|
Kaz Tiridi (Samsun) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116302
Gönderme Tarihi: 20.Nis.2016
3,224 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
1 adet bütün kaz
300 gr bulgur
600 gr kaz suyu
Yeteri kadar pide
Tuz
Temizlenen kazın deri ve bağırsak civarındaki yağları küçük küçük doğranarak bir kapta eritilir. Bütün olarak haşlanmış kazın suyundan iki kepçe su ve tuz konur. Yufkalar dilim dilim kesilerek yağlı suya batırılıp bir tepsiye dizilir. Kaz suyu ile pişen bulgur pilavı tepsiye dökülür. Üzerine eritilmiş kaz yağından gezdirilir. Kaz eti parçalara ayrılarak pilavın üzerine konur. Yağlanmış yufka ile yenilir.
Not: Samsun'un her ilçesinde yapılmakla birlikte daha çok iç bölgelerde yoğun olarak yenilmektedir.
|
Kaz Tiriti (Samsun) |
|
labirent
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.12.2020
Mesajlar: 34 Şehir: Lüleburgaz |
Kısa URL: https://ml.md/lc154706
Gönderme Tarihi: 11.Arl.2020
393 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://karadeniz.gov.tr
Kaz
Bulgur
Yufka
Undur
Kaz Kesildikten sonra tüyleri iyice temizlenir. Karnı yarılarak iç organları ve iç yağları çıkarılır. Yüzülen kazın eti yeterince su ve tuz konarak bir tencerede pişirilir. Pişen kaz eti kemiklerinden alınarak küçük parçalara bölünür ve bir tepsiye konur. Tencerede pişen kazın et suyu bulgura konularak bulgur pilavı hazırlanır. Kaz Tirit ekmeği, buğday ununun hamurundan açılır. Hamur, oklava veya merdane ile ince yufka haline getirilir. Sac üzerinde pişirilen yufkalar katlanarak, üçgen şekilde sekiz parçaya bölünür. Bu işler devam ederken kazın iç ve dış yağları küçük parçalar halinde kesilerek bir tencere veya tavada eritilir. Bu yağın içerisindeki kıkırdaklar alınarak daha önce pişirilen bulgur pilavına katılır ve pilava damak tadı vermesi sağlanır. Yufkalar eritilen kaz yağı ile bir kaşık üzerine dizilerek yağlanır. Büyükçe tepsiye önce bulgur pilavı; sonra üzerine bolca küçük parçalara ayrılmış kaz etleri konur. Tepsinin kenarına tirit ekmekleri yerleştirilir.
Not: Tirit daha ziyade kış aylarının uzun gecelerinde bir araya toplanan erkeklerin sohbet toplantıları için hazırlanan bir yemektir. Tirit sadece bir yemek çeşidi değil, insanların sosyalleşmesine sebep olan olgulardan biridir. Birlik ve beraberliğin pekişmesini sağlamak amacıyla bazen köy odalarında, bazen köyün ileri gelenlerinin evlerinde tüm köylülerin katılımıyla geleneksel olarak yapılmaktadır. Bu nedenle tirit yemeği sevgiyi, muhabbeti, cömertliği, birlik ve beraberliği ifade etmektedir. Kırmızı et veya tavuk etiyle de yapılabilen tirit, Samsun'un birçok ilçesinde kaz etiyle yapılır. Tirit için yetiştirilen kazlar, kış aylarında besiye alınırlar. Böylece daha yağlı ve lezzetli olurlar.
|
Tirit (Samsun) |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc162086
Gönderme Tarihi: 27.Arl.2021
275 defa indirildi / yazdırıldı
|
Samsun Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kaz eti 1 Kg.
Yufka
Tuz
Kaz eti tuzlu suda haşlanır. Pişince parçalara ayrılarak servis tabağına alınır. Suyu derince bir kaba konur. Bu suya yufka batırılarak ıslatılıp kaz eti ve pilav ile birlikte yenir.
|
Kaz Tiridi (Samsun) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172500
Gönderme Tarihi: 06.Haz.2023
201 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 bütün kaz
2 su bardağı bulgur
1 adet soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
Su
Tuz
Tiridi için:
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Su
Kaz eti suyu ve yağı
Bir bütün kaz tencereye alınır. Sıcak su ilave edilip pişmeye bırakılır. Pişince fırında kızartılır.
