anlamına gelmektedir. Bunun için bu yemeğe " tahinli nohut ezmesi " demek daha doğru olur. Yapılır yapılmaz hemen yenmesi gereken bu yemek birkaç şekilde hazırlanabilir.
250 gr nohut
250 gr tahin
4 diş sarımsak
4 kahve kaşığı tuz
2 limonun suyu
4 çay kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı
sumak
1 demet maydanoz
1/2 çay kaşığı acı kırmızıbiber
2 çorba kaşığı margarin
(isteğe göre 2 çorba kaşığı zeytinyağı da katılabilir).
Bir gece önceden ıslatılmış nohut haşlanır. Piştikten sonra kabuklan ayıklanır ve havanda iyice dövülür veya kıyma makinesinden geçirilir ve bir tabağa alınır. Sarımsaklar havanda dövüldükten sonra tuz, limon suyu, 2 çay kaşığı kimyonla birlikte tahine katılır. İyice birbirine karışması sağlanır. Bu karışıma ezilmiş nohut, yarım bardak su ilave edilir. Koyu bir macun kıvamına gelinceye kadar iyice karıştırılır. Karışım tabaklara birer parmak kalınlığında yayılarak dökülür. Üstüne sumak, kimyon ve kıyılmış maydanoz serpilir. isteğe göre ayrıca zeytinyağı da dökülebilir. Yağ ve kırmızıbiber bir tavada iyice kızdırıldıktan sonra gezdirerek üzerine dökülür ve hemen servis yapılır.
|
Humus |
|
HandeT
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.06.2005
Mesajlar: 41 Şehir: Urfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc219
Gönderme Tarihi: 27.Ağu.2005
5,510 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 Bardak haşlanmış nohut
Yaım çay bardağı zeytinyağı
4-5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kimyon
2 çorba kaşığı tahin
Yarım tatlı kaşığı karabiber
yarım tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 çorba kaşığı tuz
Sarımsaklar soyulur, dövülür. Haşalanmış nohut robottan geçirilerek püre haline getirilir. Bütün malzemeler karıştırılır. Bir gün buzdolabında bekletilirse daha lezzetli olur.
ML® Humus için tıklayın
|
Humus |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc66800
Gönderme Tarihi: 13.Ağu.2011
4,474 defa indirildi / yazdırıldı
|
Emine Beder
2 su bardağı nohut (akşamdan ıslatılmış)
1/2 limon suyu
4-5 diş sarımsak
1/2 çay bardağı tahin
1 tatlı kaşığı kimyon
1/2 çay bardağı zeytinyağı
Tuz, kırmızıbiber
Nohutları 2-3 su yıkayıp akşamdan ıslattıktan sonra basınçlı bir tencereye alıp üzerini 2 parmak aşacak kadar su ile yumuşayana dek haşlayalım ve süzgece alıp suyunu süzelim. Nohutların kabuklarını soyup robot veya blendır yardımıyla ezerek püre kıvamına getirelim. İçine dövülmüş sarımsakları, tuzu, tahini, kimyonu, limon suyunu ve sıvı yağı azar azar ekleyip karıştıralım. Humusu kaşıkla düzgün bir şekil vererek servis tabağına alalım. Üzerine kırmızıbiber serperek servis yapalım.
|
Humus |
|
İbrahim Hakkı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.08.2011
Mesajlar: 185 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc67483
Gönderme Tarihi: 02.Eyl.2011
4,281 defa indirildi / yazdırıldı
|
Özgür Şef
Yarım kg kuru nohut
1 su bardağı tahin
7-8 adet limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
1 kahve fincanı zeytinyağı
5 diş ezilmiş sarımsak
1 demet kıyılmış maydanoz
1 çorba kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı şeker
Yapılacağı tarihten bir gece evvel nohut, karbonat ile birlikte tencereye koyulur ve üstünü kapatacak kadar su ilave edilir. Sabah sudan çıkarılır, yıkanır ve tencerede 10 dakika kaynatıldıktan sonra suyu dökülür. Nohutun üzerine ayn bir yerde kaynatılmış sıcak su, şeker ilave edilir ve yumuşayana kadar (yani çatal ile bastınlarak ezilebilecek kıvama gelene kadar) kaynatılır. Su daha sonra kullanılmak üzere bir kenara koyulur (nohutun kaynatılması için düdüklü tencere de kullanılabilir. Ayrıca, hazır kaynatılmış nohut da kullanılabilir).
