|
KALBURABASMA |
|
merhamet
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.04.2008
Mesajlar: 34 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc23120
Gönderme Tarihi: 10.Nis.2008
8,587 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme:
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı şeker
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Ceviz içi
Şurubu:
4 su bardağı şeker
4,5 su bardağı su
Birkaç damla limon
Yapılışı:
Ceviz hariç diğer malzemelerden kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Avuç içinde açıp, içine ceviz koyun ve kapatın. Rendenin tırtıllı kısmını hamurun üzerine bastırıp, şekil verin. Daha sonra fırınlayıp, çıkınca üzerine soğuk şerbet dökün.
|
Kalbura Bastı Tatlısı |
|
cavidan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.09.2007
Mesajlar: 51
|
Kısa URL: https://ml.md/lc17746
Gönderme Tarihi: 14.Eyl.2007
8,090 defa indirildi / yazdırıldı
|
Rukiye Karamuça
250 gr tereyağı,
1/3 bardak sıvı yağ,
1 tatlı kaşığı karbonat,
1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
1 tatlı kaşığı tuz,
1/2 bardak süt,
4 bardak un
Hamuru:
1,5 bardak şeker,
1 bardak su,
1 tatlı kaşığı limon suyu
Unu bir kaba koyup ortasını açıyoruz ve tereyağını veya sıvı yağı koyuyoruz, karbonatı, kabartma tozunu ve tuzu ekleyip elimizle veya mikserle karıştırmaya başlıyoruz. Yumuşak, güzel bir hamur olana kadar süt ekleyerek yoğuruyoruz. Kulak memesi yumuşaklığında olmalı hamur. Akşamdan dolaba koyup en azından 4-5 saat dinlendirirseniz daha güzel bir sonuç alırsınız. Hamuru küçük top büyüklüğünde parçalara ayırıyoruz. Rendemizin küçük delikli tarafını kullanıp her topu bastırıp açıyoruz ve içi kısmen boş daha büyücek bir hamur topu elde edin. Üst kısmında rendenin delik izleri kalacaktır. Yağlı kağıt üzerine koyarak 350 derecelik fırında 35 dakika veya üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
Şurubu: Daha önceden 1,5 bardak şekeri 1 bardak su ile, 1 tatlı kaşığı limon suyu koyarak 25 dakika kaynattık. Soğutup, henüz çok sıcak olan pişmiş kurabiyeleri içine attık. Daha sonra tatlılar şurupta biraz kalınca servis tabağına alıyoruz ve şurubun hepsini üstlerine döküyoruz.
|
Kalbura Bastı |
|
kahve
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.04.2006
Mesajlar: 172 Şehir: Konya |
Kısa URL: https://ml.md/lc2359
Gönderme Tarihi: 21.Nis.2006
5,996 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı karbonat
alabildiği kadar un
içi:
1 çay bardağı ceviz içi
1 yemek kaşığı tarçın
şurubu:
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
limon suyu
Malzemelerin hepsini karıştırıp iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Rende üzerinde açın. İçine ceviz tarçın karışımını koyun ve poğaça şeklinde kapatın. Önceden ısıtılmış fırında pişirin, önceden hazırlanıp soğutulmuş şurubu sıcak kalbura bastının üzerine dökün.
|
Kalburabastı |
|
Ayşe'm
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.08.2010
Mesajlar: 54 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc54347
Gönderme Tarihi: 11.Ağu.2010
4,844 defa indirildi / yazdırıldı
|
Emine Beder
1 çay bardağı erimiş margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı maden suyu
1 paket kabartma tozu
3,5 su bardağı un
100 gr. ceviz içi
Şerbeti için:
3 su bardağı su
2,5 su bardağı şeker
1/2 tatlı kaşığı limon suyu
Hamur yoğuracağımız kaba eritip ılıttığımız margarini, sıvı yağı, maden suyunu, kabartma tozunu ekleyip çırpma teli ile karıştıralım. Unu ekleyip özlü bir hamur yoğuralım. Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp yuvarlak şekiller verelim. Hamurları, rendenin iri tarafı üzerine bastırarak hafifçe yayvanlaştıralım. Orta kısımlarına iri dövülmüş ceviz koyup hamuru, iki kenarını üste doğru çevirip kapatalım ve hafifçe margarinle yağlanmış tepsiye dizerek 190° ısılı fırında altları üstleri pembeleşene dek pişirelim. Fırından alır almaz üzerlerine, önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti gezdirelim. Şerbeti için, şekeri, suyu, limon suyunu 5 dk. kaynatıp ateşten alarak iyice soğutalım.
