|
Kayseri Mantısı |
|
ÜLKÜ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.10.2005
Mesajlar: 47 Şehir: Yozgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc451
Gönderme Tarihi: 02.Ekm.2005
5,966 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 bardak un
250 gr. kıyma
8 kaşık katı yağ
1 kg. yoğurt
6 diş sarımsak
1 demet maydanoz
1 soğan
2 yumurta
1 tencere et suyu
tuz, karabiber, kırmızı biber
Un, tuz ve yumurtaları azar azar su ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edene kadar yoğurun. Kıymayı tuz, karabiber, rendelenmiş soğan ve kyılmış maydanozla birlikte iyice karıştırın. Dinlenen hamurun altını ve üstünü unlayıp mardane ile açmaya başlayın. Hamur biraz büyüdükten sonra oklava ile açarak dah da inceltin. Enine ve boyuna keserek küçük karelere bölün. Karelerin ortasına hazırladığınız kıymadan birer parça koyun. Her karenin önce ikişer ucunu birleştirin, sonra ortadan birleştirip bastırarak kapatın. Mantıları bir tepsiye koyun, pembeleşinceye kadar fırına verin, tencereye mantıların üzerini kapatacak kadar et suyu koyu, biraz tuz ve 1 kaşık yağ ile karıştırın. Mantılar 10 dakika harlı, 10 dakika kısık ateşte pişirin. Kepçeyle servis tabağına boşaltıp, üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. Kalan yağı kızdırın, içine kırmızı biber katıp yoğurdun üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.
ML® Mantı için tıklayın
ML® Yağ Mantısı (görsel)
Fotoğraf "Domates Perisi" tarafından gönderildi. 20.01.2022
|
KAYSERI MANTISI |
|
amator
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.04.2006
Mesajlar: 147 Şehir: Kecioren |
Kısa URL: https://ml.md/lc2403
Gönderme Tarihi: 22.Nis.2006
3,795 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMELER
1/2 kg un
2 adet yumurta
tuz
İç malzemesi :
250 gr kıyma
1 adet soğan
tuz
biber
HAZIRLANIŞI
Yarım kilo unu iki adet yumurta ve biraz tuz ile birlikte, katı bir hamur elde edecek şekilde yoğurun. İki parçaya ayırıp, yufka şeklinde açın ve küçük kareler şeklinde kesin.
Bu parçalara zeytin tanesi büyüklüğünde kıyma koyun, şekil verip, hamur parçalarını çok küçük olacak şekilde büzün. Hazırladığınız mantıyı bir tencerede, tuz katılmış kaynar suda bir taşım pişirip soğuk su ilave edin ve süzün. Üzerine salçalı sos ve sarımsaklı yoğurt ilave edip, servis yapın.
ML® Pilahur için tıklayın
Fotoğraf "Domates Perisi" tarafından gönderildi. 20.01.2022
|
Kayseri Mantısı |
|
Bahariye
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.03.2006
Mesajlar: 89 Şehir: Kadikoy |
Kısa URL: https://ml.md/lc7168
Gönderme Tarihi: 27.Ağu.2006
3,299 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kilo un
2 adet yumurta
Tuz
İçi için:
250 gr. kıyma
1 adet soğan
Tuz
Karabiber
Unu yumurta ve biraz tuzla birlikte katı bir hamur halinde yoğurun. İki parçaya ayırıp her parçayı yufka şeklinde açın ve yufkalardan küçük kareler kesin. İç malzemeyi çiğ olarak karıştırın. Kare hamurların içine bir çay kaşığı iç koyarak büzdürün. Bir tencereye su ve biraz tuz katarak ateşe koyun, hazırladığınız mantıları bu suda bir taşım kaynatın. Mantıları kevgire alın, süzülünce servis tabağına alın, üzerine salçalı sos ve sarımsaklı yoğurt dökerek servis edin.
