|
İRMİK HELVASI |
|
bal köpüğü
Aşçıbaşı
Kayıt: 09.03.2011
Mesajlar: 22 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc62368
Gönderme Tarihi: 13.Nis.2011
2,813 defa indirildi / yazdırıldı
|
300 gram irmik
3-4 çorba kaşığı tereyağı
50 gram badem veya fıstık
1,5 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
Tereyağını tencerede eritiniz. İçine irmik ve fıstıkları atınız. Tahta kaşıkla karıştırınız. Fıstıklar kızarınca suyu dökünüz, karıştırınız. Hemen kapağını örtek çok hafif ateşe alınız. 10 dakika sonra şeker serpip karıştırınız. Tekrar kapayınız. Biraz sonra servis tabağına boşaltınız.
|
İrmik Helvası |
|
esma hatun
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.01.2011
Mesajlar: 20 Şehir: Çanakkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc59186
Gönderme Tarihi: 07.Oca.2011
2,990 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gram margarin
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
4 su bardağı irmik
4 su bardağı süt
4 su bardağı tozşeker
Margarini tencereye alın. Dolmalık fıstığı ilave edin ve pembeleşene dek kavurun. Sonra irmiği ekleyin. Karıştırarak, irmik altın sarısı renk alana dek kavurun. Ayrı tencerede kaynattığınız irmiğe süt ve şekeri ilave ederek, tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte demlendirip, servis yapın.
Fotoğraf "Al Pay" tarafından gönderildi. 14.11.2019
|
İrmik Helvası |
|
reyon
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.01.2011
Mesajlar: 69 Şehir: Kars |
Kısa URL: https://ml.md/lc59093
Gönderme Tarihi: 03.Oca.2011
3,181 defa indirildi / yazdırıldı
|
Türk Kadınının Tatlı Kitabı
Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü 1966
300 g irmik (5.1/2 fincan)
175 g Sana (9 çorba kasığı)
300 g Şeker (4.1/3 fincan)
750 g Su (3 bardak)
1/2 fincan kabukları soyulmuş badem
İçinde kızgın halde 175 g Sana (9 çorba kaşığı) bulunan bir tencereye 300 g irmik (5.1/2 fincan) ve 1/2 fincan kabukları soyulmuş badem koyarak, orta ısıdaki ateşte 40-45 dakika bir taraftan karıştırmak suretiyle kavurunuz. (Bu müddeti bademlerin sararması ve irmiğin esmerleşmesiyle âyar edebilirsiniz.)
İrmik kavrulunca buna 750 g sıcak su (3 bardak) ile 300 g şeker (4.1/3 fincan) ilâve ediniz ve iyice karıştırdıktan sonra hafif ateşte 15-20 dakika kadar pişmeye bırakınız. Helva pişince ılıtınız ve karıştırarak servis yapınız.
Not: İrmik helvasının daha güzel olmasını arzu edenler, 750 g su yerine süt kullanabilirler.
|
İRMİK HELVASI |
|
kır çiçeği
Aşçıbaşı
Kayıt: 21.12.2010
Mesajlar: 22 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc58808
Gönderme Tarihi: 23.Arl.2010
2,997 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr. irmik
150 gr. sâde yağ
50 gr. badem
1 litre süt
500 gr. toz şeker
Bademlerin kabuğu soyulur ek yerlerinden ikiye ayrılır. Bakır bir tencerede 150 gr. yağ ile hafif pembeleşene kadar kavrulur. Diğer bir kapta kaynamakta olan 1 litre şekerli süt ilave edilir. Hafif ateşte karıştırarak süt çektirilir. Ateşten alınır. Soğuduktan sonra dilimlere kesilerek tabağa alınır.
|
İRMİK HELVASI |
|
Hilal Kutlu
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.08.2010
Mesajlar: 25 Şehir: Konya |
Kısa URL: https://ml.md/lc54414
Gönderme Tarihi: 13.Ağu.2010
3,160 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEME:
2 su bardağı kalın irmik
2 su bardağı toz şeker
3,5 su bardağı süt ya da su
1/2 kahve fincanı çam fıstığı
3/4 paket margarin
Üzerine koymak için:
Pudra şekeri ve tarçın
YAPILIŞI:
Margarini ve çamfıstıklarını tencereye koyup, birazcık kavuralım.
Çam fıstıkları renk alınca, irmiği ilave edip, orta kuvvetteki ateşte kavuralım.