Bu şekilde haşlanmış nohuttan 1 kahve fincanı alınıp sonra kullanılmak üzere kenara koyulur. Geriye kalan nohut robo chef tarzı bir makineyle krem şekline gelene kadar ezilir ve çukur kaba koyulur. Krem şekline gelmiş nohuta tahin, kimyon, pul biber (isteğe bağlı), tuz, sarımsak ve limon suyu ilave edilir. Tahta kaşık veya el mikseri ile sürekli karıştırılır. Karışım fazla pekleşecek olursa, nohutun kaynamış olduğu sudan 1 kaşık ilave edilir. Burada dikkatle ve az az su ilave edilmelidir. Su fazla olursa humus çok gevşek olur. Peklik kıvamı bu şekilde su ile regüle edilerek "püre" pekliğinde olmalıdır. Eğer humus çok gevşek olursa, tahin ilave etmek suretiyle daha pek bir kıvam oluşturulabilir (burada dikkat edilmeli çünkü tahin ilave edilirse, bu işleme ilave limon suyu ve tuz da gerekecektir).
Servis tabağına koyulur, üzerine kıyılmış maydanoz, 1 kaşık kimyon, kaynamış ve kenara ayrılmış bütün nohutlar dekoratif olarak serpiştirilir, zeytinyağı gezdirildikten sonra servis edilir.
|
Humus |
|
amator
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.04.2006
Mesajlar: 147 Şehir: Kecioren |
Kısa URL: https://ml.md/lc4512
Gönderme Tarihi: 04.Haz.2006
4,140 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 su bardagi tahin
1/2 tatli kasigi kimyon
1/2 tatli kasigi sumak
1 3/4 su bardagi nohut
1 tatli kasigi kirmizi biber
1/6 demet maydanoz
2 tatli kasigi tuz
2 yemek kasigi limon suyu
2/3 su bardagi zeytinyağı
3 dis sarmisak
Nohutu yikayin, 2 su bardagi su ile bir gün önceden islatin, bir su bardagi su daha ekleyip, basinçli tencerede, iyice yumusayana degin, yaklasik 1 saat pisirin, pisirme suyundan çikarip, ezerek tel süzgeçten geçirin. Sarmisagi soyup yikayin, ezin, 1/2 su bardagi zeytinyağı, tahin, limon suyu, tuz ve 1/2 tatli kasigi kirmizi biberle birlikte nohuta ekleyin, pisirme suyundan ½ çay bardagi koyun, karistirin, servis tabagina alin. Maydanozu yikayin, ayiklayin, yapraklariyla ezmeyi süsleyin, aralarina sumak ve kimyon serpin. Kalan yagi tavada isitin, kalan kirmizi biberi ekleyin, bir iki kez karistirin, ocagi kapatin, ezmenin üzerine gezdirin.
|
Humus |
|
Hiç Kimse
Super MOD
Kayıt: 10.02.2006
Mesajlar: 771 Şehir: Bahçelievler/ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc1222
Gönderme Tarihi: 13.Mar.2006
4,128 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 bardak nohut
Yarım bardak tahin
Yarım bardak zeytinyağı
3 çay kaşığı kırmızı biber
4- 5 diş sarımsak
3 limon
Tuz
Üzeri için: zeytin, turşu; maydanoz
Nohut ayıklanıp akşamdan ıslatılır.
İyice haşlanıp kabukları alınır.
Ceviz makinesinden geçirilir veya havanda dövülür.
Porselen bir kaseye alınıp, tahin, dövülmüş sarımsak, kırmızı biber, tuz konur.
Azar azar zeytinyağı ve limon suyu ilave edilir.