ML® Fırınağzı için tıklayın
|
Kayseri Mantısı |
|
DeliDana
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.12.2006
Mesajlar: 72 Şehir: Urfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc9654
Gönderme Tarihi: 12.Arl.2006
3,600 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. un
10 adet yumurta
2 çay kaşığı tuz, karabiber
1/2 kg. buğday nişastası (hamur açmak için)
250 gr. margarin
2 lt. tavuk suyu
1 kg. yoğurt
1 kg. koyun kıyması
1 demet maydanoz (kıyılmış)
Yufkayı açın. Açtığınız yufkayı küçük kareler şeklinde kesin. Kıymayı kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ile yoğurun fındık büyüklüğünde yuvarlayın ve hazırladığınız kareler üzerine koyup 4 parmak yardımıyla üste doğru büzün. Ağız kısmı üste gelecek şekilde tepsiye dizin. Üzerine tavuk suyunu döküp fırında 15 dakika pişirin. Yoğurt ve kızgın yağı üzerin dökerek servis yapın.
ML® Sosyete Mantısı için tıklayın
|
Kayseri Mantısı |
|
gönül bahçesi
Aşçı
Kayıt: 02.01.2010
Mesajlar: 19 Şehir: ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc45673
Gönderme Tarihi: 02.Oca.2010
3,234 defa indirildi / yazdırıldı
|
HAMURU İÇİN:
1 YUMURTA
3 SU BARDAĞIUN
1 KAHVE FİNCANI SU
TUZ
İÇİNE:
250 GR. KIYMA (YAĞSIZ)
1 ORTA BOY SOĞAN
1/2 DEMET MAYDANOZ
TUZ, KARABİBER
ÜZERİ İÇİN:
1 ÇORBA KAŞIĞI SALÇA
2 ÇORBA KAŞIĞI TEREYAĞI VEYA MARGARİN (50 GR.)
4-5 DİŞ SARIMSAK
1/2 KG. YOĞURT
KIRMIZIBİBER
8 BARDAK SU (MANTILARI HAŞLAMAK İÇİN)
Hamur yoğuracağımız kaba unu alalım. Ortasını açıp yumurtayı, tuzu ve suyu ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğu-ralım. Hamurdan yumurta iriliğinde bezeler yapıp üzerine nemli bez örterek 20 dk. dinlendirelim.. Bir kabın içine çentilmiş soğanı, kıymayı, kıyılmış maydanozu, tuzu ve karabiberi alıp ka rıştıralım. Bezeleri, unlanmış bir zeminde 0.1 mm. kalınlığında açalım. Açtığımız yufkaları 1 cm.lik kareler halinde keselim. Karelerin ortalarına kıymalı içten koyarak, dört köşesini üstte birleştirelim. Bir tencereye suyu alıp kaynatarak içine 1 çorba kaşığı sıvı yağ ve tuz ekleyelim. Mantı hamurlarını tencereye aktarıp iki partide yumuşayana dek haşlayalım ve delikli kepçeyle servis tabağına alalım. Bir tavada tereyağını eriterek salçayı, dövülmüş sarımsakları ve kırmızıbiberi ekleyip yarım dk. kavuralım. 2-3 çorba kaşığı mantıların haşlanma suyunu ekleyip sosu bir taşım kaynatalım. Mantının üzerine sarımsaklı yoğurdu ve salçalı sosu gezdirerek servis yapalım.
ML® Yağ Mantısı için tıklayın
Fotoğraf "pestil" tarafından gönderildi. 25.06.2016
|
Mantı (Kayseri) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc87575
Gönderme Tarihi: 13.Mar.2013
2,353 defa indirildi / yazdırıldı
|
Melikgazi Belediyesi
½ kg un
2 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Su
İÇİ;
300 gr kıyma
1 baş kuru soğan
Tuz
Baharat
Reyhan
Hamur malzemesi ile sert mantı hamuru yoğrulur. 15-20 dk dinlendirilir. 2 bezeye bölünerek oklava ile açılır. Küçük kareler kesilir. İç konularak mekik şeklinde kapatılır. Kaynayan tuzlu suya mantılar haşlanır. Fazla suyu alınarak salça ve sıvıyağ ile sos hazırlanır. Mantının üzerine dökülür. Kaselere alınarak sarımsaklı yoğurt ve sumak ile servis edilir.
|
Kayseri Mantısı |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc98467
Gönderme Tarihi: 23.May.2014
1,992 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 bardak un
1 tatlı kaşığı tuz
Yeteri kadar su
200 gr kıyma
1 adet soğan
1,5 çaykaşığı tuz
1 çaykaşığı toz kırmızı biber
1 çaykaşığı nane
1 yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yenek kaşığı salça
Yeteri kadar su
1 kase sarımsaklıyoğurt
Yeteri kadar pulbiber sumak
Un tuz su yoğrularak sert mantı hamuru yoğurulur 15 dk dinlendirilir.
