|
Kesme Çorbası |
|
sedan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.04.2008
Mesajlar: 112 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc23255
Gönderme Tarihi: 17.Nis.2008
9,622 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gram yeşil mercimek
1 kaşık salça kırmızı biber
tuz
2 baş soğan
1 yufkalık hamur
Ayıklanan yeşil mercimek tencerenin içinde suyla kaynatılır. (Su bir makarna torbasını dolduran suyun miktarına eşit oluyor). Ayrı bir yerde çorbanın hamuru hazırlanır. Hamur bir yufkalık kadar olmalıdır. Un bir miktar su ile yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığında oluncaya kadar yoğrulmalıdır. Sonra orta kalınlıkta açılır. Fazla ince olmamalıdır. Açıldıktan sonra üç parmak kalınlığında şeritler halinde boydan boya kesilir. Bu parçalar üst üste koyularak erişte bile yeniden kesilir. Birbirinden ayrılması için unlanır ve kaynamakta olan mercimeklerin içine atılır. Ayrı bir yerde ufak ufak doğranmış soğan, salça ve kırmızı biber, soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Kaynayan mercimeğin içine boşaltılır. On dakika daha piştikten sonra ateşten indirilir. İstenirse üzerine dereotu, maydanoz, ya da nane konulabilir.
|
Kesme Çorbası |
|
_mervee_
Yamak
Kayıt: 07.08.2006
Mesajlar: 9 Şehir: konya |
Kısa URL: https://ml.md/lc6935
Gönderme Tarihi: 09.Ağu.2006
2,893 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet yumurta
2 çay bardağı un
2 adet iri soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
2,5 bardak ayran
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı tuz
5 su bardağı su
Köfte malzemeleri:
250 gr kıyma
½ çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
6 su bardağı su
Kıymayı baharatla karıştırın ve fındık büyüklüğünde köfteler yapın. Bir kenarda bekletin. Su ile yumurtayı iyice karıştırın, tuz ekleyin ve unu da ilave ederek sert bir hamur yapın. Hamuru oklava ile açıp, unlayın, ikiye katlayın. İki parmak genişliğinde şeritler kesin ve daha sonra bu şeritleri kibrit çöpü kalınlığında kesin. Bir tavada soğan ile yağı kavurun. Üzerine 6 su bardağı suyu ilave edin, tuzu ekleyip kaynatın. Kaynadıktan sonra köfteleri ve kesilmiş hamuru karıştırıp 15 dakika kadar pişirin. Hazırlanan çorbaya ayranı karıştırıp, üzerine kuru nane serpin.
|
Kesme Çorbası |
|
Son yolcu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 29.08.2008
Mesajlar: 110
|
Kısa URL: https://ml.md/lc26912
Gönderme Tarihi: 30.Ağu.2008
2,814 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı yeşil mercimek
Yarım su bardağı şehriye yada evde kesilmiş hamur parçaları
2 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı etsuyu yada 1 adet etsuyu tableti
Tuz
Pulbiber
Nane
Mercimekler ayıklanıp, yıkanıp tuzsuz suda haşlanır. Kara suyu dökülür. Başka bir tencereye bir yemek kaşığı tereyağı ve incecik doğranmış soğanlar konur. Soğanlar kavrulurken salça eklenir. Etsuyu ya da etsuyu tableti ile birlikte beş-altı bardak su ilave edilir. Haşlanmış mercimekler konur. Kaynadıktan sonra şehriye ya da evde kesilmiş hamur parçaları ve tuz atılır. Kesme hamur kullanıldığı için adı kesme çorbasıdır. Hamurlar yumuşayınca ateşten indirilir. Bir kaşık eritilmiş tereyağı nane ve pulbiberle karıştırılıp üzerine gezdirilir.
|
Kesme Çorbası |
|
İbrahim Hakkı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.08.2011
Mesajlar: 185 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc67565
Gönderme Tarihi: 04.Eyl.2011
2,659 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ebru Omurcalı
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı nohut
1 su bardağı yeşil mercimek
2 çorba kaşığı tarhun
100 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pul biber
Tuz
Karabiber
Hamur:
2 su bardağı un (kulak memesi kıvamında bir hamur olacak, arttırılabilir)
1 adet yumurta
1 çay bardağı su
Tuz
Karabiber
Hamur malzemelerini karıştırarak yoğurun, elinize yapışmayacak kıvama gelince, un serpilmiş bir tezgâhta 3 mm. kalınlığında açın ve erişte şeklinde kesin. Eriştelerin yapışmaması için unlayarak bekletin. Nohutu akşamdan ıslatın ve 2 su bardağı suda haşlayın, suyunu çorbada kullanmak üzere ayırın. 7 su bardağı suya (nohut suyu ile beraber) yıkanmış mercimekleri koyun ve haşlayın. Kıyma, soğan, tuz ye karabiberi karıştırın ve yoğurun. Fındık büyüklüğünde köfteler yapın ve tarhun serpilmiş tepside köfteleri yuvarlayın. Haşlanmış mercimeklerin içine köfteleri, erişteyi ve nohutu ekleyin. Ayrı bir kapta karıştırdığınız yoğurt, yumurta ve unu iyice çırpın, kaynayan köfteli mercimek karışımına ilave edin. Karıştırarak birlikte 10 dakika pişirin. Üzerine; tereyağını eritin, nane ve pul biberi ekleyin, servis yaparken çorbanıza dökün.