Tabağa yerleştirilip limon dilimleri, zeytin, maydanoz yaprakları ve turşu ile süslenir.
|
Humus |
|
Miranda
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.06.2006
Mesajlar: 33 Şehir: Alanya |
Kısa URL: https://ml.md/lc6195
Gönderme Tarihi: 19.Tem.2006
4,095 defa indirildi / yazdırıldı
|
Nohut unu
Tahin
tuz
limon sarımsak
pul biber
kimyon
zeytinyağı
Nohut ununa sıcak su katılır ve süzme yoğurt kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. 5 dakika dinlendirildikten sonra içine tahin, tuz, limon suyu ve isteğe göre ezilmiş sarımsak konur ve geniş bir düz tabağa yayılır. Pul biber, kimyon katılarak baharatlanır. Domates, turşu, amydanoz ile süslenerek servis yapılır.
|
HUMUS |
|
nurnur
Editor
Kayıt: 29.07.2005
Mesajlar: 300 Şehir: Bahçelievler ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc2241
Gönderme Tarihi: 20.Nis.2006
3,911 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gr nohut
250 gr tahin
4 diş sarımsak
2 limonun suyu
1 demet maydanoz
4 çay kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı sumak
2 çorba kaşığı margarin
1/2 çay kaşığı acı kırmızıbiber
4 kahve kaşığı tuz
Bir gece evvelden ıslattığınız nohudu haşlayın. Piştikten sonra kabuklarını ayıklayın ve havanda iyice dövüp, bir tabağa koyun. Havanda dövdüğünüz sarımsakları, limon suyu, 2 çay kaşığı kimyon ve tuzla birlikte tahine ilave edip, iyice karıştırın. Bu karışıma ezilmiş nohut ve 1/2 su bardağı su ilave edin. Koyu bir kıvam tutuncaya dek iyice karıştırmaya devam edin. Karışımı tabaklara yayarak birer parmak kalınlığında dökün. Üzerine kimyon, kıyılmış maydanoz ve sumak serpiştirin. Yağ ve kırmızıbiberi bir tavada iyice kızdırıp, üzerine dökün ve servis yapın.
|
HUMUS |
|
Anne
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.07.2006
Mesajlar: 368 Şehir: Turkey |
Kısa URL: https://ml.md/lc6346
Gönderme Tarihi: 27.Tem.2006
3,877 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 Bardak haşlanmış nohut
3-4 Diş Sarımsak (dövülmüş)
1 Tatlı kaşığı kimyon
½ Bardak tahin
1 Çorba kaşığı zeytinyağı
Karabiber
Kırmızıbiber
Haşlanmış nohudu blender'dan geçir. Diğer malzemeleri de ekleyerek karıştır.
|
HUMUS |
|
nurnur
Editor
Kayıt: 29.07.2005
Mesajlar: 300 Şehir: Bahçelievler ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc2240
Gönderme Tarihi: 20.Nis.2006
3,783 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 kg nohut
2 yemek kaşığı tereyağ
2.5 su bardağı tahin
5-6 diş sarımsak
1 adet limon
kımızı biber
kimyon
tuz
Akşamdan ıslattığınız nohutları iyice haşlayıp süzdükten sonra kabuklarını soyup, püre haline getirin. Çukur bir kapta, üzerine tahin ve limon suyunu ilave ederek karıştırın. Püre kıvamındaki karışımı, servis tabağına çok kalın olmamak kaydıyla yayın, üzerini kırmızı biber ve kimyonla süsleyin.
Servis yaparken üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirin.
|
Humus |
|
acara
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.07.2005
Mesajlar: 143 Şehir: Mordoğan |
Kısa URL: https://ml.md/lc47759
Gönderme Tarihi: 26.Şub.2010
3,584 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı tahin
1/2 su bardağı zeytinyağı
2 adet limon
3 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı biber
Nohutlar bir gece önceden tuzlu, ılık suda ıslatılır.
Ertesi gün bol suda haşlanıp, süzülür ve kabukları soyulur.
Soyulan nohutlar robotta çekilir.
Ayrı bir kapta tahin, limon suyu, kimyon, kırmızı biber ve tuz karıştırılır.
Nohutlar sosa eklenerek iyice karıştırılır.
Karışıma zeytinyağı eklenerek, son kez karıştırılır.