Meyanesi geldiği zaman, kaynattığımız sütü ilave edip, bir kere daha karıştıralım ve tozş ekerini ilave edelim.
Karıştırarak sütü çektirip, ocaktan alıp, demlenmeye bırakalım.
Yeneceği zaman, üzerine pudra şekeri ve tarçın serperek, servis yapalım.
|
İrmik Helvası |
|
sıcak köşe
Aşçıbaşı
Kayıt: 17.05.2010
Mesajlar: 20 Şehir: Trabzon |
Kısa URL: https://ml.md/lc51729
Gönderme Tarihi: 17.May.2010
3,231 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı irmik
1 su bardağı eritilmiş sadeyağ
2,5 bardak toz şeker
3,5 bardak süt
yarım kahve fincanı beyaz antepfıstığı
Derince bir tencereye yağı koyun. Yağ hafif kızınca, buna irmiği ve fıstıkları ekleyin. Ortadan az hafif ateşte fıstıkların rengi sararıncaya kadar, 45-50 dakika, devamlı karıştırmak suretiyle irmiğin meyanesi gelinceye kadar pişirin. (Bu arada irmik koyulaşmadan pembemsi bir renk almalıdır. Rengin koyulaşması, irmiğin fazla kavrulduğunu gösterir. O zaman ateşi derhal hafifletmek gerekir. İrmik 45 dakikadan önce pişip kavrulacak olursa, helva lezzetli olmaz.) Sonra buna bir tarafta kaynamakta olan sütü eyleyerek karıştırın. Hemen toz şekeri de koyup, iyice karıştırdıktan sonra, tencerenin kapağını kapatın. Hafif ateşte 20 dakika kadar helvayı demlemeye bırakın. Sonra tencereyi ateşten indirin. 15-20 dakika bekleyin. Helva ılındıktan sonra servis yapın.
|
İRMİK HELVASI |
|
memo
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.11.2009
Mesajlar: 39 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc43712
Gönderme Tarihi: 14.Kas.2009
8,834 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 Kg. irmik
1/2 Kg. toz şeker
1 Büyük paket margarin (250 Gr.)
1/2 Litre süt
1/2 Litre su
100 Gram çamfıstığı
1 Geniş tencerede margarini eritiniz.
2 İrmik ile fıstığı ilave ederek ağır ateş üzerinde 40-45 dakika kavurunuz.
3 Süt, su ve şekerin 3/4 ünü kaynatınız.
4 Kaynar olarak kavrulmuş irmiğin üzerine dökünüz. Karıştırınız.
5 Sonra suyunu çekmesi için altındaki ateşi azaltıp yükseltiniz.
6 Suyunu çekince kalan 1/4 toz şekeri helvayı karıştırarak arasına serpiniz.
7 Ağzını kapatarak çok hafif ateş üzerinde demlendiriniz.
|
İRMİK HELVASI |
|
zemberek
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.08.2009
Mesajlar: 35 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc39596
Gönderme Tarihi: 16.Ağu.2009
6,622 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 bardak kalın irmik
3/4 bardak sadeyağ
3,5 bardak toz şeker
1,5 bardak su veya süt
1/2 kahve fincanı çam fıstığı
Bir tencereye tereyağı konularak hafifçe kızdırılır, sonra bunun içersine çam fıstığı ile irmik ilâve edilerek hafif ateşte karıştırılmak suretiyle kavrulur. Fıstıklar pembeleşip irmiğin meyanesi gelinceye kadar aşağı yukarı 40 - 50 dakika karıştıra karıştıra kavrulur. İrmiğin meyanesi gelip fıstıklar pembemsi bir renk alınca içersine kaynar süt ya da kaynar su konulur, iyice karıştırılır ve toz şekeri de ilâve edilerek yeniden karıştırılır tencere hafif ateş üzerinde kapağı kapanmış durumda 20 dakika demlendirilir. Sonra tencere ateşten indirilir yarım saat dinlendirilir. İyice karıştırılarak tabağa alınır ve servis yapılır.
|
İrmik Helvası |
|
hasat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.07.2009
Mesajlar: 41 Şehir: Antakya |
Kısa URL: https://ml.md/lc38568
Gönderme Tarihi: 28.Tem.2009
7,185 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı irmik
2 yemek kaşığı çam fıstığı
1,5 su bardağı şeker
200 gr. margarin
2,5 su bardağı su.