Soğan rendelenir kıyma tuz kırmızı biber ve nane yoğrulup iç harç hazırlanır.
Mantı hamuru açılıp minik kareler şeklinde kesilir içine iç harçtan konulup bohça şeklinde kapatılır bütün hamur bitene kadar işlem tekrarlanır.
3 litre kadar tuzlu su kaynatıllır mantılar bu bol suda pişirilir. içinde 1 bardak su kalacak şekilde süzülür ve 1 bardak da soğuk can suyu konulur.
Margarin sıvı yağ salça kavrulup sos hazırlanır mantıya ilave edilir.
Tabaklara servis yapılırken üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür pul kırmızı biber ve sumak ile süslenir.
Fotoğraf "kalem" tarafından gönderildi. 15.09.2020
|
Kayseri Mantısı (Kayseri) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc117029
Gönderme Tarihi: 21.May.2016
2,000 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kayseri Ticaret Odası
3 su bardağı un
4,5 tatlı kasığı tuz
11 su bardağı su
1 adet yumurta
Harcı için;
2 küçük boy kuru soğan
175 gr. kıyma
1.5 tatlı kasığı Cırgalan kırmızı toz biber
1/2 tatlı kasığı reyhan
1.5 tatlı kasığı nane
1/2 tatlı kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı domates salçası
5 yemek kasığı sıvı yağ
1 tatlı kasığı tuz
Sosu için:
2 su bardağı yoğurt
3 diş sarımsak
Un geniş bir kapta elenir, 2 tatlı kaşığı tuz eklenip karıştırılır, ortası açılıp, yumurtalar kırılır. Yarım su bardağı su yavaş yavaş eklenip, karıştırılır. Ele yapışmaz duruma gelene kadar yoğrulur. Olabildiğince sert bir hamur yapılır ve yuvarlak 2 bezeye ayrılarak, 10 dk. dinlendirilir.
İç harçı için; Soğan soyulur, rendelenip, tülbentte suyu süzülür. Kıymanın üzerine soğan eklenir. Karabiber, yarım tatlı kaşığı toz biber, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilir. Bezeler unlanarak 1 mm. kalınlıkta açılır, kenarları 1 cm. olan karelere kesilir, her kareye içten mercimek büyüklüğünde koyulup, karelerin uçları bir birine çapraz gelecek şekilde birleştirilir.
Tencereye kalan su ve 2 tatlı kaşığı tuz eklenir, kaynatılır, mantılar eklenir. 10-15 dk. kadar üzerinden köpükleri alına alına pişirilir. Ocaktan alınınca 1 su bardağı soğuk su eklenir bir kaç dakika dinlendirilir. Bu esnada zaten mantılar suyun dibine çökecektir.
Üzeri için; Bir tavaya 5 yemek kaşığı tereyağı yağ konulur, iyice yağ inceldikten sonra domates salçası ilave edilerek kavrulur, kalan kırmızı toz biber ve tuz ilave edilir ve son olarak da mantının haşlama suyundan bir fincan eklenerek sos biraz inceltir, 5 dk. pişirilir. Sarımsak soyulup ezilerek, yoğurda karıştırılır. Servis sırasında mantının üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür ve domates sosu gezdirilir.
