|
Kabune (Isparta) |
|
Yemek Tarifleri
Robot
Kayıt: 18.06.2006
Mesajlar: 10595 Şehir: Türkiye |
Kısa URL: https://ml.md/lc52750
Gönderme Tarihi: 17.Tem.2020
8,873 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 yemek kaşığı haşlanmış nohut
2 bardak pirinç
2 bardak et suyu
250 gram haşlanmış ve didiklenmiş et
2 kaşık tereyağı
1 bardak normal su
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Tuz
1 büyük baş soğan
Ispartada çoğunlukla düğünlerde tüketilen, halk tarafından sevilerek yenen bir pilav yemeğidir.
Soğan piyazlık şekilde doğrandıktan sonra tuz ve karabiber kullanılarak ovulur.
Ocağın çalıştırmadan önce tencereye sıvı yağ dökülür.
Ardından hazırlanmış olan soğan harcı üzerine nohut ve et konulur.
Ardından yıkanmış olan pirinçler eklenir.
Su ile beraber et suyu eklenir.
İlk 10 dakika yüksek ateşte pişirme işlemi yapılır.
Pilavın tencere içerisindeki suyu çekmesinden sonra ateşin seviyesi düşürülür.
Tenceredeki su bitme derecesine geldiğinde, tereyağı farklı bir tencerede eritilip yemeğin üzerine dökülür.
Yemeğin içerisindeki su ve buharının alınması amacıyla, tencere üzerine bir peçete serilere kapağı kapatılır.
|
Kabine (Isparta) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc36005
Gönderme Tarihi: 30.Nis.2009
4,070 defa indirildi / yazdırıldı
|
Et haşlandıktan sonra ufak ufak didilir. Halka halka doğranan soğan ilk önce tuz ve biberle ovulur ve bir tencerenin içine döşenir.
Sonra soğanın üstüne et, etin üstüne ılık suda kabarmış pirinç döşenir.
En üste temiz bir tabak kapanarak tabağın hizasına gelinceye kadar et suyu konur ve tencerenin kapağı örtülerek pişirilir.
|
Kabune (Isparta) |
|
lezzetler
Super MOD
Kayıt: 25.11.2006
Mesajlar: 259 Şehir: Çanakkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc9179
Gönderme Tarihi: 01.Arl.2006
3,373 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg pirinç
500 gr kemiksiz et
3 soğan
2 çorba kaşığı margarin
Kaynar et suyu
Tuz
Karabiber
Soğanı temizleyip halka halka doğrayın. Tuz ve biberle ovup yıkayın. Pirinci ılık suda 10-15 dakika bekletin ve yıkayıp süzün. Eti haşlayıp tel tel ayırın.
Bir tencereye sırasıyla soğan, et ve pirinci yerleştirin. Tuz ve karabiber serpin. Üzerine bir porselen tabak kapatın. Tabağın hizasına kadar kaynar et suyu ilave edin. Kapağı kapalı olarak 25 dakika pişirin. 5-10 dakika dinlendirin. Servis tabağına ters çevirip sıcak olarak servis yapın.
ML® Kabune için tıklayın
|
Kabune (Isparta) |
|
TATLI
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.06.2005
Mesajlar: 60 Şehir: Trabzon |
Kısa URL: https://ml.md/lc10083
Gönderme Tarihi: 21.Arl.2006
2,955 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo koyun kıyması
250 gram pirinç
2 baş kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Pirinci sade pilav halinde pişirin. Ayrı bir kapta kıymayı haşlayın. Doğranmış iki baş soğanı kıymayı haşladığınız et suyunda 10 dakika kadar kaynatın. Haşladığınız kıymayı pilavla karıştırın ve soğanlı et suyunu üzerine dökerek demlenmeye bırakın. Tereyağını ayrıca kızgın şekilde eriterek pilavın üzerine döküp sofraya getirin.