Eritilen yağa, irmik ve çam fıstığını koyun. Kısık ateşte pembeleşinceye kadar kavrulur. Suyu kaynatıp, şekeri ilave edin ve eritin. Kavurduğunuz irmiğe şerbeti koyup karıştırın. 10 dakika kadar pişirin. Üzerini bir peçete ile örtüp 20-25 dakika dinlendirin. Karıştırıp servis yapabilirsiniz.
|
İrmik Helvası |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc36797
Gönderme Tarihi: 23.May.2009
6,776 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler
350 gram kalın irmik (2 bardak)
165 gram sade yağ (3/4 bardak)
420 gram toz şekeri (1.3/4 bardak)
875 gram su veya süt (3.1/2 bardak)
½ kahve fincanı çam fıstığı
Bir tencereye ¾ bardak sade yağ koyduktan sonra yağı hafifçe kızdırmalı sonra da kızdırılmış bu yağa ½ kahve fincanı çam fıstığı ile 2 bardak kalın irmik ilave ederek fıstıklar hafifçe pembeleşip de irmik kıvama gelinceye kadar bunları ortadan daha az hararetteki ateşte 40 ile 50 dakika durmadan karıştırarak kavurmalıdır.
İrmiğin kıvamı gelince buna 3.1/2 bardak kaynar su veya süt ilave etmeli ve iyice bir karıştırdıktan sonra 1.3/4 bardak da toz şekeri katarak tekrar bir karıştırmalı sonra da tencerenin kapağını kapatarak hafif ateşte 20 dakika kadar demlendirmelidir.
Daha sonra tencereyi ateşten alarak ½ saat kadar ılınmaya bırakmalı sonra da helvayı iyice bir karıştırdıktan sonra tabağa almalı ve servis yapmalıdır.
|
İrmik Helvası |
|
mis
Aşçıbaşı
Kayıt: 11.09.2008
Mesajlar: 22 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc27173
Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2008
6,610 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 paket irmik (yarım kg)
Yarım paket tereyağı (125 gr)
1 çay bardağı ayçiçek yağı
2 su bardağı şeker
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
4 su bardağı süt
Tencereya yağlar konur. Orta ateşe yerleştirilir. Fıstık ve irmik birlikte atılır. İrmiğin rengi koyulaşana kadar kavrulur. Ateşten alınır. Üzerine ılık süt eklenir, karıştırılır ve kısık ateşe konur. İrmik sütü çekmeye başlayınca 1 su bardağı şeker atılır, karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılır. 5 dakika sonra kalan şeker atılır, karıştırılır. Tekrar kapağı kapatılır. 10 dakika sonra ateşten alınır. Yarım saat demlendirdikten alt-üst edilir sonra servise sunulur.
|
İrmik Helvası |
|
nabzet
Aşçıbaşı
Kayıt: 09.06.2008
Mesajlar: 27 Şehir: Diyarbakır |
Kısa URL: https://ml.md/lc24475
Gönderme Tarihi: 09.Haz.2008
6,664 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemesi
2 çay fincanı ince irmik
1 kahve fincanı dolusu çam fıstığı
3 çay fincanı toz şeker
2 çay fincanı süt
150 gr. kahvaltılık tereyağı ya da margarin
Yağı erittikten sonra, irmik ve fıstığı koyun ve hafif ateşte pembe renk alıncaya kadar kavururken, öte yanda şekerle sütü kaynatın. Kavrulan helvaya kaynar şekerli sütü boşaltıp, 1-2 kere karıştırın.
Tencerenin kapağını kapatarak 5—10 dakika hafif ateşte pişirin. Ateşten alıp, iyice karıştırdıktan sonra, 10 dakika daha kapak kapalı olarak dinlendirin.
Aynı kapta soğutun. Dağıtım tabağına alarak servis yapın.
|
İrmik Helvası (Bademli) |
|
halıcı kız
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.04.2008
Mesajlar: 45 Şehir: Isparta |
Kısa URL: https://ml.md/lc23290
Gönderme Tarihi: 19.Nis.2008
9,047 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı irmik
1,5 çay bardağı iç badem
5 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
1,5 çay bardağı ayçiçek yağı
Bademler sıcak suya atılır, kısa süre sonra sudan alınır. İç kabukları çekerek çıkarılır. Tencereye yağ konur, ısınınca bademler atılır, pembeleşene kadar kavrulur. Üzerine irmik atılır, 15-20 dakika orta ateşte kavrulur. Ilık su ve şeker ayrı bir kapta iyice karıştırılarak şekerin erimesi sağlanır. Kavrulan irmiğin üzerine şekerli su dökülür. Ocak kaynama noktasına geldikten sonra kısılır, irmik suyunu çekene kadar pişirilir. Sonra çatalla karıştırılır, 15 dakika demlendirilir.