|
Kayseri Mantısı |
|
çiftci
Aşçıbaşı
Kayıt: 23.07.2016
Mesajlar: 24 Şehir: Balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc118386
Gönderme Tarihi: 24.Tem.2016
2,381 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tuğba Balcı
1 adet yumurta
3 su bardağı un
1 kahve fincanı su
Tuz
İçi için:
250 gram yağsız kıyma
1 orta boy soğan
½ demet maydanoz
Üzeri için sos:
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı tereyağı
4-5 diş sarmısak
½ kilogram yoğurt
Kırmızıbiber
Hamur yoğuracağımız kaba unu alalım. Ortasını açıp yumurtayı tuzu ve suyu ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğu-alım. Hamurdan yumurta iriliğinde bezeler yapıp üzerine nemli bez örterek 20 dk. dinlendirelim. Bir kabın içine çentilmiş soğanı, kıymayı kıyılmış maydanozu, tuzu ve karabiberi alıp karıştıralım. Bezeleri unlanmış bir zeminde 0.1 mm. kalınlığında açalım. Açtığımız yufkaları 1 cmlik kareler halinde keselim. Karelerin ortalarına kıymalı içten koyarak dört köşesini üstte birleştirdim. Bir tencereye suyu alıp kaynatarak içine 1 çorba kaşığı sıvı yağ ve tuz ekleyelim. Mantı hamurlarını tencereye aktarıp iki partide yumuşayana dek haşlayalım ve delikli kepçeyle servis tabağına alalım. Bir tavada tereyağını eriterek salçayı dövülmüş sarımsakları ve kırmızıbiberi ekleyip yarım dakika kavuralım. 2-3 çorba kaşığı mantıların haşlanma suyunu ekleyip sosu bir taşım kaynatalım. Mantının üzerine sarımsaklı yoğurdu ve salçalı sosu gezdirerek servis yapalım.
|
Etli Mantı (Kayseri) |
|
mükemmel
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.02.2018
Mesajlar: 25 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc131656
Gönderme Tarihi: 03.Şub.2018
1,398 defa indirildi / yazdırıldı
|
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 kg un
Yumurta
1 Tatlı
Tuz
Su
Kıyma
Kişi sayısına göre özlü undan biraz tuz atılmak suretiyle bir veya iki bezi(Yumruk büyüklüğünde hamur topağı) yoğrulur. Eğer un özlü değilse hamurun içine 1 adet yumurta kırılabilir. Yoğrulan hamur yumuşak olmamalı aksine berk(Katı) olmalıdır. Hamur yoğrulduktan sonra üzerine temiz bir örtü ile örtülür ve 15- 20 dakika dinlenmeye bırakılır.
Bu arada yoğrulan hamurun miktarına göre mantının eti hazırlanmalıdır. Normal bir bezi hamur için 150-200 gram kıyma yeterli olacaktır. Hamurun içi ise; yağsız kıymadan üzerine soğan çırpılır(doğranır), tuzu biberi atılarak tahta üzerinde büyük bir bıçakla dövülmek suretiyle hazırlanır. Daha sonra, hazırlana bu iç bir tabağa konur. Dinlenen hamur ekmek tahtası veya düz bir yerde oklava ile her tarafı eşit olacak şekilde açılır. Açılan hamurun kalınlığı 1 ila 1,2 mm kalınlığında olmalıdır. Açılan hamur bıçakla eşit parçalara bölünür. Hamurdan tane tane alınmak suretiyle içine alınabildiği kadar iç konulup bükülür. Pişirilecek mantının miktarına göre tencere su konur ve su kaynadıktan sonra mantı kaynayan suyun içine atılır. Pişen mantıya isteğe göre sarımlı-sarımsaksız mantı ve üzerine tavada kızartılan salça dökülür.
|
Kayseri Mantısı |
|
zekai
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.05.2018
Mesajlar: 55 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc136409
Gönderme Tarihi: 23.Ağu.2018
1,111 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru:
3 su bardağı un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 kahve fincanı su
Hamur içi:
İhtiyacınız kadar kıyma
Tuz
Karabiber
1 kuru soğan (rendelenmiş)
Üzerinin sosu:
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
8 su bardağı su (haşlamak için)
5 diş sarımsak, yarım kilo yoğurt
Kırmızıbiber
Tuz
Nane
Kekik
Büyükce bir kaba unu boşaltın, ortasını havuz gibi açıp, yumurtayı, tuzu ve suyu ilave edin ve hamuru yoğurun. Hamuru bıçakla kestiğinizde, içinde kabarcıklar olmaması gerekir. Hamuru 3 yuvarlak parçaya bölerek, üzerine bir bez örtün, 20 dakika kadar dinlendirin.
Hamur dinlenirken, soğanı rendeleyin. Buna kıymayı, tuzu ve karabiberi karıştırarak, mantı içini hazırlayın. Dinlenmiş hamurdan 1-2mm kalınlığında yufkalar açın. Bıçak, veya kesme formu ile 2 santim genişliğinde kareler kesin.