|
Kabune (Isparta) |
|
annebebek
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.01.2008
Mesajlar: 100 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc21142
Gönderme Tarihi: 05.Şub.2008
2,801 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kg koyun kuşbaşı
1 su bardağı nohut
1 adet domates
2 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı tereyağı
2,5 su bardağı et suyu
Tuz, karabiber
Eti örtecek kadar suda yumuşayana dek pişirilir, didiklenir. Pirinç tuzlu suda yarım saat bekletilir. Süzülür bol suda yıkanır. Tencerenin dibine et, haşlanmış nohut ve doğranmış domates konur. Üzerine pirinç yerleştirilir. Tuz, karabiber serpilir. Et suyu eklenir, eritilmiş yağ gezdirilir. Orta ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Yarım saat dinlendirildikten sonra karıştırılır, servise sunulur.
|
Kabune (Isparta) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc104903
Gönderme Tarihi: 03.Şub.2015
2,536 defa indirildi / yazdırıldı
|
Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 Su Bardağı Islatılmış Dolgun Pirinç
1,5 Su Bardağı Et Suyu
1 Adet Tatlı Kuru Soğan
1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
1 Kase Haşlanıp Didilmiş Kaburga Eti
Tuz
Karabiber
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
Tatlı soğan halka halka doğranıp karabiber ve tuz ile ovularak bakır bir kazanın altına konulur. Üzerine haşlanmış nohut ilave edilir. Nohudun üzerine önceden hazırlanan, haşlanmış didilmiş kuzu etleri döşenir. Bunun üzerine önceden ıslatılan dolgun pirinç dökülerek, üzerine et suyu ilave edilir ve yüksek ateşte 15 dakika kadar pişirilir. Suyunu çekmiş ve pişmiş olan pirinci ocaktan indirmeden önce üzerine kızartılan tereyağı dökülür. Daha sonra ocaktan indirilerek dinlendirmeye alınır. Geniş bir servis tepsisine tencere ters çevrilerek boşaltılır. Et ve nohut üste gelecek şekilde karabiber dökülerek servis yapılır.
HİKAYESİ: Yıllar önce, küçük Isparta şehrinde gelin ile kaynana gezmeye giderler, akşam saati olup eve geç kalınır ve hazırda bir yemek yoktur. Kaynana telaşlanır. Gelin ne yapacağız? diye sorar. Gelin de merak etme ana hemen hallederim der. Mutfakta tel dolabın içerisinde bir gün öncesinden kalan haşlanmış etli nohut yemeği vardır. Hemen soğan doğrayıp bir kazana koyar, üzerine et ve nohudu ilave eder. Pirinç ve et suyunu da ilave ettikten sonra sacayağında üzüm asmasının çırpısı ile 15 dakika pişirerek kapağı ile birlikte yemek tablası olarak kullanılan sininin üzerine bakır kazanı koyar. Akşam yemeğinde kaynana ve kaynata sulu yemek beklemektedir. Kapağı ilk açan kaynana gördüğü pirinç pilavının şaşkınlığı ile gı bu ne? der ve bu pilav o günden bu güne çabuk pişmesi ve doyurucu olması nedeniyle günümüze kadar düğün, mevlit ve toplu yemeklerde verilmeye başlanır. İsmi de Kız bu ne? anlamına gelen Gıbune pilavı günümüze kadar Kabune Pilavı olarak ismi değişerek gelmiştir.
Kabune Pilavı, Isparta da özel günlerin (düğün, mevlit, kandil geceleri vb.) vazgeçilmez ikramıdır. Merkezde bulunan lokantalarda da pişirilen Kabune, tadına bakılması gereken meşhur bir yemek türüdür. Hazımsızlık etkisi yaratmaz ve doyurucudur.
|
Kabune (Isparta) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc98861
Gönderme Tarihi: 08.Haz.2014
2,254 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
½ kg koyun eti
2 adet soğan
2 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı katı yağ
5 su bardağı su
Tuz
Karabiber
Bir tencere orta yağlı kemiksiz koyun eti haşlanır. Piştikten sonra etler ufak ufak didilir.
