|
Kuru Mantı (Çorum) |
|
icarcı
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.07.2014
Mesajlar: 26 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc99518
Gönderme Tarihi: 02.Tem.2014
2,656 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.mpd.org.tr
Hamurdan yapılır, hamurun içine iki yumurta kırılarak yoğrulur. İçine biraz yağ katılır, bazen süt ile de hamur yoğrulur. Kalın yufkalar halinde açılır. Bardak ağzı ile daire halinde kesilir. İçine maydanozlu kıyma konarak sekiz kulaklı şekilde bükülür, yağlanmış bir tepsiye dizilir, iki tarafı kızartılır. Üzerine sarmısaklı yoğurt dökülür.
|
Kuru Mantı (Çorum) |
|
yalvaç
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.05.2014
Mesajlar: 72 Şehir: Isparta |
Kısa URL: https://ml.md/lc107569
Gönderme Tarihi: 14.May.2015
1,694 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg un
1 kg kıyma
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı salça veya varsa domates
150 gr margarin
2 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
2 su bardağı su
2 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
4 diş sarmısak
1 adet kuru soğan
Un, tuz, yumurta, su ile beraber kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.
Üzerine ıslak bez örtülerek yarım saat dinlendirilir.
2 yumak yapılır. Yufkadan kalın olacak şekilde hamur açılır.
Kıymanın içine soğan rendelenir.
Tuz karabiber, maydanoz karıştırılır. Yufka bardak ağzıyla kesilir.
İçine kıyma konulup, 6 kulaklı olacak şekilde bükülür.
Yağlanmış tepsiye dizilip kızartılır.
Margarin, tuz, salça, kırmızı biber, karabiberle birlikte 2 su bardağı su ilave edilerek sos hazırlanır.
Tepsinin üzerine dökülüp 10 dakika pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır.
Not: Geleneksel Çorum yemeklerindendir. Özellikle ramazan ayları gelmeden önce çok miktarda mantı kızartılıp hazırlanır. Özel günlerde ve isteğe göre her zaman yapılabilir. Hazırlanıp servise sunulması 1 saat kadar sürebilir.
|
Kuru Mantı (Çorum) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179138
Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2024
124 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kenan Pala
Buğday unu 500 gram
Yumurta 1 adet
Tuz 10 gram
Su 200 mililitre
Kuru soğan 1 adet
Dana Kıyma 125 gram
Karabiber 2 gram
Kırmızı pul biber 2 gram
Kıyma ve soğan karabiber, tuz ve pul biber ilavesiyle kavrulur.
Su, un, tuz ve yumurta yoğrularak sert bir hamur elde edilir. Hamur bezelere ayrılarak bir saat dinlenmeye bırakılır.
Dinlenen hamur bezeleri bir miktar un serpiştirilerek oklava ile bir mm incelikte olacak şekilde açılıp beş santimetre çapında kesilir.
Daire şeklinde kesilen hamurlar üzerine kıymalı karışım konularak ortası boşluk olacak şekilde bükülür.
Tereyağı ile yağlanan tepsiye mantılar bükülen kısımları aşağıda kalacak şekilde dizilir.
Hazırlanan tepsi kısık ateş üzerinde ağır ağır döndürülerek yaklaşık otuz dakika kızartılır.
Ardından bükülmüş kısımları yukarıda olacak şekilde daha geniş bir tepsiye konularak aynı şekilde on beş dakika daha kızartılır.
Kızaran mantının üzerine tereyağı, salça, tuz ve kemik suyundan oluşan karışım dökülerek on dakika daha pişirilir.
Aynı şekilde bir miktar daha karışım dökülerek beş dakika daha pişirilir. Pişirilen kuru mantı tercihen sade ya da sarımsaklı yoğurtla servise hazırlanır.
Not: 200 yılı aşkın bir süredir yapılan kuru mantı özellikle Ramazan ayında iftar sofralarında bulunur. Çorum kuru mantısı, Çorum Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği tarafından 22.12.2021 tarihinde tescil ettirilmiş coğrafi işaretli bir üründür.
|
|