Kısa URL: https://ml.md/lc9454
Gönderme Tarihi: 06.Arl.2006
29,851 defa indirildi / yazdırıldı
5 su bardağı un
1 çay kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 su bardağı ılık süt
150 gr margarin
1 yumurta
1 tutam tuz
1. Unu geniş bir kaba eleyin. Yarım su bardağı kadarını ayırıp kalanına tuz ekleyin ve harmanlayın. Ortasını havuz gibi açın. Mayayı 1 fincan sütle ezip unun ortasına ekleyin. Üzerine biraz un serpip ılık ortamda maya kabarıncaya kadar 10 dakika bekletin.
2. Margarini eritin. 1 kaşık kadarıyla tepsiyi yağlayın. 2 kaşık kadarını ayırın. Kalan yağ ve sütü una azar azar ilave edip yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini temiz bir bezle örtüp ılık bir yerde 1 saat dinlendirin.
3. Ayırdığınız 2 kaşık margarine yarım su bardağı unu ilave edin. Kısık ateşte 4-5 dakika kavurun.
4. Hamurdan 6 beze hazırlayın. Her bezenin ortasını çukurlaştırıp kavrulmuş undan ekleyin. Hamuru yuvarlayarak kapatın. Ters çevirip tepsiye yerleştirin. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün. Üzerine çatal ucu batırarak birkaç yerinden delin. Çırpılmış yumurta sürüp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.
Kısa URL: https://ml.md/lc51499
Gönderme Tarihi: 08.May.2010
4,890 defa indirildi / yazdırıldı
2 kilo süt
2 yumurta
4 kaşık yağ
1 yemek kaşığı tuz
1 bal kaşığı şeker tuzu
1 yemek kaşığı pakmaya
Ilık sütü ve tüm malzemeyi iyice yoğurarak çok yumuşak bir hamur yapılır ve hamur ekşimeye bırakılır. Hamur ekşirken bir yandan da ketenin içi hazırlanır. Ketenin içini de erinmiş tereyağı, tuz ve un bir kabın içine koyulur ve iyice ovulur (isteğe göre içe şeker tozu da koyulur.) iyice mayalanan hamurdan yuvarlak bezeler alınır. Onlar büyük yufka şeklinde açılır. Sonradan açılan yufkalar yağlanarak katlanır. 4 kat olunca da içine yapılan içten koyularak katlanır. Parmaklarla iyice bastırılarak büyütülür. Sonra üzerine süt ile yumurta karışımını sürerek fırına sürülür servise hazır hale getirilir.
Kısa URL: https://ml.md/lc144709
Gönderme Tarihi: 05.Ağu.2019
738 defa indirildi / yazdırıldı
Hamuru için:
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 tane yaş maya
1 yemek kaşığı tuz
Yumurta
Aldığı kadar un
İçi için:
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
Süt, yarım su bardağı sıvı yağ, maya, tuz ve unu yoğurup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
Hamuru mayalanması için bir süre bekletin.
Ketenin içi için sıvı yağ, un ve tuzu tavaya alıp kısık ateşte unun kokusu çıkıp rengi hafifçe pembeleşene kadar kavurun.
Soğuması için bir kenara alın.
Mayalanan hamurdan orta boy bezeler koparın ve oklavayla açabildiğiniz kadar ince açın.
Yufkaların üzerine bir kaşık yardımıyla sıvı yağ serpin.
İki tarafını ortada üst üste getirerek dikdörtgen şeklinde kapatın ve üzerine yeniden sıvı yağ serpin.
Diğer iki kenarı da aynı şekilde kapatıp kare haline getirin.
Ortasına soğuyan unlu içten 1 kaşık koyun.
Önce köşelerini sonra kenarlarını ortada birleştirerek keteyi toparlayın. Keteyi isterseniz bohça şeklinde katlayıp yuvarlak da yapabilirsiniz.
Aynı işlemleri tüm malzemeler için uygulayın.
Keteleri elinizle biraz bastırıp inceltin.
Ardından üstlerine yumurta sarısı sürün.
Çatalla şekil verip bir iki yerine çatal batırın.
Fırını 200 dereceye ayarlayıp ketelerin üstleri kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkınca arzu ederseniz üzerine tereyağı sürebilirsiniz.