2 kg Koyun Eti (But veya sırt) (Kemikli Et)
3 bardak Yarma (Bütün Yarma)
1 tatlı kaşığı Çemen
2 baş Sarımsak
3 çorba kaşığı Tereyağı
1 bardak Nohut
Tuz
Pul Biber
Karabiber
Nohut bir gece önceden su ile ıslatılır. İlikli, kemikli et akşamdan çemenlenir ve bekletilir. Etle birlikte bir tencereye konulup nohutlar iyice pişene kadar haşlanır. Büyükçe bir tencereye haşlanmış olan nohut ve etler bir kevgir yardımıyla alınır. Etin suyundan 9 bardak kadar etlerin üzerine dökülür. Eğer et suyu yeterli gelmezse normal su ile takviye edilir. Yarma yıkanır, tencereye konur, sarımsaklar bütün diş olarak ilâve edilir. Çemen az miktarda suda ezilerek tuz, baharat ve tereyağı tencereye konularak kaynatılır. Ağır ateşte pişmeye bırakılır. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte ağzı kapalı olarak 2 - 3 saat pişirilir. Yarı pişmiş durumda iken yağı eklenir ve pişmesi tamamlanır. Sıcak servis yapılır.
Not: İsteğe göre keşkek suyunu çekince üzeri kızarana dek fırınlanabilir. Taze etle olabileceği gibi kurutulmuş etle de pişebilir. Tahta kaşıkla yenilmesi tercih edilir. Tabaklara dağıtım yapılmaz. Yanında ayran, kuşburnu ezmesi ve turşu tercih edilir.
Kısa URL: https://ml.md/lc145690
Gönderme Tarihi: 17.Eyl.2019
534 defa indirildi / yazdırıldı
Milli Eğitim Bakanlığı
2 kg koyun eti (but veya sırt)
3 kâse yarma
1,5 su bardağı nohut
2 yemek kaşığı çemen
6 yemek kaşığı tereyağı
Pul biber
Karabiber
Tuz
Nohut bir gece önceden sıcak su ile ıslatılır.
Etle birlikte büyük bir tencereye konulup nohutlar hafif yumuşayana kadar haşlanır.
İçine yarma eklenir.
Eğer et suyu yeterli gelmezse normal su ilave edilir.
Çemen az miktarda suda ezilerek tuz, baharat ve tereyağı ile karıştırılarak tencereye eklenir.
Kaynamaya başlayınca kısık ateşte ya da ekmek fırınında ağzı kapalı olarak 4-5saat pişirilir. (akşamdan ekmek fırınlarına verilip sabaha kadar fırında pişirilir.)
Sıcak olarak servis edilir.