|
Kuru Mantı |
|
algı
Aşçıbaşı
Kayıt: 22.12.2009
Mesajlar: 24 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc44841
Gönderme Tarihi: 22.Arl.2009
2,788 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gr. un
1/2 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
1 adet pırasa
200 gr. kıyma
1 diş sarımsak
1 çorba kaşığı domates suyu veya "Soya sosu"
2 çorba kaşığı sirke
1 yumurtanın beyazı
1 çorba kaşığı susam yağı
5 çorba kaşığı ayçiçek yağı
Üstü için:
4 çorba kaşığı domates suyu veya "Soya sosu"
1 tutam kırmızı biber salçası
1 diş sarımsak
YAPILIŞI:
Unu tuzla karıştırınız. 15 cl. ılık su ile yoğurunuz. Hamurunuz iyice bütünleşince yuvarlak bir top yapıp üstünü örterek 80 dakika bekletiniz.
Bu ara içini hazırlayınız. Pırasayı yıkayıp yeşil yapraklarını kesip atınız. Beyaz kısmını ince ince doğrayınız.
Doğradığınız pırasayı, dövülmüş bir diş sarımsakla 4-5 dakika 2 çorba kaşığı ayçiçeği yağında kavurunuz. Pırasaları yağdan süzerek çıkarıp, aynı yağda kıymayı 2-3 dakika kavurup, soğumaya bırakınız.
Pırasalarla kıymayı karıştırınız. İçine bir yumurtanın beyazını, domates suyunu veya 'Soya sosu'nu, 1 çorba kaşığı susam yağını katıp karıştırınız.
Dinlenen hamuru merdaneyle mümkün olduğu kadar ince açınız. Açtığınız yufkadan 8-9 santim çapında daireler kesiniz.
Her dairenin kenarlarını, kese ağzı büzer gibi kapatıp, küçük kesecekler yapınız.
Hafif ateşte kızdırdığınız ayçiçek yağında mantıları kızartınız. Hepsi kızarınca üstünü 15 cl su döküp, kapağını kapatıp 5-6 dakika pişiriniz.
Mantıları suyu çekince tavadan alıp 2-3 dakika kızgın fırında mantıları kızartıp çıtır çıtır yapınız.
Üstü için, domates suyunu veya 'Soya sosu'nu, sirkeyi, sarmısağı döverek, kırmızıbiber salçasını çırparak karıştırınız.
Fırından çıkmış çıtır çıtır kurumuş mantıların üzerine dökerek sıcak sıcak ikram ediniz.
|
Kuru Mantı |
|
gülbin
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.08.2005
Mesajlar: 110 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc2534
Gönderme Tarihi: 24.Nis.2006
2,682 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 kg un
1 yumurta
2 yemek kaşığı yağ
1 mama kaşığı tuz
İçi için:
250 gr tavuk veya dana kıyması
bir miktar kıyılmış maydanoz
kırmızı biber, karabiber
Sosu için:
2 su bardağı tavuk suyu
1 kaşık salça
1 kaşık sıvı yağ
Üzerine:
Sarımsaklı yoğurt
Yağ, un, su ,tuz ve yumurta kulak memesi kıvamından biraz daha katı olacak şekilde yoğurulur. Bu hamur yumağı 3 parçaya ayrılır. Her parça üzerine un dökülerek merdaneyle açılır. 2-3 mm kalınlık yeterlidir. Çay bardağıyla bastırılarak yuvarlaklar çıkartılır.Ortalarına bir miktar etli harç konulur. 6 tane çıkıntı olacak şekilde bükülür. (Bu kısım biraz maharet işidir) yağlanmış tepsiye kıvrılmış uçlar alta gelecek şekilde dizilir. Üzerine fırçayla sıvı yağ sürülür.150 derecelik fırında 25-30 dakika kızartılır. Küçük bir tencerenin dibinde 1 kaşık salçayla sıvı yağ karıştırılır. Üzerine 2 bardak tavuk suyu eklenir. Fırında kızaran mantılar yayvan bir tencereye alınır. Sıcak durumdaki sos üzerine dökülür. Kısık ateşte sosu tamamen çekene kadar pişirilir. Arada bir karıştırılır. Servis tabağına alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Pul biber ve maydanozla süslenerek servis yapılır. Arzuya göre üzerine eritilmiş tereyağı da dökülebilir.
Not : Gerçekten yapılışı çok zor bir yemektir ancak yemek hazırlanıp önünüze geldiğinde ilk lokmadan sonra tüm yorgunluğunuzu unutursunuz.
|
Kuru Mantı |
|
tokmak
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.07.2011
Mesajlar: 53
|
Kısa URL: https://ml.md/lc66130
Gönderme Tarihi: 24.Tem.2011
2,351 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı karbonat
1/2 limon suyu
Aldığı kadar un
İçi için:
150 gr. kıyma
1 adet soğan
Tuz karabiber
4 dal maydanoz
Hamur için gereken malzemeyi yoğurun. Merdane yardımıyla açıp bardak ağzı ile kesin. Rendelenmiş soğan, maydanoz, kıyma, tuz ve karabiberi yoğurun. Harcı hamurların ortasına koyup yağda kızartın. Sarmısaklı yoğurt ve yağda yakılmış nane ve kırmızıbiberle servis yapın.
|
Kuru Mantı |
|
Cam Gülü
Aşçı
Kayıt: 27.02.2015
Mesajlar: 10 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc105502
Gönderme Tarihi: 27.Şub.2015
1,864 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı un
Aldığı kadar su
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı tereyağı
300 gram kıyma
1 soğan
Kırmızı pul biber
Tuz, karabiber
1 kase yoğurt
3 diş sarımsak
Hamuru hazırlamak için un, su ve tuzu bir kasede sert olacak şekilde hamuru hazırlayın. Açıp daha sonra kare şeklinde kesin. Kıymayı, rendelenmiş soğanları ve baharatlarla beraber karıştırın. Çiğ olarak kare kestiğiniz yufkaların içine yerleştirip zarf gibi katlayıp fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine eritilmiş tereyağını gezdirip 200 derecedeki fırında pişmeye bırakın. Fırından alıp üzerine sıcakken salçalı suyu hazırlayıp üzerine gezdirin. Kaselere paylaştırın ve üzerine sarımsaklı yoğurt isterseniz güzel olur. Sıcak olarak servis yapın.
|
|