|
Kars Ketesi |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc164739
Gönderme Tarihi: 09.May.2022
165 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru İçin:
1 litre süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tuz (silme)
1 yemek kaşığı şeker
1 paket instant kuru maya
16 su bardağı un (2 kg.)
Tuzlu Harç İçin:
1 paket margarin veya tereyağı
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz (silme)
8 su bardağı un
Şekerli Harc İçin:
1 paket margarin veya tereyağı
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı pudra şekeri veya toz şeker
7.5 su bardağı un
Hamuru Yağlamak İçin:
Yarım paket margarin veya tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Üzeri İçin:
2 adet yumurta
Ilık süte; mayayı, şekeri ve tuzu ekleyip karıştıralım. Unu azar azar ekleyip, hamurumuzu güzelce yoğuralım ve üzerini örtüp mayalandıralım. Hamur mayalanırken, ketemizin iç harcını hazırlayalım. Bir tencereye, margarini ve sıvı yağı koyup eritelim. Eridikten sonra, unu azar azar ekleyip ocağın altını kısalım. Birkaç kez karıştırdıktan sonra, ocağın altını kapatalım ve tuzunu ekleyelim. Soğuduktan sonra, elimizle biraz karıştıralım. Aynı şekilde başka bir tencerede, şekerli iç harcımızı da hazırlayalım. Kete içini eşit şekilde koymak için, bir tepsiye biraz aralıklı olacak şekilde paylaştıralım. İlk yaptığımız bezeden başlayarak, unlayıp açabildiğimiz kadar ince açalım. Zarf şeklinde kapatıp, unlu iç harçtan koyup bohça şeklinde kapatalım. Kapattığımız kısım üste gelecek şekilde, fırın tepsisine koyup ortadan dışa doğru biraz yumrukla ve parmak uçlarıyla bastırıp, üzerine yumurta sürelim. Çatalla üzerini delip, desen verelim. Fırında pişerken, hemen diğer bezeleri açıp hazırlayalım. Birkaç tanesini bohça şeklinde hazırlayıp, sonradan da tepside şekil verebilirsiniz.
|
Kete (Kars) |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157586
Gönderme Tarihi: 02.May.2021
258 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
450 ml ılık süt
1 su bardağı sızma zeytinyağı
7 su bardağı un
50 gram nohut mayası
50 ml ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
50 gram sadeyağ
İçi için:
100-150 gr sadeyağ
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
1 adet yumurtanın sarısı
Çörekotu
50 ml ılık, nohut mayası ve 50 gram unu bir kapta karıştırın. Üzerini nemli bir bezle örtüp 12 saat bekletin. Hamur için gereken diğer malzemeleri ekleyip yoğurun. 1 saat daha mayalandırın. Tekrar yoğurup bekletme ve yoğurma işlemini dört kez tekrarlayın. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yuvarlayın. Bezeleri pasta tabağı büyüklüğünde açın. Üstlerine eritilmiş tereyağı sürüp dikdörtgen olacak şekilde katlayıp üst üste dizin. Buzdolabında 20 dakika bekletin. Hamurları merdaneyle tekrar açıp yağlayın ve dikdörtgen şeklinde katlayın. Tekrar buzdolabında dinlenmeye bırakın. Ketelerin iç harcı için un, tuz ve tereyağını bir tavada kavurun. Hamurların her birini pasta tabağı büyüklüğünde açıp üzerlerine hazırladığınız iç malzemeden ilave edin. Yuvarlak veya dikdörtgen olacak şekilde kapatın. Katlanmış olan kısmı tepsiye gelecek şekilde dizip üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Çörek otu serpip önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30-35 dakika pişirin. Sıcak veya ılık servis yapın.
|
Kars Ketesi |
|
son fasıl
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.08.2019
Mesajlar: 48 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc144709
Gönderme Tarihi: 05.Ağu.2019
711 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 tane yaş maya
1 yemek kaşığı tuz
Yumurta
Aldığı kadar un
İçi için:
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
Süt, yarım su bardağı sıvı yağ, maya, tuz ve unu yoğurup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
Hamuru mayalanması için bir süre bekletin.