Pilavı için; soğan, tereyağı ve sıvı yağ karışımında kavrulur. Bulgur ilave edilip kavrulmaya devam edilir. Sıcak su ve tuz ilavesiyle pişirilir. Tiridi için un, su, tuz karıştırılarak hamur yapılır. Küçük bezeler merdane ile açılır. Teflon tavada veya sacda pişirilir. Üçgenler kesilir. Kazın haşlandığı yağlı suya batırılan tiritler tabağa alınır, bulgur pilavı ve kaz etiyle servis yapılır.
|
Kaz Tiridi (Samsun) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178358
Gönderme Tarihi: 26.Haz.2024
53 defa indirildi / yazdırıldı
|
İlknur Albayrak
1 adet bütün kaz
600 gr kaz eti suyu
300 gr bulgur
Yeteri kadar pide
Tuz
Kaz temizlenir, deri ve bağırsak civarındaki yağları küçük küçük doğranır, bir kapta eritilir.
Kaz bütün olarak haşlanır. Suyundan iki kepçe ve tuz bir kâseye alınır.
Yufkalar dilim dilim kesilir, yağlı suya batırılıp bir tepsiye dizilir.
Kaz suyu ile pişen bulgur pilavı tepsiye dökülür.
Üzerine eritilmiş kaz yağından gezdirilir.
Kaz eti parçalara ayrılır, pilavın üzerine konur.
Yağlanmış yufkayla yenir.
Not: Samsun’a özgü kaz tiridi, hazırlanması zor olsa da mutlaka denenmesi gereken bir tariftir. Çok doyurucu olmakla beraber çok lezzetli bir tarif olan kaz tiridini, kaz eti bulamadığınız takdirde tavukla da deneyebilirsiniz. Tirit ile yayık ayran çok güzel gider.
|
Kaz Tiridi (Samsun) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179155
Gönderme Tarihi: 23.Ağu.2024
50 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kenan Pala
Bütün kaz 1 adet
Bulgur 300 gram
Kaz eti suyu 600 mililitre
Yufka Yeteri kadar
Tuz Yeteri kadar
Temizlenmiş bütün kaz özel olarak hazırlanan ocakta çengele asılarak pişirilir.
Bu şekilde pişirildiği takdirde kazın altına akan yağı toplamak için bir tepsi yerleştirilir.
Akan bu yağ tirid olarak adlandırılır. Tercihe göre haşlayarak da pişirilebilir. Haşlayarak pişirilecekse öncelikle bağırsak ve deri civarından alınan yağlar doğranarak uygun bir tavada eritilir.
Ardından haşlama işlemi gerçekleştirilir. Haşlama suyu kullanılarak bulgur pilavı yapılır.
Haşlanan kazın suyundan bir miktar alınarak eritilen yağa tuz ile birlikte eklenir.
Yufkalar dilimlenerek yağlı suya bandırılıp uygun bir tepsiye dizilir.
Kazın haşlama suyu ile pişirilen bulgur pilavı tepsinin içine dökülür.
Üstüne eritilmiş kaz yağı gezdirilir. Haşlanan kaz eti parçalanarak pilavın üstüne yerleştirilip servise hazırlanır.
Odun ateşinden hazırlanan ocakta çengele takılarak pişirildiğinde de sunum şekli aynıdır.
Not: Özellikle kış aylarında tüketilen kaz tiridi Samsun mutfak kültürünün en geleneksel tariflerinden biridir. Kazın lezzetli olması için kaz yetiştirenler kazların hareket ettiği alanı daraltma gibi bir takım özel teknikler kullanmaktadır. Kesimi yapılan kazların yolumu yağının muhafaza edilebilmesi için kuru yolum tekniği ile yapılır. Kaz iç kısımdaki yağlarının korunması için bir gün derin dondurucuda bekletilir. Gevrekleşmesi için ise kepekle sıvanıp yıkanır. Kazın pişirilmesi için boynundan asılabileceği bir demir bulunan özel ocaklar kullanılır. Pişen kazdan akan yağlar ocağın altındaki tepside birikir bu biriken yağa tirid adı verilir. Yemek de adını buradan almaktadır. Kaz tiridi yemeği, Samsun İç Bölge Belediyeler Birliği tarafından 27.12.2011 tarihinde tescil ettirilmiş coğrafi işaretli bir üründür.
|
|