|
Keşkek (Afyonkarahisar) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc47072
Gönderme Tarihi: 11.Şub.2010
4,589 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çiğdem Altınöz
1 kg göce (kabuğu soyulmuş ve yıkanmış buğday)
1 kg kemikli yağlı et
1 kg lola (but) kemiği
1 su bardağı nohut
Keşkeklik buğday kemikler, kemikli et ve nohut ile birlikte yeteri kadar su ilave edilerek toprak çömleğin içine konur. Çömlek, akşama kadar ekmek pişiren mahalle fırınına akşam üzeri konur. Çömlek, fırında sabaha kadar ağzı kapalı kalır. Sabah fırından alınır. Çömleğin içinde kemiklerle, kemikli et çıkartılır, etler kemikten sıyrılır. Etler tekrar çömleğin içine konur, tahta kepçeyle keşkek iyice çevrilerek (dövülerek) karıştırılır. Servis yapılırken tereyağı ve kırmızı biber ilâve edilir.
|
Keşkek (Afyonkarahisar) |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc53350
Gönderme Tarihi: 07.Tem.2010
2,966 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.afyonyemekleri.com
Malzemeler:
2 kg kemikli et (Güngörmez dana döşü)
1 kg göce
1 su bardağı nohut
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber,kırmızıbiber
Aldığı kadar su
1-2 parça ilikli kemik
İsteğe bağlı olarak, Afyon Kaymağı
Yapılışı:
Bir gece önce nohut ve göce bir kabın içinde ıslatılır. Ertesi gün kemikli et ve ıslatılan malzemeler keşkeklik çömleğin içine konulur. Bir tutam tuz eklenir ve aldığı kadar su ilave edilerek akşam mahalle fırınına konur ve sabaha kadar fırında pişer. Kemiklerinden ayrılan etler lif lif olup taneler ezilinceye kadar tahta kaşıkla dövülür. İsteğe göre içine kaymak atılıp üzerine kızdırılmış tereyağına kırmızı biber ve karabiber eklenerek hazırlanan sos ilave edilir.
Fotoğraf "ferda ünlü" tarafından gönderildi. 13.05.2020
|
Keşkek (Afyonkarahisar) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc98858
Gönderme Tarihi: 08.Haz.2014
2,385 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Aşurelik buğday (yarma), nohut ve kuru fasulye bir gece önce ıslatılıp bekletilir. Büyük bir tencere içine gerdan eti veya sırt eti geceden ıslatılmış gereçlerle haşlanır. Hepsi dağılma noktasında iken tahta kaşıkla ezilerek dövülür.Kolay olması için hanımlar blenderde ezerek hazırladıklarını ifade etmektedirler.Üzerine limon sıkarak sıcakken servisi yapılır. Yanında turşu verilir.
|
Keşkek (Afyonkarahisar) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc116470
Gönderme Tarihi: 27.Nis.2016
1,901 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
2 su bardağı göce (dövme, aşurelik buğday)
Yarım su bardağı nohut
1 kg. kemikli parça et (gün görmez dana döşü)
1-2 parça ilikli kemik
1 yemek kaşığı tereyağı
6 su bardağı su
3 tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 adet limon
Kaymak
Ayıklanıp temizlenmiş buğday ve nohut ıslatılır. Ertesi gün parça et ve ıslatılan malzeme çömleğe konup tuz ilave edilerek akşamdan mahalle fırınına konur. Sabah erkenden fırından alınır. Etin kemikleri ayrılır ve etler lif lif olup taneler ezilinceye kadar büyük bir tahta kaşıkla dövülür. Dövülürken kaymak ilave edilir. Diğer tarafta kızdırılan tereyağına kırmızı biber ve karabiber eklenerek sos hazırlanır. Servis tabağına alınan keşkeğin üzerine, yağını alması için limon sıkılır. Hazırlanan sos üzerine dökülerek servis edilir.
|
Keşkek (Afyonkarahisar) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166569
Gönderme Tarihi: 08.Ağu.2022
147 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarma buğdaydan (Afyonkarahisar'da göce ya da aşurelik buğday olarak da adlandırılmaktadır) ve genellikle kırmızı et kullanılarak hazırlanmaktadır.
Not: İzmir, Muğla, Aydın gibi Kıyı Ege illerinin bazılarında tavuk eti de kullanıldığı bilinmektedir. Türkiye'de Batı Anadolu, Trakya, Doğu Anadolu, Karadeniz ve Orta Anadolu başta olmak üzere hemen hemen tüm Anadolu'da çeşitli vesilelerle pişirilen keşkek yemeği, yöresel olarak muhteviyat, pişirim ve sunum teknikleri açısından çeşitlilik arz etmektedir. Anadolu'da pek çok yerde düğün yemeği olarak bilinse de Afyonkarahisar düğünlerinde ikramına rastlanılmamaktadır. Ancak ailelerin bir araya geldiği kahvaltılar ve kurban bayramı kahvaltılarında sunumu görülmektedir. Keşkek törensel bir mahiyet taşıması, etrafında birçok sosyal, kültürel ve sanatsal oluşumun şekillenmesi, bünyesinde ciddi ölçüde dini ritüeli barındırması nedeniyle Türk mutfak kültürü açısından oldukça önemlidir ve özelliklerinden dolayı UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras listesine alınmıştır.
|
|