Karışım çok koyu olursa biraz ılık su ile açılır.
|
Humus |
|
ERTOSUN
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.08.2006
Mesajlar: 32 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc6692
Gönderme Tarihi: 06.Ağu.2006
3,570 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gr. nohut
1/2 bardak tahin
2 dis sarımsak
1 adet limon
2 cay kasigi kimyon
2 cay kasigi kirmizibiber
2 cay kasigi tuz
1 kahve fincani siviyag
1) Nohutlar iyice haslanir. Mutfak robotuna konur pure haline getirilir.
2) Pureye tahin, dovulmus sarımsak, tuz, kimyon ve limon suyu katilir.
3) Servis tabagina alinip, servis yapilir.
|
Humus |
|
Samsun
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.10.2005
Mesajlar: 43 Şehir: Çarşamba |
Kısa URL: https://ml.md/lc6951
Gönderme Tarihi: 10.Ağu.2006
3,426 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gram nohut
1 orta boy soğan
5 yemek kaşığı tahin
3 diş ezilmiş sarımsak
3 yemek kaşığı limon suyu
2 çay kaşığı kimyon
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
tuz
Nohutu 8-10 saat süre ile tuzlu soğuk suda bırakın, süzün. Soğanın kabuklarını soyun, bütün olarak önceden ıslatılmış nohut ile birlikte bir tencereye yerleştirin. Nohutları üç parmak geçecek kadar soğuk su ile bir tatlı kaşığı tuz ekleyin, yumuşayıp ince dış kabukları soyulmaya başlayıncaya kadar haşlayın, süzün, soğanı atın. Nohutlar soğuduktan sonra parmaklaırınızla kabuklarını soyun, havan veya mutfak robotu ile un haline getirin. Çukur bir kapta tahin, ezilmiş sarımsak, limon suyu ve kimyonu iyice karıştırın, tuzunu ayarlayın, nohuta ilave edin, tekrar karıştırıp yayvan bir tabağa alın. Servis yaparken üzerine zeytinyağı ve kırmızı biber gezdirin. Sarmısak ve kimyon miktarlarını ağız tadınıza göre, kıvamını da su ilave ederek son karıştırma sırasında ayarlayabilirsiniz. Sindirimi ağır olmakla birlikte zeytinyağı yerine eritilmiş tereyağını son anda üzerine dökerek sofraya getirebilirsiniz
|
HUMUS |
|
yıldız tozu
Aşçıbaşı
Kayıt: 04.09.2008
Mesajlar: 25 Şehir: Kocaeli |
Kısa URL: https://ml.md/lc27024
Gönderme Tarihi: 04.Eyl.2008
3,419 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMESİ:
250 gram tahin
2 bardak nohut
1 adet limon
6 diş sarımsak
1 Kaşık kırmızı biber
2 kaşık zeytinyağı
tuz.
HAZIRLANIŞI:
Geceden ıslatılan nohutlar sabah bol suda haşlanır. Kabuklan ayıklanır. Et makinesinden çekilir, veya kaşıkla ezilir. Tahinle karıştırılır, iyice dövülen sarımsak ve limon suyu katılır. Kanştıra kanştıra hepsi nohuda yedirilir. Tabağa konduktan sonra üzerine bol kırmızı biber serpilir zeytinyağı gezdirilir. Sofraya götürülür.
Fotoğraf "al ışık" tarafından gönderildi. 24.11.2020
|
HUMUS |
|
bahar noktası
Aşçıbaşı
Kayıt: 27.03.2008
Mesajlar: 25 Şehir: Çanakkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc22839
Gönderme Tarihi: 27.Mar.2008
3,400 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme:
2 su bardağı nohut
1 su bardağı tahin
2 limon
4 çay kaşığı kimyon
Yarım demet maydanoz
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yapılışı:
Ayıklanıp yıkanmış nohudu akşamdan suya bastırın. Sabah nohutları bol suda iyice haşlayıp suyunu süzün ve kabuklarını ayırın. İyice ezin ya da robottan geçirin. Bir kapta baharatları, limon suyunu ve tahini iyice karıştırın. Karışımı ezilmiş nohutlara katıp kıvamı koyu ise biraz su ilâve edin ve iyice karıştırın. 1 çay bardağı zeytinyağını karışıma ilâve edip tekrar karıştırın. Tabaklara, üzerini düzelterek yayın ve kıyılmış maydanozla süsleyin.