Not: Arzuya göre hamuru merdane ile yarım santim kalınlıkta inceltip su bardağı ile yuvarlak parçalar kesin. Rendenin üzerinde bastırıp iç kısmına ceviz koyarak yuvarlayıp rulo şekline getirip bu şekilde pişirin soğuk şerbeti üzerine gezdirin.
Fotoğraf "yeni nefes" tarafından gönderildi. 01.09.2018
|
Kalburabastı |
|
Sermin
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.07.2005
Mesajlar: 44 Şehir: Çeşme/İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc456
Gönderme Tarihi: 03.Ekm.2005
4,531 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı süt
karbonat
1 kahve fincanı sirke
aldığı kadar un
şerbeti için;
4 su bardağı şeker
üzerini örtecek kadar su
bir miktar limon suyu
Önce şerbet hazırlanır, soğutulur. Sirke ve karbonat bir kapta eritilir, hamur malzemesinin tümüne karıştırılır. Ele yapışmayacak hamur yapılır. Delikli kepçe üzerinde 1 ceviz büyüklüğündeki hamur bastırarak açılır, ortasına ceviz ve tarçın karışımı konur, poğaça gibi katlanır, delikli kepçenin şeklini almış tatlılar fırın tepsisine dizilir, orta hararetli fırında pembe renkli pişirilir. Soğuk şerbet fırından çıkan sıcak tatlıa dökülür.
ML® Kalburabastı için tıklayın
Fotoğraf "yeni nefes" tarafından gönderildi. 01.09.2018
|
Cevizli Kalburabastı |
|
hatiç
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.06.2011
Mesajlar: 42 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc64066
Gönderme Tarihi: 09.Haz.2011
4,442 defa indirildi / yazdırıldı
|
Elif Korkmazel
1.5 çay bardağı süt
2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı karbonat
Aldığı kadar un
1 çay bardağı ceviz
1 adet yumurtanın sarısı
Şurubu için:
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1/2 limon
Sütü, yağı ve karbonatı, yumuşak bir hamur olana dek un ekleyerek yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp rende üzerinde yassılaştırın. Ortasına bir parça ceviz koyup rendenin üzerinde yuvarlayın. Yağlanmış tepsiye kapatılan kısımları alta gelecek şekilde dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. 180 derece fırında pişirin. Şurup için; şeker ve suyu kaynatın. Limon suyu ekleyip koyu şerbet kıvamına gelince ateşten alın. Pişen hamurların üzerine sıcak şurubu dökün.
|
Kalbura Bastı |
|
Borekch
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.04.2006
Mesajlar: 125 Şehir: Mardin |
Kısa URL: https://ml.md/lc4012
Gönderme Tarihi: 23.May.2006
3,508 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 Su Bardagi Süt
200 gr Margarin
4 Su Bardagi Un
1 Paket Kabartma Tozu
3 Su Bardagi Dövülmüs Ceviz Içi
Surup Için:
4 Su Bardagi Su
1 Kg Toz Seker
1/2 Limon Suyu
Sekeri su ile kaynatin. Tencereyi ocaktan alip,limon suyunu sikin. Sogumaya birakin. Bir kapta süt ve sekeri çirpin. Un ve kabartma tozu da ekleyip, yogurun. Kulak memesi yumusakliginda bir hamur elde edin. Üzerine nemli bir bez örtüp,15-20 dk dinlendirin.