|
Kesme Aşı |
|
ay ve güneş
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.04.2011
Mesajlar: 75 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc78967
Gönderme Tarihi: 09.Ağu.2012
2,586 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı yeşil mercimek
1 küçük kuru soğan
200 gram kıyma
Tuz, karabiber
Su
Hamur için:
1,5 su Bardağı un
1 yumurta
Tuz
Üzeri için:
1 tutam maydanoz
1 çorba kaşığı tereyağı
Toz kırmızıbiber
Unu karıştırma kabına alıyoruz. Yumurtayı kırıyoruz. Bir çay kaşığı tuz atıp hamurumuzu yoğurmaya başlıyoruz. Hamur çok sert olursa bir iki çorba kaşığı kadar su ilave edip mantı hamuru kıvamında bir hamur hazırlıyoruz. Tezgahın ve hamurun üzerine un serpip merdane ile yarım santim kalınlığında açıyoruz. Tezgahın üzerinde 10,15 dakika bekleterek kurumasını sağlıyoruz. Daha sonra yine yarım santim kalınlığında dikine şeritler kesiyoruz. Bu şeritleri küp küp doğrayıp un serperek harmanlıyoruz. Mercimeğin üzerine kaynar su döküp 10 dakika dinlendirerek kara suyunu çıkartıyoruz. Yıkadıktan sonra temiz bir tencere içerisine alıp üzerine sıcak su dökerek pişmeye bırakıyoruz. Yarı kıvama geldiğinde küp doğramış olduğumuz hamurları unu ile birlikte karıştırarak tencereye ilave ediyoruz. Mercimek ve hamurlar birlikte pişerken kıymanın üzerine soğan rendesini, tuzu, karabiberi ilave edip yoğuruyoruz. Kıvama geldiğinde fındık büyüklüğünde köfteler yuvarlayıp teflon tavada az sıvıyağda kızartıyoruz. Çorbamızın pişmesine az kala köfteleri ekliyoruz. Suyunu, tuzunu ayarlayıp 5 dakika kaynatıp altını kapatıp servis kabına alıyoruz. Küçük bir tavaya tereyağını alıyoruz. Yağ eriyip kızarınca ince doğranmış maydanozu, toz kırmızıbiberi ekleyip sonra çorbanın üzerine döküyoruz. Sıcak sıcak servis ediyoruz.
|
Kesme Çorba |
|
Son Nur
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.12.2013
Mesajlar: 21 Şehir: Erzincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc94664
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2013
2,227 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Tuz
1 su bardağı yeşil mercimek
1 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı margarin
1 fiske pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan
1 tatlı kaşığı sumak
Un, 1 tatlı kaşığı tuz ve sudan mantı hamuru gibi sert bir hamur elde ediyoruz ve yine parçalara bölüp fazla ince olmayacak şekilde açıyoruz. Açtığımız yufkaları iki parmak genişliğinde şerit şerit kesiyoruz ve 1 saat kadar bekletip hamuru kurutuyoruz. Kuruttuğumuz hamurları üst üste koyup aralarına hafif un serpiyoruz. (Her ihtimale karşı yapışmamaları için). Üst üste koyduğumuz şerit hamurları erişteden biraz daha ince olacak şekilde kesiyoruz.
Tencerede yeşil mercimeği iyice pişiriyoruz. Daha sonra içine kestiğimiz hamurları ilave ediyoruz ve 7-8 dk. kadarda hamurlarla beraber kaynatıyoruz. Bir tavaya margarini, salçayı, pulbiberi, reyhanı ve sumağı koyup kavuruyoruz.
Kavrulan salçayı pişirilen mercimek ve hamurların üzerine sıcak sıcak döküp karıştırıyoruz.
|
Kesme Çorbası |
|
sütlaç
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.03.2015
Mesajlar: 32 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc133067
Gönderme Tarihi: 01.Nis.2018
766 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
100 gr kıyma
1 soğan
1 su bardağı kesme makarna
1 kaşık salça
Tuz
Karabiber
Sıvıyağ
Su
Mercimeği haşlıyoruz ve suyunu süzüyoruz.
Geniş bir tencereye soğanı rendeliyoruz ve sıvı yağ ile kavuruyoruz.
Kıyma ve salçayıda ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
Son olarak kesme makarnayı ve mercimeği ekleyip tuzunu biberini ilave ettikten sonra suyunu döküp orta ateşte 10 dakika pişirip ateşten alıyoruz ve servis yapıyoruz.
|
Kesme Çorbası |
|
sessiz bilge
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.03.2020
Mesajlar: 43 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc149386
Gönderme Tarihi: 23.Mar.2020
408 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
1 adet yumurta
1 fincan su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Aldığı kadar un
Tuz
Çorbası için:
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı yeşil mercimek
1 yemek kaşığı salça
4 yemek kaşığı sıvı yağ
Kuru nane
Pul biber
Mercimekleri hafifçe haşlayıp suyunu süzün. (Bu işlemi yapmazsanız çorbanızın rengi koyu olacaktır)
Soğanları yemeklik doğrayıp tencerede sıvı yağda kavurun.
Ardından salçayı ekleyip kavurmaya devam edin.
Salçanın kokusu çıktıktan sonra mercimeği ve 1 litre kadar sıcak suyu da tencereye ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakın.
Bu esnada hamur malzemelerini derin bir kasede yoğurup mantı hamuru gibi sert bir hamur elde edin.
Hamuru 10 dakika dinlendirdikten sonra oklavayla çok ince olmayacak şekilde açın.
Açtığınız hamurları önce 2 parmak genişliğinde şeritlere bölün.
Ardından şeritleri aralarını unlayarak üst üste koyup yarım santimetre genişliğinde kesin.
Çorbanın pişmesine yakın hamurları tencereye ekleyin.
5 dakika kadar daha pişirdiğiniz çorbanızı kuru nane ve pul biber ekledikten sonra servis edin.
|
|