|
İRMİK HELVASI |
|
alpayşişman
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.02.2008
Mesajlar: 31 Şehir: Kızılay-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc21271
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2008
6,858 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı irmik
3 su bardağı şeker
250 gr. tereyağı veya margarin
5 su bardağı süt
3 çorba kaşığı çam fıstığı
1 tatlı kaşığı tarçın
Yağ, fıstık ve irmiği bakır bir tencereye koyunuz. Orta hararetli ısıda devamlı karıştırarak fıstıklar pembeleşinceye kadar kavurunuz.
Sütü kaynatıp şekeri katarak eritiniz. İrmiğe ilave ederek karıştırıp ağzını kapatınız. Orta hararetli ısıda 5 dakika pişirip ısısını azaltarak sütünü çekene kadar demlendiriniz. Ilınınca kapağını açıp tahta kaşıkla karıştırınız, tatlı tabaklarına koyup üzerine tarçın serpiniz.
|
İrmik Helvası |
|
bıdık45
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.12.2007
Mesajlar: 30 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc19976
Gönderme Tarihi: 15.Arl.2007
6,862 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler
Bir bardak irmik unu
Bir bardak su
Bir bardak süt
Yarım çay bardağı dolma fıstığı
2 yemek kaşığı tereyağı
1,5 bardak toz şeker
İrmik unu ile fıstıkların, kısık ateşte teflon tavada yağda kavurun. Bal rengini aldığında, şekeri ilave edin. Biraz şekerle karıştırdıktan sonra, suyu ve sütü aynı anda yavaş yavaş bir yandan karıştırarak ilave edin. Tüm ilave işlemleri bittikten sonra, pilav pişirir gibi, tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene dek , pişmeye bırakın.
|
İrmik Helvası |
|
sergüzeşt
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.12.2007
Mesajlar: 39 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc19750
Gönderme Tarihi: 04.Arl.2007
6,663 defa indirildi / yazdırıldı
|
Seda Pastanesi Çukurambar
500 gr. irmik
1/2 litre süt
1 kahve fincanı çamfıstığı
5 çorba kaşığı margarin
1/2 kilo toz şeker
Derin bir tencerede margarin eritilir. Bu yağa fıstıklar ve irmik ilave edilir. İrmik pembeleşinceye kadar karıştıra karıştıra kavrulur. Çok ağır ateşte 30 dakika kadar kavurmaya devam edilir. Kavrulan irmiğe yarım litre süt soğuk olarak dökülür ve iyice karıştırılır. Ocağın ateşi iyice kısılır ve bu sırada şekeri katılır. Kısık ateşte dibinin tutmamasına özen göstererek 15 dakika daha pişirilir. Piştikten sonra tencerenin kapağı kapatılır ve helva demlenmesi için bırakılır. Helva ılınınca tahta kaşıkla karıştırıp, kabartılır, İsteğe göre ılık veya soğutulduktan sonra soğuk olarak servis yapılır.
|
Tereyağlı irmik helvası |
|
sanatkar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.09.2007
Mesajlar: 51
|
Kısa URL: https://ml.md/lc17959
Gönderme Tarihi: 23.Eyl.2007
27,694 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı irmik
1,5 su bardağı şeker
1,5 su bardağı süt
2 su bardağı su
125 gram tereyağı
1 yemek kaşığı çam fıstığı
Yağı eritip irmiği rengi dönene dek kısık ateşte kadar kavurun. Suyu ve sütü kaynatın. Kaynar su ve sütü kavrulup esmerleşen irmiğe ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp suyunu çekmesini bekleyin. Suyunu çekince şekeri ilave edip karıştırın. 10 dakika demlenmeye bırakın. ) Bu arada fıstıkları kavurup helvaya ilave edin. İsterseniz fıstıkları irmikle beraber de kavurabilirsiniz. Bu şekilde yaparsanız irmiğin kavrulduğunu anlamak da kolaylaşır. Ne zaman fıstıklar renk değiştirirse irmik de kavrulmuş demektir.