Hamurdan ceviz büyüklügünde parçalar koparin. Elinizle hafifçe açin. Tel süzgeç veya madeni rendenin yüzeyine hamuru hafifçe bastirarak yerlestirin. Ortasina dövülmüs ceviz koyun. Hamurun kenarlarini bir digerinin üzerine dikkatlice kapayin. Böylece dis yüzeyde desen olusacaktir.
Yaglanmis firin tepsisine dizin.Önceden isitilmis 180 dereceli firinda kizarana dek pisirin. Firindan aldiginiz kurabiyelerin üzerine soguk serbeti gezdirin. Bikaç dakika daha firinda tutun.
ML® Kakaolu Kalburabastı için tıklayın
|
KALBURA BASTI |
|
buz kalıbı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.06.2010
Mesajlar: 38 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc52876
Gönderme Tarihi: 19.Haz.2010
3,031 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 su bardağı su
1 kg tozşeker
Yarım limonun suyu
Yarım su bardağı süt
200 gram margarin
4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı dövülmüş ceviz içi
Şekerle suyu kaynatın. Tencereyi ocaktan alıp, limon suyunu sıkın. Soğumaya bırakın. Bir kapta süt ve şekeri çırpın. Un ve kabartma tozunu da ekleyip, yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Üzerine nemli bir bez örtüp, 15-20 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle hafifçe açın. Tel süzgeç veya madeni rendenin yüzeyine hamuru hafifçe bastırarak yerleştirin. Ortasına dövülmüş ceviz koyun. Hamurun kenarlarlarım bir diğerinin üzerine dikkatlice kapatın. Böylece dış yüzeyde desen oluşacaktır. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Hazırladığınız kalbura bastıları önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında kızarana dek pişirin. Fırından aldığınız kurabiyelerin üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Bu şekilde birkaç dakika daha fırında tutup, servis yapın.
|
Kalburabastı |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 622 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc109996
Gönderme Tarihi: 26.Tem.2015
3,002 defa indirildi / yazdırıldı
|
125 gr. margarin ya da tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
2-3 yemek kaşığı irmik
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
Alabildiği kadar un
İçi için:
Kıyılmış ceviz içi
Şerbeti için:
2 su bardağüı su
2 su bardağı şeker
Birkaç damla limon suyu
Hamur malzemesi ile yumuşak bir hamur hazırlanır.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır rende üzerinde el yardımı ile poğaça şeklinde bastırılarak açılır.
Arasına bir miktar ceviz konur, iki ucu biraraya getirilerek birleştirilir.
Bütün hamurlar bu şekilde hazırlanarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
Üzeri kızarana kadar pişirilir.
Şerbet malzemesi ile kıvamlı bir şerbet hazırlanır.
Kızaran kalburabastılar bir borcama alınır, kalburabastılar sıcakken üzerine ılık şerbet dökülür.
2 saat dinlendirildikten sonra servise sunulur.
|
Kalbura bastı |
|
durbaba
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.09.2006
Mesajlar: 65 Şehir: Vezirköprü |
Kısa URL: https://ml.md/lc9508
Gönderme Tarihi: 08.Arl.2006
2,892 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEME ve HAZIRLANIŞI:
Yapılması kolay, lezzeti, güzel bir tatlıdır. Münasip bir tepsiye 3.5 su bardağı elenmiş un, 1 bardak yoğurt, 1/2 bardak bitkisel yağ, 1/2 bardak erimiş margarin (veya tereyağı) 1/2 bardak toz şeker ve 1 tatlı kaşığı karbonat koyarak bunları 10 dakika kadar iyice yoğurun. Hamur çok yumuşak olursa azar azar un ekleyin. Ancak hamurun çok sert olmamasına dikkat edin. Bu hamuru, üzerine bir nemli bez örterek buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin. Sonra, bu hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elinizde oval biçimde ve 1/2 santim kalınlığında yassıltın, bu parçayı, uzunlamasına kendi ekseni üstünde bükerek şekil verin. Fırın tepsisini iyice yağlayıp hamurları dizin, orta sıcaklıktaki fırına verin. Öteyandan, 3 bardak suda, 3 bardak şekeri kaynatıp, indirirken 1 tatlı kaşığı limon suyu ile kestirip, soğutun. Hamurlar fırından çıkarılınca, 3-4 dakika bekletildikten sonra üzerine soğutulmuş şurubu dökün.