Ketenin içi için sıvı yağ, un ve tuzu tavaya alıp kısık ateşte unun kokusu çıkıp rengi hafifçe pembeleşene kadar kavurun.
Soğuması için bir kenara alın.
Mayalanan hamurdan orta boy bezeler koparın ve oklavayla açabildiğiniz kadar ince açın.
Yufkaların üzerine bir kaşık yardımıyla sıvı yağ serpin.
İki tarafını ortada üst üste getirerek dikdörtgen şeklinde kapatın ve üzerine yeniden sıvı yağ serpin.
Diğer iki kenarı da aynı şekilde kapatıp kare haline getirin.
Ortasına soğuyan unlu içten 1 kaşık koyun.
Önce köşelerini sonra kenarlarını ortada birleştirerek keteyi toparlayın. Keteyi isterseniz bohça şeklinde katlayıp yuvarlak da yapabilirsiniz.
Aynı işlemleri tüm malzemeler için uygulayın.
Keteleri elinizle biraz bastırıp inceltin.
Ardından üstlerine yumurta sarısı sürün.
Çatalla şekil verip bir iki yerine çatal batırın.
Fırını 200 dereceye ayarlayıp ketelerin üstleri kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkınca arzu ederseniz üzerine tereyağı sürebilirsiniz.
|
Kars Ketesi |
|
uygun
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.02.2015
Mesajlar: 32 Şehir: Nevşehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc131707
Gönderme Tarihi: 05.Şub.2018
1,198 defa indirildi / yazdırıldı
|
İl Kültür Turizm Müdürlüğü
2 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 tane yaş maya
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Aldığı kadar un
250 gr. tereyağı (yufkaları yağlamak için)
200 gr. sıvıyağ (yufkaları yağlamak için)
2 yumurta sarısı (üstüne sürmek için)
Ilık sütte maya eritilir. Su, tuz, şeker ve aldığı kadar un ilave edilip, yumuşak bir hamur elde edilir. On dakika yoğrulur. Üstü nemli bir bezle örtülüp mayalanması için sıcak bir yerde yirmi dakika bekletilir. Hamur eşit parçalara bölünerek yuvarlanır.(bu malzemeyle yaptığım hamurdan 9 yufka, 8 kete oldu. Çünkü birini fırında unuttum, yaktım) Unlanarak tek tek açılır. Tereyağ eritilir, sıvıyağ karıştırıp kaynatılır. Açılan yufka geniş bir tepsi veya tezgahta yağlanır. Kenarlarından esnetililerek , büyütülür. El genişliğinde şeritlere bölünür. İlk parçadan başlayarak el genişliğinde katlanır. Katlanan parçanın yağ akan tarafı içe gelecek şekilde koyulur, bütün parçalar bu şekilde katlayarak bir yufka bitirilir. Tepsiyi çok az yağlanır, keteler elle bastırarak yayılır. Yumurta sarılarını çırpıp üstüne sürülür. Önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
|
Kars Ketesi |
|
tekkaş
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.09.2011
Mesajlar: 68 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc75823
Gönderme Tarihi: 17.May.2012
4,069 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 un
5 su bardağı sıvıyağ
Tuz
Bir miktar un
4 kuru maya
5 bardak yumurta akı
1 paket süt
İç harcın hazırlanışı: Bir tencereye sıvı yağı döküyoruz. Yağımız ısınınca unu ve az miktarda tuzu ilave ediyoruz. Kısık ateşte sürekli karıştırarak un hafif kahverengi olana kadar kavuruyoruz. Ocaktan alıp ara sıra karıştırarak soğutuyoruz. Karıştırma kabına unu koyuyoruz. Tuzu, kuru mayayı, yumurtanın akını, su ve sütü döküyoruz. Kulak memesi kıvamında olunca tezgaha alıp taban kuvveti ile yoğuruyoruz. 3 dk. kadar dinlendikten sonra 5 adet bezeye bölüyoruz ve hafif elimizle bastırarak yayıyoruz. Hazırladığımız iç harcın hepsini üzerine paylaştırıp hamurun kenarlarından yavaş yavaş içe doğru çekip bir noktada buluşturduktan sonra ters çevirip elimizle bastırarak büyütüyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine dizip üzerine yumurta sarısı sürüp çatal batırarak desenler yapıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz.
