|
Karnabahar Turşusu |
|
parantez
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2008
Mesajlar: 22 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc24661
Gönderme Tarihi: 16.Haz.2008
2,950 defa indirildi / yazdırıldı
|
Dolgunlardan karnabahar
Sarımsak
Sirke
Karnabaharları parçalar halinde bir kavanoza veya bidona yerleştirin. Topraktan küp varsa daha güzel olur. 1 litre suya 200 gram tuz hesabıyla yarım bardak da sirke koyarak suyunu üstüne dökün. 5 gün sonra kontrol edin. Tuzu azsa ilave edin. Çoksa su ilave edin. 20 günde hazırdır.
|
KARNABAHAR TURŞUSU |
|
kadriye özay
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.09.2010
Mesajlar: 69 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc55847
Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2010
3,484 defa indirildi / yazdırıldı
|
Karnabaharın çiçeklerini yaprağından düzgünce ayırarak haşlayınız. Bunları sırlı kavanoz istif ediniz. Üstüne bir ölçü kırmızı biber suyu ve tuz ile karıştırılmış sirkeyi doldurunuz. Daha üstüne baskı tahtası, onun üstüne de hafif taşı koyarak olmasını bekleyiniz.
|
KARNABAHAR TURŞUSU |
|
ayşe diye biri
Aşçıbaşı
Kayıt: 22.09.2010
Mesajlar: 24 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc56247
Gönderme Tarihi: 22.Eyl.2010
3,562 defa indirildi / yazdırıldı
|
Beyaz ve muntazam top karnabahar tedarik edilip yapraklarından ayırmalı. Güzelce haşlanmalı. Kavanoza istif edilmelidir. Öbür taraftan, kırmızı biberi kaynatıp, suyunu almalı, içine biraz tuz katarak sirke ile karıştırılmalı üzerine dökmeli ve ağırlık konarak saklanmalıdır. Olgun hale gelince sofraya konulmalıdır.
|
KARNIBAHAR TURŞUSU |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc70303
Gönderme Tarihi: 30.Kas.2011
5,897 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 orta boy karnıbahar (çiçeklerine ayrılmış)
2 litre (10 su bardağı) su
400 gr (2 su bardağı) sirke
100 gr (1/4 su bardağı) rafine yağ
5 diş sarımsak (dövülmüş)
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
Büyük bir tencereyi 3/4'üne kadar suyla doldurup, harlı ateşe oturtunuz. Su kaynayınca ateşi hafifçe kısıp, karnıbaharları ekleyerek, 5 dakika haşlayınız. Tencereyi ateşten alıp, bir kenarda soğumaya bırakınız. Karnıbaharlar soğuyunca, bir kevgirden süzüp (haşlanma suyunu atınız) temiz bir cam kavanoza diziniz.
Büyük bir tencereye su, sirke, sarımsak ve kırmızıbiberi koyup, tencereyi orta ateşe oturtunuz. Karışımı bir taşım kaynattıktan sonra, rafine yağı ekleyip tencereyi ateşten alarak, bir kenarda ılınmaya bırakınız.
Karışım ılınınca kavanozdaki karnıbaharların üstüne döküp, ağırlık yaparak kavanozun ağzını sıkıca kapatınız. Kavanozu 30-40 dakika serin bir yerde beklettikten sonra, buzdolabına kaldırınız. Bir hafta sonra kavanozu buzdolabından alıp, 3 gün daha oda sıcaklığında beklettikten sonra, turşunuzu servis ediniz.
|
Karnabahar Turşusu |
|
şen şef
Aşçıbaşı
Kayıt: 13.06.2018
Mesajlar: 23 Şehir: Ordu |
Kısa URL: https://ml.md/lc134811
Gönderme Tarihi: 13.Haz.2018
1,048 defa indirildi / yazdırıldı
|
1-2 kilo karnabahar
1-2 tane havuç
4-5 diş sarımsak
1 çay bardağı tuz
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çay bardağı sirke
1 litre kadar su
Karnabaharlarımızı yemeklik doğrayalım. Havucumuzu soyalım halkalar halinde doğrayalım. Bir kavanozun içine karnabahar ve havuçları dolduralım. Üzerine dilimlenmiş birkaç diş sarımsak ekleyelim. Bir tencereye su koyup kaynatalım. İçine tuz, sirke ve şekeri ekleyelim ve iyice karıştıralım. Hazırlamış olduğumuz bu suyu hiç soğutmadan kavanoza dökelim ve kavanozun ağzını sıkıca kapatalım. 1-2 hafta bekleterek servis yapalım veya kış için saklayalım.
|
Karnabahar Turşusu |
|
eda tırpan
Aşçıbaşı
Kayıt: 29.07.2019
Mesajlar: 26 Şehir: Rize |
Kısa URL: https://ml.md/lc144621
Gönderme Tarihi: 01.Ağu.2019
503 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 litre kaynamış sıcak içme suyu
1 su bardağından 1 parmak eksik elma sirkesi
3 yemek kaşığı kaya tuzu
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1 yemek kaşığı toz şeker
1,5 kilogram karnabahar
5-6 iri diş sarımsak
2 yemek kaşığı kişniş
Yarım demet dereotu
Bu ölçüler 3 litrelik bir cam kavanoz içindir.
Turşu suyu için sıcak su, tuz, limon tuzu, şeker ve sirkeyi bir araya getirip tuz ve şeker iyice eriyene kadar karıştırın. Karışımı soğumaya bırakın.
Karnabaharı çiçeklerine ayırın ve bol suda yıkayın.
Sarımsakların kabuklarını soyun.
Kavanozunuzu iyice yıkayıp kurulayın.
Karnabaharları ve sarımsakları kavanoza doldurun.
Kişniş tohumlarını da ekleyin.
Soğuyan tuzlu ve şekerli suyu karnabaharların üzerine boşaltın.
Dereotunu yıkayıp temizledikten sonra doğramadan karnabaharların üzerine yerleştirin ve elinizle bastırın.
Kavanozun ağzını sıkıca kapatın. O da sıcaklığında 7-10 gün beklettiğiniz karnabahar turşusu yemeye hazır hale gelir.
|
Karnabahar Turşusu |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc167160
Gönderme Tarihi: 07.Eyl.2022
256 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet büyük boy karnabahar
1 tatlı kaşığı şeker
7-8 diş sarımsak
3/4 su bardağı üzüm sirkesi
2 yemek kaşığı deniz veya kaya tuzu
1 yemek kaşığı limon tuzu
2 su bardağı su
Karnabaharları kök kısmından çiçek çiçek ayırın ve bol suda iyice yıkayın. Yıkadığınız karnabaharların suyunun süzülmesi için bir süzgeçe alın. Sarımsakları soyun ve yuvarlak yuvarlak doğrayın. Turşuyu hazırlayacağınız kavanozun içine bir miktar karnabahar yerleştirip arasına sarımsak yerleştirin ve bunu üst üste tekrarların. tercihinize göre deniz ya da kaya tuzu ile limon tuzunu ekledikten sonra üzerine sirkeyi ve suyunu ilave edin. Kavanozun ağzını sıkı sıkı kapatıp, güneş almayan bir yerde muhafaza edin. Ortalama 20 günün sonra turşunuz afiyetle yiyebilirsiniz.
Not: Turşunuzu kurarken kavanozun dibine 15-20 adet nohut atarak bozulma riskini en aza indirgemiş olursunuz. Ayrıca karnabahar turşusunun için havuç, brokoli, pancar gibi sebzeler ekleyebilirsiniz.
|
|