ML® Perçem için tıklayın
|
Kalbura Bastı |
|
Rüzgar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.07.2007
Mesajlar: 1537 Şehir: Beşevler Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc15994
Gönderme Tarihi: 04.Tem.2007
2,813 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı süt
1 paket tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz
alabildiği kadar un
içi için;
2 su bardağı ceviz içi
şurubu için,
4 su bardağı su
4 su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı limon suyu
Önce şerbet hazırlanıp soğumaya bırakılır.
Tereyağı yakmadan eritilir, yoğurma kabına süt ve pudra şekeri konur, iyice karıştırılır, üzerine eritilmiş tereyağı, tuz, un ve kabartma tozu eklenir, orta sertlikte bir hamur yapılır.
Hamur 20 dakika dinlendirilir, hamurdan ceviz kadar parçalar alınır, bir kalburun üzerine ya da rendeye bastırarak çay tabağından küçük açılır.
Ortasına ceviz konur ve rulo yaparak kaldırılır.
Yağlanmış fırın tepsisine dizilir, önceden ısıtılmış 185 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
Fırından çıkar çıkmaz sıcak şerbet gezdirilir.
ML® Kalbur Kurabiyesi için tıklayın
|
Kalbura bastı |
|
LüküsHayat
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.08.2007
Mesajlar: 21
|
Kısa URL: https://ml.md/lc16907
Gönderme Tarihi: 05.Ağu.2007
2,766 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gram margarin,
3 çorba kaşığı yoğurt,
1 çay bardağı su,
1 çay kaşığı karbonat,
un.
Şerbeti için:
5 su bardağı tozşeker,
4 su bardağı su,
yarım limon
Oda ısısında bekletip yumuşattığınız yağı, yoğurdu, ılık suyu, üzerine 4-5 damla limon sıktığınız karbonatı ve unu karıştırın.
Yoğurarak, kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edene kadar un ilave edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. Yuvarladığınız parçalan geniş delikli bir kevgirin içinde veya rendenin kalın tarafına bastırarak yassüaştırıp yuvarlayın.
Yağlanmış ve unlanmış tepsiye aralıklı olarak dizin. 180 derece ısıtılmış fırında üzerleri altın şansı renk alana dek pişirin.
Şerbet için, şekeri tencereye koyduktan sonra su ilave edin. Kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu ekleyin. Fırından çıkardığınız kalbura basmaların ılınmasını bekleyip, şerbeti ılık olarak üzerine dökün.
ML® Balbaba için tıklayın
ML® Balbaba (görsel)
|
Kalbura Bastı |
|
hasat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.07.2009
Mesajlar: 41 Şehir: Antakya |
Kısa URL: https://ml.md/lc49454
Gönderme Tarihi: 28.Mar.2010
2,675 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler
1 çay bardağı pudra şekeri
2 yumurta
2 su bardağı un
50 gr. katı yağ
100 gr. badem
kabartma tozu
vanilya
Şurubu için:
2 bardak şeker
1.5 bardak su
1 kaşık limon suyu
Yapılışı
Yağ hafifçe eritilir, içine pudra şekeri bir bütün yumurta ve 1 yumurtanın akı koyularak karıştırılır. En son un ve kabartma tozu ilave edilerek bir hamur yapılır. Yapılan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır. Badem şekli verilir. Üzerine yumurtanın sarısı sürülür. Sıcak suda kabukları çıkartılan bademler ile süslenir ve fınna verilir. İyice pembeleşince fırından çıkartılır. Diğer bir kapta su, şeker, limon kaynatılır, içine limon suyu ve vanilya katılarak fırından çıkan tatlının çizerine dökülür.
