Kısa URL: https://ml.md/lc4859
Gönderme Tarihi: 11.Haz.2006
2,958 defa indirildi / yazdırıldı
1 Adet Soğan
1/2 Çorba Kaşığı Margarin
4 Su Bardağı Soğuk Su
5 Çorba Kaşığı Kızılcıklı Tarhana
5 Diş Sarımsak
Tuz
Soğanı ince doğrayın. Bir tencerede yağı eritip soğanları pembeleştirinceye kadar kavurun.
4 su bardağı soğuk suda tarhanayı ezip tuzla birlikte soğanları ilave edin.
Devamlı karıştırarak pişirin.
Sarımsakları havanda dövün. Çorbayı ateşten indirmeden önce sarımsağı ekleyip bir iki taşım kaynatın. Sıcak olarak servis yapın.
Kısa URL: https://ml.md/lc145573
Gönderme Tarihi: 12.Eyl.2019
920 defa indirildi / yazdırıldı
Milli Eğitim Bakanlığı
5 yemek kaşığı kızılcık (kiren) tarhanası
1 adet soğan
3 diş sarımsak
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı domates salçası
100 gr. kıyma
2 çay kaşığı tuz
1 litre su (5 su bardağı)
Bir kasenin içerisinde kızılcık tarhanası soğuk su ile ezilir.
Tencereye sıvı yağ konulur. Soğanlar küp küp doğranır, sarımsaklar ince ince kıyılır ve yüksek ateşte kavrulur.
Daha sonra tencereye kıyma ilave edilir. Bir süre kavurduktan sonra salça eklenir.
İki su bardağı sıcak su konulur.
Diğer tarafta kasede ezilmiş tarhana, kaynayan suyun içine ağır ağır ilave edilerek hızlı bir şekilde karıştırılır.
Kaynayıncaya kadar 5 dk. sürekli karıştırılır.
Kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dk. pişirilir ve servise sunulur.
Kısa URL: https://ml.md/lc172115
Gönderme Tarihi: 18.May.2023
238 defa indirildi / yazdırıldı
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
150 g kızılcık tarhanası
1.6 litre tavuk veya et suyu, oda sıcaklığında
60 g tereyağı veya sadeyağ
1 tatlı kaşığı tuz
½ tatlı kaşığı kuru nane
Tarhanayı derin bir kâseye alın, üzerine et suyunun . kadarını ekleyip karıştırarak seyreltin.
Bir çorba tenceresine tereyağının 45 gramını koyup eritin.
Kalan et suyunu ekleyip kaynatın. Soğuk suda açtığınız tarhanayı sürekli karıştırarak kaynar suya karıştırın. Tuzunu serpin. Yaklaşık 15 dakika ara ara karıştırarak pişirmeye devam edin. Çok koyulaşırsa kaynar su ekleyin.
Tarhana çorbasının üzerine 15 gram tereyağında kızdırılmış kuru naneyi dökerek sıcak servis edin.
Not: Tarhana, Türk mutfağının en özgün buluşlarından biridir. Türkiye’de pek çok tarhana çeşidi vardır. Genellikle evlerde kış hazırlığı olarak yapılır. Böylece mevsimin en olgun domatesleri, biberleri de değerlendirilmiş olur. Fermente bir ürün olduğu için aynı zamanda sağlık açısından da son derece faydalıdır. Bu tarif köfteli olarak da hazırlanabilir. Kuzu kıymasından biraz tuzla köfte yoğurun ve bilye büyüklüğünde misket köfteler yuvarlayın. 2 diş sarımsağı biraz tuzla havanda ezin. Bir tavayı ocağa koyup tereyağında köfteleri kavurarak pişirin. Ocaktan almaya yakın sarımsağı ekleyip kendi sıcaklığında karıştırın ve tarhana çorbasının üzerine ekleyip servis edin.