Kıymalı içi, azar azar ortalarına koyup, dört köşesi üstte birleşecek şekilde katlayın. Katladıklarınızı tabanına un serpilmiş olan tepsiye aktarın.
Suyu tencereye alıp kaynatın, kaynayan suyun içine mantıları salın. Ara ara yapışmaması için karıştırın. Mantılar pişmeye başlayınca yumuşar, bir tane alıp pişip pişmediğini kontrol edin.
Ayrı bir tavaya tereyağını koyun. Salçayı, tuzu, naneyi ve kırmızı biberi yakıp, tenceredeki sulu mantının içine aktarın. Tencerenin altını kapatın, güzelce karıştırın.
Mantıyı sıcak olarak tabaklara koyun, sosunu az veya fazla eklemek zevkinize kalmış. Üzerine sarımsaklı yoğurdu ekleyip, servis yapın.
Not: Servis yaparken, üzerine damak tadınıza göre salçalı sos, baharat, nane, sumak, yeşillik gibi malzeme ekleyebilirsiniz. Eğer mantıları buzlukta saklamak isterseniz, 10 dakika kadar orta hararette fırınlayın. Soğuyunca, poşetleyip buzluğa koyabilirsiniz, uzun süre dayanır. Kayseri mantısının bilinen diğer mantılardan başlıca farkı, büküm şekli ve boyutunun küçük olmasıdır. Kayseri mantısı bohça biçiminde şekillendirildiği gibi, yufkası tam kare olarak kesilir. İçi doldurulduktan sonra, karenin köşeleri birbiri üzerine yapıştırılır. Kayseri mantısının diğer bir özelliği ise, ayrı bir tavada salça, tuz, nane ve kırmızı biberin yağda kavurulması, tenceredeki sulu mantının içine aktarılmasıdır. Mantı tabaklara koyulduğunda, üstüne yoğurt ve baharat eklenir. Açılmış hamurun daha küçük karecikler şeklinde kesildiğinden, diğer mantılara göre daha zahmetli olabilir. Ancak eli çabuk ev hanımları için bir problem teşkil etmez. İç malzemesinin miktarı az olsa da, kendini hissettiren özel bir tadı vardır.
|
Kayseri Mantısı |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc146440
Gönderme Tarihi: 31.Ekm.2019
807 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
3 su bardağı un
1 su bardağı su
1 adet yumurta
Tuz
İçi için:
250 gram kıyma
1 adet kuru soğan
Pul biber
Karabiber
Tuz
Yoğurt sosu için:
1 kase yoğurt
3 diş sarımsak
Tuz
Salça sosu için:
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağı
Üzeri için:
Pul biber
Nane
Öncelikle hamur için unu yoğurma kabına alıp ortasını açarak tuzu ve yumurtayı ekleyin.
Suyu da azar azar ekleyerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun.
Hamuru bezelere ayırın, üzerini örtün ve dinlenmeye bırakın.
Diğer taraftan soğanı rendeleyip acı suyunu süzün.
Kıymaya ekleyin.
Baharatlarını da koyup yoğurun.
Hamur bezelerini oklava yardımıyla az unla açın. Çok inceltmenize gerek yok.
Eşit şekilde önce yukarıdan aşağı sonra da soldan sağa dik olarak kesin. Küçük kareler oluşturun.
İçlerine yeteri kadar kıyma koyun ve köşelerinden birleştirin.
Kaynayan suya tuz ilave edin ve mantıları içine atıp pişirin.
Ara ara kontrol edin fazla yumuşamamasına özen gösterin.
Sarımsakları ezin yoğurda katın ve biraz suyla seyreltin.
Tereyağını tavaya koyun.
Eriyip kızınca salçayı koyun ve kavurun.
Biraz suyla açın ve bir taşım kaynatın.