|
Kalburabastı |
|
toz pembe
Aşçıbaşı
Kayıt: 02.12.2010
Mesajlar: 22 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc58517
Gönderme Tarihi: 13.Arl.2010
2,554 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı un
1 fincan irmik
1 paket margarin
1,5 paket kabartma tozu
1 su bardağı pudra şekeri
3 adet yumurta
1 fincan iç ceviz
Şurubu için:
4 bardak su
6 su bardağı şeker
2-3 damla limon suyu
Derince bir kaba un, irmik, margarin, kabartma tozu, pudra şekeri, yumurta ve dövülmüş ceviz konularak yoğrulur. Yoğurma işlemi tamamlandıktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak kalburun üzerine bastırılır ve tepsiye dizilir. Daha sonra önceden 200 derece ısıtılmış fırına sürülerek 30 dakika kadar pişirilir. Önceden kaynatılan şurup sıcak olarak tatlının üzerine dökülür. Şurubunu çektikten sonra 20-25 dakika dinlendirilir ve servise sunulur.
|
KALBURA BASTI |
|
krm
Aşçıbaşı
Kayıt: 04.05.2010
Mesajlar: 20 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc51377
Gönderme Tarihi: 04.May.2010
2,548 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler:
2 yumurta
2 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
biraz tuz
alabildiği kadar un
Şerbet için:
4.5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1/2 limon suyu
Yapılışı:
Hamur yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde koparılıp rendeden yuvarlanır yağsız tepsiye sıralanır. 200°de pembeleşinceye kadar kızartılır. Soğuyunca üzerine sıcak olarak hazırlanmış şerbet dökülür. Üzeri bir başka tepsiyle kapatılır.
|
Kalburabastı |
|
maystro
Aşçıbaşı
Kayıt: 13.12.2007
Mesajlar: 26 Şehir: Çankaya/Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc19925
Gönderme Tarihi: 13.Arl.2007
2,512 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 paket tereyağı
1 adet yumurta
1 çay kaşığı karbonat
1 çay bardağı süt
1 tutam tuz
Alabildiği kadar un
içi için:
1,5 su bardağı kıyılmış ceviz
Şurup için:
3 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
Önce şurup malzemesi kaynatılır, soğumaya bırakılır. Derin bir kaba erimiş, soğumuş tereyağı konur. Üzerine süt ve yumurta eklenir. Parmak uçlarıyla iyice karıştırılır. Üzerine tuz, karbonat ve kulak memesi kıvamına gelene kadar un eklenerek yoğrulur. 10 dakika dinlendirilir. Hamurdan ceviz kadar parçalar alınır, yuvarlanır. Rendenin üzerinde açılır. Ortasına ceviz konur ve rulo yapar gibi katlanır. Yağlanmış tepsiye az aralık bırakarak dizilir. Önceden ısıtılmış 185 derece fırında altın rengini alana dek pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz soğuk şurup gezdirilir. 3-4 saat sora servise sunulabilir.
|
Kalburabastı |
|
meral ayanoğlu
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.05.2008
Mesajlar: 20 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc23667
Gönderme Tarihi: 07.May.2008
2,508 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çay bardağı mısır yağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı süt
1 çorba kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı karbonat
Alabildiği kadar un
İçi için:
1 su bardağı bütün ceviz
Şerbet için:
3 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
Önce şerbet malzemesi kaynatılır, soğumaya bırakılır. Hamur yoğurma kabına yağlar konur. Üzerine süt ve limon suyunda karıştırılmış karbonat eklenir, karıştırılır. Sert ve ele yapışmayan kıvam alana kadar un eklenir. Hamurdan ceviz kadar parçalar alınır. Rendenin üzerine konur ve bastırılır. Ortasına bütün ceviz konur ve rulo gibi yuvarlanır. Tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altın rengini alana akadr pişirilir. Fırından çıktıktan 5 dakika sonra soğuk şerbet gezdirilir.
