|
KAKAOLU TURTA |
|
zafira
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.02.2007
Mesajlar: 276
|
Kısa URL: https://ml.md/lc14843
Gönderme Tarihi: 24.May.2007
2,410 defa indirildi / yazdırıldı
|
Turtası için:
4 yumurta
200 gram toz şekeri
200 gram nişasta
1/2 çorba kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı un
1 çorba kaşığı su
Kreması için:
3 yumurta
150 gram toz şekeri
100 gram tereyağı
Turta kabı önce yağa, sonra una bulanır. 4 yumurtanın beyazı porselen bir kâseye akıtılır. Bir başka porselen kâseye de bu yumurtaların sarılarıyle 200 gram toz şekeri konur. Telle yumurta sarıları şekere yedirilir. Karışım kabarıp köpürür, yumurta sarısı beyazımtırak bir renk alır.
Beri yanda öbür kâsedeki yumurta beyazı çırpılarak koku bir krema durumuna getirilir. Sonra şekerli yumurta sarısıyle yumurta beyazı azar azar birbirine katılarak yavaş yavaş çırpılır. Eleğe konmuş olan nişasta hafif hafif çırpılmakta olan karışımın üzerine azar azar serpilerek yedilirilir. Unun katılması sona erince bir kaşık su damla damla akıtılarak hamura karıştırılır. Sonra karışım önceden hazırlanmış olan turta kalıbına boşaltılır. Fırın 180 dereceye ayarlanır ve burada 45-50 dakika pişirilir.
Turta pişince fırından çıkarılır. Uzun ve İnce bir bıçakla kalıba yapışık olan yerlerden ayırıldıktan sonra kalıp, bîr tel ızgaranın üzerine ters çevrilir. Böylece kalıptan çıkan turta burada iyice soğutulur.
Turtanın hamuru soğurken 3 yumurtanın beyazı porselen bir kâseye akıtılır. Bir başka porselen kâseye de 3 yumurtanın sarısıyle 150 gram toz şekeri konur. Telle çırpılarak yumurta sarıları şekere yedirilerek kabartılır, köpürtülür. Sonra buna serpilerek kakao katılır. Çırpmaya ara vermeden bunlar da birbirlerine iyice karıştırılırlar. Küçük parçalara bölünmüş olan 100 gram tereyağı tahta bir kaşıkla dövülerek krema durumuna getirilir. Sonra bu yağ kâsedeki karışıma azar azar katılır.
10 dakika hiç durmadan karışım çırpıldıktan sonra bir kenarda soğumuş ve yanlamasına ortadan ikiye bölünmüş olan turta ele alınır. Turtanın alt bölümünün kesilmiş yüzü ıslatılır ve buraya hazırlanmış olan krema, her yanı aynı kalınlıkta olacak biçimde dökülür. Turtanın üst bölümündeki kesik yüzü de ıslatıldıktan sonra bu bölüm kremanın üzerine oturtulur. Turta servis tabağına alındıktan sonra kendine gelmesi için buzdolabına kaldırılır ve en az iki saat dolapta kaldıktan sonra servis yapılır.
|
Kakaolu Turta |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc96558
Gönderme Tarihi: 12.Mar.2014
1,928 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamur için:
200 gram un
100 gram tereyağı
1 yumurta sarısı
Süslemesi için:
240 gram tereyağı
2 bütün yumurta ve 4 yumurta sarısı
200'er gram sade acı çikolata ve pudra şekeri
1 çorba kaşığı kakao
2 çorba kaşığı süsleme şekeri
Un, yumurta sarısı, 2 çorba kaşığı su ve küçük parçalara ayrılmış tereyağını harmanlayıp top şeklinde hamur elde edin. 30 saat buzdolabında tütün. Turta kalıbını unlayıp içine hamuru yerleştirin. 15 dakika pişirin.
Süslemesi için çikolatayı parçalara ayırıp tereyağında eritin. Ilınınca, başka bir kapta bütün yumurta ve yumurta sarısını, şeker ve kakaoyla çırparak bir hamur elde edin. içine erimiş çikolata katıp karıştırın. Sonra bunu turtanın üzerine dökün. 45 dakika 120 derecelik fırında pişirin. Ilındığında kalıptan çıkartıp servis öncesi üzerine süsleme şekeri serpin.
|
|