|
İrmik Helvası |
|
rıza
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.03.2007
Mesajlar: 371 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc13446
Gönderme Tarihi: 27.Nis.2007
7,470 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 bardak kalın irmik
1+3/4 bardak toz şekeri
3+1/2 bardak süt
3/4 bardak tereyağı (veya margarin yağı)
1/2 kahve fincanı çamfıstığı
Bir tencereye yağı boşaltıp orta ısılı ateşte hafifçe kızdırmalı. Sonra karıştırmaya hiç ara vermeksizin önce ayıklanmış çam fıstığını, sonra birden boşaltılacak irmiği katmalı. Ateşin ısısını ortadan daha az olacak biçimde ayarladıktan sonra tenceredekileri karıştırarak 40-50 dakika kadar pişirmeli. İrmik esmerleşmeden pişince yani meyanesi gelince buna kaynar sütü azar azar katmalı. Toz şekerini de katıp bir-iki .defa karıştırdıktan sonra tencerenin ağzını örtmeli ve hafif bir ateşte irmiği 20 dakika kadar demlendirmeli. Bu süre sonunda tencereyi ateşten indirip irmiği ılımaya bırakmalı. İrmik ılıyınca harmanlayarak karıştırmalı ve tabaklara alıp servis yapmalı.
Bazı kimseler irmik helvasını soğuk yemekten hoşlanırlar. O vakit helvayı harmanladıktan sonra bir süre daha bırakıp iyice soğutmalı ve ondan sonra tabaklara alıp servis yapmalı.
İrmiğin pişirilmesinde en önemli şey irmiğin meyanesini getirebilmektir. İrmik 40-50 dakikadan önce esmerleşirse yanmış demektir. Yanmasının nedeni ise ateşin gereğinden kuvvetli oluşudur. Böyle durumlarda vaktinden önce irmiğin sarardığı görülürse ateşin ısısı hemen azaltılmalıdır. Vaktinden önce kavrulmuş irmikler lezzetsiz olur.
İrmiğin iyi pişmesi için bunu durmadan karıştırmak gerekir. İyi karışmayan irmiğin de meyanesini getirmek güç olur. Meyanesi gelen irmik helvasının fıstıkları da kavrulmaz nar gibi kızarır.
|
İrmik Helvası |
|
otelman
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.04.2006
Mesajlar: 196 Şehir: Alanya |
Kısa URL: https://ml.md/lc10886
Gönderme Tarihi: 04.Oca.2007
6,882 defa indirildi / yazdırıldı
|
750 gr. İrmik «4-5 bardak»
1 kahve fincanı dolusu çam fıstığı
750 gr. şeker «Üç bardak»
1 küçük paket yağ
Yağ tencerede eritilir. İçine fıstıklar atılarak hafif pembeleşene kadar kavrulur. Fıstıklar pembeleştikten sonra İrmik de ilâve edilip ağır ateşte tahta kaşıkla ve devamlı olarak karıştırılmak suretiyle 20 dakika kadar kavrulur. Diğer bir kapta şeker 5 bardak kadar suda eritilir. Ve kavrulmuş olan irmiğin üzerine ağır ağır dökülerek karıştırılır. Tencerenin ağzı kapatılır. Ve bu hâlde 15 dakika ağır ateşte pişirilir. Ve bundan sonra da 10 dakika dinlendirilip, bilahare büyükçe bir kaşıkla parti parti alınıp şekilli olarak bir tabağa yerleştirilerek soğuk olarak servis yapılır.
|
İrmik Helvası |
|
Nimet Hanım
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.10.2006
Mesajlar: 149
|
Kısa URL: https://ml.md/lc7719
Gönderme Tarihi: 06.Ekm.2006
7,329 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 su bardağı orta kalınlıkta irmik
125 gram margarin
1 su bardağı şeker, ayrıca demleme için 2 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı çamfıstığı
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
Bir tavada eritilen yağın içine irmiği koyalım. Az ateşte pembeleşinceye kadar kavuralım. Fıstık ilave ederek 2-3 defa daha çevirelim. Süt, şeker ve su koyup karıştıralım. Kapağını kapatıp az ateşte suyunu çektirelim. 15-20 dakika kadar bekletip 2 kaşık şeker serpelim. Kapağını kapatıp demlenmesi için bekleyelim.
ML® Yumurtalı Helva için tıklayın
|
|