Süzdüğünüz mantının üzerine önce yoğurdu ardından salçalı sosu dökün. Sıcak servis yapın.
|
Kayseri Mantısı (Kayseri) |
|
patavat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.02.2020
Mesajlar: 37 Şehir: Van |
Kısa URL: https://ml.md/lc148769
Gönderme Tarihi: 25.Şub.2020
599 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kayseri Büyükşehir Belediyesi
Hamuru için:
4.5 su bardağı un
1 adet yumurta
1 bardak su
1 çay kaşığı tuz
İç harcı:
300 gr az yağlı kıyma
2 adet soğan
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Mantı sosu:
2 adet domates
2 adet yeşil biber
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
Yumurta, su ve tuzu karıştırın ve içerisine unu azar azar ekleyerek pütürsüz sert bir hamur elde edene kadar yoğurup 30 dakika dinlendirin.
Soğanları çok ince doğrayın. Kıymanın içerisine soğan, kırmızı toz biber, karabiber ve tuzu ekleyerek karıştırın.
Hamurdan 3 adet beze yapın.
Bezeleri oklava ile yufka büyüklüğünde açın.
1 cm genişliğinde şeritler kesin, kesilen şeritlerden 1 cmlik kare mantı hamuru hazırlayın.
Mantı hamurlarının ortasına iç harcından koyun.
Ters köşeleri karşılıklı gelecek şekilde hamurları kapatın.
Diğer 2 adet bezeyi de aynı şekilde yapın.
Tereyağını tencereye alın, ufak doğranmış yeşil biberleri kavurun.
Kavrulan bibere domates salçası, tuz, kırmızı toz biber ekleyin ve 1-2 dakika daha kavurun.
En son ufak doğranmış domatesleri ilave ederek 10 dakikla daha pişirip sosu hazır edin.
Kaynamış tuzlu suya mantıları atıp pişirin.
Mantıları süzün, süzülen sudan 3 bardak ayırıp, hazırladığımız sosa ilave edip kaynatın.
Mantıları sosun içine atıp karıştırın ve birkaç dakika pişirip tabağa alın.
Üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis edin.
|
Kayseri Mantısı |
|
kalamarustası
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 42 Şehir: Seferihisar |
Kısa URL: https://ml.md/lc154232
Gönderme Tarihi: 19.Kas.2020
920 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://acunn.com
Hamuru için:
3 su bardağı un
1 adet yumurta
1 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
İçi için:
300 gram yağlı kıyma
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Haşlama suyu için:
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzeri için:
1 çay kaşığı kuru nane
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
Unu derin bir kabın içine alın.
İçine tuz, yumurtayı ekleyin. Suyu azar azar ilave ederek yoğurmayı başlayın.
Çok sert olmayan, orta yumuşaklıkta bir hamur elde edin.
Elde ettiğiniz hamurun üzerini ıslak bir bezle örterek oda sıcaklığında 40 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
İçi için, soğanı çok minik küpler halinde doğrayın.
Bir tülbentin içine alarak fazla suyunu süzdürün.
Kıymayı bir kabın içine alın. Üzerine suları sıkılmış soğanları ilave edin.
Tuz ve diğer baharatlarını ekleyerek yoğurun.
Dinlenen hamurdan minik bezeler alın ve oklava yardımıyla ince bir biçimde açın.
Açtığınız hamuru bıçak yardımıyla minik parçalar halinde kesin.
Hazırladığınız harçtan hamurların içine 1/2 çay kaşığı kadar ilave edin.
Hamurların uçlarını üst kısımda birleştirerek kapatın.
Bir tencerenin içerisine yağ ve salçayı alın. Biraz kavurduktan sonra suyu ilave edin ve kaynatın.
Tüm hamura aynı işlemi uyguladıktan sonra hazırladığınız mantıları kaynayan salçalı suyun içinde haşlayın.
Haşlanan mantıları sos ile buluşturmak üzere ocaktan alın.
Sosu için, sarımsakları ezerek yoğurtla karıştırın.
Haşlanan mantıların üzerine yoğurt sos, nane ve pul biber gezdirerek servis edin.
Not: Soğanı rondodan geçirdiğiniz takdirde fazlasıyla sulanacağı için elde doğramanız çok daha lezzetli sonuçlar verecektir. Hamurunuzu olabildiğince ince açmaya çalışın.
|
Kayseri Mantısı |
|
konik
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.07.2020
Mesajlar: 54 Şehir: Burdur |
Kısa URL: https://ml.md/lc155873
Gönderme Tarihi: 04.Şub.2021
581 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 yumurta
2 su bardağı un
1 çay bardağı su
1 kâse yoğurt
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
İçi için:
200 gr. kıyma
1 adet soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
Önce mantı hamurunu yoğurun. Sert ve pürüzsüz bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Hamuru bölerek bezelere ayırın. Bezelerin üzerini kurumaması için bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin.
