|
Kabune (Isparta) |
|
lezzetler
Super MOD
Kayıt: 25.11.2006
Mesajlar: 259 Şehir: Çanakkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc9179
Gönderme Tarihi: 01.Arl.2006
3,373 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg pirinç
500 gr kemiksiz et
3 soğan
2 çorba kaşığı margarin
Kaynar et suyu
Tuz
Karabiber
Soğanı temizleyip halka halka doğrayın. Tuz ve biberle ovup yıkayın. Pirinci ılık suda 10-15 dakika bekletin ve yıkayıp süzün. Eti haşlayıp tel tel ayırın.
Bir tencereye sırasıyla soğan, et ve pirinci yerleştirin. Tuz ve karabiber serpin. Üzerine bir porselen tabak kapatın. Tabağın hizasına kadar kaynar et suyu ilave edin. Kapağı kapalı olarak 25 dakika pişirin. 5-10 dakika dinlendirin. Servis tabağına ters çevirip sıcak olarak servis yapın.
ML® Kabune için tıklayın
|
Kabune (Isparta) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc104903
Gönderme Tarihi: 03.Şub.2015
2,536 defa indirildi / yazdırıldı
|
Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 Su Bardağı Islatılmış Dolgun Pirinç
1,5 Su Bardağı Et Suyu
1 Adet Tatlı Kuru Soğan
1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
1 Kase Haşlanıp Didilmiş Kaburga Eti
Tuz
Karabiber
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
Tatlı soğan halka halka doğranıp karabiber ve tuz ile ovularak bakır bir kazanın altına konulur. Üzerine haşlanmış nohut ilave edilir. Nohudun üzerine önceden hazırlanan, haşlanmış didilmiş kuzu etleri döşenir. Bunun üzerine önceden ıslatılan dolgun pirinç dökülerek, üzerine et suyu ilave edilir ve yüksek ateşte 15 dakika kadar pişirilir. Suyunu çekmiş ve pişmiş olan pirinci ocaktan indirmeden önce üzerine kızartılan tereyağı dökülür. Daha sonra ocaktan indirilerek dinlendirmeye alınır. Geniş bir servis tepsisine tencere ters çevrilerek boşaltılır. Et ve nohut üste gelecek şekilde karabiber dökülerek servis yapılır.
HİKAYESİ: Yıllar önce, küçük Isparta şehrinde gelin ile kaynana gezmeye giderler, akşam saati olup eve geç kalınır ve hazırda bir yemek yoktur. Kaynana telaşlanır. Gelin ne yapacağız? diye sorar. Gelin de merak etme ana hemen hallederim der. Mutfakta tel dolabın içerisinde bir gün öncesinden kalan haşlanmış etli nohut yemeği vardır. Hemen soğan doğrayıp bir kazana koyar, üzerine et ve nohudu ilave eder. Pirinç ve et suyunu da ilave ettikten sonra sacayağında üzüm asmasının çırpısı ile 15 dakika pişirerek kapağı ile birlikte yemek tablası olarak kullanılan sininin üzerine bakır kazanı koyar. Akşam yemeğinde kaynana ve kaynata sulu yemek beklemektedir. Kapağı ilk açan kaynana gördüğü pirinç pilavının şaşkınlığı ile gı bu ne? der ve bu pilav o günden bu güne çabuk pişmesi ve doyurucu olması nedeniyle günümüze kadar düğün, mevlit ve toplu yemeklerde verilmeye başlanır. İsmi de Kız bu ne? anlamına gelen Gıbune pilavı günümüze kadar Kabune Pilavı olarak ismi değişerek gelmiştir.
Kabune Pilavı, Isparta da özel günlerin (düğün, mevlit, kandil geceleri vb.) vazgeçilmez ikramıdır. Merkezde bulunan lokantalarda da pişirilen Kabune, tadına bakılması gereken meşhur bir yemek türüdür. Hazımsızlık etkisi yaratmaz ve doyurucudur.
|
Kabune Pilavı (Isparta) |
|
adım dilek
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 11.03.2020
Mesajlar: 39 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc149242
Gönderme Tarihi: 16.Mar.2020
592 defa indirildi / yazdırıldı
|
400 gram kemiksiz dana eti
1 su bardağı haşlanmış nohut
3 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
1 su bardağı pirinç
1,5 su bardağı et suyu
Tuz
Karabiber
2 yemek kaşığı tereyağı
Etleri 1 adet kuru soğan ve 1 diş sarımsakla birlikte yumuşayana kadar haşlayın.
Etler yumuşayınca bir çatal yardımıyla didikleyin.
Etin suyunu daha sonra kullanmak üzere kenara alın.
Kuru soğanları piyazlık doğrayıp karabiberle iyice ovun.
Soğanları tencerenin dibine yerleştirin.
Üzerine önceden haşladığınız nohutları ve önceden ıslattığınız pirinçleri ekleyin.
Son olarak etin haşlama suyundan 1,5 su bardağı kadarını pirinçlerin üzerine gezdirin.
Tuzunu da ilave edip yüksek ayarda pişirmeye başlayın.
Su kaynamaya başladığında tereyağını da ekleyin ve altını kısın.
Pirinçler suyunu çekince ocağı kapatıp pilavınızı 15 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
Soğutmadan servis edin.
|
Kabune Pilavı (Isparta) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178267
Gönderme Tarihi: 19.Haz.2024
71 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ebru Büyükbezci
2 parça gerdan eti
2 su bardağı et suyu
2 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Kuzu gerdan düdüklüde iyice yumuşayana dek pişirilir.
Haşlanan etin suyu daha sonra kullanılmak üzere saklanır.
Soğanlar ince ince, halkalar halinde doğranır.
Soğan tuzla ovularak tencerenin dibine yerleştirilir.
Haşlanmış et didiklenerek soğanın üzerine yayılır.
Yıkanmış pirinç etlerin üzerine yayılarak eklenir. Üzerine tuz ve karabiber serpilir. Haşlanan etin suyu ile tereyağı da ilave edilir.
Tencerenin kapağı kapatılıp kaynayana kadar yüksek ateşte, ardından suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir.
Pilav hazır olunca 15 dakika kadar demlenmeye bırakılır.
Son olarak tencere büyük bir servis tabağına ters çevrilir.
Not: Kabune, Isparta civarında daha çok düğün, nişan ve kutlamalar gibi özel günlerde ikram edilen bir çeşit etli pilavdır. Rivayet odur ki; gelin ve kaynana gezmeye çıkıp akşam eve dönmüş. Gelin, hemen bir şeyler hazırlayacağını söyleyip bir gün önceden kalan nohutlu haşlama etin içine soğan doğramış ve içine pirinçleri de ilave ederek etli pilav yapmış. Tencerenin kapağını açan kaynana da şaşırmış ve Isparta ağzıyla “Gı! Bu ne?” demiş, bu söylem, yıllar yılı olmuş size kabune.
|
|