Diğer tarafta soğanlar rendelenip tuz ve biberle ovulup bir tencerenin dibine yayılır.
Ayıklanıp yıkanmış pirinçler soğanın üzerine konur.
Pirinçlerin üzerine didilen etler düzgünce dizilir.
Etlerin üzerini örtecek kadar et suyu ve tuz ilave edilir.
Kısık ateşte tencerenin ağzı sıkıca kapatılarak pirinçler pişirilir.
Servis edilirken tahta kaşıkla tencerenin dibinden alınarak servisi yapılır.
Not: Pişen et ağızda dağılmalıdır. Pirinç diri veya lapa değil, pilav olduğu hissedilmelidir. Tabak ısıtıcısındaki servis tabağına tencerenin dibinden alınarak yerleştirilir ayranla servisi yapılır.
|
Kabune Pilavı (Isparta) |
|
adım dilek
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 11.03.2020
Mesajlar: 39 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc149242
Gönderme Tarihi: 16.Mar.2020
592 defa indirildi / yazdırıldı
|
400 gram kemiksiz dana eti
1 su bardağı haşlanmış nohut
3 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
1 su bardağı pirinç
1,5 su bardağı et suyu
Tuz
Karabiber
2 yemek kaşığı tereyağı
Etleri 1 adet kuru soğan ve 1 diş sarımsakla birlikte yumuşayana kadar haşlayın.
Etler yumuşayınca bir çatal yardımıyla didikleyin.
Etin suyunu daha sonra kullanmak üzere kenara alın.
Kuru soğanları piyazlık doğrayıp karabiberle iyice ovun.
Soğanları tencerenin dibine yerleştirin.
Üzerine önceden haşladığınız nohutları ve önceden ıslattığınız pirinçleri ekleyin.
Son olarak etin haşlama suyundan 1,5 su bardağı kadarını pirinçlerin üzerine gezdirin.
Tuzunu da ilave edip yüksek ayarda pişirmeye başlayın.
Su kaynamaya başladığında tereyağını da ekleyin ve altını kısın.
Pirinçler suyunu çekince ocağı kapatıp pilavınızı 15 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
Soğutmadan servis edin.
|
Kabune Pilavı (Isparta) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178267
Gönderme Tarihi: 19.Haz.2024
71 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ebru Büyükbezci
2 parça gerdan eti
2 su bardağı et suyu
2 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Kuzu gerdan düdüklüde iyice yumuşayana dek pişirilir.
Haşlanan etin suyu daha sonra kullanılmak üzere saklanır.
Soğanlar ince ince, halkalar halinde doğranır.
Soğan tuzla ovularak tencerenin dibine yerleştirilir.
Haşlanmış et didiklenerek soğanın üzerine yayılır.
Yıkanmış pirinç etlerin üzerine yayılarak eklenir. Üzerine tuz ve karabiber serpilir. Haşlanan etin suyu ile tereyağı da ilave edilir.
Tencerenin kapağı kapatılıp kaynayana kadar yüksek ateşte, ardından suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir.
Pilav hazır olunca 15 dakika kadar demlenmeye bırakılır.
Son olarak tencere büyük bir servis tabağına ters çevrilir.
Not: Kabune, Isparta civarında daha çok düğün, nişan ve kutlamalar gibi özel günlerde ikram edilen bir çeşit etli pilavdır. Rivayet odur ki; gelin ve kaynana gezmeye çıkıp akşam eve dönmüş. Gelin, hemen bir şeyler hazırlayacağını söyleyip bir gün önceden kalan nohutlu haşlama etin içine soğan doğramış ve içine pirinçleri de ilave ederek etli pilav yapmış. Tencerenin kapağını açan kaynana da şaşırmış ve Isparta ağzıyla “Gı! Bu ne?” demiş, bu söylem, yıllar yılı olmuş size kabune.
|
|