Hamur dinlenirken mantı içini hazırlayın.
Kayseri mantısı bohça biçiminde şekillendirilir. Bu nedenle yufkası tam kare olarak kesilir ve içi doldurulduktan sonra, karenin köşeleri birbiri üzerine birleştirilir.
Kayseri mantısı yağda salça kavurarak ya da makarna gibi haşlanarak iki şekilde pişirilir. Biz haşlamasını anlatacağız.
Mantının üzerini kapatacak miktarda kaynamış su ile birlikte tuz ilave edilir. Tencere kaynamaya başladıktan sonra bir kez karıştırlır ve kapağı kapatılır.
Ardından mantının diriliğine göre pişirilir. Süzülen mantı üzerine sarımsaklı yoğurt veya sumak gezdirilir.
|
Kayseri Mantısı |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc156944
Gönderme Tarihi: 30.Mar.2021
293 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 su bardağı un
1 adet yumurta
1 su bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz
İçi için:
250 g yağsız kıyma
1 adet soğan
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Sosu ve üzeri için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
250 g yoğurt
1 diş sarımsak
Tuz
Unu ve tuzu derin bir kasede karıştırdıktan sonra yumurtayı ekleyip karıştırmaya devam edin.
Yavaş yavaş su ekleyerek ele yapışmayan sert bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hamuru top yaptıktan sonra üzerini nemli bir bezle örtün ve 20 dk kadar dinlendirin.
Bu arada soğanı minik minik kıyın. Kıyma, soğan, karabiber ve damak zevkinize göre tuzu iyice karıştırın.
Hamuru 4 parçaya bölün ve bir parçasını alıp unlayarak merdane yardımı ile bıçak sırtı kalınlığında açın. Hamuru 1'er cm'lik kareler halinde kesin.
Hamurların içlerine kırmızı mercimek tanesi büyüklüğünde kıyma koyup uçlarından birleştirerek kapatın. Ardından kapattığınız mantıları unladığınız bir tepsiye koyun.
Tüm topları bu şekilde açın, kesin, doldurun ve kapatın. Bir tencerede 5-6 bardak suyu az tuz ilavesiyle harlı ateşte kaynatın.
Mantıları kaynayan suyun içine atıp karıştırın (mantıların soğuğuyla kaynaması kesilecek). Su tekrar kaynamaya başladığında altını kısıp orta hararetli ateşte mantılar suyun üzerine çıkana kadar pişirin.
Tüm mantıların pişmesine yakın bir sos tenceresinde tereyağını kızdırın ve salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından kavrulan salçayı mantılara ekleyip karıştırdıktan sonra birkaç dakika daha kaynatıp ateşten alın.
Sarımsakları ezip yoğurda ekleyin ve az tuz ilavesi ile karıştırın,
Mantınızı tabaklara aldıktan sonra üzerlerine sarımsaklı yoğurt gezdirip istediğiniz baharatlarla süsleyerek servis yapabilirsiniz.
|
Kayseri Mantısı |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc161127
Gönderme Tarihi: 09.Kas.2021
363 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 yumurta
1 su bardağı ılık su
3 su bardağı un
Tuz
İçi için:
200 gr kıyma
1 küçük boy soğan
Karabiber
Kırmızı pul biber
Tuz
Üzeri için:
Sarımsaklı yoğurt
80 gr tereyağı
2 yemek kaşığı domates salçası
Nane
Öncelikle su, tuz ve yumurtayı bir kasede çırpın. Çırpma işlemi tamamlandığında üzerine un ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Hamurun kıvamı çok yumuşak olursa, azar azar un ekleyebilirsiniz. Üzerini örterek 30 dakika dinlendirin.
Harcı için kullanacağınız soğanı rendeleyin ve kıymaya ekleyin. Kıyma için tuz, pul biber ve karabiber ekleyin. İsteğe göre farklı baharatlar da ilave edilebilir.