|
Humus |
|
ERGUN
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.07.2005
Mesajlar: 99 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc9797
Gönderme Tarihi: 16.Arl.2006
3,347 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gram nohut
1 fincan tahin
3 limon
1 çay fincanı zeytinyağı
Kırmızıbiber
Tuz
Nohutları akşamdan ılık suda ıslatınız. Bol su ile bir tencereye koyup haşlayınız. Suyunu süzüp elekten geçiriniz. İçine bir fincan tahin koyarak yediriniz, Ekşi tada gelinceye kadar limon koyunuz Tuzunu ve biberini ilave ederek patates püresi kıvamına gelinceye kadar karıştırınız. Servis tabağına koyarak üstüne kırmızı yağ gezdiriniz.
|
HUMUS |
|
kafein
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.11.2009
Mesajlar: 20 Şehir: Balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc43749
Gönderme Tarihi: 16.Kas.2009
3,344 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMESİ
1,5 Su bardağı nohut
1 Su bardağı tahin
1/2 Su bardağı zeytinyağı
1,5 Limon suyu
3 Diş sarımsak
2 Kahve kaşığı kırmızı biber
Yeterince tuz
Az kimyon
Maydanoz
YAPILIŞI
1 Geceden ıslatılmış nohutları bol su iie iyice haşlayınız.
2 Et veya püre makinasından geçiriniz.
3 Tahin iyice dövülmüş sarımsak zeytinyağı, limon suyu, tuz, 1 kahve kaşığı kırmızı biber ve kimyonu karıştıra karıştıra ilâve ediniz.
4 Bu karışımı servis tabağına alınız.
5 Üzerini maydanoz ve kırmızı biberle süsleyerek servis yapınız.
Not: Arzu edilirse haşlanmış nohutların kabukları ayıklanır.
|
Humus |
|
Canan
Super MOD
Kayıt: 25.09.2006
Mesajlar: 121 Şehir: Besevler-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc9095
Gönderme Tarihi: 28.Kas.2006
3,277 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı nohut
1/2 su bardağı tahin
2 adet limon suyu
2 diş dövülmüş sarımsak
1 çorba kaşığı tereyağ
1/2 tatlı kaşığı kırmızı biber
1/2 çay kaşığı kimyon ve sumak
1 su bardağı nohutu haşlayın ve ezin. 1/2 su bardağı tahini, 2 adet limon suyunu ve 2 diş dövülmüş sarmısağı ve ezdiğiniz nohutu karıştırın. Servis tabağına alın.
1 çorba kaşığı tereyağı ile 1/2 tatlı kaşığı kırmızı biberi kavurun. Üzerine dökün. Son olarak üzerine 1/2 çay kaşığı kimyon ve sumak serpin. Servis yapın.
|
HUMUS |
|
feryal arıklı
Aşçı
Kayıt: 26.02.2008
Mesajlar: 19 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc22211
Gönderme Tarihi: 26.Şub.2008
3,261 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 kişilik Malzemesi
2 su bardağı haşlanmış nohut
1 kahve fincanı tahin
Yarım limonun suyu
Yarım kahve fincanı su
1 kahve fincanı sıvıyağ
Tuz
Haşlanmış nohutu süzüp blender veya çatalla ezerek püre yapın. Tahin, su, limon suyu ve tuzu ilave edip iyice çırpın. Soğuk olarak servis yapın.
|
HUMUS |
|
meridyen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.01.2010
Mesajlar: 44 Şehir: Rize |
Kısa URL: https://ml.md/lc46238
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2010
3,257 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMESİ
250 gr. nohut
2-3 limon
tuz
kırmızıbiber
1 fincan tahin
1 çay fincanı zeytinyağı
YAPILIŞI
Nohutları akşamdan ılık suyla ıslatınız. Bol suyla tencereye koyup haşlayınız. Suyunu süzüp püre makinesinden ya da elekten geçiriniz. İçine bir fincan tahin koyarak yediriniz. Ekşi tada gelinceye kadar limon suyu koyunuz. Tuz ve kırmızıbiber atınız. Karıştırarak patates püresi kıvamına getiriniz. Servis tabağına alıp, üzerine kırmızıbiberli yağ gezdirip servis yapınız.
|
|