|
|
İşkembe Çorbası |
|
Hiç Kimse
Super MOD
Kayıt: 10.02.2006
Mesajlar: 771 Şehir: Bahçelievler/ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc1182
Gönderme Tarihi: 05.Mar.2006
4,507 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet dana işkembesi
1 adet yumurta
Yarım limon
Sarımsak
Sirke
Tuz
Yarım kilo dana kemiğini kaynatın, köpüklerini delikli bir kepçe ile alın. İşkembeden ayrılan üç büyük parçayı, kemiklerin içine atın. Yumuşacık oluncaya dek kaynatın. Pişince kemikleri çıkarıp, atın. Soğuduktan sonra işkembeleri bıçak yardımıyla ince ince kıyın. Bir kaseye iki yemek kaşığı dolusu un, yarım su bardağı soğuk su koyup bulamaç haline gelinceye kadar karıştırın. Sonra kemiğin sıcak suyundan iki kepçe ilave edin ve doğradığınız işkembelerle beraber et suyuna katıp pişirin. İçilecek kıvama geldiğinde ateşten alın. Et suyunda çırpılmış bir yumurta sarısını çorbaya ilave edin.Bir yemek kaşığı tereyağı eritin, biraz soğuduktan sonra toz kırmızı biberi ilave edip, çorbanın üzerine gezdirin. 3-4 diş ezilmiş sannısağa bir miktar sirke ve yarım limon sıkıp, servis yapın.
ML® İşkembe Çorbası için tıklayın
Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 19.09.2014
|
İşkembe Çorbası |
|
naz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.06.2005
Mesajlar: 85 Şehir: Nazilli |
Kısa URL: https://ml.md/lc4763
Gönderme Tarihi: 10.Haz.2006
4,217 defa indirildi / yazdırıldı
|
½ kg işkembe
2 l su
4 yumurtanın sarısı
2 yemek kaşığı un ½ su bardağı sirke
7-8 diş sarımsak
50 g tereyağı
İşkembeyi iyice temizleyip yıkadıktan sonra, 2 litre suda iyice haşlayın. İşkembeyi alın, küçük küçük doğrayın, tekrar kendi suyunun içine atın. Yumurta sarıları, un, tuz ve 1 su bardağı suyu iyice çırpın, işkembenin suyundan ekleyerek ılıtın, kaynayan çorbanın üzerine ilave edin, 3-4 dakika kaynadıktan sonra ocağı kapatın. Tereyağında kırmızıbiberi yakın. Sarımsakları soyup iyice dövün sirkeyle karıştırın, çorbaya ilave edin. Çorbayı kaselere aldıktan sonra, üzerlerine birer yemek kaşığı yağ gezdirin, sıcak servis yapın.
|
İşkembe Çorbası |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc95962
Gönderme Tarihi: 16.Şub.2014
2,922 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
300 g dana veya koyun işkembesi
1 şirdan
2 yemek kaşığı tereyağı
1.5 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı biber
4 yemek kaşığı un
Terbiyesi için:
½ su bardağı sirke
6 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
İstenirse Yumurta limon terbiyesi için:
2 yumurta veya
4 yumurta sarısı
4 yemek kaşığı limon suyu
½ ılık çorba suyu
Hazırlanmış işkembe ve şirden bol su ile ateşte kaynamaya bırakılır.
Üzerinde biriken köpük alınarak kapağı kapatılır yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Üzerinde biriken yağı alınarak ayrılır.
İşkembe ve şirdan, haşlama suyundan çıkartılarak küçük parçalar şeklinde doğranır.
Ayrı bir tencerede tereyağla un sarartılmadan hafifçe kavrulur.
Süzdürülmüş işkembenin haşlama suyu eklenir, un kokusu gidinceye kadar sürekli karıştırarak pişirilir.
Doğranmış olan işkembe ve şirdan parçaları kaynamakta olan çorbaya eklenir.
Limon yumurta terbiyesi ve tuz eklenerek ateşten alınır.
Servis tabağına alındıktan sonra üzerine kızdırılmış biberle yağ gezdirilir.
Ezilmiş sarımsak ve sirkeyle birlikte servis yapılır.
Not: İşkembe çorbasının yapım şekli yörelere gore farklılık göstermekte olup sadece işkembenin kullanıldığı uygulamalar da vardır. Bazı uygulamalarda; un kavrulmadan, yumurta, limon suyu ve ılık çorba suyuyla ezildikten sonra çorba suyuyla birlikte karıştırılarak pişirilmektedir. Ayrıca bazı yörelerde nohut haşlanmış olarak işkembe çorbasına ilave edilmektedir. Sektörde yapılan uygulamalarda ise işkembenin haşlama suyu kullanılmamakta, sadece yağı dondurulduktan sonra alınarak çorbada kullanılmaktadır. Türk mutfağındaki yöresel uygulamalar amaç olarak alındığından en çok uygulanmakta olan şekli yukarıda verilmiştir. İstenirse yumurtalı ve limonlu terbiye kullanılmayabilir. Sadece sirke ve sarımsakla servis yapilabilir.
|
İşkembe Çorbası |
|
hümaşa
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.01.2014
Mesajlar: 42 Şehir: Erzincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc140129
Gönderme Tarihi: 29.Oca.2019
905 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
1,5 kg dana işkembe
Yeteri kadar su
1 adet küçük boy soğan
3-4 adet defne yaprağı
5-6 adet tane karabiber
2 çorba kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı un
Üzeri için:
2 adet sarmısak
Yarım tatlı kaşığı sirke
Yarım tatlı kaşığı limon suyu
İşkembeyi bol tuzla iyice ovalayıp yıkayın. Düdüklü tencereye alıp, üzerini geçecek kadar su, ayıklanmış bütün soğan, defne yaprağı ve karabiber ekleyip 45 dakika haşlayın. Soğan ve defne yapraklarını çorbanın içinden alın. Ayrı bir yerde yoğurt, yumurta, 1 çay kaşığı tereyağı ve unu iyice çırpın. Çorbanın suyundan 1-2 çorba kaşığı alıp, karıştırarak yoğurtlu malzemeye ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı da karıştırarak çorbaya ilave edin. Ocaktan alıp, üzerine dövülmüş sarmısak, sirke ve limon suyu ekleyin. Tuzunu ayarlayıp karıştırın. Dilediğiniz şekilde süsleyip servis yapın.
Not: İşkembe çorbasının kokusunu hafifletmek için soğan, defne yaprağı ve karabiber eklemeyi unutmayın.
|
|
İşkembe Çorbası Tarifleri Konsome Tarifleri
|
|