Hamuru unlanmış tezgahta açıp küçük küçük kareler kesin. İçlerini kıyma harcı ile doldurun, bohça şeklinde kapatın.
O esnada tencerenin içerisine su ve tuz ekleyerek kaynatmaya başlayın. Hazırlanan mantıları kaynayan suda pişirin.
Üzeri için tereyağını eritip salçayı kavurun. Mantı tenceresine aktarıp 10 dakika daha pişirin. Servis tabağına alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt, nane ve sumak ilave edebilirsiniz.
Not: Hazır mantılar ortalama 10 dakika da pişerken, ev yapımı mantılar 12-15 dakika içerisinde pişer.
|
Kayseri Mantısı |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc162987
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2022
447 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
3 su bardağı un
1 adet yumurta
1 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
İçi için:
300 gram yağlı kıyma
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Haşlama suyu için:
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzeri için:
1 çay kaşığı kuru nane
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
Unu derin bir kabın içine alın.
İçine tuz, yumurtayı ekleyin. Suyu azar azar ilave ederek yoğurmayı başlayın.
Çok sert olmayan, orta yumuşaklıkta bir hamur elde edin.
Elde ettiğiniz hamurun üzerini ıslak bir bezle örterek oda sıcaklığında 40 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
Soğanı çok minik küpler halinde doğrayın.
Bir tülbentin içine alarak fazla suyunu süzdürün.
Kıymayı bir kabın içine alın. Üzerine suları sıkılmış soğanları ilave edin.
Tuz ve diğer baharatlarını ekleyerek yoğurun.
Dinlenen hamurdan minik bezeler alın ve oklava yardımıyla ince bir biçimde açın.
Açtığınız hamuru bıçak yardımıyla minik parçalar halinde kesin.
Hazırladığınız harçtan hamurların içine 1/2 çay kaşığı kadar ilave edin.
Hamurların uçlarını üst kısımda birleştirerek kapatın.
Bir tencerenin içerisine yağ ve salçayı alın. Biraz kavurduktan sonra suyu ilave edin ve kaynatın.
Tüm hamura aynı işlemi uyguladıktan sonra hazırladığınız mantıları kaynayan salçalı suyun içinde haşlayın.
Haşlanan mantıları sos ile buluşturmak üzere ocaktan alın.
Sosu için, sarımsakları ezerek yoğurtla karıştırın.
Haşlanan mantıların üzerine yoğurt sos, nane ve pul biber gezdirerek tüketin.
|
Kayseri Mantısı |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166385
Gönderme Tarihi: 30.Tem.2022
258 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamur için:
200 ml su
3 su bardağı un
1 tane yumurta
Tuz
İçi için:
1 tane kuru soğan
250 gram kıyma
Karabiber
Pul biber
Tuz
Yoğurt sosu için:
200 gram yoğurt
3-4 diş sarımsak
Tuz
Salça sosu için:
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı tereyağı
Üzeri için:
Nane
Pul biber
İlk olarak hamuru hazırlamanız gerekiyor. Unu bir yoğurma kabına aktarın ve ortasını açın. Tuzu ve yumurtayı ilave edin.
Suyu az az ekleyerek yoğurmaya devam edin. Orta yumuşaklıkta bir hamur elde edin. Ama hamurunuz ele yapışmamalı.
Hazırladığınız hamurdan bezeler yapın ve üzerini bir örtüyle kapatın.
Bir yandan soğanı rendeleyin ve suyunu süzün.
Kıymayı ve baharatlarınızı ilave edin. Harcı yoğurun.
Hamurunuzu biraz unla açın, ancak çok inceltmeyin.
Hamuru eşit şekilde çok küçük parçalara ayırın.
Ortalarına kıymalı harcınızdan koyun ve köşe kısımlarından birleştirme yapın.
Kaynattığınız suya tuz ekleyin ve mantılarınızı bu suya atıp pişirin. Sık aralıklar kontrol yapın ve aşırı yumuşamasının önüne geçin.
Sarımsakları ezip yoğurtla birleştirin.
Tereyağınızı bir tavaya alın ve salçayla kavurun.
Mantınızı süzün. İlk önce yoğurdu ve sonra da salçalı sosunuzu üzerine döküp, servis yapın.
|
|