|
Kalburabastı |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc66783
Gönderme Tarihi: 13.Ağu.2011
2,459 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 yumurta
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı limon suyu
Bir tutam tuz
125 gr. tereyağı
Yaklaşık 3 su bardağı un
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı ceviz içi (iri parçalı)
Su ve şekeri birlikte kaynatalım. 5 dakika kaynadıktan sonra limon suyunu sıkalım. 1-2 dakika sonra ateşten alalım. Tereyağını eritelim, ılınmasını bekleyelim. Tereyağı ılınınca yoğurt, yumurta, zeytinyağı, karbonat, bir tutam tuz ve aldığı kadar un ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuralım. Hamuru 20 dakika kadar dinlendirelim. Fırını 180 (turbo 160) derecede ısıtalım. Hamura şekil vermek için bir kalbur veya iri delikli rende hazırlayalım. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım. Silindir gibi yuvarlayalım. Parmaklarımızın orta kısmıyla kalburun üzerine bastırarak şekil almasını sağlayalım. Bu kısma ceviz koyup kalburun üzerinde tekrar yuvarlayalım. Birbirlerine değmeyecek şekilde geniş bir tepsiye dizelim. Fırında üstü pembeleşene kadar, yaklaşık 35-40 dakika pişirelim. Fırından çıkınca üstüne soğuk şerbeti gezdirelim.
|
Kalburabastı |
|
Yemek Tarifleri
Robot
Kayıt: 18.06.2006
Mesajlar: 10595 Şehir: Türkiye |
Kısa URL: https://ml.md/lc72108
Gönderme Tarihi: 29.Oca.2012
2,452 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sokeun.com/
Hamur için:
2 su bardağından 1 parmak eksik zeytinyağı
1 su bardağı süt,
5 bardak Söke® un
1 çay bardağı irmik
1 çay kaşığı yemek sodası
1 çay kaşığı tuz
1 avuç ceviz
Şerbet için:
4 su bardağı şeker
3.5 su bardağı su
Yarım limonun suyu
1.Fırını 200ºC'ye ısıtın.
2. Malzemeleri yukarıdaki sıraya göre ilave edip, iyice karıştırın. Ceviz büyüklüğündeki hamuru , rendenin kalın kısmına yerleştirip ,üzerine hafifçe bastırarak biraz açın ve içine bir iki parça ceviz koyarak kapatın.
3.Hamurları tepsiye dizerek, 200ºC'de 35-40 dakika kadar üzerleri iyice kızarana kadar pişirin. Bu arada listede belirtilen malzemelerle hazırlayacağınız şerbeti tencerede kaynatın ve soğumaya bırakın. Tepsi fırından çıkınca, sıcakken üzerlerine soğumuş şerbeti dökün.
Not: Bugün evlerimizde rendenin üzerinde yapılan bu tatlı, eskiden buğday kalburu üzerinde yapıldığı için, kalburabastı olarak anılıyor.
|
Kalburabastı |
|
Mutfak Gülü
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.09.2010
Mesajlar: 34 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc55550
Gönderme Tarihi: 05.Eyl.2010
2,434 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler
3 yumurta sarısı
1 yumurta
1 paket margarin veya tereyağı (yumuşamış)
1 su bardağı pudraşekeri
4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Şerbeti için:
3,5 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1/2 tatlı kaşığı limon suyu
Hamur yoğuracağımız kaba eritip ılıttığımız margarini, sıvı yağı, maden suyunu, kabartma tozunu ekleyip çırpma teli ile karıştıralım. Unu ekleyip özlü bir hamur yoğuralım. Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp yuvarlak şekiller verelim. Hamurları, rendenin iri tarafı üzerine bastırarak hafifçe yayvanlaştıralım. Orta kısımlarına iri dövülmüş ceviz koyup hamuru, iki kenarını üste doğru çevirip kapatalım ve hafifçe margarinle yağlanmış tepsiye dizerek 190° ısılı fırında altları üstleri pembeleşene dek pişirelim. Fırından alır almaz üzerlerine, önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti gezdirelim. Şerbeti için, şekeri, suyu, limon suyunu 5 dk. kaynatıp ateşten alara iyice soğutalım.
|
|