|
Kete (Kars) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc51499
Gönderme Tarihi: 08.May.2010
4,861 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kilo süt
2 yumurta
4 kaşık yağ
1 yemek kaşığı tuz
1 bal kaşığı şeker tuzu
1 yemek kaşığı pakmaya
Ilık sütü ve tüm malzemeyi iyice yoğurarak çok yumuşak bir hamur yapılır ve hamur ekşimeye bırakılır. Hamur ekşirken bir yandan da ketenin içi hazırlanır. Ketenin içini de erinmiş tereyağı, tuz ve un bir kabın içine koyulur ve iyice ovulur (isteğe göre içe şeker tozu da koyulur.) iyice mayalanan hamurdan yuvarlak bezeler alınır. Onlar büyük yufka şeklinde açılır. Sonradan açılan yufkalar yağlanarak katlanır. 4 kat olunca da içine yapılan içten koyularak katlanır. Parmaklarla iyice bastırılarak büyütülür. Sonra üzerine süt ile yumurta karışımını sürerek fırına sürülür servise hazır hale getirilir.
|
Kars Ketesi |
|
Yörem
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.11.2006
Mesajlar: 245 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc9454
Gönderme Tarihi: 06.Arl.2006
29,820 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 su bardağı un
1 çay kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 su bardağı ılık süt
150 gr margarin
1 yumurta
1 tutam tuz
1. Unu geniş bir kaba eleyin. Yarım su bardağı kadarını ayırıp kalanına tuz ekleyin ve harmanlayın. Ortasını havuz gibi açın. Mayayı 1 fincan sütle ezip unun ortasına ekleyin. Üzerine biraz un serpip ılık ortamda maya kabarıncaya kadar 10 dakika bekletin.
2. Margarini eritin. 1 kaşık kadarıyla tepsiyi yağlayın. 2 kaşık kadarını ayırın. Kalan yağ ve sütü una azar azar ilave edip yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini temiz bir bezle örtüp ılık bir yerde 1 saat dinlendirin.
3. Ayırdığınız 2 kaşık margarine yarım su bardağı unu ilave edin. Kısık ateşte 4-5 dakika kavurun.
4. Hamurdan 6 beze hazırlayın. Her bezenin ortasını çukurlaştırıp kavrulmuş undan ekleyin. Hamuru yuvarlayarak kapatın. Ters çevirip tepsiye yerleştirin. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün. Üzerine çatal ucu batırarak birkaç yerinden delin. Çırpılmış yumurta sürüp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.
|
Kete (Kars) |
|
zekiye
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.06.2006
Mesajlar: 35
|
Kısa URL: https://ml.md/lc6260
Gönderme Tarihi: 25.Tem.2006
4,760 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kete hamuru da katmer gibi normal ekmek hamurudur. Ancak mayalandiktan sonra fazla bekletilmez. Hamur yine yufka seklinde açilir. Daha önceden açtigimiz yufkanin içine konulmak üzere, kete içi hazirlanir. Kete içi yagda kavrulan un´dan ibarettir .Hazirlanan bu içten, açilan yufkanin arasina bir miktar konur ve yufka oval olarak siki ve güzel bir seklide içe dogru kapatilir.
ML® Kete için tıklayın
|
|